انتقال پایتخت؛ تهران پیر همچنان مقاومت می کند

گروه اجتماعی الف،   3990704143 ۴۴ نظر، ۰ در صف انتشار و ۵ تکراری یا غیرقابل انتشار

با وجود آنکه سال هاست زمزمه انتقال پایتخت مطرح می شود، اما عده ای از کارشناسان می گویند برخی الزامات و پیش نیازهای انتقال پایتخت همچنان فراهم نیست.

انتقال پایتخت؛ تهران پیر همچنان مقاومت می کند

به گزارش الف قرارگاه خاتم الانبیا به دولت پیشنهاد داده است که بدون تحمیل هیچ هزینه ای به دولت می تواند پایتخت سیاسی و اداری را از تهران به شهر دیگری منتقل کند. گفته می شود که رئیس جمهوری نیز در این خصوص، دستور بررسی داده است. 

ابوالفضل ابوترابی، عضو ناظر مجلس در شورای ساماندهی مرکز سیاسی و اداری کشور و تمرکز زدایی از تهران هم درباره آخرین اقدامات برای انتقال پایتخت، توضیح داده است: «همکاری خوبی با مرکز همکاری‌های تحول و پیشرفت ریاست جمهوری داشته‌ایم و فرایندهای خوبی طی شده است. جانمایی و همه موارد در زمینه انتقال پایتخت نیز مشخص شده است. حتی قرارگاه خاتم‌الانبیا (ص) نیز نامه‌ای را رسما به رئیس جمهور ارسال کرده و بدون اینکه پولی از دولت بخواهد عنوان کرده که ساماندهی تهران را انجام می‌دهد و انتقال پایتخت سیاسی و اداری را نیز به سرانجام می‌رساند.»

او درباره پاسخ دولت به درخواست قرارگاه خاتم الانبیا نیز یادآور شده است: «قرارگاه خاتم‌الانبیا (ص) بدون اینکه پولی بخواهد ‌و هزینه‌‌ای بر دولت بار کند، عنوان کرده که این توان را دارد و و باید ببینیم تصمیم رئیس‌جمهور چیست. رئیس جمهور نیز نامه‌ای به دبیر شورای عالی انتقال پایتخت، یعنی وزیر راه و شهرسازی داده است. منتظریم تا مشخص شود بعد از کرونا این نامه‌نگاری‌ها به کجا می‌رسد.»

ابوترابی با اشاره به مزایای انتقال پایتخت نیز خاطرنشان کرده است: «اگر در بحث انتقال پایتخت سیاسی و اداری خوب عمل کنیم، مدیریت جمعیت و ساماندهی تهران به نتیجه می‌رسد. البته معتقدم ساماندهی تهران مهمتر از انتقال پایتخت سیاسی و اداری کشور است. مثلا خروج پادگان‌ها، خروج دانشگاه‌ها، خروج ایران خودرو و سایپا از جمله اقداماتی است که باید در ساماندهی تهران انجام شود. اگر این موارد درست انجام شود، مشکل مسکن در تهران نیز کاهش می‌یابد.»

تاریخچه مختصری از انتقال پایتخت در ایران 

در طول 300 سال گذشته، بارها و بارها پایتخت ایران تغییر کرده است. شهرهای تبریز، قزوین، اصفهان، مشهد، ملایر، شیراز، کرمان، ساری و تهران از جمله مهم ترین پایتخت های ایران در طول سه قرن اخیر بوده است. گفته می شود که تهران برای اولین بار در دوران کریمخان زند در یک دوره کوتاه به عنوان پایتخت برگزیده شد. بعدها قرعه به نام شیراز و کرمان و ساری افتاد تا اینکه در دوره قاجار، موقعیت تهران به عنوان پایتخت تثبیت شد. 

