باز هم اقتصاد حرف آخر را زد !

سعید رسولی، دانشجوی دکترای حکمرانی اقتصادی، گروه اقتصادی الف،   4031201069 ۳۵ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱۶ تکراری یا غیرقابل انتشار
باز هم اقتصاد حرف آخر را زد !

 هایمن مینسکی اقتصاددان کینزی، در اولین صفحه کتاب خود با عنوان «ثبات بخشیدن به اقتصاد بی ‎ثبات»، جمله‎ ای پرمعنا ذکر می‎ کند: « اگر اقتصاد بتواند امنیت پایه و حس ارزش فردی را ، به خاطر اینکه برای همه کار وجود دارد، ایجاد کند؛ بسیاری از مسایل اجتماعی، به سطحی که قابل اداره هستند، تقلیل می یابد.»

آشنایان علم اقتصاد می دانند، که این جمله به تمامی معنا یک مفهوم کینزی است. به زبان خیلی ساده ‎تر و کمی اغماض و بسط، می ‎توان این‎گونه گفت که اگر مشکل اقتصاد در یک جامعه حل شود، مشکلات اجتماعی نیز تا حدود زیادی به خودی خود حل می ‎شوند، و باقیمانده مشکلات نیز قابل مدیریت هستند. در تمامی حوادث بزرگ و کوچکی که در اخبار و وقایع می ‎بینیم، موضوع اقتصاد رد پایی از خود به جا گذاشته است. از سقوط حکومت بشار اسد در سوریه بگیرید تا قتل بیرحمانه دانشجوی مظلوم دانشگاه تهران. 

این حوادث در کنار ابعاد مختلف سیاسی، مذهبی و اجتماعی، بعد پررنگ اقتصادی دارند. حکومت خانواده اسد در سوریه هر چند به اذعان دوست و دشمن، فضایی بسته و تبعیض آمیز ایجاد کرده بود، اما در نهایت وقتی از نفس افتاد که نتوانست حداقلی از معیشت را برای شهروندان تأمین نماید. حقوق دریافتی افسران ارتش سوریه آنقدر پایین بود که مجبور بودند بعد از پایان ساعات کاری، در فروشگاه‎ها به کار نگهبانی مشغول شوند. افسران ارشد ارتش سوریه، با حقوق ماهیانه 20 دلار، هیچ انگیزه‎ای برای دفاع از وضعیت موجود نداشتند.

مردم عادی هم که نیمی از روز را برای دریافت دو عدد نان، در صف‎ های طویل می ایستادند، توجیهی برای ادامه وضعت فعلی نمی دیدند. در حقیقت مادامی که یک حکومت در حوزه اقتصاد و معیشت، توان تأمین حداقلی از رفاه اعضای جامعه را داشته باشد، در حوزه های دیگر از قدرت چانه زنی با جامعه برخوردار خواهد بود، بدان معنا که در صورت برخورداری از رفاه اقتصادی فراگیر، اعضای جامعه ممکن است اعمال تبعیض و یا محدودیت در حوزه های دیگر را تحمل کند و به حاکمیت فرصت بدهد.

در حکومت سوریه و حتی فروپاشی شوروی سابق، اقتصاد آخرین سنگری بود که فروریخت. حادثه تلخ قتل جوان دانشجوی دانشگاه تهران را نیز، نباید تنها یک جنایت قلمداد کرد که در سایه عدم تأمین امنیت شهری اتفاق افتاده است. عقبه عمیق اقتصادی این واقعه به خوبی قابل رؤیت است. دو طرف این حادثه (قاتل و مقتول)، برای یک کیف که احتمالا حاوی یک لپ تاپ بوده است، ارزشی بالاتر از احتمال از دست رفتن جان یک انسان قائل بوده اند. پسر دانشجو در همان لحظه که مورد زورگیری قرار گرفته است، اقدام به هزینه و فایده اقتصادی نموده و شاید به این نتیجه رسیده است که در صورت از دست دادن لپ تاپ به این سادگی قادر به جایگزینی آن نخواهد بود، فرد زورگیر نیز، مبلغ بسیار اندک حاصل از محل فروش لپ تاپ به یک مالخر، آنقدر برایش مهم بوده که حاضر شده به خاطر آن ضربات مرگباری را به قربانی وارد نماید!

