متن و فرامتن در سخنان صدیقی

گروه سیاسی الف،   4000822069 ۲۸ نظر، ۰ در صف انتشار و ۲۹ تکراری یا غیرقابل انتشار
متن و فرامتن در سخنان صدیقی

سجاد محمدی /

سخنان خطیب این هفته نماز جمعه تهران آقای صدیقی مانند معمول حاشیه برانگیز و با واکنش های تندی از سوی افکارعمومی و برخی رسانه ها مواجه شده. امری که متاسفانه پیشتر نیز به دلیل بی دقتی و کم توجهی خطیب یاد شده سابقه داشته است.

واکنش ها به بخشی از اظهارات او که در ابتدای خطبه عبادی و نه سیاسی مطرح شده مبتنی بر دریافت معنایی از این سخنان است که شاید از نظر اهل دقت چندان آشکارا در «متن» جملات کوتاه او در این زمینه ریشه نداشته باشد اما یقینا «فرامتن» یعنی جایی که جامعه و مخاطب از آن چشم انداز به او نگاه می کند بر همین معنای دریافت شده افکار عمومی گواهی می دهد.

 امام جمعه تهران در جملات یاد شده  با قرایت آیه ای از قرآن که در آن بین نازل شدن برکات زمین و آسمان و رعایت حدود الهی ارتباط برقرار شده می گوید: 

«شما برادران عزیز و خواهران باکرامت و نفس ضعیف خودم را به خداترسی رعایت حرمت الهی، انجام وظایف بندگی و ترک گناهان دعوت می‌کنم. خداوند حکیم ما را به تقوا دعوت کرده و تقوا را موجب نزول برکات آسمان و زمین تضمینی به ما فرموده...

اگر اهل کشورها، استان‌ها و شهرها بال تقوا و ایمان را می‌داشتند و اگر هم مومن بودند و هم ملتزم بودند به لوازم ایمان که همان رعایت تقواست؛ خودپایی، خود حفاظتی، در مقابل نفس اماره قهرمانانه ایستادن، تسلیم هوا و هوس نشدن و در مسایل شرعی، وظایف فردی، خانوادگی، همسایه داری، شهروندی و مسوولیت های سیاسی و اجتماعی، اگر خدا را در نظر میگرفتند و پایبند بودند مبتلا به کم آبی نمی شدند مبتلا به مشکلات معیشتی نمی شدند. صریح آیه قرآن است ..... ».

آشکار است که او در حال بیان یک نکته کلی اعتقادی و جهان/ خدا شناسانه و نسبت آن با جامعه بزرگ انسانی آن هم در ابتدای بیانات یک خطبه ای عبادی است اما به دلیل بی توجهی به  «فرامتن» یعنی جایی که مخاطب با پس زمینه های شناختی از او و مسایل سیاسی و اجتماعی نشسته است و البته به دلیل قید هایی که او به تدریج بر این «کلیت» می زند یعنی استفاده از کلمات «استان ها» و «شهرها» به تدریج مخاطب را به زمان و مکان فعلی ومباحث رایج در افکار عمومی می کشاند و این حکم را در ذهن مخاطب می نشاند که دلیل مشکلات معیشتی امروز کشور هم گناهان مردم است ! 

اگر از این خطیب محترم جمعه خارج از متن عبادی یاد شده در سخنانش بپرسید آیا او میان همه جلوه های فقر و فساد و تبعیض و مشکلات معیشتی  ناشی از آن که جامعه امروز ما به آن گرفتار شده است با گناه مردم ارتباط مستقیم می بیند و نقش مسوولان و مدیران جامعه را هیچ می داند یقینا پاسخ او منفی است. چنانکه در همین جملات کوتاه نیز او بر عمل به « مسوولیت های سیاسی و اجتماعی» اشاره می کند.

این خطیب محترم و سایر امامان جمعه باید بدانند که سخن گفتن در این جایگاه مهم و حساس با سخن گفتن در یک جمع کوچک یا محفلی همراه و همفکر که  براحتی پیام های کدگذاری شده را رمزگشایی می کنند  متفاوت است و باید برای صدور هر حکمی در سخنان خود دقت لازم را به خرج دهند. چرا که مسوولیت اصلی در درک پیام درست آنچه می گویند بر عهده آنان است.

