نظر دیوان عدالت در رابطه با شرط زبان خارجی در پذیرش دانشجوی دکتری

اجتماعی،   3991019011 ۱۷ نظر، ۰ در صف انتشار و ۲ تکراری یا غیرقابل انتشار

دیوان عدالت اداری ابطال آئین نامه مربوط به توانایی در داشتن زبان خارجی به عنوان یکی از شروط پذیرش دانشجوی دوره دکتری را بررسی کرد.

به گزارش مهر درخواست ابطال بند «د» و تبصره ذیل ماده ۳ آئین نامه شماره ۵۷۲۰۹/۲۱ مورخ ۱۷/‏۰۹/‏۸۹‬ وزیر وقت علوم، تحقیقات و فناوری (موسوم به آئین نامه دوره دکتری Ph.D) در دیوان عدالت اداری بررسی شد.

در این پرونده، شاکی دادخواستی به طرفیت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به خواسته درخواست ابطال بند «د» و تبصره ذیل ماده ۳ آئین نامه شماره ۵۷۲۰۹/۲۱ مورخ ۱۷/‏۰۹/‏۸۹‬ وزیر وقت علوم، تحقیقات و فناوری (موسوم به آئین نامه دوره دکترا Ph.D) به دیوان عدالت اداری تقدیم کرده که به هیأت عمومی ارجاع شده است متن مقرره مورد شکایت به قرار زیر می‌باشد :

د) داشتن توانایی در زبان خارجی

تبصره ۲: نحوه احراز صلاحیت علمی و توانایی در زبان خارجی بر اساس آئین نامه آزمون‌های نیمه متمرکز ورودی دکترا مصوب وزارت تعیین می‌شود.

شاکی اجمالاً اظهار نموده است که مصوبه مورد شکایت خلاف شرع و قانون است و با توجه به توصیه نبی مکرم اسلام، حضرت محمد (ص)، مبنی بر «اطلبوالعلم من المهد الی اللحد» و «اطلبوا العلم ولو بالصین» و «طلب العلم فرضه علی کل مسلم و مسلمه» و اصل ۳۷ قانون اساسی که بر مبنای آن، تحصیل علم، حق هر شهروند ایرانی و تأمین وسایل آن، تکلیف دولت است و تحدید آن هر شخص یا مرجعی، غیر مشروع و غیر قانونی است. از سوی دیگر، تقنین از شؤون مجلس شورای اسلامی است و وزارت خانه‌ها فقط اختیار وضع آئین نامه برای قوانین مصوب مجلس دارند، وزارت خانه طرف شکایت بر خلاف اصول ۱۳۸، ۷۱، ۴ ۷۲ قانون اساسی، آئین نامه مورد شکایت را تصویب نموده و وضع قاعده نموده است.

در بند «د» ماده ۳، داشتن توانایی در زبان خارجی به عنوان یکی از شروط پذیرش در دوره دکتری قید شده است که فاقد مبنای قانونی و خلاف شرع است. در تبصره ذیل آن نیز، نحوه احراز صلاحیت علمی و توانایی در زبان خارجی به تصویب آئین نامه آزمون‌های نیمه متمرکز مصوب وزارت موکول شده است. که به دلایل ذیل دارای ایراد است: الف) برگزاری آزمون از مطالبی است که با آموزش‌های انجام شده در طول تحصیل تناسب ندارد و عمدتاً از مطالبی است که در طول تحصیل و در کتب تحصیلی درج نشده و یا غیر مرتبط با مطالب تخصصی رشته تحصیلی است و این امر با آیه شریفه «و ما کنا معذبین حتی نبعث رسولاً» مغایرت دارد.

ب) آئین نامه عملاً باعث محرومیت از تحصیل و حق طبیعی، قانونی و شرعی ادامه تحصیلات عالیه شده است.

ج) این مشکل باعث تحدید سقف مجاز سنوات تحصیلی می‌شود.

د) مقام معظم رهبری فرموده‌اند که اصرار بر ترویج زبان انگلیسی در کشور ما یک کار ناسالم است.

آئین نامه از این فرموده غفلت کرده است.

