روایت «جان کری» از شیوه فریب دادن هیات مذاکره‌کننده ایرانی

گروه جهان الف،   3970618109 ۷۰ نظر، ۰ در صف انتشار و ۲۵ تکراری یا غیرقابل انتشار

در حالی که روند مذاکرات هسته‌ای محرمانه بوده و شیوه حصول برجام در بسیاری ابعاد هنوز در هاله‌ای از ابهام است، جان کری، وزیر خارجه اسبق آمریکا در کتاب خاطراتش تلاش کرده روایت خود را از این روند ارائه کند؛ روایتی که بعضا تحقیرآمیز به‌نظر می‌رسد.

روایت «جان کری» از شیوه فریب دادن هیات مذاکره‌کننده ایرانی

به گزارش فارس، توافق هسته‌ای ایران و 1+5 موسوم به برجام، علی‌رغم خروج آمریکا از آن همچنان خبرساز است. هنوز کشورهای اروپایی مدعی ادامه تعهد به آن هستند، هرچند که در عمل گام‌های چندانی برای اثبات این تعهد برنداشته‌اند.

برجام، نتیجه یک روند مذاکره تقریبا دو ساله است؛ مذاکراتی که از همان ابتدا بر محرمانه بودن آن تاکید می‌شد. بنابراین همواره روند شکل‌گیری توافقی که برخی در ایران حصول آن را جشن گرفتند، در هاله‌ای از ابهام باقی مانده است.

 اما وزیر خارجه سابق آمریکا در کتاب خاطراتش که به تازگی منتشر شده روایت طرف آمریکایی را از چند و چون توافق در جریان مذاکرات هسته‌ای شرح داده است. البته بدیهی است که او نیز تنها خلاصه‌وار به برخی نکات مدنظر خود اشاره کرده و همه مذاکرات را شرح نداده است.

او فصل هجدهم این کتاب که نام «Every Day is Extra» را برایش انتخاب کرده را به بازگو کردن تجربیات و خاطرات خود از مذاکره با گروه‌ ۱+۵ و طرف ایرانی اختصاص داده است. وی در این فصل نوشته‌های خود را از پیش از آن‌که وزیر خارجه شود و از زمان برخی تماس‌ها در عمان آغاز کرده است.

در این گزارش، بخشی از فصل 18 کتاب که روایت طرف آمریکایی را از روزهای پایانی مذاکرات هسته‌ای بیان می‌کند منتشر کرده‌ایم، با این توضیح که انعکاس این روایت، منعکس‌کننده مواضع خبرگزاری فارس نیست و بدیهی‌ست که اصلا بعید نیست که روایت طرف آمریکایی مخدوش و غیرقابل اعتماد باشد. اما به هر حال اکنون این کتاب در دسترس است و روایت کری در اقصی‌نقاط جهان خوانده می‌شود.

یکی از ماجراهایی که در این بخش از کتاب، جان کری به شرح آن پرداخته جمله معروف «هرگز یک ایرانی را تهدید نکنید» است که ظاهراً محمد جواد ظریف آن را در بگو مگو با فدریکا موگرینی مطرح کرده بود. رسانه‌های بین‌المللی تیرماه سال 1394 به طور گسترده ماجرای این جمله را به نقل از یک دیپلمات روس مطرح کرده بودند.

جان کری هم در کتابش به آن پرداخته است. او روایت خود را از بن‌بست در مذاکره با ایران این‌چنین آغاز کرده است: «یک روز عصر، ارنست مونیز (وزیر انرژی سابق آمریکا) و من در اتاق اصلی مذاکره در طبقه دوم با ظریف و صالحی ملاقات کردیم. اینطور به نظرمان می‌رسید که انگار ایرانی‌‌ها به بن‌بست خورده بودند. درباره اهداف و مسیرشان دچار تردید بودند و یا اینکه منتظر دستوراتی از تهران بودند. به خودمان که آمدیم دیدیم یکبار دیگر صدایمان را روی هم بالا برده‌ایم.»

جان کری در ادامه نوشته است: «یکی از دستیارانم داخل اتاق آمد و گفت صدایمان سالن پایین را برداشته و کل طبقه حرف‌هایمان را می‌شنوند. اندکی بعد نزد فرانک والتر اشتاین‌مایر، وزیر خارجه آلمان رفتم. به طعنه گفت از چیزهایی که شنیده اینطور دستگیرش شده که ظاهراً ملاقاتم با ظریف، سازنده بوده است.

این‌طور نبود. روز بعد، مسائل مطرح‌شده در گفت‌وگوی طولانی‌مان را به سایر وزرای خارجه گروه ۱+۵ منتقل کردم. چند ساعت روی پیشنهادهایی کار کردیم که بتواند برخی از شکاف‌ها میان دو طرف در مسائل اختلافی را برطرف کند.»

جان کری و سایر وزرای خارجه 1+5 بعد از این دیدار، ظریف را به یک سالن کنفرانس بزرگ دعوت می‌کنند. او نوشته ظرف مدتی کوتاه نتایج حاصل‌شده در نشست داخلی 1+5  را برای ظریف توضیح داده‌اند که او هم بلافاصله و بدون هیچ تاملی آنها را رد کرده است.

