معجون هویت و سازهای ناکوک!      

مهدی نورمحمدزاده، گروه فرهنگی الف،   4000923098 ۶۲ نظر، ۰ در صف انتشار و ۳۷ تکراری یا غیرقابل انتشار
معجون هویت و سازهای ناکوک!      

یکی از اساتیدمان تعریف می کرد که بعد مرور کامل کتابهای درسی دوره ابتدایی، به این نتیجه رسیده که در مفاهیم این کتابها هویت باستانی و ملی ایرانیان به شدت مورد غفلت است و هیچ حس وطن دوستی و عشق به ایرانیت در جان مخاطب خود تزریق نمی کند! در کنار ایشان، منتقدان دیگری هم هستند که گهگاه با مقایسه های عجیب آماری بین درسهای «پترس فداکار» و «حسین فهمیده»، از فراموشی شهدا و آرمانهای انقلاب در کتابهای درسی گله دارند و این تعمد را نتیجه اجرای سیاستهای غربگرایانه دولتها می دانند!

یا مثلا یک محقق و فعال فرهنگی برآمده از انقلاب، حجاب اجباری را نقد می کند و در همان شرایط، یک نماینده مجلس  از صلاح نبودن واردات سازهای موسیقی به دلیل تعارض آن با شهدا و علما می‌گوید!

صرفنظر از نیات شخصی و هواهای نفسانی که به راحتی قابل تشخیص و قضاوت نیستند، آنچه علت عمده این آشفتگی های فرهنگی را شکل می دهد، عدم تعریف دقیق و صحیح «تراز هویتی» در جامعه ایران امروز است.

 این نکته که حاکمیت فرهنگی جامعه ما برای نسل نوجوان و جوان امروز چه تراز هویتی را تعریف کرده است، همچنان مبهم، آشفته و حتی گاهی ناکارآمد و متناقض است. 

تراز هویتی یک جامعه، ایده آل های رفتاری، اعتقادی و شخصیتی تعریف شده برای اعضای آن جامعه است که اولا مبتنی بر واقعیت های تاریخی و اجتماعی آن جامعه شکل گرفته و ثانیا تحقق پذیر و قابل دسترس باشند. 

طبق این تعریف، تراز هویتی حقیقتی ثابت و لایتغیر نیست، بلکه در طول زمان حسب واقعیت های یک جامعه و افق های قابل دسترس برای آن، تغییرات و به روز رسانی های جدی باید داشته باشد. 

به عنوان نمونه اگر در جامعه دهه شصت، جنبه های دینی و انقلابی مفهوم شهادت پر رنگ و مهم بود، برای اغلب جوانان امروز احترام به شهید و شهادت بر مبنای مولفه های وطن دوستی، جذابیت های ظاهری و خاطرات شبه عرفانی شکل گرفته است.

 همانطور که چادر مشکی هم اگر در فرهنگ آن دوره، نماد حجاب کامل و تفکر دینی شناخته می شد، در جامعه امروز به تدریج معانی دیگری از جمله نوعی وابستگی سیاسی به حاکمیت را پیدا کرده است.

اصل این تحولات نشانه پویایی  و تغییرات جامعه است و چندان نگران کننده نیست، نگرانی بزرگ آنجاست که جامعه ما قدرت تطبیق و به روزرسانی تراز هویتی خود را نداشته باشد و بخواهد با همان الگوها و ترازهای فرهنگی دهه شصت، فعل و شخصیت جوانان امروز را قضاوت کند!

فهم و تحلیل تغییرات هویتی جامعه امروز ما و سوق دادن آن به سمت تعالی امری دشوار است که مقدمه آن شناخت درست عناصر هویت ساز در مناسبات فرهنگی و اجتماعی ایرانیان است. 

به باور بسیاری از اندیشمندان مستقل، هویت امروز ما ایرانیان، معجونی بسیار پیچیده از چهار عامل هویت ساز ایران باستان، اسلام شیعی، عرفان و مدرنیته است. مستندات این ایده، ضرایب اهمیت هر کدام از عوامل در شرایط مختلف زمانی، کیفیت تدوین سند تحول فرهنگی کشور بر اساس این عوامل چهارگانه و بعد تولید برنامه ها و محصولات فرهنگی و هنری برای تقویت و قوام این نگرش جامع از جمله مغفولات جامعه نخبگان کشور در عرصه فرهنگ و جامعه است.

