یادداشت عبدی درباره ماجرای پیش‌فروش مزدا 3 /مسخره‌بازی به تمام معنا

گروه سیاسی الف،   3970509014 ۱۶ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱۰ تکراری یا غیرقابل انتشار

اعتماد در یادداشتی به قلم عباس عبدی نوشت: مسخره‌بازی به تمام معنا. در هیچ جای این کره خاکی این حد از ندانم‌کاری و ابتذال در سیاست اقتصادی را نمی‌توان سراغ گرفت.

یادداشت عبدی درباره ماجرای پیش‌فروش مزدا 3 /مسخره‌بازی به تمام معنا

 یک کارخانه تصمیم می‌گیرد یک نوع خودروی تولیدی خود را پیش‌فروش کند. اگرچه این کار از اساس مشکل دارد زیرا اگر پول لازم دارد این وظیفه بانک است که برای صنایع تامین منابع کند و سود خود را بگیرد و به صاحبان سپرده‌ها پرداخت کند. ولی تا اینجای کار را می‌توان فهمید که برای تامین منابع و نیز افزایش فروش، آن را پیش‌فروش می‌کنند و سود پرداختی به خریدار اندکی بیشتر از سود بانکی است؛ کاری که سال‌ها است انجام می‌شود و ...

خودروسازان نیز می‌دانند چه قیمتی را برای خودرو و زمان تحویل آن تعیین کنند که برای خریداران تا‌حدی به صرفه‌تر باشد. ولی این اتفاق هنگامی که تفاوت نرخ خودروی عرضه شده با قیمت بازار آن زیاد شود، طبیعی نیست چرا که تقاضا برای پیش‌خرید بسیار بیشتر می‌شود. این اتفاق بارها رخ داده است.

در جریان فروش «دنا» تفاوت قیمت ٢٠ درصدی بود! در پژو ٢٠٠٨ نیز ٢٠ درصد یا حدود بیست میلیون تومان تفاوت قیمت بود و اکنون در فروش مزدا ٣ شرکت بهمن این تفاوت ۵۰ درصد است، یعنی حدود ۷۰ میلیون تومان سود (بجز سودهای عادی تخفیف‌ها) به یکباره نصیب خریدار می‌شود.

٢٧٠ خودرو پیش‌فروش می‌شود و ٢١٢ هزار متقاضی وجود دارد. البته اطمینان دارم که متقاضیان بالقوه بالای این تعداد و به اندازه مردم ایران است، مردمی که برای رسیدن به چنین پول مفتی حتی قرض خواهند کرد. آنها که نیامدند به این دلیل بود که از اساس به سالم بودن این جریان شک داشتند و نخواستند که وقت خود را هدر دهند. حالا سر و صدا شده که احتمالا در فروش تقلب شده و به خریداران واقعی داده نشده است و دستور رسیدگی داده‌اند که اسامی خریداران افشا شود! شرکتی هم که سایت فروش را مدیریت می‌کند پاسخ داده است!

به نظر می‌رسد که نیازی به این اقدامات نیست، چون از دو حال خارج نیست، یا آنکه مدیران فروشنده و مسوولان امر و مدیر سایت پارتی‌بازی کرده‌اند و بیشتر یا همه خودروها را به افراد مورد نظر خود پیش‌فروش کرده‌اند یا آنکه همه خودروها صد‌درصد به صورت اینترنتی و بدون هیچ دخل و تصرفی فروش رفته است.