کری  در ادامه نوشته است: «ظریف، در حالی که بلند می‌شد تا جلسه را ترک کند فریاد می‌زد: "این توهین‌آمیز‌ است. شما می‌خواهید من را تهدید کنید. هیچ‌وقت یک ایرانی را تهدید نکنید." سکوت مختصری حاکم شد تا اینکه سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، یخ فضا را شکست و گفت: "یک روس را هم همینطور."»

او اضافه می‌کند: «طعنه لاوروف باعث شد برخی خنده‌های عصبی سر دهند، ولی جلسه به پایان رسید. ناامید، برای صرف شام با تیم مذاکره‌کننده آمریکا راهی سالن غذاخوری شدم. دور یک میز گرد و بزرگ نشستیم و هنگام صرف ششمین شنیتسل وینی آن هفته، درباره آنچه رخ داده بود، حرف زدیم. برای اولین بار از موقع شروع گفت‌وگوها به این فکر می‌کردم که باید وین را بدون توافق ترک کنیم.»

البته، ترک وین بدون توافق اتفاق نیفتاد و کری و ظریف-چنانکه دست‌کم حالا پیدا است- سرانجام توانسته‌اند اختلافات را حل کنند. وزیر خارجه سابق آمریکا فرآیند رسیدن به این مرحله پایانی را شرح داده است.  

کری نوشته فردای آن روز به اتاق ظریف رفته و با او صحبت کرده است: «حرف‌هایم را اینطور شروع کردم: "جواد، می‌خواهی این کار به سرانجام برسد یا نه؟ کمی درباره مخاطرات موجود و مسیری که پیموده بودیم تا به جایی برسیم که در آن قرار داشتیم صحبت کردیم. جواد به من گفت که با تهران صحبت کرده و تصورش این است که پاسخ آنها به برخی از ایده‌هایی که داشته سازنده بوده. می‌خواست با هم رایزنی کنیم ببینیم می‌توانیم از لبه پرتگاه دور شویم یا خیر. گفتم تمایل دارم حرف‌هایشان را بشنوم، اما برخی موارد معین هستند که نمی‌توانیم نادیده‌شان بگیریم. آن گفت‌وگو را با این احساس ترک کردم که جواد شب گذشته فکر کرده و برخی مسائلی که تصور می‌کرد غیرقابل عبور هستند را حل کرده است.»

اختلافات، اما آن‌طور که از روایت کری برمی‌آید تا 13 جولای، یعنی تنها یک روز قبل از نهایی شدن برجام ادامه داشته‌اند. در این روز، ظریف در جلسه‌ای که در اتاق تیم آمریکایی در هتل کوبورگ جریان داشت در حال برشمردن دلایل مخالف بودن ایران با نهایی شدن توافق بوده که ظاهراً اتفاقات بعدی، روال ماجرا را تغییر داده است.

کری ماجرا را اینطور شرح می‌دهد: «هر روز می‌گذشت اما ظریف هنوز قادر نبود خودش را به جایی برساند که بله بگوید. عصر ۱۳ جولای که هفدهمین شب حضور ما در وین بود، ظریف، لاوروف، فدریکا موگرینی، مسئول جدید سیاست خارجی اتحادیه اروپا را به اتاق آمریکا در کوبورگ دعوت کردم. فدریکا جایگزین کاترین اشتون شده و همان موقع به شناخت خوبی از ظریف و لاوروف رسیده بود. با پاهای درب و داغانم که روی یک صندلی گذاشته شده بود نشسته بودم و داشتیم به حرف‌های ظریف گوش می‌کردیم که داشت دلایل خودش را درباره اینکه چرا توافقی که ما در حال حرکت به سمتش بودیم به اندازه کافی برای ایران خوب نبود را یکی یکی علامت می‌زد. نزدیک‌های نیمه‌شب، لاوروف که قصد داشت روز بعد عازم ازبکستان شود حرف‌هایش را قطع کرد و گفت: "جواد، شاید مسئله این است که اصلاً اختیار توافق کردن را نداری؟ اگر اینطور است، به ما بگو. داری وقتمان را تلف می‌کنی".»

وزیر خارجه سابق آمریکا نوشته سخنان لاوروف، ظریف را عصبانی کرده و باعث شده که او برای خروج از اتاق جلسه به سمت درب برود، اما توانسته منصرفش کرده و بار دیگر او را سر میز برگرداند. 

او نوشته است: «ظریف از حرف‌های تحریک‌آمیز لاوروف خشمگین شد. مخالفت شدیدش با طعنه لاوروف را اینطور نشان داد که با عصبانیت از روی مبل بلند شد و به سمت در رفت. با حداکثر سرعتی که می‌توانستم از جایم پریدم و تلوتلوخوران با عصایم به سمتش دویدم تا جلویش را بگیرم. در حالی که تلاش می‌کردم ظریف را آرام کنم به او گفتم:"این را می‌دانم که سرگئی نمی‌خواست به تو توهین کند. ساعت‌های سخت و طولانی را صرف این کار کرده‌ایم و حالا قابل درک است که تنش‌ها اوج گرفته‌اند. ما تصور نمی‌کنیم کار دیگری باشد که بتوانیم انجام بدهیم. توافق، اینجا است. لحظه حقیقت فرا رسیده؛ می‌خواهی آن را بپذیری یا ردش می‌کنی؟ بعد از چند لحظه، اذعان کرد که آماده پذیرفتن توافق است؛ فقط -از میان چندین موردی که مطالبه کرده بود- یک چیز دیگر می‌خواست تا توافق را از دیدگاه خودش منصفانه کند.»