فهم دقیق این معانی سترگ و تعریف مترقی تراز هویتی بر اساس آنها، آزمون سختی است که رفوزه شدن در آن عواقب دشواری خواهد داشت! حساسیت بی جا و افراطی در مورد موسیقی و آلات آن و یا اینترنت و شبکه های مجازی و تلاش برای محدودسازی آنها، نشانه هایی است از نگاه تک ساحتی به مقوله هویت و فرهنگ که در هیچ مقطع تاریخی به فرجام نیک نرسیده است. 

یادمان نرود اشتباه بزرگ پهلوی، که می خواست هویت «ایران باستان» را به قیمت انکار عناصر هویت ساز دیگر علم کند و البته که هرگز نتوانست و به سختی شکست خورد!

دیدگاه کاربران

ناشناس۲۳۳۷۵۰۶۰۹:۴۸:۱۸ ۱۴۰۰/۹/۲۴
در دوره ای هستیم که آموزش دنیا گرایانه و مادی گرایانه بر مفاهیم خدا ترس پیش گرفته آن هم به صورت رسمی
ناشناس۲۳۳۷۶۴۷۱۱:۳۶:۰۷ ۱۴۰۰/۹/۲۴
برجام باید در کتب درسی دانش اموزان در کنار قراردادهای ترکمنچای و گلستان گنجانده شود تا درس عبرت نسل های اینده باشد.
ناشناس۲۳۳۷۶۶۰۱۱:۵۴:۲۷ ۱۴۰۰/۹/۲۴
یادداشت شما چه ربطی به موضوع داشت؟ وانگهی آیندگان در تاریخ این دوران چیزهای دیگری هم برای نوشتن دارند. مثل نابودی محیط زیست و میراث فرهنگی و صدها مورد ریز و درشت دیگر.
ناشناس۲۳۳۷۹۶۳۱۶:۲۸:۳۲ ۱۴۰۰/۹/۲۴
منظورش این است که با گدایی راه به جایی نمی برید و در کتب آورده شود برای آموزش نسل بعدی دنبال این ها نروند
ناشناس۲۳۳۷۸۹۳۱۵:۱۶:۵۹ ۱۴۰۰/۹/۲۴
منظورتان مذاکرات لغو تحریم هست که دولت فعلی با جان و دل آن را پیگیری میکند؟!
ناشناس۲۳۳۷۵۱۸۰۹:۵۶:۰۹ ۱۴۰۰/۹/۲۴
نمی دانستیم که کم شدن حجابی اشکالی ندارد! فقط یک چرخ دور اطرافیان خودت بزن و آثار آن را ببینید!
ناشناس۲۳۳۷۵۲۳۱۰:۰۱:۵۶ ۱۴۰۰/۹/۲۴
پیش نیاز شکل گیری هویت، حس تعلق است. برای ایجاد حس تعلق با توجه تنوع علایق باید اقدام کرد. ممکن است شخصی با موسیقی که محدودش کردید به سرزمین خود حس تعلق پیدا کند ، فرد دیگری با محیط زیست که نابودش کردید حس تعلق پیدا میکند. فردی با شهدا و شهادت حس تعلق پیدا میکند که حقشان و وجهه شان در کشور نابود شد. پس تا شاخه های حس تعلق شکل نگیرد و قطع شود به دنبال هویت نباشید
ناشناس۲۳۳۷۵۲۵۱۰:۰۳:۱۰ ۱۴۰۰/۹/۲۴
کوروش کبیر ؛ ریشه و هویت اصلی ماست و غیر قابل خدشه و انکار
ناشناس۲۳۳۷۶۲۹۱۱:۲۱:۱۴ ۱۴۰۰/۹/۲۴
کوروش کبیر افتخار مردم ایران
ناشناس۲۳۳۷۵۲۹۱۰:۰۶:۰۸ ۱۴۰۰/۹/۲۴