از دوره قاجار تا امروز، تهران به عنوان پایتخت سیاسی، اداری و اقتصادی ایران شناخته می شود. اولین بار زمزمه های تغییر پایتخت از تهران به شهرهای همجوار در پایان دوران جنگ تحمیلی مطرح شد. در این دوران در نهایت مقرر شد که بجای انتقال پایتخت، تهران را ساماندهی کنند، اما هرگز این ساماندهی به نتیجه نرسید. افزایش شدید جمعیت و تمرکز مراکز اداری و اقتصادی در تهران موجب شد که در اواخر دهه 70 بحث انتقال پایتخت به شکل جدی تری مطرح شود. در طول سه دهه اخیر نیز بارها طرح انتقال پایتخت در دولت و مجلس شورای اسلامی مطرح شده است، اما هر بار به دلایل مختلف از جمله هزینه های سنگینی که انتقال پایتخت تحمیل می کند، این طرح کنار گذاشته شده است.

حالا این روزها خبر می رسد که قرارگاه خاتم الانبیا در نامه ای رسمی به رئیس جمهوری اعلام کرده که حاضر است بدون تحمیل هیچ هزینه ای به دولت، پایتخت را منتقل کند و رئیس جمهوری هم دستور بررسی داده است. باید منتظر ماند و دید که آیا این بررسی ها در نهایت به نتیجه ای می رسد یا اینکه طرح انتقال پایتخت مثل سه دهه اخیر فقط در حد بحث و اظهارنظرهای کارشناسی باقی می ماند.

کشورهای استرالیا، برزیل، آلمان، ترکیه، کانادا و آمریکا از جمله کشورهایی به حساب می آیند که تجربه موفق انتقال پایتخت را داشته اند. در این کشورها، قدرت اقتصادی در پایتخت آنها متمرکز نشده است و صرفا پایتخت به عنوان شهری سیاسی و اداری شناخته می شود. 

ضرورت‌های انتقال فوری پایتخت

بسیاری از کارشناسان تاکید دارند که بحث انتقال پایتخت یک اقدام ضروری و حیاتی است که باید هرچه سریع تر اتفاق بیفتد.

دکتر سعید پوراسماعیلی، متخصص شهرسازی در گفتگو با «الف» به مزایای انتقال پایتخت اشاره می کند و می گوید: «بسیاری از آسیب های اجتماعی در پایتخت، به دلیل تمرکز ثروت در این شهر است. تمرکز بر توسعه تهران و رها کردن فرآیند توسعه شهرهای کوچک باعث شده است که موج مهاجرت به تهران، به شکل افسارگسیخته باشد. این افزایش شدید تقاضا برای سکونت در تهران، موجب افزایش قیمت مسکن و سایر هزینه های زندگی در تهران شده است. خیلی از افراد طبقه فقیر که به تهران مهاجرت می کنند، صرفا به امید داشتن شغل و یک زندگی معمولی به تهران می آیند و خیلی از آنها به ناچار در حاشیه شهرها مستقر می شوند. همین موضوع باعث رشد عجیب حاشیه نشینی در تهران شده است. تجربه جهانی نیز نشان داده است که گسترش حاشیه نشینی و افزایش سکونتگاه های غیررسمی، خود به خود بستر آسیب های اجتماعی مثل فقر، اعتیاد، خودکشی، سرقت و سایر جرایم را فراهم می کند.»

او اظهار می کند: «هم اکنون طبق آمارهای رسمی، حدود چهار میلیون نفر به حاشیه نشینی در تهران روی آورده اند. آمارهای غیررسمی حاکی از این است که خیلی بیشتر از این آمارهای رسمی، جمعیت حاشیه نشین داریم. وقتی می گوییم حاشیه نشینی به گسترش آسیب های اجتماعی دامن می زند، به این معنی نیست که در سایر نقاط تهران، آسیب های اجتماعی وجود ندارد، بلکه منظور این است که طبق تجارب جهانی، آمار آسیب های اجتماعی در سکونتگاه های غیررسمی، خیلی بیشتر از سایر نقاط است. قطعا انتقال پایتخت می تواند گسترش فزاینده سکونتگاه های غیررسمی را کاهش دهد. اگر همچنان تمرکز قدرت و ثروت در تهران باشد، شک نکنید که هر سال باید شاهد افزایش حاشیه نشینی و تبعات غیرقابل جبران آن باشیم.»