البته این مباحث کلامی و فلسفی سابقه بسیار طولانی در تاریخ تفکر بشری دارند و هر مشرب و مسلک فکری و دینی دراین باب اظهار نظرهای مختلفی کرده است اما یقینا چنین نیست که باورمندان به رابطه بین گناهان بشر و مشکلات اجتماعی نیز در هر پاره ای از زمان و مکان همه مشکلات اجتماعی را ناشی از گناهان فردی انسان ها بدانند!   

 

دیدگاه کاربران

ناشناس۲۲۸۶۳۶۷۱۴:۰۵:۱۵ ۱۴۰۰/۸/۲۲
این صحبت آقای صدیقی نیست گفته خداوند در قران است اگر مردم شهرها تقوا پیشه کنند برکات را بر آنها نازل می کنیم ...
ناشناس۲۲۸۶۴۳۷۱۴:۴۱:۳۶ ۱۴۰۰/۸/۲۲
با این حساب مردم اروپا و چین و ژاپن و امریکا و مکزیک و کلمبیا و شیلی همگی از مردم ایران باتقوا ترند
ناشناس۲۲۸۶۵۳۹۱۵:۴۲:۱۲ ۱۴۰۰/۸/۲۲
آیا نماز جمعه جای گفتن چنین حرف هایی است؟
ناشناس۲۲۸۶۵۸۶۱۶:۰۰:۱۲ ۱۴۰۰/۸/۲۲
انداختن تمام کم و کاستی های مملکت بر سر مردم و مبرا دانستن مسئولان از اشتباه، با کدام آیه قرآن و کدام حدیث و روایت همخوانی دارد؟
ناشناس۲۲۸۶۶۰۶۱۶:۰۹:۲۳ ۱۴۰۰/۸/۲۲
آیا مردم ولی نعمت هستند؟ یا تنها باید مطیع باشند؟
ناشناس۲۲۸۶۶۰۸۱۶:۱۰:۵۸ ۱۴۰۰/۸/۲۲
تا 4 ماه قبل مسئولان مقصر بودند. از آن موقع به بعد، مردم مقصر شده اند!
ناشناس۲۲۸۷۲۰۶۲۳:۲۶:۳۲ ۱۴۰۰/۸/۲۲
حتماً همينطور است. امروز تقوا در جامعه پرهيز از دروغ، رعايت نظم و عمل به قانون است.
ناشناس۲۲۸۷۲۷۹۰۰:۲۸:۰۴ ۱۴۰۰/۸/۲۳
کی گفته هر جا رفاهی هست بخاطر تقواست؟
صادق۲۲۸۶۴۳۸۱۴:۴۲:۲۴ ۱۴۰۰/۸/۲۲
یعنی برکات بلاد کفر مانند امریکا و اروپا بدلیل تقوایشان است؟؟؟!!!بدبختیهای مسلمانان بدیل گناها؟؟؟!!! گناهان کشاورز روستایی یا وزیر و وکیل؟؟؟
ناشناس۲۲۸۶۴۷۹۱۵:۰۸:۳۳ ۱۴۰۰/۸/۲۲
حتما مردم کشورهای اروپایی در حد اعلا دارای تقوا هستن که اینطوری خداوند متعال بهشون برکاتشو نازل میکنه، پس بهتر و شایسته تر اینه که ما هم مانند مردم مومن و متقی اروپا تقوا رو نصب العین خودمون قرار بدیم تا مشمول عنایات و برکات خداوند متعال قرار گیریم.
ناشناس۲۲۸۶۶۱۱۱۶:۱۱:۴۹ ۱۴۰۰/۸/۲۲
خدا هم می‌گوید ما جامعه بی دین را رها می کنیم و آنها را در سختی ها آزمایش قرار نمی دهیم
ناشناس۲۲۸۶۷۰۳۱۷:۲۳:۳۶ ۱۴۰۰/۸/۲۲
خب اشتباه به عرضتون رسوندن چون آمریکا و اروپا مسیحی هستند نه بی دین
ناشناس۲۲۸۶۵۰۴۱۵:۲۷:۲۱ ۱۴۰۰/۸/۲۲
حدیث هم داریم که یکی از علتهای خشکسالی و قحطی ستم حاکمان ستمگر هست. خوب چرا این رو در نماز جمعه عنوان نمی کنن؟!
ناشناس۲۲۸۶۵۳۰۱۵:۴۰:۱۳ ۱۴۰۰/۸/۲۲
در نتیجه با تقواترین شما ثروتمندترین شماست
عمران۲۲۸۶۹۵۲۲۰:۲۴:۱۳ ۱۴۰۰/۸/۲۲