بله، در یک نظام اقتصادی بیمار، نظام ارزیابی و تصمیم گیری افراد اینگونه مختل می شود. قطعا نمی توان گفت که در یک اقتصاد پیشرفته با چنین وقایعی مواجه نمی شویم، اما یک اقتصاد قوی تا حدود زیاد خواهد توانست این وقایع را مدیریت نماید. مطالعه تاریخ زندگی اقتصادی دو طرف ماجرا شواهد زیادی را در دستان ما قرار می دهد که چه روندی دو طرف را به نقطه ای رساند، که به احتمال زیاد منجر به پایان زندگی هر دو خواهد شد.

از بعد دیگری نیز می توان موضوع را ریشه یابی اقتصادی نمود، بخش عمومی جامعه توان اقتصادی لازم را برای تأمین امنیت کل شهر ندارد، توان تأمین روشنایی، افزایش گشت های پلیس و ... وجود ندارد. اگر با چند تن از کارکنان نیروی انتظامی به صحبت بنشینید، خواهید دید که چگونه در تکاپوی معاش به سر می برند و حقوق دریافتی آنان، کفاف یک زندگی حداقلی در پایتخت را نمی‎دهد. طبیعی است که در چنین شرایطی، چشم داشت جانبازی برای تأمین امنیت جامعه از آنان، کمی دور از ذهن است. از این رو می توان گفت که در بسیاری از حوزه ها اقتصاد حرف آخر را می زند.