پوراسماعیلی تاکید دارد: «انتقال پایتخت باید خیلی زودتر از اینها اتفاق می افتاد. منابع آب، خاک، هوا، محیط زیست و غذای سالم در تهران، متناسب با این تعداد جمعیت نیست. وضعیت فعلی آلودگی هوا و ترافیک سنگین در تهران نشان می دهد که در زمینه انتقال پایتخت، سال ها اهمال شده است. همچنین با توجه به زلزله خیز بودن شدید تهران، این شهر نمی تواند گزینه آیده آلی برای پایتخت بودن باشد. ممکن است در صورت وقوع یک زلزله بزرگ در تهران، فاجعه ملی رخ دهد.»

او تصریح می کند: «تداوم وضع فعلی باعث خواهد شد که توسعه عمودی تهران شتاب بگیرد و روز به روز آسمانخراش های جدید با سوئیت های چندمتری ساخته شود. تهران در مرحله انفجار قرار دارد و کیفیت زندگی در آن، روز به روز پایین تر می آید. در عین حال اگر به همین کشور همسایه ما ترکیه نگاهی بیندازید که جمعیتی شبیه ایران دارد، می بینید که زندگی در شهری مثل آنکارا به عنوان پایتخت ترکیه، به هیچ وجه مشکلات شهری مثل تهران را ندارد. در بسیاری ازکشورها نیز تجارب موفقی در حوزه انتقال پایتخت دارند که باید از این تجارب بهره ببریم.»

اول رعایت پیش‌نیازها، بعد انتقال پایتخت

برخی از کارشناسان نیز بر این باورند که اگرچه انتقال پایتخت یک امر ضروری است، اما قبل از این اتفاق باید پیش نیازهای این انتقال بزرگ فراهم شود. 

دکتر زانیار احمدی، اقتصاددان در گفتگو با «الف» به پیش نیازهای انتقال پایتخت اشاره می کند و می گوید: «بزرگ ترین مانع بر سر راه انتقال پایتخت، بحث هزینه های کلانی است که این انتقال بزرگ تحمیل می کند. تامین امنیت یک پایتخت سیاسی، امر بسیار هزینه بری است. همچنین انتقال سازمان ها و سایر نهادهای نظامی و حاکمیتی نیز انتقال پرهزینه ای است که باید اعتبارات آن پیش بینی شود. اگر قرار بود این انتقال بزرگ انجام شود، باید حداقل از یک دهه قبل، پیش نیازها و زیرساخت های لازم این انتقال بزرگ تامین می شد. هم اکنون با توجه به بحث تحریم ها، فشارهای اقتصادی و خالی بودن خزانه، به نظرم امکان مالی چنین جابجایی بزرگی وجود ندارد. حتی اگر نهادی هم اعلام کند که این انتقال را بدون تحمیل هزینه به دولت انجام می دهد، چنین اتفاقی بسیار بعید است، زیرا تحت هر شرایطی، دولت برای انتقال زیرساخت های سخت افزاری، نرم افزاری و نیروی انسانی خود به شهری دیگر دچار هزینه های اجباری خواهد شد.»

احمدی تاکید می کند: «به بحث انتقال پایتخت، نباید به شکل یک پروژه فوری نگاه شود. انتقال آنی پایتخت، شوک مالی سنگین وارد می کند. به انتقال پایتخت باید به شکل یک فرآیند بلندمدت نگاه کرد تا فشار مالی این انتقال بزرگ در طول سال های مختلف، توزیع شود. مثلا اگر شهرهایی مثل سمنان، خمین یا قزوین را برای پایتخت شدن مدنظر دارند، این شهرها به یکباره آمادگی پایتخت شدن را ندارند. هر شهری که به عنوان پایتخت انتخاب می شود، باید زیرساخت هایش حداقل برای زندگی 10 میلیون نفر مساعد باشد، اما در طول سالیان طولانی نیز اقدامی برای تجهیز این شهرها به منظور پایتخت شدن انجام نشده است.»

