دغدغه امنیت شغلی کارگران روی میز دولت/ساماندهی قرارداد موقت آرزوی قدیمی کارگران

گروه اقتصادی الف،   3970602028 ۶ نظر، ۰ در صف انتشار و ۰ تکراری یا غیرقابل انتشار

قراردادهای موقت و بی توجهی به قانون کار در هنگام عقد قرارداد، قراردادهای سفید امضاء از جمله مصادیق ناامنی شغلی یکی از مشکلات جامعه کارگری است گفت: «آیین نامه اجرایی تعیین حداکثر مدت موقت» را به دفتر جهانگیری ارسال کرد اما هنوز تصویب نشده است.

دغدغه امنیت شغلی کارگران روی میز دولت/ساماندهی قرارداد موقت آرزوی قدیمی کارگران

به گزارش تسنیم،  قراردادهای موقت و بی­ توجهی به قانون کار در هنگام عقد قرارداد، قراردادهای سفید امضاء از جمله مصادیق ناامنی شغلی در جامعه کارگری است. شاید علت اصلی مشکلات جدی در بحث قراردادهای کارگران مربوط به ابهامات موجود در ماده 7 قانون کار باشد که خلاءهایی را در اجرا به وجود آورده است.

*ابهامات ماده 7 قانون کار

فصل دوم از قانون کار جمهوری اسلامی ایران مصوب 1369، که چهار مبحث و مواد 7 الی 33 را در بر می گیرد، به صورت مبسوط توضیحات مرتبط با قراردادهای کار را شرح داده است؛ که در مبحث اول، شرایط اساسی انعقاد قرارداد کار، در مبحث دوم، تعلیق قرارداد کار، در مبحث سوم، خاتمه قرارداد کار و در مبحث چهارم، جبران خسارت از هر قبیل و پرداخت مزایای پایان کار توضیح داده شده است.

 با وجود این، بسیاری از کارفرمایان هنگام عقد قرارداد با کارگر از اصول نامبرده شده در این قانون پیروی نمی کنند و شاید علت اصلی آن که مشکلات جدی را در بحث قراردادهای کارگران ایجاد کرده است، در مرحله نخست مربوط به ابهامات در ماده 7 این قانون باشد که باعث شده خلاءهایی را در اجرا به وجود آورد. وقتی در متن ماده 7 می گوییم قرارداد کتبی یا شفاهی، بدین منزله است که اگر قرارداد کتبی وجود نداشت، کارفرما می تواند ادعا کند قرارداد شفاهی بوده است و هیچ سندی دال بر توافق شفاهی صورت گرفته میان کارگر و کارفرما نیز وجود ندارد.

بنابراین، در صورت تخلف کارفرما، کارگر سندی برای دفاع از حقوق خود نخواهد داشت. ضرورت دارد با تدوین و ابلاغ آیین نامه ای از سوی وزارت کار، حداقل برخی شروط برای انعقاد قرارداد شفاهی که در صورت نیاز کارگر یا کارفرما بتواند برای احقاق حقوق خود به آن رجوع کند، در نظر گرفته می شد تا از این محل فرصتی برای سوء استفاده از نیروی کار به وجود نیاید؛ یا در تبصره یک ماده 7، مقرر شده تا حداکثر مدت موقت برای کارهایی که طبیعت آنها جنبه غیرمستمر دارد توسط وزارت کار و امور اجتماعی تهیه و به تصویب هیئت وزیران برسد،

خردادماه سال جاری بود که  کمیته روابط کار با حضور نمایندگان کارگران و کارفرمایان دولت(اعضای کمیته) و مشیریان معاون روابط کار برگزار شد. در این کمیته پیش نویس  آیین نامه قرارداد موقت مورد بررسی قرار گرفت و توسط اداره کل روابط کار و جبران خدمت  به بحث گذاشته شد و مورد توافق کارگران و دولت قرار گرفت و تغییرات مد نظر کارگران توسط نمایندگان دولت پذیرفته شد.

هر چند نمایندگان کارفرمایی مخالف سقف زمانی واحد برای تمام مشاغل غیرمستمر بودند و پیشنهاد دادند سقف قرارداد موقت در این نوع مشاغل باید به نسبت پروژه متغیر باشد، اما بر اساس پیش نویس ارائه شده از سوی وزیر کار، میانگین زمان اختصاص یافته به پروژه‌های دارای ماهیت غیرمستمر اعم از کوچک، متوسط و بزرگ، حداکثر 5 سال است و تعیین مدت زمانی بالاتر از 3 سال، به عنوان سقف زمانی قرارداد موقت با کارگران فلسفه وجودی این آیین نامه را از بین می‌برد.

