فرجام ۱۵ سال خصوصی سازی یا «مش قربونعلی» سازی

گروه اقتصادی الف،   3990618074 ۱۲ نظر، ۰ در صف انتشار و ۷ تکراری یا غیرقابل انتشار

این روزها وقتی اسم خصوصی‌سازی می‌آید، تنِ کارگران می‌لرزد و ترس بیکار شدن به دردهای آن ها اضافه می‌شود. هرچند خصوصی سازی برای افزایش بازدهی تولید و کوچ سهم دولت به مردم در اقتصاد بود اما با نگاهی به نحوه واگذاری ها می بینیم که خصوصی سازی های بی حساب و کتاب نه تنها کمکی به اقتصاد کشور و کاهش نقش دولت نکرد که بر عکس باری هم بر دوش کشور گذاشت.

فرجام ۱۵ سال خصوصی سازی یا «مش قربونعلی» سازی

روزنامه خراسان نوشت: قربانعلی فرخزاد را که در رسانه ها به «مش قربونعلی» معروف شده می توان به عنوان نماد خصوصی خواری در بسیاری از خصوصی سازی ها دید. او که بنابر اعلام دادستانی کشور، پنج کلاس بیشتر سواد ندارد، اردیبهشت سال ۹۷ یک شبه کارخانه ماشین سازی تبریز را به قیمتی بسیار پایین تر از قیمت واقعی آن از سازمان خصوصی سازی خرید، آن هم بدون این که   تحصیلات لازم برای اداره کارخانه ماشین سازی تبریز یا تجربه ای در خصوص صنعت داشته باشد.

به هر حال نتیجه این خصوصی سازی کم شدن چشمگیر محصولات این کارخانه و همچنین کاهش سه هزار نفری کارگران کارخانه بود. اما «مش قربونعلی» که به گفته برخی از مسئولان بدون اهلیت و صلاحیت لازم ماشین سازی تبریز به او واگذار شده بود، به اتهام اخلال در نظام ارزی بازداشت شد. گفته می شود او حدود ۵۰۰ میلیون دلار ارز ۴۲۰۰ تومانی از بانک مرکزی گرفته و ۲۰۱ میلیون دلار آن را در بازار آزاد فروخته و با همین پول، اقدام به خرید ماشین‌سازی تبریز کرده است اما بالاخره پرونده او به سرانجام رسید و به گفته نماینده تبریز با حکم دادگاه، او از مالکیت ماشین‌سازی خلع و به اتهام اخلال در نظام ارزی کشور راهی زندان شد. امروز به همین بهانه می خواهیم از نتیجه خصوصی سازی هایی بنویسیم که با قیمت های ارزان یا بدون توجه به صلاحیت و اهلیت  خریدار توسط سازمان خصوصی سازی به امثال مش قربونعلی ها واگذار شده است . این گزارش مرثیه ای است بر خصوصی سازی در ۱۵ سال اخیر.

بیکاری ۵۰ هزار کارگر به دلیل خصوصی سازی

این روزها وقتی اسم خصوصی‌سازی می‌آید، تنِ کارگران می‌لرزد و ترس بیکار شدن به دردهای آن ها اضافه می شود. هرچند خصوصی سازی برای افزایش بازدهی تولید و کوچ سهم دولت به مردم در اقتصاد بود اما با نگاهی به نحوه واگذاری ها می بینیم که خصوصی سازی های بی حساب و کتاب نه تنها کمکی به اقتصاد کشور و کاهش نقش دولت نکرد که بر عکس باری هم بر دوش کشور گذاشت. صنایعی چون نساجی مازندران یا هپکوی اراک که روزی جزو صنایع مهم و پر سود کشور بودند به دست افرادی که مشخص نبود از کجا و چگونه به اسم خصوصی سازی جیب های خود را پر کردند، نابود شدند! به گزارش دانشجو، خصوصی‌سازی‌های ناموفق تاکنون منجر به بیکاری حدود ۵۰ هزار کارگر شده است که در ادامه به چند مورد می‌پردازیم.

نیشکر هفت تپه - «مش قربونعلی» دیگر: ماجرای واگذاری هفت تپه هم درست مانند واگذاری ماشین سازی تبریز است. یعنی به افرادی که صلاحیت اداره آن را ندارند با قیمتی بسیار کمتر از قیمت واقعی واگذار شده است. عادل آذر رئیس سابق دیوان محاسبات در گزارش تفریغ بودجه اعلام کرد خیلی از واگذاری ها از جمله نیشکر هفت تپه  به افراد فاقد اهلیت و با قیمت بسیار کم واگذار شده است. احمد علیرضابیگی نماینده مجلس هم در این باره گفته است: «خریداران شرکت هفت تپه دو جوان ۳۰ ساله‌ هستند که دارای سوء سابقه اند و از محل تقلب بیش از یک میلیارد دلار ارز دولتی دریافت کرده‌اند.» این شرکت هم بعد از واگذاری با تعدیل نیرو و کاهش تولید همراه بود تا جایی که تولید ۵۵ هزار تنی به ۱۸ هزار تن رسید. 