*دلایل شاکی برای ابطال مقرره مورد شکایت:

۱- مغایرت با اصول ۴ ، ۷۱ ، ۷۲ ، ۱۳۸ و ۳۰ قانون اساسی

۲- مغایرت با حدیث‌های نبوی «اطلبوالعلم من المهد الی اللحد»، «اطلبوا العلم ولو بالصین»، «طلب العلم فرضه علی کل مسلم و مسلمه» و آیه شریفه «و ما کنا معذبین حتی نبعث رسولاً»

* در پاسخ به شکایت مذکور، مدیر کل دفتر حقوقی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به موجب لایحه شماره ۱۹۰۸۹۷/۷۵/۷ مورخ ۰۶/‏۰۸/‏۱۳۹۷‬ به طور خلاصه توضیح داده است که:

۱- به استناد بخش (الف) ماده ۲ قانون اهداف ، وظایف و تشکیلات وزارت علوم ، تحقیقات و فناوری ، مصوب ۲۸/۵/۸۳ ، انسجام بخشیدن به امور اجرایی و سیاست گذاری نظام علمی و امور تحقیقاتی و فناوری کشور به وزارت علوم واگذار شده

است .۲- بند ۳ و ۴ از بخش (ب) قانون مذکور، برنامه ریزی اجرایی، آموزشی و تحقیقاتی متناسب با نیازها و تحولات علمی و فنی در جهان، تعیین ضوابط، معیارها و استانداردهای علمی مؤسسات آموزش عالی و تحقیقاتی، از وظایف وزارت علوم بر شمرده است.

۳- به جهت امکان بهره مندی از منابع و مستندات تخصصی در مقطع دکتری و بهره مندی از کتاب‌ها و منابع و مقالات علمی و تحقیقاتی و استفاده از رفرانسهای خارجی و برقراری ارتباط با اندیشمندان دنیا و نشر یافته‌های و تحقیقات دانشجویان دکتری، برخورداری از شناخت قابل قبول از یکی از زبان‌های خارجی ضرورت دارد.

۴- این شرط در آئین نامه‌های مصوب ۷۲، ۸۴، ۸۸، ۸۹ و ۹۵ نیز درج شده بوده است و از سال ۶۸ تاکنون، یکی از شروط ورود به دوره دکتری، احراز توانایی ارزیابی خارجی مورد تأکید قرار گرفته است.

* چنانچه ادعای مغایرت مقرره مورد اعتراض با موازین شرعی مطرح شده است نظریه شورای نگهبان نوشته شود:

با توجه به ادعای مغایرت مصوبه با احادیث نبوی و آیه شریفه قرآن به شرح مذکور در خلاصه اظهارت شاکی، طی نامه شماره ۹۷۰۱۸۶۷ – ۱۴/۱۱/۹۷ از شورای نگهبان استعلام به عمل آمده است. مطابق پاسخ شماره ۲۰۴۳۱/۱۰۲/۹۹ مورخ ۱۴/‏۰۸/‏۹۹‬ شورای نگهبان، مصوبه مورد شکایت خلاف شرع شناخته نشده است.

رأی هیأت تخصصی فرهنگی، آموزشی و پزشکی:

در خصوص شکایت شاکی به خواسته ابطال بند «د» و تبصره ذیل ماده ۳ آئین نامه شماره ۵۷۲۰۹/۲۱ مورخ ۱۷/‏۰۹/‏۸۹‬ وزیر وقت علوم، تحقیقات و فناوری که شرایطی از جمله شرط داشتن توانایی در زبان خارجی را برای دانشجویان ورودی به دوره دکتری وضع نموده به لحاظ مغایرت با شرع انور و مغایرت با اصول ۱۳۸، ۷۲، ۷۱، ۳۷ و ۴ قانون اساسی با توجه به اوراق و محتویات پرونده نظر به اینکه اولاً شورای محترم نگهبان به شرح جوابیه شماره ۲۰۴۳۱/۱۰۲/۹۹ مورخ ۱۴/‏۰۸/‏۹۹‬ مورد شکایت مغایر شرع ندانسته است و اینکه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری بر طبق قانون اهداف، وظایف و تشکیلات وزارت علوم، تحقیقات و فناوری مصوب ۱۸/۵/۸۳ از جمله قسمت (الف) ماده ۲ قانون مذکور و بندهای ۳ و ۴ قسمت (ب) ماده ۲ آن قانون واجد اختیار تدوین و ابلاغ آئین نامه دوره دکتری و قید بند (د) مورد شکایت را داشته است. بنابراین در مجموع شکایت شاکی موجه تشخیص نمی‌گردد لذا رأی به رد آن صادر و اعلام می‌گردد. این رأی طبق بند (ب) ماده ۸۴ قانون تشکیلات و آئین دادرسی دیوان عدالت اداری ظرف بیست روز پس از صدور از سوی رئیس دیوان عدالت اداری یا ده تن از قضات قابل اعتراض می‌باشد.