این آیین نامه صرفاً موضوع تبصره یک ماده 7 قانون کار با هدف ساماندهی شغلی «کارگران مشاغل غیرمستمر» است و شامل همه کارگران و کارفرمایان نمی شود و در صورت تصویب در هیات وزیران، حداکثر مدت «قرارداد موقت» در کارهای غیرمستمر، 3 سال خواهد بود و پس از این مدت، کارفرما مکلف به انعقاد قرارداد دائم با کارگر تا پایان پروژه است.

علی ربیعی، وزیرسابق کار «آیین نامه اجرایی تعیین حداکثر مدت موقت برای کارهایی که ماهیت آنها جنبه غیرمستمر دارد» را  چندی پیش برای ساماندهی شغلی کارگران مشاغل غیرمستمر، به اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهور ارسال کرد تا پس از تصویب در هیات وزیران، برای اجرا ابلاغ شود.

اسماعیل ظریفی آزاد، مدیرکل روابط کار و جبران خدمت وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی درباره آخرین وضعیت آیین نامه قرارداد موقت گفت:   ربیعی ، وزیرسابق وزارت کار این آیین نامه را به آقای جهانگیری  ارسال کرده اند. این گونه آیین نامه ها بعد از اینکه به هیئت وزیران وصول می شود. به کمیسیون تخصصی مربوط  ارسال می شود. کمیسیون تخصصی مربوط از دستگاه ذی ربط نظر خواهی می کند. سپس جلساتی را می گذارند و نظرات کمیسیون به هئیت وزیران اعلام می شود. کمیسیون اجتماعی و دولت الکترونیک از دستگاه ها نظر خواهی کرده است. تمام آیین نامه ها از نظر قانونی باید این مسیر را طی کنند.

 تهیه و تدوین دستورالعمل ها و آیین نامه هایی که بتواند ابهامات و خلاءهای موجود در انعقاد قراردادهای قانونی کار را برطرف نماید، از جمله الزاماتی است که وزارت کار و هیئت دولت باید نسبت به اجرای آن اقدام کنند.

در راستای ساماندهی قراردادهای موقت در مشاغل غیرمستمر، پیش نویس آیین‌نامه تبصره یک ماده 7 قانون کار از سوی وزارت کار تدوین شد و معاونت روابط کار پیشنهاد کرد سقف زمانی انعقاد قرارداد موقت با نیروی کار شاغل در مشاغل غیرمستمر سه سال تعیین شود؛ به نحوی که در صورت تداوم کار از سال چهارم به بعد با کارگر قرارداد دائم بسته شود. این پیشنهاد اگر چه در ابتدا با مخالفت کارفرمایان مواجه شد ولی کلیات آن در جلسات بعد به تصویب همه شرکای اجتماعی رسید و اکنون به هئیت وزیران ارسال شده تا تایید شود. علی ربیعی،وزیرکار سابق آیین نامه قرارداد موقت را به دولت فرستاد اما هنوز تصویب نشده است.