جان کری، بعد از این اتفاق سراغ اعضای تیم مذاکره‌کننده آمریکایی رفته و نظر آنها را درباره اعطای یک امتیار دیگر به ایران، به منظور مجاب کردن ظریف جویا شده؛ با وجود این، او از همکارانش خواسته امتیازی را پیشنهاد دهند که اهمیت چندانی نداشته و هزینه‌ای برای طرف آمریکایی ایجاد نکند.

در کتاب کری ماجرا اینطور شرح داده شده است: «با سرعت هر چه تمام‌تر به اتاق بغلی رفتم. رابرت مالی از شورای امنیت ملی [آمریکا]، جان فاینر و وندی شرمن در آنجا منتظر تازه‌ترین خبرها بودند. " چیزی پیدا کنید که بدون هزینه‌تراشی برای ما و بدون اینکه ذره‌ای در مسائل اساسی تغییر ایجاد شود باعث شود او (ظریف) بتواند مشکلات را پشت سر بگذارد. تنها مانعی که الان وجود دارد همین است. نظری دارید؟" نگاه کردم و دیدم که همه شانه بالا می‌اندازند.»

طبق ادعای کری، در این نقطه سرپرست کارشناسان مسائل تحریمی آمریکا پیشنهادی مطرح کرده که خودش هم فکر نمی‌کرده مورد موافقت ظریف واقع شود. جان کری، اما این پیشنهاد را نزد ظریف برده و به تایید وی رسانده است. 

در کتاب آمده است: «کریس بک‌مایر، کارشناس مسائل تحریمی ما با احتیاط شروع به صحبت کردن کرد و گفت: "یک چیزی هست..." خزانه‌داری آمریکا از قبل آماده شده بود نام ۱۲ نفر از کسانی که در فهرست ایرانی‌های تحت تحریم قرار داشتند را از این فهرست خارج کند. ما آن موقع، از این تصمیم برای لحظه‌ای مثل حالا صرفنظر کردیم و این کارتی بود که ایالات متحده در جیب عقب ما گذاشته بود. حالا وقتش بود که آن را بازی کنیم. کریس توصیه کرد: "اینها آدم‌های چندان اثرگذاری نیستند. ممکن است [خروج این افراد از فهرست تحریم‌ها] کافی نباشد.". اما من می‌دانستم که چیزی که اهمیت داشت ژست این مسئله و احترام گذاشتن به تصمیم‌های سختی بود که ایرانی‌ها گرفته بودند. عصایم را قاپیدم و به سمت در رفتم.

دوباره وارد اتاقی شدم که سرگئی و جواد در آن نشسته بودند. به جواد گفتم ما می‌خواهیم برای اینکه کار را به خاتمه برسانیم، یک گام دیگر برداریم. فهرست اسامی‌ای که آماده بودیم آنها را از تحریم‌ها خارج کنیم را به او دادم و پرسیدم: "توافق تمام است؟"

بعد از نیمه شب بود و فرصت یا انرژی زیادی برای جشن گرفتن باقی نمانده بود. بعد از آنکه با هم دست دادیم، به اتاقم برگشتم و در آنجا با رئیس‌جمهور تماس گرفتم تا خبر را به او برساند.

او از من تشکر کرد و من از او تشکر کردم. به او گفتم خودم را برای مبارزه‌ای که با کنگره پیش رو داریم آماده می‌کنم. توافقی که می‌خواستیم را به دست آورده بودیم، حالا باید نگهش می‌داشتیم.»