دیدگاه کاربران

ناشناس۱۷۶۸۸۸۶۱۰:۱۲:۰۹ ۱۳۹۹/۱۰/۱۹
دانشجویی می تونه از رفرانس خارجی استفاده کنه که قبلا زبانش در حد عالی بوده باشد قبلا مگه چه آموزش هایی دادن که الان انتظار این سطح و از دانشجوی بی چاره دارن؟.نمی توان به قید نداشتن مدرک زبان خارجه یه مغز خلاق در رشته مثلا فقه و‌حدیث یا فلسفه رو از دوره دکترا منع کرد این ازمون بیشتر کاربرد عمومی داره هیچ کمکی به بحث تخصصی مخصوصا رفرانس رشته ها نمی کنه.. این ازمون باعث رواج نوعی بهره جویی دانشگاه ها و وزارت علوم و سازمان سنجش شده چون به دلیل درامدی که از این طریق نصیبشون میشه سعی در کمترین قبولی و تکرار ازمون توسط دانشجویان دارند احتمالا همین طرف هایی که سود اصلی تو جیبشون میره نمیذارن تغییراتی در ازمون داده بشه.و نهایتا اینکه اگه واقعا درد رفرانس داریم باید ازمون تخصصی بشه منابعش معلوم و یا تبدیل به واحد های درسی در دانشگاه ها بشه در این مورد باید واقع بین بود
ناشناس۱۷۶۸۹۶۷۱۱:۲۵:۲۷ ۱۳۹۹/۱۰/۱۹
دکان دستگاه باز کردن به اسم آزمون ملت رو بدوشند معلومه که نمی بندند وگرنه کی با تولیمو یا ام اس آر تی زبان دان شده؟؟ دوستان سوالاتش رو هم میفروشند. علی برکت ..
ناشناس۱۷۶۸۹۷۱۱۱:۲۶:۵۲ ۱۳۹۹/۱۰/۱۹
..فاین تذهبون
ناشناس۱۷۶۸۹۸۱۱۱:۳۳:۴۳ ۱۳۹۹/۱۰/۱۹
مدارک ایران را روز به روز بی اعتبارتر می کنید
ناشناس۱۷۶۹۱۴۵۱۳:۰۹:۴۱ ۱۳۹۹/۱۰/۱۹
یعنی یک نفر دکتری بگیره و زبان علم دنیا را ندونه. بیشتر از 90 درصد منابع علمی دنیا به زبان انگلیسیه. اصولا این زبان دیگه هیچ ربطی به انگلیس نداره. با سوء استفاده از حرفهای عوامانه دنبال چی هستین؟
ناشناس۱۷۶۹۱۹۶۱۳:۴۳:۳۴ ۱۳۹۹/۱۰/۱۹
اظهار نظر در خصوص امور آموزش عالی در شان دیوان عدالت اداری نیست.
نجیب۱۷۶۹۲۱۷۱۳:۵۴:۱۰ ۱۳۹۹/۱۰/۱۹
استاد دانشگاه چه گناهی کرده اونوقت؟ دانشجو نه می تواند مقاله بخواند و نه کتاب. تمام بار آن بر روی دوش استاد می افتد.
ناشناس۱۷۶۹۲۴۷۱۴:۱۸:۰۴ ۱۳۹۹/۱۰/۱۹
با همين دلايل اين شرط مجلس كه نمايندگان مجلس بايد فوق ليسانس به بالا باشند خلاف شرع نيست؟
ناشناس۱۷۶۹۳۲۹۱۵:۲۰:۴۹ ۱۳۹۹/۱۰/۱۹
با توسل به آیه شریفه و نادانی میخواهی بیای در جامعه جان مردم را بخطر بندازی.در کجای دنیا اینطوری دکترا میدن
تبریزی۱۷۶۹۳۵۶۱۵:۴۶:۲۴ ۱۳۹۹/۱۰/۱۹
کسی که اهمیت تسلط به زبان رو در مقطع دکترا برای نوشتن پایان نامه نمیدوه اصلا صلاحیت این دوره رو داره؟ من باید شکایت کنم که چطور دانشگاه ها ما رو مجبور می کنن در شرایط تحریم و در شرایطی که امکان واریز پول چاپ مقاله ها در ژورنال های معتبر نیست 4 تا مقاله اون هم آی اس آی چاپ کنیم. بارها از دکترا با رتبه عالی قبول شدم ولی از مصاحبه دکتری رد شدم چون دو تا مقاله ام رو در شرایط تحریم مجبور شدم در یک ژورنالی که کمک می کرد تحریم ها رو دور بزنیم چاپ کردم یک سال بعد هم گفتن کم اعتبار شده! این چه قانونی هست که ضعیف ترین دانشجوها صرف اینکه استاد راهنماشون تونستن براشون مقالات شون رو به صرف داشتن آشنا در خارج چاپ کنن ولی من که شاگرد اول دانشگاه بودن نمی تونم! دوره دکتری کلا بی ارزش و زیر سوالی. دوره ای که معیارهاش طوریه که قوی ترین دانشجو از اون جا می مونه و تنبل ترین ها بهش راه پیدا می کنن از نظر من هیچ اعتباری نداره و افتخار هم نمی دم زیر دست این استادهای بی سواد دانشگاه ها شاگردی کنم که حتی نمی فهمن نمی تونن از دانشجو انتظار داشته باشن در شرایط تحریم چهار تا مقاله آی اس آی چاپ کنه اون هم با این قیمت های سرسام آور! از الف می خوام همین طور که این شکایت ..رو چاپ کرده شکایت من رو هم چاپ کنه و هم به گوش مسئولین برسونه. حتی برای بورسیه دانشگاه های معتبر بین المللی هم 4 مقاله چاپ شده نمی خوان! برای همینه که استادهای من بدون داشتن مقاله الان شدن هیئت علمی و همین ها اومدن از ما 4 تا مقاله می خوان!