چادر نماد زن ایرانی و ریش و سیبیل و یقه آخوندی هم نماد مرد ایرانی است؟!
تبریزی۲۳۳۷۸۱۴۱۴:۰۶:۴۰ ۱۴۰۰/۹/۲۴
نماد مرد ایرانی ریشه البته ریش پروفسوری. بذارید تا تیپ تون متحول بشه.
ناشناس۲۳۳۷۵۳۹۱۰:۱۳:۰۷ ۱۴۰۰/۹/۲۴
هر کس برای مردم کار کند الگوست . نباید به زور دنبال الگو کردن کسانی باشیم که برای پول و برای جیبشان کار میکردند
ناشناس۲۳۳۷۵۴۱۱۰:۱۴:۲۵ ۱۴۰۰/۹/۲۴
چرا زنها و دخترها از خانه فرار می‌کنند؟
ناشناس۲۳۳۷۵۷۰۱۰:۳۶:۰۷ ۱۴۰۰/۹/۲۴
باید دید زن ها و دخترها در کدام کشور از خانه هایشان فرار میکنند .
ناشناس۲۳۳۷۵۷۱۱۰:۳۸:۲۳ ۱۴۰۰/۹/۲۴
زنها و دختر ها از خانه فرار نمی کنند بلکه خانم ها علیرغم موانع متعدد با سعی و تلاش با درس خواندن و تقویت توانمندی های مختلف تلاش می کنند جایگاه واقعی خود را در جامعه پیدا کنند تا به سمت مطالبه حقوق برابر با مردان پیش بروند اینکه به زن تحصیل کرده امروزی گفته شود که تو نصف مرد ارزش داری چون نان آور نیستی ولی دیه جنین پسر دو برابر مادر او باشد و همچنان این تناقض ها بی پاسخ بماند از طرف جامعه زنان پذیرفتنی نیست جامعه ما ارزش مادری و همسری و فرزند آوری را عملا نصف نان آوری براورد می کند و انتظار دارد که زن تحصیل کرده و توانمند امروزی این تبعیض جنسیتی فاحش را تحمل کند و همچنان در خانه بماند و شیران نر بپرورد ؟؟؟ لاجرم زن امروزی از خانه خارج می شود و به کار و تحصیل و اشتغال مولد و مفید می پردازد تا نان آور شود و به اندازه مردان انسان شمرده شود !
ناشناس۲۳۳۷۵۷۸۱۰:۴۴:۱۹ ۱۴۰۰/۹/۲۴
از مسئولان مملکت بپرس
ناشناس۲۳۳۷۵۹۸۱۰:۵۶:۵۳ ۱۴۰۰/۹/۲۴
فرار نمیکنن میرن اردو
ناشناس۲۳۳۷۶۲۸۱۱:۲۰:۳۱ ۱۴۰۰/۹/۲۴
سیروان علیپور ۲۷ شهریور ایران را به مقصد ترکیه ترک کرد و پس از سه هفته به ایتالیا رسید و صبح ۴ آذر در کانال مانش به همراه دست کم ۲۷ پناهجوی دیگر غرق شد.
ناشناس۲۳۳۷۶۶۵۱۲:۰۱:۴۲ ۱۴۰۰/۹/۲۴
عاقبت نادانی همین است
ناشناس۲۳۳۷۸۲۷۱۴:۱۵:۵۰ ۱۴۰۰/۹/۲۴
این جوان و امثال این جوان چرا از زادگاه و وطن و اقوام و... خویش دل میکند وآواره غربت میشود
ناشناس۲۳۳۷۹۰۶۱۵:۲۳:۳۲ ۱۴۰۰/۹/۲۴
سراب بهشت
ناشناس۲۳۳۷۹۴۴۱۶:۰۲:۲۸ ۱۴۰۰/۹/۲۴
یا به خاطر فراری یا اقتصادی اگر برای اقتصادی باشد این بلا سزای این افراد است که این شکلی می روند چون ارزش ندارد
ناشناس۲۳۳۷۶۳۵۱۱:۲۵:۰۴ ۱۴۰۰/۹/۲۴