اگر از من بپرسید خواهم گفت که برای مردم و اقتصاد نتیجه هر دو اتفاق یکی است و عاقلانه‌تر است که اولی اتفاق افتاده باشد! فرض کنیم که همه خودروها بدون دخل و تصرف به متقاضیان اینترنتی فروخته شده است و فرآیند پیش‌فروش کاملا سالم بوده است. این فرض را هیچ‌کس باور نخواهد کرد. اول اینکه از هر هزار نفر متقاضی یک نفر موفق به خرید شده است، پس ٩٩٩ نفر دیگر شکست خورده‌اند. طبیعی است که آنان هر کس را که می‌بینند و می‌پرسند متوجه می‌شوند که او نیز موفق نشده است. با وجود بدبینی و بی‌اعتمادی مفرط در جامعه؛ وی یقین پیدا می‌کند که این فرآیند سالم نبوده است. به علاوه مردم هنگامی که کلاه خود را قاضی می‌کنند از خود می‌پرسند، مگر مخ آنان معیوب است که این خودروها را به این و آن‌که می‌شناسند ندهند و مفت و مجانی حداقل ۷۰ میلیون تومان تفاوت قیمت را به جیب فردی که نمی‌شناسند بریزند؟ هفتاد میلیونی که چندین برابر سود شرکت از تولید یک خودرو خواهد بود. اگر خریدار خودش این کار را نمی‌کند، چه دلیلی دارد که دیگران این کار را انجام دهند؟

فرض کنیم همه این خودروها به متقاضیان واقعی و نه دستوری فروخته شده است. چه فرقی برای من و شما دارد که مثلا به جای آنها به افراد دیگر و رفقایشان داده شود؟ اینکه آقای «الف» صبح اول وقت به صورت شانسی توانسته از اینترنت ثبت‌نام کند و هفتاد میلیون مفت گیرش بیاید یا خانم «ب» به توصیه مدیرعامل صاحب یک دستگاه خودرو بشود و این مبلغ را به جیب بزند، برای تولیدکننده، برای کارگر، برای دولت و برای مردم چه فرقی دارد؟ چرا این تفاوت قیمت نباید به جیب آن کارگری برود که در زیر آفتاب ٤٠ درجه و بالاتر در حال جان کندن در کارخانه است؟ چرا نباید به صورت مالیات به خزانه دولت برود و صرف آموزش و رفاه و بهداشت مردم شود؟ حداقل ۲۰ میلیارد تومان تفاوت قیمت این ٢٧٠ خودرو است و ده‌ها برابر و بیشتر از آن از فروش این‌چنینی خودروهای دیگر به جیب عده‌ای معدود رفته است.

در واقع مشکل اصلی این نیست که آیا اتفاق خاصی در فروش اینترنتی افتاده است یا خیر؟ آیا پارتی‌بازی و رفیق‌بازی در فروش رخ داده است یا خیر؟ مشکل اصلی در این نظام مبتذل قیمت‌گذاری است که سود را از جیب کارگر و کارخانه و تولید بیرون می‌برد و به جیب دیگران واریز می‌کند. دیگرانی که هیچ رابطه‌ای با تولید ندارند.

این اتفاق در شرایطی رخ داده که وضع کشور را می‌دانیم. تجربه فروش ارز و طلا و پس از آن خودروهای دیگر پیش روی چشم ما است. هنوز هم مساله را درست طرح نمی‌کنیم و به حاشیه‌های این اتفاق می‌پردازیم. این وضعیت‌های ناهنجار که جز افزایش بی‌اعتمادی مردم و سوءاستفاده هیچ نتیجه دیگری ندارد محصول سیاستگذاری نادرست چهل ساله در نظام قمیت‌گذاری است. به نظر می‌رسد که نابخردی حد معینی ندارد و نامحدود است.