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۷۹۴۰۸۲۱۳:۴۵:۱۷ ۱۴۰۳/۱۲/۱
یعنی اینها از فقر دست به جنایت زدند
از تهران۳۷۹۴۱۱۷۱۴:۰۱:۲۹ ۱۴۰۳/۱۲/۱
الان یعنی نمیدونی. اون دانشجو برای فقر مجبور شد تا سر حد مرگ ، از لپ تاپ خودش نگهداری کنه و اون دزدها هم از سر فقر ، بی رحمانه جنایت کردن مسئولین فقط یک ماه با همین حقوق وزارت کار حقوق بگیرند و با ماشین های داخلی رانندگی کنن و مستاجر باشن تا بفهمن مردم مظلوم ایران چی می کشند
ناشناس۳۷۹۴۲۱۵۱۵:۲۷:۱۷ ۱۴۰۳/۱۲/۱
اینهایی که زورگیر ولات و چاقوکشند به نان حرام و مفت زیاد عادت کرده اند. اینها تو یک ماه ۴۰ فقره سرقت کرده اند؟؟ همون موتور زیر پاش ۵۰ میلیون اگر اسنپ موتوری کار می کرد حداقل روزی ۳ میلیون در می آورد ۳۰ روز میانگین با استهلاک و... حساب کن بیشتر از یک حقوق کارگر و کارمند نمی شود؟؟؟ نه اکثر خائینین و دزدان و‌..نان مفت و راحت می خواهند در کنارش قوه قضاییه هم درست عمل نمی کند.الان همین جرم اخیر اینقدر کش می دهد که اصلا مردم یادشان می رود چنین اتفاقی افتاده ... همه اش کاغذبازی ...
ناشناس۳۷۹۴۷۴۵۲۲:۲۵:۰۴ ۱۴۰۳/۱۲/۱
یه بار دیگه به عکس‌هایی که همین الف ازشون منتشر کرد نگاه کن؛ اون دست‌های توی عکس دست کارگری بود. یعنی حتی اگر الان دزد و قاتل شدن، همه‌ی عمرشون مفتخور نبودن.
ناشناس۳۷۹۵۱۶۱۰۹:۱۲:۰۰ ۱۴۰۳/۱۲/۲
انتظار نداشته باش همه بنشینند و عاقلانه فکر کنند.این قشر از افراد متاسفانه در محیطی بزرگ میشوند که خشونت و درگیری امری عادی و طبیعی قلمداد میشود .شرایط باید تغییر و به سوی رفاه و امنیت جامعه حرکت کند .
ناشناس۳۷۹۵۰۲۶۰۵:۲۰:۲۴ ۱۴۰۳/۱۲/۲
با همین تورم وحشتناک افغانی ها در ایران کار دارند اما ایرانی ها کار ندارند؟؟؟ یا کار هست اما دنبال مفت خوری هستند؟؟؟
ناشناس۳۷۹۴۱۴۶۱۴:۲۱:۴۰ ۱۴۰۳/۱۲/۱
بله فقر باعث همه ی این مسایل است.
ناشناس۳۷۹۴۲۷۷۱۶:۲۳:۱۶ ۱۴۰۳/۱۲/۱
انسان رو در حد یک موجود فاقد اختیار تقلیل ندهید
صمصام۳۷۹۴۱۹۸۱۵:۰۷:۵۳ ۱۴۰۳/۱۲/۱
اون دانشجوی بیگناه به خاطر از دست دادن لپ تاپ‌ و نداشتن پول خرید لپ تاپ جانش رو به خطر انداخت و اون سارق هم به دلیل فقر مجبور به سرقت لپ تاپ و نهایتا قتل شد
ناشناس۳۷۹۴۵۶۲۲۰:۲۷:۵۳ ۱۴۰۳/۱۲/۱
شاید قصدشان فقط ارعاب بوده ونه جنایت، به هر حال در همه جا این پدیده وجوددارد الان فیلمهای زیادی از سرقت درکانادا منتشر میشود فقط فرقش این است که مردم آنجا آموزش دیده اند به هیچ عنوان مقاومت نکنند وحتی دیگران دخالت نکنند چون ارزش جان انسان خیلی بیشتر است وضمنا میدانند بیمه تا حدود زیادی خسارت را پوشش میدهد
ناشناس۳۷۹۵۱۰۶۰۸:۱۵:۴۷ ۱۴۰۳/۱۲/۲
مردم کانادا میدانند پلیسی هست که به سرقت رسیدگی کند، قاضی و قانونی هست که او را مجازات میکند ولی در ایران مردم فقیر شده هیچ پناهی ندارند و سارقان ازادند
ناشناس۳۷۹۴۰۸۶۱۳:۴۶:۲۴ ۱۴۰۳/۱۲/۱
واقعا تحلیل دقیقی بود. متاسفانه برخی مسئولین از درک و احساس نیاز به این تحلیل عاجزند
ناشناس۳۷۹۴۱۵۲۱۴:۲۸:۵۲ ۱۴۰۳/۱۲/۱
... همه چیز را در مادیات دید!