رکورد تاریخی خرید خانه توسط ایرانی‌ها در ترکیه: ۱۴۰۶ خانه ظرف یک ماه !
ناشناس۲۳۳۷۸۷۱۱۵:۰۱:۳۵ ۱۴۰۰/۹/۲۴
وزنان ایرانی که مهاجرت کردند ودرهای علم ودانش رویشان باز شد ویا حتی پست ومقامهای دولتی گرفتند .
ناشناس۲۳۳۷۹۹۷۱۶:۵۷:۰۲ ۱۴۰۰/۹/۲۴
و می شود دستکاری در طبیعت خدا و افزایش خشونت و افسردگی!
ناشناس۲۳۳۷۵۴۴۱۰:۱۶:۵۹ ۱۴۰۰/۹/۲۴
ایران ما اگر الگو و هویتی هم داشته باشد همگی متعلق به نسل های پیش مان است . در این نسل جدید هیچ کس در حد و اندازه و قواره الگو شدن نبوده است .
ناشناس۲۳۳۷۷۰۰۱۲:۳۶:۱۱ ۱۴۰۰/۹/۲۴
و آن نسل ها در جامعه ای دگر پرورش یافته بودند. الان می شود قضاوت کرد که آن جامعه و آن آموزش و پروش و آن دانشگاه نسل آزاده ای خلق کرد.
ناشناس۲۳۳۷۷۹۱۱۳:۴۸:۳۴ ۱۴۰۰/۹/۲۴
آن نسل قدیم اصلا دانشگاه نرفته بودن
مهران۲۳۳۷۸۸۰۱۵:۰۹:۰۷ ۱۴۰۰/۹/۲۴
اون نسلی که میگی در حکومت قبلی تربیت یافته بود خودش همون حکومت و پادشاه اون حکومت رو با لگد انداخت بیرون پس عجب نسلی با سوادی تربیت شده بود که فهمید باید شر اون حکومت رو کم کنه
ناشناس۲۳۳۷۵۴۵۱۰:۱۷:۰۰ ۱۴۰۰/۹/۲۴
وقتی با تقلید کردن از کشورهای غربی که زودتر از شما دچار این گسست شده بودن و کارهایشان را تکرار کردین باید به فکر می بودین
ناشناس۲۳۳۷۵۴۸۱۰:۲۲:۲۹ ۱۴۰۰/۹/۲۴
به ضرب و زور نمیتوان برای نسل امروزی الگو ساخت
ناشناس۲۳۳۷۵۵۰۱۰:۲۴:۲۶ ۱۴۰۰/۹/۲۴
در حال حاضر شما یک الگوی هویتی نام ببر که ۱۰ درصد مردم موافق اش باشند !
ناشناس۲۳۳۷۵۸۲۱۰:۴۸:۰۵ ۱۴۰۰/۹/۲۴
فخری زاده سلیمانی
ناشناس۲۳۳۷۵۸۹۱۰:۵۱:۴۱ ۱۴۰۰/۹/۲۴
ریزعلی خواجوی
متنفر از اضافه وزن۲۳۳۷۵۹۶۱۰:۵۶:۰۰ ۱۴۰۰/۹/۲۴
رضا زاده
مهران۲۳۳۷۸۸۳۱۵:۱۰:۳۸ ۱۴۰۰/۹/۲۴
تشییع جنازه شهید حججی و سردار سلیمانی و ... نشون میده
اینجی۲۳۳۷۵۵۳۱۰:۲۵:۰۱ ۱۴۰۰/۹/۲۴
جای بسی امیدواری است که این نکته های خوب وارد گفتمان عمومی میشود فقط حیف که زمانی به نتایج متعادل خواهیم رسید که جوانی جمعیت سپری شده است و چند نسل به خاطر بدیهیاتی که می باید در زمانش تجربه میکردند، ناکام مانده اند و مهمترین ویژگی جمعیت ناکام "عدم مشارکت در زندگی اجتماعی" است...
ناشناس۲۳۳۷۸۹۱۱۵:۱۴:۴۰ ۱۴۰۰/۹/۲۴
دقیقا دهه شصتی ها که کلا نابود شدن !!
ناشناس۲۳۳۷۵۶۵۱۰:۳۳:۱۰ ۱۴۰۰/۹/۲۴
نگاه تک بعدی به هویت محکوم به شکست هست همانطور که پهلوی در نگاه تک بعدیش شکست خورد