دیدگاه کاربران

ناشناس۴۶۳۱۵۳۰۸:۰۴:۰۱ ۱۳۹۷/۵/۹
روال عادی همون مدیر عامل شرکت رو بگید از طریق سایت ثبت نام وفرآیند آنرا تکمیل کند ببینید چه زمانی طول میکشد. بعد چطور 270 خودرو ظرف 40 ثانیه ثبت نام وتکمیل ظرفیت شد!!!
ناشناس۴۶۳۲۲۵۰۸:۵۳:۲۴ ۱۳۹۷/۵/۹
احسنت ، هر کی این رانت رو ایجاد کرده مقصر اصلی هست.
ناشناس۴۶۳۴۶۳۱۰:۱۹:۵۱ ۱۳۹۷/۵/۹
ماهم مقصریم ...
ناشناس۴۶۳۲۳۷۰۸:۵۷:۰۱ ۱۳۹۷/۵/۹
به نظر من راه حل مسئله اینست که : مالیات پلکانی سنگین است از سود مقایسه ای غیر متعارف (مثلاً در دوره کوتاه مدت سه ماهه) برای خرید و فروش قطعی کالاهای انحصاری و یا کمیاب شده وضع گردد، چه برای فروشنده، چه برای خریدار
ناشناس۴۶۳۲۹۷۰۹:۱۵:۴۳ ۱۳۹۷/۵/۹
جناب آقای عبدی عزیز . حرفهای شما بسیار درست است ولی تعجب میکنم شما چرا یک مرحله از موضوع را که اتفاقا مرحله اول و مهمترین مرحله هم هست را نادیده میگیرید و از مرحله دوم موضوع را بررسی نموده اید؟!!! مرحله اول که شما به آن نپرداخته اید این است که اصولا چرا باید چنین اختلافی بین قیمت کارخانه و قیمت بازار وجود داشته باشد؟ چه کسی این گپ را ایجاد نموده؟ شما لطفا راه حلی برای رفع این گپ ارائه فرمایید نه این که گپ ایجاد شده را به قیمت کارخانه اضافه کنیم که مثلا سود آن به کارگر کارخانه برسد. قیمت کارخانه همین الان هم بسیار بالا و ناعادلانست.خدائی نکرده این تحلیلها سبب نشه که قیمت غیر آدمیزادی فعلی برخی از کارخانه ها با بهانه پوچ و واهی حمایت از کارگر از این هم بدتر بشه.لطفا درج بفرمایید و در صورت ممکن برای جناب آقای عبدی هم ارسال بفرمایید.
ناشناس۴۶۳۵۹۹۱۱:۱۷:۱۸ ۱۳۹۷/۵/۹
شما انگار قیمت دلار 11000تومنی رو نمی بینید.با همین نرخ خودرو 20هزار دلاری میشه 220میلیون تومن.
فقیهی۴۶۳۳۳۷۰۹:۳۳:۰۷ ۱۳۹۷/۵/۹
آفرین این شد حرف حساب
سید۴۶۳۳۸۸۰۹:۵۰:۵۶ ۱۳۹۷/۵/۹
جناب عبدی بحث این خودرو ساز و اون یکی نیست. اگر این اتحاد در مردم حاکم شود که با نخریدن مسبب آن به سزای آن برسد را حل کنیم. همه چی حله
ناشناس۴۶۳۴۹۱۱۰:۳۳:۲۴ ۱۳۹۷/۵/۹
اقای عبدی این خودرو ها به ظاهر ارزان فروشی شده کارخانه به نمایندگی معتمد داده تا با قیمت روز اب بکنه و لقمه نانی نصیب اونها هم بشه .
رضا۴۶۳۵۳۰۱۰:۵۲:۰۲ ۱۳۹۷/۵/۹
دقیقا نکته درستی را مطرح کرده اقای عبدی ماشینی که قرار است ظرف یکماه تحویل داده شود و بفروش برسد دریافت این رقم که برای نقدینگی مملکت کاری نمیکند پس چه بهتر به قیمت واقعی یا کمی کمتر از ان بفروش برسد و اختلاف بابت ارز به خزانه واریز گردد
ناشناس۴۶۳۵۶۵۱۱:۰۳:۲۵ ۱۳۹۷/۵/۹
عالی
ناشناس۴۶۳۸۰۲۱۲:۰۶:۰۷ ۱۳۹۷/۵/۹
مساله انحرافی مگه ۲۷۰ تا خودرو قابل قیاس با ۶۰۰۰ خودرو وارداتی غیر قانونیه
ناشناس۴۶۴۸۵۳۱۶:۴۸:۵۵ ۱۳۹۷/۵/۹
جالبه .... شما برای همین دولت و مدیریت اقتصادی سرودست می شکوندید ، حالا سینه جلو داده مثل منتقدان صادق سخن می گویید؟؟؟؟!!!!!!!
ناشناس۴۶۴۹۱۴۱۷:۰۸:۳۲ ۱۳۹۷/۵/۹
دولت این ثبت نام ها را در دست بگیرد اینهمه کارمند بیکار دارید بعد ثبت نام کلیه متقاضیان قرعه کشی شود تا حقی ضایع نشود سایتی که نیم ساعت قبل از شروع ظرفیتش تکمیل است واقعا مسخره بازیه
ناشناس۴۶۴۹۶۰۱۷:۲۳:۴۱ ۱۳۹۷/۵/۹
مسئولین نامحترم لطفا مردم رو ...فرض نکنید بترسید با اینهمه ظلمی که میکنید
ناشناس۴۶۵۲۰۳۱۸:۴۲:۴۱ ۱۳۹۷/۵/۹
بايد قانوني باشد كه هركس خريد تا 20 سال حق فروش نداشته باشد تا مشخص شود براي دلالي وارد شده يا استفاده شخصي
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. جنگ ترکیبی خودمان، علیه خودمان!