آزمایش - تبدیل کارخانه‌ به انبار: کارخانه آزمایش مرودشت در استان فارس که زمانی تولیدات آن ازجمله کولر، یخچال، پنکه و... از برند‌های معروف ایرانی بود، اوایل سال ۸۸ به بخش خصوصی واگذار و پس‌ازآن به دلیل مشکلات متعدد پیش‌آمده با افت تولید مواجه شد و به تعدیل نیرو از ۱۴۰۰ کارگر به ۱۶۰ نفر رو  آورد. درنهایت با پیگیر نبودن مسئولان، این کارخانه‌ به تعطیلی کشانده شد تا جایی که مدت‌ها پیش فیلمی در فضای مجازی دست‌به‌دست شد که نشان می‌داد سالن بزرگ این کارخانه به انبار پیاز تبدیل‌شده است!

پلی اکریل اصفهان - غولی که به زانو درآمد: پلی‌اکریل اصفهان که شامل شش کارخانه است، از سال ۸۸ به دنبال خصوصی‌سازی نامناسب، درگیر مشکلات متعددی شد به‌طوری‌که با واگذاری این شرکت، چهار کارخانه و برخی از خطوط تولید آن رو به تعطیلی رفت و تعدادی از کارگران بیکار شدند و پرداخت حقوق آن‌ها با تعویق چندین ماهه مواجه شد. این درحالی‌  است که پلی اکریل ازجمله شرکت‌های باعظمت در دهه‌ ۷۰ بوده است و کارگرانش در آن زمان از وضعیت مالی نسبتاً مناسبی برخوردار بوده‌اند.

کالسیمین - کاهش ۸۰ درصدی تولید: کالسیمین ازجمله کارخانه‌هایی است که پس از خصوصی‌سازی با کاهش شدید تولید مواجه شد به‌طوری‌که تولیدات کارخانه از ۱۰۰ تن به ۲۰ تن کاهش یافت. این روند بیانگر تعطیلی ۸۰ درصدی تولید در این کارخانه است. همچنین کالسیمین قبل از واگذاری‌های متعدد حدود یک هزار و ۲۰۰ نفر نیرو داشته است که ۳۰۰ نفر آن‌ها به بهانه‌ تعدیل نیرو اخراج شدند.

کیوان همدان - توقف تولید: یکی از کارخانه های فعال در حوزه تولید مواد غذایی در همدان با بیش از چهار دهه فعالیت، کارخانه کیوان همدان بود که بعد از خصوصی سازی، تولید کارخانه متوقف شد. این کارخانه توانایی و ظرفیت تولید ۳۰ نوع محصول را داشت و در بهمن‌ ۸۸ به بخش خصوصی واگذار شد. بعد از واگذاری، هرسال شماری از کارگران این واحدِ تولیدی اخراج ‌شدند تا این که از حدود ۹۰۰ کارگر این کارخانه ۶۳ نفر باقی ماندند و تولید کارخانه متوقف شد.

ماشین‌آلات صنعتی تبریز - تعطیلی کارخانه ها: شرکت ماشین‌آلات صنعتی تبریز که شامل کارخانه‌های متعددی از جمله آهنگری تراکتورسازی، ریخته‌گری تراکتورسازی، موتورسازان تراکتورسازی و خدمات صنعتی بود هم در سال ۸۵ به بخش خصوصی واگذار شد. تولید این شرکت سرانجام در سال ۹۳ عملاً متوقف‌شد و کارگرانش ۱۸ ماه حقوق نگرفتند و در نهایت تعطیلی کارخانه رقم خورد.