دیدگاه کاربران

ناشناس۵۳۹۲۷۰۱۲:۰۷:۲۷ ۱۳۹۷/۶/۱۸
اره فریب خوردن ! فقط ترامپ دوست نداشت کسی رو فریب بده خارج شد :))
ناشناس۵۳۹۴۶۲۱۲:۵۸:۵۰ ۱۳۹۷/۶/۱۸
خب جیگر! اول با برجام به اون چیزی که می خواستند رسیدن حالا بود و نبودشئن تاثیری نداشت. تازه فریب هم اونجاست که خارج شدند بدون هیچ هزینه اس!!!
ناشناس۵۳۹۸۸۷۱۵:۴۲:۵۲ ۱۳۹۷/۶/۱۸
باحترام ظریف و همت و تبحر او در مذاکره از جای برمی خیزم
ناشناس۵۳۹۹۸۰۱۶:۲۵:۴۳ ۱۳۹۷/۶/۱۸
برخیز و اینقدر بایست تا زیر پات علف سبز بشه
ناشناس۵۳۹۹۸۳۱۶:۲۶:۵۴ ۱۳۹۷/۶/۱۸
خسته شدی، بشین.
ناشناس۵۴۰۴۸۸۲۲:۲۶:۵۴ ۱۳۹۷/۶/۱۸
بشین بینیم با
ناشناس۵۴۰۵۰۸۲۲:۳۹:۱۷ ۱۳۹۷/۶/۱۸
این حرفها دیگه خیلی بیات شده و با دلار 15 هزار تومانی که حاصل برجامه ، دیگه خریدار هم نداره. خود ظریف بارها داره میگه اشتباه کرده به آمریکا اعتماد کرده و در خال نشستنه ؛ اونوقت شما می خواهی وایستی!!!! واقعاً که !!!!!
ناشناس۵۳۹۵۴۴۱۳:۳۴:۳۹ ۱۳۹۷/۶/۱۸
اسم این فریب نیست تا انجا که مردم میفهمند این توافق بنفع ایران بود که خود امریکا ، عربستان ، اسراییل ، بعضی کشورهای عربی دیگر با ان مخالفت کرده و میکنند سیاست یعنی بدست اوردن حداکثر منافع ملی با کمترین هزینه با توجه به مقدورات و تواناییها .
ناشناس۵۴۰۰۳۵۱۶:۵۶:۳۶ ۱۳۹۷/۶/۱۸
به جای دعوا سر اینکه چه کسی اون یکی رو فریب داده ، باید به این نکته دقت کنیم که در مذاکره همه چیز با صلابت و شجاعت و یا دادوبیداد به دست نمی اید. بلکه برگ های برنده هر طرف(اهرم های فشار) در مذاکره در جایی دیگر ، در پشت میز مذاکره تعریف می شوند. ایران در آن زمان اهرم های فشاری در مذاکره داشت که باید از آنها نهایت استفاده را می کرد تا بیشترین و بهترین امتیاز ها را بگیرد. ( چرا که حالا بیشتر آنها را خرج کرده و اگر قرار باشد دوباره سر میز مذاکره رود دیگر چیزی برای فشار اوردن به طرف مقابل ندارد.و دیگر داد و فریاد و تهدید هیچ اثری دارد.)
ناشناس۵۴۰۵۱۶۲۲:۴۵:۳۵ ۱۳۹۷/۶/۱۸
نه دادش به نفع ایران نبود . به نفع کسانی بود که با دلار 15 هزار تومانی و سکه 5 میلیونی جیب شان پر پول شد. برای الباقی همان تقریباً هیچ بود.
ناشناس۵۳۹۵۶۸۱۳:۴۵:۳۴ ۱۳۹۷/۶/۱۸
دقت نکردیم یا بعمد نادیده میگیریم که این سخنان کری بیشتر مصرف داخلی دارد و به دلیل انتقادهای پی در پی ترامپ در دادن امتیازات فراوان است....... واقعا می توان بیرون گود نشست و مدام انتقاد وبعبارت بهتر تخریب کرد.....
ناشناس۵۴۰۲۰۰۱۸:۳۴:۱۸ ۱۳۹۷/۶/۱۸
دوست عزیز فریب آمریکاییها نه فقط تو برجام بلکه همیشه اینه که میان با مذاکره یه امتیاز نقدی میگیرن و یه امتیاز نسیه ای میدن. آخرش هم که به نتیجه ای که میخواستن رسیدن میزنن زیر حرفشون دقیقا همون کاری که ترامپ کرد. شما اگر 100تا امتیاز مختلف ازشون بگیری و قول بدن عمل میکنن اما نتونی این امتیازها رو نقد کنی یعنی یا فریب خوردی یا از اون بدتر خودت رو گول زدی. جان کری چند روز پیش گفت خروج آمریکا از برجام باعث اثبات حرف کسانی شد که میگفتن آمریکا قابل اعتماد نیست.
ناشناس۵۴۰۳۰۳۱۹:۴۵:۵۹ ۱۳۹۷/۶/۱۸
ترامپ خارج شد چون میدونست ایران از توافق خارج نمیشه و غنی سازی رو شروع نمیکنه! یعنی الان منافع برجام برای ما خیلی کم شده ولی محدودیتهاش پابرجاست!
ناشناس۵۳۹۲۸۳۱۲:۱۰:۳۳ ۱۳۹۷/۶/۱۸
قطعا جوری نوشته که در فضای سیاسی داخلی امریکا به کمکش بیاید
ناشناس۵۳۹۲۸۵۱۲:۱۱:۱۴ ۱۳۹۷/۶/۱۸
یعنی در جریان مذاکرات ، روسها ضد ایران بودن و امریکاییها برعکس ؟ من که فکر میکنم همه شون دنبال منافع خودشون بودن و بهش رسیدن . ایران هم مثل همیشه ، هیچ