ناشناس۱۷۶۹۴۰۶۱۶:۱۳:۵۹ ۱۳۹۹/۱۰/۱۹
با عرض معذرت این کار دیوان عدالت اداری برخی دانشجویان دانشگاه آزادی را باز هم در اخذ دکتری راحتتر میکنه و نمی دانید که چه اذیتی می کنند افرادی را که برای تحصیل زحمت کشیدن. پایان نامه میمونه که اونم از بازار میخرن. یعنی دکترای ما نباید غیر از فارسی در زبان دیگری توانمند باشد؟؟؟ آموزش عالی در ایران مُرد.
ناشناس۱۷۶۹۵۶۰۱۸:۲۶:۰۷ ۱۳۹۹/۱۰/۱۹
نه تنها دانشجوی دکتری بلکه دانشجوی ارشد که قرار است نوآوری داشته باشد باید زبان انگلیسی بداند، چرا که اکثر منابع و مقاله های به روز به این زبان هستند. بنابراین حذف این شرط کاهش کیفیت دوره دکتری را به دنبال خواهد داشت.
کوروش۱۷۶۹۶۴۰۱۹:۴۱:۲۴ ۱۳۹۹/۱۰/۱۹
.., ..با استناد به چند حدیث و سخن بی پایه و یا سست پایه (سند) می خواهد از زیر تلاش و کوشش شانه خالی کند !...
ناشناس۱۷۶۹۶۸۱۱۹:۵۷:۰۴ ۱۳۹۹/۱۰/۱۹
تو که دوست نداری مقاله چاپ کنی و متاسفانه زبان انگلیسی هم که نمی خواهی مسلط بشی. آخه چرا می خواهی دکتری بگیری همون دیپلم برات کافیه.
ناشناس۱۷۶۹۷۱۶۲۰:۲۸:۳۵ ۱۳۹۹/۱۰/۱۹
یک هیچ به نفع اموزشگاه های قارچ گونه زبان انگلیسی.
ناشناس۱۷۶۹۷۳۹۲۰:۴۷:۳۸ ۱۳۹۹/۱۰/۱۹
به حال دانشجوی دکترای که انگیسی بلد نیست باید گریست!
ناشناس۱۷۶۹۷۵۷۲۰:۵۵:۲۵ ۱۳۹۹/۱۰/۱۹
میگم زبان که بلد نیستی اصلا بقیه درسها رو هم نخون. سخته خسته میشی یه وقت. بگو .. یه مدرکی بهت بدن دیگه
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. بازی با کلمات

  2. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  3. ۳۲ هزار مجوز استخدام فرزندان شهدا و ایثارگران اخذ شد

  4. اقدامی  اشتباه، در زمانی اشتباه تر!

  5. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  6. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  7. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  8. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  9. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  10. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  11. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  12. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

  13. نحوه رفتار متفاوت فروشندگان در برابر پوشش حجاب مشتریان

  14. منظور: افزایش دائم دستمزدها به ‌رفاه مردم کمک نمی‌کند

  15. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  16. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

  17. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

  18. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  19. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  20. واکنش بلینکن به حادثه اصفهان/ به مجازات ایران پایبند هستیم!  

  21. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

  22. سردار حاجی زاده با تسلیحات قدیمی و حداقلی به اسرائیل حمله کردیم /از موشک های هایپرسونیک ۲ استفاده نشد

  23. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

  24. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

  25. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

آخرین عناوین