دیدگاه کاربران

ناشناس۱۵۸۹۳۱۵۱۲:۱۱:۰۵ ۱۳۹۹/۶/۱۸
اساسا خصوصی سازی چیزی جز مش قریونعلی سازی نیست انچه ادعا میشه افسانه است
ناشناس۱۵۸۹۳۴۳۱۲:۲۳:۳۷ ۱۳۹۹/۶/۱۸
اگر قراره تو بخش خصوصی هم مثل دولت تعد یل نیرو نباشه وهمون ساختار قبلی باشه چه نیازی به خصوصی سازی هست
ناشناس۱۵۹۰۱۷۴۲۰:۳۳:۲۷ ۱۳۹۹/۶/۱۸
مدیریت یه بنگاه اقتصادی فشار بر کارگران که کمترین حقوق ممکن را دریافت میکنن و در بیشتر مواقع اخراج اونا نیست. مدیریت یعنی بازاریابی برای فروش بیشتر و کمتر کردن هزینه های مواد اولیه و تجهیزات. حقوق پرسنل ۵ درصد هزینه ها نیست.
ناشناس۱۵۸۹۴۶۷۱۳:۳۶:۰۳ ۱۳۹۹/۶/۱۸
مهم امنیت که به قول اقایون داریم بیکار شدن که مهم نیست یارانه میدن شکم سیر بمونه نمیریم
ناشناس۱۵۸۹۵۰۶۱۳:۵۵:۴۷ ۱۳۹۹/۶/۱۸
فعلا که اقتصاد کشور در حال عموحسن سازیه !
ناشناس۱۵۸۹۶۱۳۱۴:۴۲:۰۳ ۱۳۹۹/۶/۱۸
کشت و صنعت مغان. اگر زمینهای کشت و صنعت مغان را پنج برابر قیمتی که به ژاله دادند، به مردم منطقه میدادند یک شبه بصورت نقد فروش میرفت، نه بصورت اقساطی!!!!
باهر۱۵۸۹۷۱۴۱۵:۴۲:۱۹ ۱۳۹۹/۶/۱۸
خصوصی سازی نبود درواقع امر خودمونی سازی بود وهرکس ازباصطلاح مسئولین تا توانست ایل و تبار خود را اگر چوپان بیابان هم بودند به مدیر عاملی و مدیری در سازمانها رسانند و از طرف دیگربا اموال مردم برخی دیگر از اقوام خود را به نان و نوایی رسانند.مثل مش قربونعلی ها
ناشناس۱۵۸۹۸۱۷۱۶:۲۴:۱۲ ۱۳۹۹/۶/۱۸
این مش قربانعلیها متخصص تبانی ،دکترای ایجاد رابطه با رئسای بانکها،و دارای مدرک مهندسی در رشوه و توصیه شدن توسط صاحبان امضا های طلایی هستند!
ناشناس۱۵۹۰۰۹۳۱۹:۱۸:۰۰ ۱۳۹۹/۶/۱۸
ربطی به اهلیت ندارد .نظام سرمایه داری بی حد و حصر, همین بوده و هست. به این دلیل است که دین مبین اسلام با سرمایه داری بی حد و مرز مخالف است
ناشناس۱۵۹۰۳۹۷۲۳:۳۶:۴۱ ۱۳۹۹/۶/۱۸
کارخانه‌ آزمایش به همراه کارگرانش را به خاک سیاه نشوندند. الان شده محل جمع آوری پلاستیک بازیافتی
کاوه۱۵۹۰۶۰۲۰۶:۳۰:۳۱ ۱۳۹۹/۶/۱۹
خصوصی سازی و دادن صنعت به فردی بدون اهلیت یعنی نابود کردن آن .
ناشناس۱۵۹۰۶۷۰۰۸:۳۳:۵۳ ۱۳۹۹/۶/۱۹
چیزی جز فسادسیستماتیک نیست
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های اخیر

    پربحث‌های هفته

    1. جنگ ترکیبی خودمان، علیه خودمان!

    2. کارگری انگشتر ۵۰ میلیاردی را به صاحبش بازگرداند

    3. جلاد، به پایان سلام کن!

    4. بهادری جهرمی: مبالغ جرایم رانندگی متناسب با تورم افزایش یافت

    5. تورم چه زمانی تک رقمی می‌شود؟

    6. نرخ تعرفه‌های خدمات بهداشتی درمانی ۱۴۰۳ اعلام شد/ نرخ رسمی ویزیت ۵۰% گران می‌شود!

    7. بازداشت سومین عامل حمله تروریستی در مسکو

    8. آقایان رئیسی و اژه‌ای! آیا در پیشگاه خدای متعال و امام‌زمان (عج) پاسخی دارید؟

    9. انتقام از پوتین؟

    10. عوامل توهین کننده به نظام و مقدسات اسلامی دستگیر شدند

    11. ائتلاف ایران، روسیه و چین تبدیل به کابوسی برای آمریکا می‌شود

    12. علم‌الهدی: امروز در کشور از آثار تحریم اقتصادی آمریکا مشکلی حس نمی‌کنیم

    13. بازگشت احتمالی ترامپ چه تاثیری بر اقتصاد ایران دارد؟

    14. افزایش ١٧٠ درصدی حداقل حقوق کارگران در دولت سیزدهم

    15. مردم طلای دست دوم خریداری نکنند

    16. خط و نشان حقوقی ایران برای کویت

    17. هشدار سخنگوی پلیس به رانندگان نوروزی؛ آمار تصادفات هولناک است!

    18. اول، بساط دلالی باید جمع شود

    19. وزیر اقتصاد: در سال ۱۴۰۲ رکورد بیشترین سرمایه‌گذاری خارجی واقعی در ۱۶ سال اخیر شکسته شد

    20. کولرهای گازی بلای جان صنعت برق

    21. منظور: تخصیص ارز کشور برای واردات خودرو به صرفه نیست

    22. ایران اینترنشنال در آستانه تعطیلی / تعطیلی قریب الوقوع دفتر واشنگتن + عکس

    23. دادستان ساری: خسارات وارده قطع سه هزار اصله نهال جبران شود

    24. ابابیل ۵، از آخرین دستاورد‌های قدرت پهپادی جهان

    25. خاندوزی: با طیفی مواجه هستیم که تمایلی برای مشارکت در اداره کشور ندارند

    آخرین عناوین