ناشناس۵۳۹۲۹۱۱۲:۱۲:۱۷ ۱۳۹۷/۶/۱۸
کاری به خوب یا بد بودن برجام ندارم ولی تیتر خبر منافقانست
ناشناس۵۳۹۲۹۵۱۲:۱۳:۱۱ ۱۳۹۷/۶/۱۸
در کتابها خواهند نوشت که وزیر خارجه کشوری بدون گرفتن حتی یک امضا حتی در حد دربان وزارت خارجه کشور مدعی بزرگترین برگ برنده کشور خود را یعنی نیروگاه اراک را سیمان کرد
ناشناس۵۳۹۷۲۵۱۴:۳۸:۵۹ ۱۳۹۷/۶/۱۸
آنچه که باید سیمان کرد طرز تفکر عده ای است که ما را به اینجا رسانده.
ناشناس۵۴۰۲۰۹۱۸:۴۰:۲۳ ۱۳۹۷/۶/۱۸
آن عده همانهایی هستند که با طرز فکرشان بدون گرفتن حتی یک امضا نیروگاه اراک را سیمان کردند
ناشناس۵۴۰۳۸۰۲۱:۱۲:۳۶ ۱۳۹۷/۶/۱۸
زدی دقیقا وسط خال
ناشناس۵۴۰۵۲۱۲۲:۵۱:۵۴ ۱۳۹۷/۶/۱۸
بله !! تفکری که پس از اعتراف رئیس جمهور و ظریف در اشتباه بودن اعتماد به آمریکا ، هنوز هم سینه چاک برجام هست ؛ سیمان گرفتنی که چه عرض کنم ؛ سیمان گرفته شده است.
ناشناس۵۳۹۲۹۸۱۲:۱۳:۳۵ ۱۳۹۷/۶/۱۸
این فریب ظریف نبود . او میدانست که بیشتر از این نمیتواند از غرب امتیاز بگیرد چون کارتی برای گرفتن امتیاز بیشتر نداشت . او میدانست مقاومت بیشتر یعنی نقطه صفر و لطمه به مردم . واقعیت این است که او در مقابل ۵ قدرت استعمارگر ایستادگی می کرد و بیش از این امکان نداشت . هر کس دیگه بود اوضاع بد تر میبود
ناشناس۵۴۰۵۲۷۲۲:۵۷:۳۴ ۱۳۹۷/۶/۱۸
کدام امتیاز ؟ تنها چیزی که از برجام حاصل شد دلار 15 هزار تومانی بود. خود آقایان اقرار می کنند که حاصل ایران از برجام تقریباً هیچ بود. ولی مثل اینکه برخی سکه 5 میلیونی زیر زبانشان مزه کرده و دوست ندارند کوتاه بیایند.
ناشناس۵۳۹۳۰۰۱۲:۱۴:۰۵ ۱۳۹۷/۶/۱۸
در شرایط آن موقع دیپلمات های ما در حدی که امکان داشت امتیاز گرفتن. از ترامپ امتیاز گرفتن سخت است. چون از شرایط بحران ابائی ندارد.در جعم برجام برای ما بخصوص مسئولین که پولهای زیادی گرفتند و معلوم نشد که چی شد. خوب بود
ناشناس۵۳۹۳۱۲۱۲:۱۸:۲۱ ۱۳۹۷/۶/۱۸
چیزی که ما خوندیم از اقای ظریف تمجید کرده دمش گرم
گریبایدوف !۵۳۹۶۳۰۱۴:۰۳:۱۶ ۱۳۹۷/۶/۱۸
همش قربون جواد رفت ، بر خلاف سرگئی !! خبرنگار فارس داشته رو ملاجش راه میرفته که اینو نفهمیده !!
ناشناس۵۳۹۳۲۰۱۲:۲۱:۱۳ ۱۳۹۷/۶/۱۸
حالا مونده بفهمید چه کلاهی سرمون گذاشتن
رسول۵۳۹۳۳۳۱۲:۲۳:۵۳ ۱۳۹۷/۶/۱۸
جان کری , بصورت نسبی ایرانیها را می شناسد چون تنها دامادش ایرانی و اهل کرمان است .
علی۵۳۹۳۵۶۱۲:۳۱:۴۷ ۱۳۹۷/۶/۱۸
حالا اون 12 نفر در لیست تحریم ها میموندند چی میشد؟
ناشناس۵۳۹۳۷۸۱۲:۳۶:۴۲ ۱۳۹۷/۶/۱۸
حالا دیگه هر کسی خاطری منتشر میکنه و اصولگرایا هم میرن نگاه می کنن ببینن کجاهاش قابل سوء استفاده است! این برجام هم اگر خیلی چیز بدی بود ترامپ ازش خارج نمیشد فرار کنه الان هم که خداروشکر امریکا درامده شما هم دربیایید که مشکل حل بشه
ناشناس۵۴۰۲۱۱۱۸:۴۴:۰۱ ۱۳۹۷/۶/۱۸
برجام اگر چیز خوبی بود ترامپ نمیتونست ازش خارج بشه. همینکه بی دردسر خارج شد یعنی یه جای کا ایراد داشته.
ناشناس۵۴۰۵۳۲۲۳:۰۲:۱۸ ۱۳۹۷/۶/۱۸
نه دادش ؛ برجام آنقدر یکطرفه بود که آمریکا بدون اینکه چیزی بدهد ؛ همه خواسته هایش بدست آورد. بعدش هم که خروج از برجام و خداحافظ
احمد۵۳۹۳۷۹۱۲:۳۶:۴۲ ۱۳۹۷/۶/۱۸
برجام با همه کم و کاستی هاش این حسن را داشت که بعد از سال های ۹۱ و ۹۲ ثبات اقتصادی در کشور ایجاد کرد . ولیکن دعاهای بعضی ها برای برهم خوردن ان مستجاب شد و به اینجا رسیدیم که می بینیم .
ناشناس۵۳۹۵۳۲۱۳:۳۰:۵۴ ۱۳۹۷/۶/۱۸
اگه برجام توافق قوی‌ای بود، برهم نمی‌خورد
ناشناس۵۳۹۴۲۳۱۲:۴۸:۴۴ ۱۳۹۷/۶/۱۸