1۳۷۹۴۰۸۷۱۳:۴۶:۴۱ ۱۴۰۳/۱۲/۱
آقایان هنوز اندر خم FATF و برجام هستند.....
ناشناس۳۷۹۴۰۹۵۱۳:۵۲:۵۰ ۱۴۰۳/۱۲/۱
نویسنده مدعی شده که پرسنل نیروی انتظامی به علت معاش پرسنل توان جانبازی برای امنیت حداقلی جامعه را ندارد خوب وقتی وضع پرسنل نیرو اینست چرا نیروی انتظامی اینقدر اصرار دارد که علاوه در وظیفه اش در مسائل فرهنگی هم وارد شود خوب وقتی همین امکانات محدود باقیمانده مثل پرسنل و گشت و دوربین و ... برای موضوعات فرهنگی که اقلا هفتاد تا ارگان دیگر متولی بودجه بگیر دارد مصرف شود برای وظیفه اصلی که تامین امنیت مردم است توان و امکانات نیست.
ناشناس۳۷۹۴۱۱۳۱۳:۵۹:۵۱ ۱۴۰۳/۱۲/۱
آره کشورهای پیشرفته درست کردن که عموم از کارهایی مانند دزدی ها عبور کنند وقتی می ببینند و دستگاه مجازات آنان هم بی خیال شوند در برخورد درست و روز به روز بر دزدی ها افزوده می شود حالا چرا دستگاه مجازات شما درست عمل نمی کند و مانند آنان شده؟ !!
ناشناس۳۷۹۴۱۵۱۱۴:۲۶:۰۴ ۱۴۰۳/۱۲/۱
مسائل و پدیده های اجتماعی رو تک بعدی نباید دید رواج فرهنگ مصرف گرایی، احساس تبعیض، فقر، فاصله گرفتن از ارزش های دینی، راحت طلبی، تضعیف بنیان خانواده همه در کشیده شدن افراد به سمت بزه مؤثر هستن. در صورت تهی شدن جامعه از اهداف متعالی و اخلاقیات، اقتصاد خوب فقط روتوش و پرده ای میشه بر روی مشکلات نهان جامعه
علي۳۷۹۴۲۴۹۱۵:۵۱:۱۷ ۱۴۰۳/۱۲/۱
شعار نده دوست عزيز ، اهداف متعالي و اخلاقيات بستر مي خواهد و بستر آن نيز فارغ بودن از غم نان و تامين حداقل معاش است ، وقتي شما پول خريد يك كيسه برنج براي خانواده ات را نداشته باشي مي روي كتاب يا محصولات فرهنگي بخري ؟
ناشناس۳۷۹۴۴۲۸۱۸:۴۲:۴۴ ۱۴۰۳/۱۲/۱
اقتصاد هم بدون ارزش های اخلاقی جز طغیان و فسادچیزی در پی نداره «إنّ الانسان لیطغی أن رآه استغنی» این یه واقعیته حالا شما میخوای قبول نکن.
ناشناس۳۷۹۴۱۹۷۱۵:۰۷:۳۱ ۱۴۰۳/۱۲/۱
راه حل به جای ایجاد امنیت در سراسر کشور بیمه کردن لپ تاپ و موبایل دانشجویان دیدید تا اگر دزد سراغ دانشجو آمد با میل رغبت لپ تاپ خود را تقدیم سارقین نمایند !!!!!!!!مقاومت نکنید تا بلکه زنده بمانید ! چند سئوال : این نشان می دهد که امنیت نداریم و این دست وقایع در آینده هم رخ می دهد و گرنه چرا باید بیمه صورت گیرد و چرا توصیه می کنید به راحتی برای زنده ماندن گوشی خود را تقدیم سارق نماییم؟! بقیه مردم و بقیه نقاط چه می شود؟ آیا فقط باید دانشجویان در امان باشند و بقیه مردم مهم نیستند ؟! تا کی می خواهید به جای پرداختن به ریشه مشکل با بیمه لپ تاپ و موبایل مصلحت اندیشی کنید؟ چرا به نقش قوه قضاییه در عدم برخورد با سارقین و بازدارنده نبودن مجازات سارقین مسلح اشاره نمی کنید؟ تا کی باید سارقین دستگیر ولی قضات برای آنها حکم های خفیف و بدون بازدارندگی صادر کنند؟ تا کی باید قوانین مطلوب سارقین وضع شود؟ چرا این گونه سارقین قبل از قتل تبعید نشده و برای کارهای خشن و سخت مثل معدن استفاده نمی شوند تا ادب شوند؟ وصدها چرای دیگر .
ناشناس۳۷۹۴۲۰۶۱۵:۱۵:۲۰ ۱۴۰۳/۱۲/۱