اگر این سخنان از سوی فردی بود که هیچ مسئولیت حاکمیتی ندارد و از لحاظ اقتصادی و معیشتی هم همسنگ مردم است، بله شاید میشد پذیرفت. اما از سوی سکانداران جامعه چنین سخنانی به مثابه شانه خالی کردن از پاسخگویی و مسئولیت پذیری است.
ناشناس۲۲۸۷۵۹۰۰۹:۱۰:۴۲ ۱۴۰۰/۸/۲۳
پس اینهمه باران و برف که در کشورهای اروپايي و غیر اسلامی میاید برای چیست ؟
نوشین۲۲۸۷۷۴۴۱۰:۳۸:۳۷ ۱۴۰۰/۸/۲۳
صحبتهای ایشان برای سوء استفاده تقطیع شده است ایشان از منظر معنوی این مطلب را گفته ضمن اینکه نقش سوء مدیریت مسئولین را رد نکرده است درمثال جای مناقشه نیست
ناشناس۲۲۸۶۳۷۳۱۴:۰۵:۵۲ ۱۴۰۰/۸/۲۲
سخنان آقای صدیقی را باید با عینکی عارفانه دید وخواند
ناشناس۲۲۸۶۵۲۲۱۵:۳۶:۵۹ ۱۴۰۰/۸/۲۲
متاسفانه این سخنان فقط برای عرفا ایراد نمیشود. مخاطب اقشار مختلف جامعه اند. لذا بدون دقت در گفتار پیامدهای اینچنینی هم خواهد داشت.
ناشناس۲۲۸۶۶۳۳۱۶:۲۸:۱۱ ۱۴۰۰/۸/۲۲
انگاه چشم ها را باید شست
ناشناس۲۲۸۶۳۹۶۱۴:۲۰:۵۵ ۱۴۰۰/۸/۲۲
مردم یعنی حاکمان و حاکمان هم یعنی مردم و می توان این ها را در هر کشوری و نحوه رفاه یا بدبختی یا جنگ و.. نمود پیدا کرده که با هم متفاوت است و حرف کلی ایشون هم ایرادی بر آن نیست
ناشناس۲۲۸۶۴۵۲۱۴:۴۸:۵۷ ۱۴۰۰/۸/۲۲
خدا مرحوم طالقانی و امثال ایشان را رحمت کند...جایشان به شدت خالیست
ناشناس۲۲۸۶۴۷۴۱۵:۰۵:۰۰ ۱۴۰۰/۸/۲۲
جامعه اي كه مبتلا به دروغ و ربا شده، از فهم توصيه هاي قراني عاجز بوده و قطعاً محروم از بركات خداوندي خواهد بود.
ناشناس۲۲۸۶۵۲۸۱۵:۳۹:۰۹ ۱۴۰۰/۸/۲۲
مبتلا کنندگان چه کسانی هستند؟
ناشناس۲۲۸۶۵۲۱۱۵:۳۵:۴۵ ۱۴۰۰/۸/۲۲
ظاهرا مسولین ما که در ناز و نعمت هستن وفرزندان گرامشان در اقصان نقاط اروپا هستن والبته به فکر مردم هستن و هر از چند گاهی با فیلم های انچنانی لا اقل دل مردم را شاد میکنن به سبب تقوی الهی است
محسن۲۲۸۶۵۶۱۱۵:۵۰:۴۹ ۱۴۰۰/۸/۲۲
حتما گناه مرا به این روز انداخته، ولی‌ چه گناهی؟ به نظر من گناه دروغ، ریا، رشوه، بی‌ نظمی، بی‌ توجهی‌ به علم، خانه نشینی متخصصین و رواج قوم سالاری گوشه ای از گناهان ما هستند که در حال و روز امروز جامعه ما دخالت دارند.
ناشناس۲۲۸۶۵۷۲۱۵:۵۵:۱۸ ۱۴۰۰/۸/۲۲
1-نه هر رونق و رفاه اقتصادی به دلیل تقوای جامعه است و نه هر تنگی معیشت به معنی گناهکار بودن جامعه ! 2- اما ، تقوا می تواند باعث رونق و گشایش اقتصادی بشود و گناه هم باعث تنگی معیشت ! این دو هیچ تناقضی با هم ندارند !
ناشناس۲۲۸۷۷۶۱۱۰:۴۷:۲۸ ۱۴۰۰/۸/۲۳
والا بعید است میان جغرافیا و تقوا ارتباطی باشد.
yektanetتریبون

آخرین عناوین