ظاهرا همیشه برای بعضیها حرفهای این حضرات از ون وندی شرمن گرفته تا این جان کری حتی خواب و رویاهاشان کتابهایشان خاطراتشان و ... چنان قابل قبول و مستند و مستدل است اما حرفهای تیم ما همیشه متناقض غیرقابل باور ناکافی صحنه سازی و ... حالا شما بگویید چه کسانی اینقدر به آمریکاییها اعتماد دارند؟
ناشناس۵۴۰۳۴۹۲۰:۲۸:۲۶ ۱۳۹۷/۶/۱۸
رسانه‌ها اونجا آزاد هستند و هیچ کس نمی تواند دروغ بگه رسواش می کنند
علی۵۳۹۴۲۵۱۲:۴۹:۰۲ ۱۳۹۷/۶/۱۸
ما فرصت های بسیاری را برای توافق مانند توافق لاریجانی و سولانا از دست دادیم و برجام بهترین توافق برای کشور ی بود که قدر فرصت ها را نمی دانست. اِغتَنِمُوا الفُرَص فَاِنَّها تَمُرُّ مَرَّ السَّحاب
ناشناس۵۳۹۴۵۵۱۲:۵۷:۱۶ ۱۳۹۷/۶/۱۸
نتیجه کل برجام ( چه یک توافق خوب، چه بد) فریب خوردن ایران بود. چون آمریکا به آن پایبند نماند. و این همان چیزی بود که از ابتدا نگران بودیم!
ناشناس۵۳۹۴۶۴۱۳:۰۰:۳۶ ۱۳۹۷/۶/۱۸
پس قطعا ترامپ بخاطر جوانمردیش اصرار داره از توافق خارج بشه؟ داداش پرواضحه که هرکس سعی میکنه در مورد دستاورد هاش برای مردمش غلو کنه ... شما که نباید مثل یک مخاطب خام آمریکایی هر چیزی رو باور کنی تیتر خبر کنی
ناشناس۵۳۹۷۶۶۱۴:۵۰:۲۳ ۱۳۹۷/۶/۱۸
در برجام کل دستاوردهای هسته ای ایران با خاک یکسان شد در مورد تعهدات ایران در برجام هم زمانی ترامپ از برجام خارج شد که اروپایی ها از دولت تضمین گرفتن در صورت خروج آمریکا ، ایران از برجام خارج نمیشه برای آمریکا چی بهتر از این که بدون هزینه از تعهداتش سر باز بزنه در مقابل ایران به همه تعهداتش عمل کنه خنده داره اما شما خودتونو به خواب زدید
ناشناس۵۴۰۰۶۰۱۷:۰۹:۵۵ ۱۳۹۷/۶/۱۸
هزینه دادن آمریکا رو نمیبینی یا نمیخوای که ببینی؟
ناشناس۵۳۹۴۹۵۱۳:۱۳:۲۹ ۱۳۹۷/۶/۱۸
این جملات از زبان یک دشمن هم نشان می دهد که تیم مذاکره کننده برای برجام نهایت تلاش و فداکاری را انجام داده است
ناشناس۵۳۹۴۹۷۱۳:۱۴:۰۲ ۱۳۹۷/۶/۱۸
بر خلاف تیتر این گزارش، تیم مذاکره کننده ایرانی به ریاست جناب آقای ظریف، در جهت حفظ منافع ملی تلاش قابل تقدیری داشتند. اما متاسفانه عده ای در داخل کشور به دلیل منافع فردی و گروهی ، این واقعیت را نپذیرفتند.
ناشناس۵۳۹۵۰۶۱۳:۱۹:۰۰ ۱۳۹۷/۶/۱۸
متاسفم برای شما با این تیتر توهین آمیز ، چیزی که من برداشت کردم عین واقعیت بود
ناشناس۵۳۹۵۵۹۱۳:۴۰:۴۸ ۱۳۹۷/۶/۱۸
من به عنوان یک دکترای آموزش زبان انگلیسی (که شهرت جهانی دارم و همه دانشگاههای جهان قبولم دارند) این ادعای شما را مطلقا قبول ندارم. من کتاب را خوانده ام و هم اکنون در حال ترجمه آن به فارسی هستم. برداشت شما از محتوای کتاب کاملا اشتباه است. وقتی ترجمه کتاب (توسط من) در چند ماه آینده به بازار بیاید، شما روسیاه خواهید شد. خجالت هم خوب چیزیه..
ناشناس۵۴۰۰۰۴۱۶:۳۸:۱۶ ۱۳۹۷/۶/۱۸
حالا با این همه شهرت و اعتبار بین المللی چرا ناشناس کامنت گذاشتی؟
ناشناس۵۴۰۵۹۴۲۳:۵۶:۳۷ ۱۳۹۷/۶/۱۸
چون آزادی پس از بیان وجود نداره
ناشناس۵۳۹۵۹۰۱۳:۵۲:۵۹ ۱۳۹۷/۶/۱۸
اره شما راست مبگید برجام هیچ بود برجام فریبکاری بود فقط نمیدونم چرا وقتی تمام شد همه چیز ده برابر شد
ناشناس۵۴۰۲۲۰۱۸:۴۸:۲۴ ۱۳۹۷/۶/۱۸
برجام قرار بود 25 سال طول بکشه همینکه دوساله تموم شد یعنی فریب خوردیم
ناشناس۵۴۰۶۰۸۰۰:۰۷:۴۰ ۱۳۹۷/۶/۱۹
شما فرق اوباما و ترامپ رو هم لحاظ کن. اینقدر وقت کشتیم و چونه زدیم که توافق آخر دوره اوباما به دست اومد. وانگهی تو خود آمریکا هم هیچ کس پیش بینی نمی کرد کسی مثل ترامپ حتی بتونه نامزد جمهوری خواه ها بشه... متاسفانه انتخابات آمریکا برای زندگی مردم آمریکا چندان فرقی ایجاد نمیکنه ولی تاثیرش تو بقیه دنیا خیلی زیاده.