همین امروز هم 4 نفر افغانی در روز روشن به یک زوج در پارک طالقانی تهران حمله کردند و دستبند زن را باز کردند تا کی باید مجریان امنیت اجازه قدرت نمایی به سارقین و زورگیران خشن را بدهند تا کی باید قضات با مماشات با سارقین برخورد کنند تا کی باید مردم چاقو بخورند
سلیمی۳۷۹۴۲۳۳۱۵:۴۴:۳۲ ۱۴۰۳/۱۲/۱
بالاتر از فقر، تبعیض است. بسیاری از افراد و موسساتی که شعارهای احساسی سر می دهند حقوق و بودجه های سرسام آور می گیرند. اگر میان مردم عادی باشید می فهمید که اکثریت عصبانی اند، غمگینند، توان خندیدن ندارند. امیدی هم به گشایش ندارند.
ناشناس۳۷۹۴۲۵۲۱۵:۵۵:۴۱ ۱۴۰۳/۱۲/۱
اگر حضرت علی را قبول دارید اگر دروغ از طرف حضرت علی نگفته اید. می فرمایند فقر از یک طرف وارد خانه بشود ایمان از طرف دیگر خارج می شود. وقتی نداری فشار می آورد از خلاف و دزدی کوچک شروع می شود و به قتل ختم می شود
محمد۳۷۹۴۲۸۶۱۶:۲۸:۱۲ ۱۴۰۳/۱۲/۱
همچنین اشاره کنید که قیمت دلار نشان دهنده درست یا غلط بودن مسیر طی شده است . امروز به جای اینکه طبق سند چشم انداز ، قدرت اول اقتصادی منطقه باشیم ، دارای بی ارزشترین واحد پول ملی بوده و مثل کشورهای جنگ زده با کمبود آب و گاز و برق مواجهیم.
ناشناس۳۷۹۴۲۹۱۱۶:۳۳:۰۳ ۱۴۰۳/۱۲/۱
الف مقاله منطقی منتشر کردی.
رضا۳۷۹۴۳۳۰۱۷:۰۹:۴۱ ۱۴۰۳/۱۲/۱
بذتر ار فقر تبعیض هست
ناشناس۳۷۹۴۳۳۹۱۷:۱۴:۴۵ ۱۴۰۳/۱۲/۱
البته وضعیت اقتصادی امروز ما ریشه های سیاسی هم داره
کاوه۳۷۹۴۳۴۷۱۷:۲۵:۱۵ ۱۴۰۳/۱۲/۱
احسنت
ناشناس۳۷۹۴۴۰۵۱۸:۱۷:۳۹ ۱۴۰۳/۱۲/۱
بهترین مقاله الف که تا به حال خوندم. ممنون.
علی۳۷۹۴۴۲۳۱۸:۳۸:۱۱ ۱۴۰۳/۱۲/۱
آقا قیمت قطعات ماشین ساخت ایران من چرا با قیمت دلار بالا میره و یه دیسک و صفحه همیشه حدود ۱۰۰ دلار قیمت داره ولی حقوق ۵۰۰ دلاری من در سال ۹۵ الان به ۱۴۰ دلار رسیده
ناشناس۳۷۹۴۴۴۰۱۹:۰۰:۳۴ ۱۴۰۳/۱۲/۱
مگه تو آمریکا و اروپا زورگیری و قتل نیست؟ اونها هم بخاطر فقره؟ نه داداش من. زورگیرها دوست دارن راحت پول بدست بیارن. شاهدش هم اینکه دزدهایی را گرفته بودن گفتن ۲۰ تومان بدیم برید یه جایی کار کنید قول میدید دیگه دزدی نکنید؟ گفت نه نمیصرفه
احمد۳۷۹۴۷۰۲۲۱:۵۴:۵۶ ۱۴۰۳/۱۲/۱
بنظرم تبریک بگیم به وزیراقتصاد واقعا جای تشکر دا ره
ناشناس۳۷۹۴۷۱۵۲۲:۰۴:۱۳ ۱۴۰۳/۱۲/۱
بی خودی نیست که کد خدا نفت عراق و سوریه را می دزدد.
ناشناس۳۷۹۴۷۹۱۲۳:۰۱:۰۱ ۱۴۰۳/۱۲/۱
اینکه دانشجوی جوان از ترس اینکه نتواند لپ تاپ را جایگزین کند، برای ندادنِ آن درگیر شده، قبول دارم؛ اما اینکه یک دزد برای مبلغ ناچیز اقدام به دزدی کند، خیر. همه ما در زندگی در چنین دو راهی هایی قرار گرفته ایم و هر کس که راه مورد رضای خدا را انتخاب کرده، نتیجه آن را دیده. الزاما یک دزد فقیر نیست.
ناشناس۳۷۹۵۱۷۲۰۹:۱۹:۰۱ ۱۴۰۳/۱۲/۲
موضوع فقط عدم امکان خرید لپ تاپ و یا موبایل نبوده که باعث مقاومت فرد شده بلکه تمامی هست و نیست و اطلاعات آموزشی و کاری و اجتماعی او در آن لپتاپ و گوشی بوده نمیخواسته آن را از دست بدهد و پس از آن خرید سخت آنها....
yektanetتریبون

آخرین عناوین