ناشناس۲۳۳۷۵۷۶۱۰:۴۲:۴۲ ۱۴۰۰/۹/۲۴
بودجه صدا و سیا رو 10000 درصد اضافه کنید مشکل حله....
ناشناس۲۳۳۷۶۰۳۱۱:۰۰:۳۷ ۱۴۰۰/۹/۲۴
بودجه صدا و سیا باید به یک / هشتم تقلیل یابد
ناشناس۲۳۳۷۶۴۰۱۱:۲۹:۳۶ ۱۴۰۰/۹/۲۴
کلا چرا باید بودجه داشته باشد با این همه درامد از موسسات کنکور و سس و فرش و چیپس و پفک و ریکا !!!!
ناشناس۲۳۳۷۷۱۷۱۲:۵۰:۴۵ ۱۴۰۰/۹/۲۴
صدا و سیما علاوه بر بودجه و هزینه نجومی تبلیغات، روی قبض برق هم هزینه از مردم می گیره
ناشناس۲۳۳۷۶۱۸۱۱:۱۲:۰۵ ۱۴۰۰/۹/۲۴
مولانا ، عارف بزرگ گفته : --- « خشك سيمي ، خشك چوبي ، خشك پوست « از كجا مي آيد اين آواي دوست » !! --- خدا رحمتش كنه ! خيلي خوب گفته ! ... بايد با آب طلا نوشت ... حالا منظور ؟ -- منظور خاصي ندارم ! انشاءالله كه ما همگي از همه سازها آواي دوست بشنويم ! ... همچنان كه گاه گاهي شنيده ايم ! ... همه ساز ها كه آلت ديليم ديليمبو كه نيست تصدقتم ! -- درسته ! ... خدا پدرت را هم بيامرزه !! ... فرمايشت عين صوابه !!
ناشناس۲۳۳۷۷۰۴۱۲:۳۹:۳۳ ۱۴۰۰/۹/۲۴
البته اشکالی در اوقاتی از "ديليم ديليمبو" نیست. در نهایت هنر در پرورش نسلی سرزنده و امیدوار است نه یک نسل سوخته.
ناشناس۲۳۳۷۶۲۱۱۱:۱۴:۳۶ ۱۴۰۰/۹/۲۴
من میترسم که همونایی که برای حیوانات خانگی و حقوق کاربران تصمیم گرفتن، بخوان برای فرهنگ کشور هم تصمیم بگیرن! خدا اون روزو نیاره ...
ناشناس۲۳۳۷۶۵۰۱۱:۳۹:۴۱ ۱۴۰۰/۹/۲۴
دست امثال شما باشد که.....!
ناشناس۲۳۳۷۷۰۸۱۲:۴۶:۴۷ ۱۴۰۰/۹/۲۴
نه اینکه تا بحال نکرده‌اند نتیجه اش وضعیت فعلی است
ناشناس۲۳۳۷۷۵۸۱۳:۲۷:۳۲ ۱۴۰۰/۹/۲۴
اگر طرح حمایت اجرا شده بود هم سرعت اینترنت بالا می بود و هم فیلتر ها کمتر و هم حیوانات خانگی کمتر در دید مردم و اذیت کردن انان
مهران۲۳۳۷۸۸۷۱۵:۱۲:۵۰ ۱۴۰۰/۹/۲۴
ما هم می ترسیم کسانی که زندگی شون سگشون هست و پلاکارد من یک سک هستم دست میگرفتن بخوان جامعه رو تربیت کنند اون موقع عجب جامعه ... ای بشه
سعید۲۳۳۷۶۲۴۱۱:۱۶:۲۷ ۱۴۰۰/۹/۲۴