ناشناس۵۳۹۶۰۱۱۳:۵۶:۲۴ ۱۳۹۷/۶/۱۸
صالحی در مصاحبه گفته اراک که تکمیل نشده بود در حال ساخت بوده و قطعات برای تکمیلش هم در دسترس نبوده است
حاضر۵۳۹۶۴۶۱۴:۱۰:۲۱ ۱۳۹۷/۶/۱۸
چقدر اقایان علاقه به امریکا دارید ازدروغاشون تیتر میزنیدانها به دنبال تفرقه هستند شما تبلیغ تفرقه می کنید گوشتان بدهکار حرفای رهبری هم نیست قران میفرماید ان جائکم فاسق فتبینوا --انمالمومنون اخوه --تعاونواعلی البروالتقوی
ناشناس۵۳۹۶۵۱۱۴:۱۱:۱۴ ۱۳۹۷/۶/۱۸
برخی تیتر ها مثل تیتر این مطلب برازنده سایت الف نیست انتظار بیشتری از این سایت داریم
ناشناس۵۴۰۶۰۱۰۰:۰۰:۱۰ ۱۳۹۷/۶/۱۹
شاید تیتر رو هم از رو فارس کپی پیست کردند! اگه نه الف تو سایتهای اصولگرا یک سر و گردن بهتره
ناشناس۵۳۹۶۷۸۱۴:۲۱:۳۷ ۱۳۹۷/۶/۱۸
من تجربه اندکی در مذاکره دارم. یک اصل مذاکره اینه که وقتی همه امتیازهای ممکن را گرفتی بازهم نشون بدی ناراضی هستی و یک چیز دیگه میخواهی. ضمنا وقتی مذاکره تموم شده اگر بتونی حتی به اندازه یک مو از خرس بکنی اینکارو میکنی آن ایست هم همین بوده. بر اساس توضیحات کری آنکه گول خورده کری بوده و تیم ایرانی خوب نقش بازی کرده
شاهرخ۵۳۹۷۱۳۱۴:۳۳:۳۹ ۱۳۹۷/۶/۱۸
تیتر چنین مطلبی شیطنت آمیز هست...مذاکرات سیاسی پر هست از پلتیک که دو طرف به هم می زنند.....ولی اصل داستان هزینه فایده هست..... متاسفانه از آنجا که به جهت رفتار های گاها ناپخته انرژی هسته ایی ما فقط و فقط برای ما ضرر و هزینه از بیتالمال بود بعلاوه تبعاتی که تا امروز گریبان مردم رو گرفته و ظاهرا ول بکن هم نیست....
زنده رود۵۳۹۷۴۲۱۴:۴۵:۰۶ ۱۳۹۷/۶/۱۸
کاری به متن ندارم که تا اندازه ای جانبدارانه است اما من فقط تو کف اون عکس قدم زدن دست در جیب وزرا هستم: چه عاشقانه است!؟!؟! انگار دو تا همکلاسی قدیمی بعد از سالها همدیگر را دیدند. بخصوص چه اشتیاقی در چهره جواد جوووون هست!!
جلیل۵۳۹۸۰۱۱۵:۰۲:۳۵ ۱۳۹۷/۶/۱۸
بله درست است ظریف فریب خورد،فقط جلیلی و تیمش بود که فریب نمی خورد !متاسفانه حافظه تاریخی ماضعیف است.
ناشناس۵۳۹۹۰۹۱۵:۵۰:۳۳ ۱۳۹۷/۶/۱۸
ما اشتباه کردیم که ظریف را فرستادیم . باید جلیلی می رفت کار را تمام می کرد تا فریب نخورد .
ناشناس۵۳۹۹۱۰۱۵:۵۰:۴۳ ۱۳۹۷/۶/۱۸
خوب حالا اگه فریب نمی خورد باید به نظر شما چی کار می کرد؟ مثلاً می گفتیم ایالت تگزاس رو بدین به ما تا با هم توافق کنیم؟ حرفهای مسخره ای میزنید
صادق۵۳۹۹۲۲۱۵:۵۴:۳۲ ۱۳۹۷/۶/۱۸
واقعا متاسفم واسه این تیتر که گذاشتی ، با همه این اتفاقاتی که این روزها با وجود ترامپ افتاده هنوز نفهمیدی که برجام چه منافعی واسه ما داشت
ناشناس۵۳۹۹۶۲۱۶:۱۶:۰۴ ۱۳۹۷/۶/۱۸
مشکل آن 12 نفر تحریمی بود که ایران با توافق مخالف بود؟؟. خیلی باید با ارزش باشن این افراد. به ما هم بگین تا تعظیم و تکریم یادمون نره.
امین۵۳۹۹۹۹۱۶:۳۶:۴۷ ۱۳۹۷/۶/۱۸
شاید هم ظریف موافق توافق بوده و فقط میخواسته یه اشانتیون هم اضافه بگیره!
ناشناس۵۴۰۱۴۹۱۸:۰۶:۳۵ ۱۳۹۷/۶/۱۸
ظریفه!؟ شش نفر را حریفه!!!!!!!! الان هم زندگیمون تا دلت بخواد ردیفه!
ناشناس۵۴۰۱۵۰۱۸:۰۶:۵۶ ۱۳۹۷/۶/۱۸
یا کلمه فریب برای شما معنای دیگری دارد یا جان کری برایش معنای فریب فرق می کند..چه فریب که دلار را 15000 تومان کرد..
سعید۵۴۰۲۵۹۱۹:۱۸:۲۷ ۱۳۹۷/۶/۱۸
برجام همه هیچ و کار برجام همه هیچ ای هیچ ز بهر هیچ بر هیچ مپیچ
ناشناس۵۴۰۳۶۸۲۰:۵۹:۰۷ ۱۳۹۷/۶/۱۸