دیدگاه کاربران

ناشناس۵۱۰۰۶۸۰۹:۵۲:۱۲ ۱۳۹۷/۶/۲
دولت به جای تلاش برای تغییر قانون کار اجرای درست آن را مد نظر قرار دهد . در ضمن دولت و نمایندگان فرمایشی کارگران حق تصمیم گیری در باره قانون کار را ندارند . وظیفه دولت اجرای قوانین هست نه دستکاری آنها بیش از 90 درصد شاغلین بخش خصوص قراردار موقت دارند درحالی که ماهیت بیشتر کارها دائمی هست و این عدم اجرای قانون می باشد.
ناشناس۵۱۰۰۷۴۰۹:۵۷:۵۹ ۱۳۹۷/۶/۲
مساله دیگری که وجود دارد عدم پرداخت حقوق کارگران است. الان کارفرماها به بهانه های مختلف از پرداخت حقوق کارگران سر باز می زنند و از آنجا که همه کارگران قرارداد کوتاه مدت موقت دارند کسی جرات اعتراض ندارد. هیچ مرجعی هم برای شکایت در این خصوص نیست. ما الان بیش از سه ماه هست که یک ریال حقوق دریافت نکرده ایم و بیمه تامین اجتماعی هم واریز نشده است که در صورت مراجعه به بیمارستان پذیرش نخواهیم شد. مسوولیت این نابسامانی با چه کسی است؟
ناشناس۵۱۰۲۰۰۱۱:۴۱:۰۷ ۱۳۹۷/۶/۲
دولت بیشتر دغدغه دادن کارانه 500 میلیونی به پزشکان و نگرفتن مالیات از اونا رو داره.
علی۵۱۰۲۶۴۱۲:۲۶:۳۴ ۱۳۹۷/۶/۲
اینجانب با ده سال سابقه قراردادی در وزارت آموزش و پرورش هنوز هر ساله قرارداد جدید با من امضا میکنه و کسی رسیدگی نمیکنه حتی امکان پیشرفت شغلی با مدرک ارشد ندارم آن وقت دولت میخواهد مرجع رسیدگی بشود در حالیکه خودش حق کشی میکند
ناشناس۵۱۰۳۴۷۱۳:۳۸:۱۸ ۱۳۹۷/۶/۲
درد جامعه کارگری چندساله اخیر خیلی خیلی از این موضوع فراتر رفته تحمیل قراردادهای سفید امضای یکماهه که طبعا هیچ نسخه دومی به کارگر نمیدهند بقدری فراگیر شده که حتی بسیاری از کارخانجات بزرگ و نامدار جلوی چشم بازرسان اداره کار چندساله که با حقوقهای کف اداره کار از کارگران باسابقه بیگاری میکشند کاملا علنی و همه دستگاههای نظارتی هم مطلع هستند اما قدمی برنمیدارند
ناشناس۵۱۰۶۴۸۱۸:۰۰:۱۹ ۱۳۹۷/۶/۲
قراردادهای موقت جهت رفع مشکل تولید بود با رسمی شدن کارگران در نبود فرهنگ کار یعنی تعطیلی کار، مشکل قانون کار است که کارفرما را بجای دولت ضامن سطح معیشت زندگی کارگران نموده ودر واقع کارفرما بجای پرداختن به وظیفه اصلی خود که ایجاد کار و توسعه و تولید است متوجه حل مشکلات معیشتی کارگران شده است
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. تصاویری از اجرای طرح عفاف و حجاب در تهران

  2. طرح عفاف و حجاب از امروز در تهران

  3. نظرات برگزیده مخاطبان الف: وضعیت حجاب، حاصل کم‌کاری چهل‌ساله است/ باید برای مبارزه با سگ‌های ولگرد فکری کرد

  4. این صدای اقتدار ایران است ...

  5. تنبیه متجاوز آغاز شد /حمله موشکی و پهپادی ایران به اسراییل

  6. نظر باباطاهر عریان درباره دلار !

  7. وحدت ملی با وعده صادق

  8. آنچه اسرائیل در مورد "وعده صادق" نمی گوید

  9. استخوانی در گلوی اسرائیل!

  10. دومین روز بزرگ تاریخ معاصر ایران

  11. آیت الله صدیقی: عذرخواهی می‌کنم که با غفلت و کم توجهی باعث هجمه به ملت ایران شدم

  12. کمی دیر نیست؟

  13. هیات علمی یا کارخانه چاپ مقاله !

  14. اطلاعیه سازمان اطلاعات سپاه در خصوص حمایت از رژیم صهیونیستی در فضای مجازی

  15. «برجام» در موزه تاریخ ؟!

  16. باهنر: نباید به اندازه تورم حقوق ها افزایش یابد/ ۹۰ درصد منتخبان وظایف مجلس را نمی‌دانند

  17. ۲ دلیل برای تشدید "گرانی" در ایران

  18. موجرانی که اجاره بهای زیادی بگیرند، جریمه می‌شوند

  19. حمایت افکار عمومی ایران از حمله به اسرائیل

  20. گانتس: زمان، مکان و شیوه پاسخ به ایران را خودمان تعیین می‌کنیم

  21. خاتمی: پاسخ ايران به جنايت اسرائيل مدبّرانه، شجاعانه، منطقی و قانونی بود

  22. هیچ گاه اعتراف نمی کند، چون...

  23. تصاویری از نمازجمعه تهران به امامت حجت‌الاسلام کاظم صدیقی | کدام چهره‌های سیاسی و نظامی به نمازجمعه رفتند؟

  24. اسراییل چه باید بکند؟ 

  25. علم‌الهدی: نباید بیکار نشست تا تنها دولت بیاید تلخی معیشت را از سفره مردم بردارد

پربحث‌های هفته

آخرین عناوین