  2. کارگری انگشتر ۵۰ میلیاردی را به صاحبش بازگرداند

  3. فرآیند بازگشت مالکیت زمین به حوزه علمیه امام خمینی در حال انجام است

  4. جلاد، به پایان سلام کن!

  5. بهادری جهرمی: مبالغ جرایم رانندگی متناسب با تورم افزایش یافت

  6. تورم چه زمانی تک رقمی می‌شود؟

  7. نرخ تعرفه‌های خدمات بهداشتی درمانی ۱۴۰۳ اعلام شد/ نرخ رسمی ویزیت ۵۰% گران می‌شود!

  8. کلید تحقق شعار سال ۱۴۰۳

  9. بازداشت سومین عامل حمله تروریستی در مسکو

  10. فرامرز اصلانی درگذشت

  11. علی‌ ضیاء و افتادن در باتلاقِ ابتذال!

  12. آقایان رئیسی و اژه‌ای! آیا در پیشگاه خدای متعال و امام‌زمان (عج) پاسخی دارید؟

  13. انتقام از پوتین؟

  14. ائتلاف ایران، روسیه و چین تبدیل به کابوسی برای آمریکا می‌شود

  15. علم‌الهدی: امروز در کشور از آثار تحریم اقتصادی آمریکا مشکلی حس نمی‌کنیم

  16. سلبریتی‌ها چگونه با اعصاب مردم بازی می‌کنند؟

  17. رئیس سازمان برنامه و بودجه: تورم را وارد کانال ۲۰ درصد می کنیم/ تلاش برای رسیدن به رشد اقتصادی ۸ درصدی

  18. بازگشت احتمالی ترامپ چه تاثیری بر اقتصاد ایران دارد؟

  19. افزایش ١٧٠ درصدی حداقل حقوق کارگران در دولت سیزدهم

  20. خط و نشان حقوقی ایران برای کویت

  21. هشدار سخنگوی پلیس به رانندگان نوروزی؛ آمار تصادفات هولناک است!

  22. وزیر اقتصاد: در سال ۱۴۰۲ رکورد بیشترین سرمایه‌گذاری خارجی واقعی در ۱۶ سال اخیر شکسته شد

  23. کولرهای گازی بلای جان صنعت برق

  24. منظور: تخصیص ارز کشور برای واردات خودرو به صرفه نیست

  25. رشد نقدینگی ۱۸ درصد کاهش یافت

آخرین عناوین