علوم انسانی در دنیای امروز بسیار پیچیده و تخصصیه در ایران: 1. هیچ تئوریسین و متخصصی در حوزه علوم انسانی وجود نداره. 2. دانشگاه ها فاقد اساتید و منابع مناسب جهت تربیت متخصصین در این علوم هستند 3. این علوم از بعد انقلاب فرهنگی بشدت مورد حمله نهادهای مذهبی گرا(حوزه) که آنها را رقیب خود میبینند قرار گرفتند به طوری که عملا حتی آشنایی با آثار بسیاری از بزرگان این علوم در دانشگاه ها ممنوع شد. 4. شرایط سیاسی اقتصادی نخبه های کشور را به سمت علوم مهندسی و پزشکی و سپس به خارج از کشور رانده و این علوم خالی از نخبه و تئوریسین احتمالی در آینده شده اند. در نهایت نخبگان و تئوریسین ها هستند که جریان سازی می کنند و به جامعه هویت میبخشند پس بدون اینها انتظار وجود هویت را نداشته باشید. ایران امروز وارد کننده فرهنگ شده حالا چه مذهبی چه مدرن و یا هرچی. یک درس کوچک هم بدم بهتون که در حوزه فرهنگ چیزی به نام درست و غلط وجود نداره. اکثریت درست و غلط رو تعیین می کنند.
ناشناس۲۳۳۸۸۳۵۱۷:۰۷:۵۸ ۱۴۰۰/۹/۲۵
شماره یک و جمله آخر شما به یقین نادرست هستند
ناشناس۲۳۳۷۶۳۰۱۱:۲۱:۵۴ ۱۴۰۰/۹/۲۴
سازمانها و دستگاه های متولی فرهنگ و فرهنگسازی در انحصار افراد متصلب و متعصب و کم سواد و نا آشنا با دنیای مدرن و اصول بنیادی فرهنگی است. افراد باسواد باید سرکار باشند.
ناشناس۲۳۳۷۶۶۲۱۱:۵۶:۴۶ ۱۴۰۰/۹/۲۴
متاسفانه دستگاههای فرهنگی کشور مثل صدا و سیما و وزارت فرهنگ و تبلیغات اسلامی و غیره فقط متولی هویت دینی هستند و برای هویت ملی هیچ برنامه ای وجود ندارد
ناشناس۲۳۳۷۷۹۴۱۳:۵۰:۱۵ ۱۴۰۰/۹/۲۴
دوست عزیز! جالبه که در آنهم موفق نبوده اند.
ناشناس۲۳۳۷۸۹۶۱۵:۲۰:۲۵ ۱۴۰۰/۹/۲۴
چرا اتفاقا برای هویت ملی برنامه دارن اونا رو یکی یکی می بخشن به همسایگان عزیز !!
ناشناس۲۳۳۷۶۸۳۱۲:۲۰:۵۶ ۱۴۰۰/۹/۲۴
مطلبی بسیار بجا ومناسب روز بود.انشاالله هم آلات موسیقی آزاد شود هم حجاب اختیاری ولی مناسب باشد .
ناشناس۲۳۳۷۷۲۲۱۲:۵۲:۴۱ ۱۴۰۰/۹/۲۴
بعله مرحله بعد آزاد سازی همجنس و بعد...
ناشناس۲۳۳۷۸۶۱۱۴:۵۱:۱۶ ۱۴۰۰/۹/۲۴
با این استدلال اجازه ندهید خانمها رانندگی کنند چون مرحله بعد دوچرخه سواری و مرحله بعد دوچرخه سواری با کشف حجاب و ...
ناشناس۲۳۳۷۹۱۱۱۵:۲۵:۴۴ ۱۴۰۰/۹/۲۴
خوب همین هم شده!! در ضمن صحبت از رد شدن از شرعیات بود نه مکروهات!
ناشناس۲۳۳۷۸۵۳۱۴:۴۰:۱۸ ۱۴۰۰/۹/۲۴
روحانیت تقصیر خود را در ایجاد این وضعیت فراموش نکند. عمدتا آنها متولی فرهنگی بوده اند.
ناشناس۲۳۳۸۴۱۶۰۶:۵۶:۲۶ ۱۴۰۰/۹/۲۵
فرهنگ ایرانی ربطی نه به غرب و نه ربطی به فرهنگ عرب دارد. مروج فرهنگ اصیل ایرانی باشید.
yektanetتریبون

آخرین عناوین