بهترین وزیر تاریخ جمهوری اسلامی بیشک ظریف می باشد، تیترهای شما هم تنها از روی حسد است.
از سار کاشان۵۴۰۵۱۲۲۲:۴۱:۲۶ ۱۳۹۷/۶/۱۸
حرف آمریکائیها حجت است اما حرف دکتر ظریف غلط ؟ دشمن می تواند با سخنان ساختگی از مسئولان کشور ، نزاع و جرح و بحث را به داخل ایران تزریق کنند .
ناشناس۵۴۰۵۲۳۲۲:۵۵:۴۹ ۱۳۹۷/۶/۱۸
یا رومی روم یا زنگی زنگ تاکی باید عقلمون را تعطیل کنیم وچشم به دهن اجنبیها بدوزیم ؟ شما مشخص کنید بالاخره گفتار این اجنبی ها درباره ما سندیت داره یا مردوده؟ هروقت از ما تمجید و تعریف کردن باور کنیم یا نکنیم؟ یا وقتی بما بدگویی کردند بپذیریم که اونقدر بد بودیم یا برعکس ؟ اوباما وکری گفتن توافق خوبی بوده و منافع آمریکا رو تامین کرده ترامپ و دارو دسته منطقه ای آمریکا نظیر عربستان و صهیونیستا همیشه گفتن توافق بد بوده و منافعشون بخطر افتاده و ضرر کردند اونوقت در این بازار مکاره شما ببینید دو گروه مخالف و موافق داخلی چطور یک بامو دوهوا موضع گرفتند مخالفین میگن دیدین توافق بد بود چون ترامپ زد زیرش؟! موافقین هم برعکس استناد میکنند که دیدین خوب بود و امریکا ضرر میکرد وگرنه ترامپ نمیزد زیرش؟! عقل همدخوب چیزیه؟
ناشناس۵۴۰۵۹۸۲۳:۵۷:۳۱ ۱۳۹۷/۶/۱۸
من که فریب و تحقیری تو این نوشته ندیدم. مذاکرات سختی بوده و همه وزاری خارجه هم خسته شده بودند و ته دلشون دوست داشتند که به نتیجه برسند. ناز کرده ظریف، یک امتیاز کشکی هم حالا دم آخری گرفته... خوب که چی!؟ ضمناً پونصد بار ترامپ گفته ایرانیها سر ما رو کلاه گذاشتند. البته دروغ میگه (ما کلاهی سرشون نگذاشتیم) ولی دلیل نمیشه شما نوشتار صادقانه کری رو با یک تیتر بی ربط چاپ کنید که به ظریف ضربه بزنید.
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. بازی با کلمات

  2. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  3. ۳۲ هزار مجوز استخدام فرزندان شهدا و ایثارگران اخذ شد

  4. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  5. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  6. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  7. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  8. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  9. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  10. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  11. اقدامی  اشتباه، در زمانی اشتباه تر!

  12. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

  13. نحوه رفتار متفاوت فروشندگان در برابر پوشش حجاب مشتریان

  14. منظور: افزایش دائم دستمزدها به ‌رفاه مردم کمک نمی‌کند

  15. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  16. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

  17. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  18. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  19. واکنش بلینکن به حادثه اصفهان/ به مجازات ایران پایبند هستیم!  

  20. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

  21. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

  22. سردار حاجی زاده با تسلیحات قدیمی و حداقلی به اسرائیل حمله کردیم /از موشک های هایپرسونیک ۲ استفاده نشد

  23. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

  24. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

  25. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

آخرین عناوین