او همچنین خاطرنشان می کند: «انتقال پایتخت، قطعا منافع مالی عده ای را کاهش خواهد داد. مثلا قیمت مسکن در تهران را پایین می آورد. به همین دلیل برخی مخالفت ها با انتقال پایتخت را می توان از منظر تعارض منافع هم نگاه کرد.»

آیا انتقال پایتخت در دوران پرهزینه کرونا، منطقی است؟

گروه دیگری از کارشناسان اعتقاد دارند که مثل برخی کشورها می توان چند شهر را همزمان با همدیگر به عنوان پایتخت انتخاب کرد. مثلا یک شهر به عنوان پایتخت اقتصادی و شهر دیگری به عنوان پایتخت اداری و سیاسی مطرح باشد. البته طرح انتخاب همزمان چند پایتخت در مقایسه با انتقال کامل پایتخت به شهری دیگر، طرفداران کمتری دارد. 

برخی تحلیلگران اقتصادی نیز تاکید دارند که با توجه به هزینه های هنگفتی که کرونا بر دولت و مردم تحمیل کرده است، انتقال پایتخت می تواند هزینه هنگفت دیگری را تحمیل کند که در این شرایط، منطقی نیست.

از سوی دیگر، برخی کارشناسان نیز تاکید دارند که انتقال پایتخت اگر فقط در بحث انتقال سیاسی و اداری محدود شود، نمی تواند چندان موجب افزایش کیفیت زندگی در تهران شود، زیرا تجمع مشاغل و بنگاه های اقتصادی در تهران، مانع از مهاجرت به شهرهای دیگر خواهد شد. به اعتقاد آنها فقط زمانی می توان به خلوت شدن تهران خوشبین بود که پایتخت همزمان در ابعاد تجاری، سیاسی، اداری و اقتصادی منتقل شود. 

در هر حال آنطور که عضو ناظر مجلس در شورای ساماندهی مرکز سیاسی و اداری کشور اعلام کرده، پاسخ دولت به بحث انتقال پایتخت فعلا به پایان دوره کرونا و پایان بررسی ها و نامه نگاری ها منوط شده است. برخی تحلیلگران اعتقاد دارند که با توجه به هزینه های هنگفت کنترل کرونا، اگر هم قرار باشد اتفاق جدی درخصوص انتقال پایتخت رخ بدهد، به احتمال زیاد این اتفاق به عمر دولت فعلی نخواهد رسید. 

دیدگاه کاربران

ناشناس۱۶۱۲۹۴۷۰۹:۲۶:۵۰ ۱۳۹۹/۷/۵
ظاهرا در این طرح فقط مسایل امنیتی لحاظ شده است. وگرنه همه پهنای این کشور با مشکل بلایای طبیعی و کم آبی مواجه است.
ناشناس۱۶۱۳۰۹۳۱۱:۱۱:۲۴ ۱۳۹۹/۷/۵
تهرانی ها نگران سقوط قیما املاکشانند لذا مخالفمند
ناشناس۱۶۱۳۳۳۷۱۳:۰۹:۰۴ ۱۳۹۹/۷/۵
اتفاقا سیصد درصد موافقیم. اعصابمون از شلوغی و آلودگی راحت بشه می ارزد به همه چیز. از طرف خودتان صحبت کنید
ناشناس۱۶۱۳۸۳۰۱۶:۲۰:۰۸ ۱۳۹۹/۷/۵
من تهرانی هستم و کاملا موافق این طرح
ناشناس۱۶۱۲۹۴۸۰۹:۲۷:۳۰ ۱۳۹۹/۷/۵
فقط مشهد ظرفیت و امکانات پایتخت شدن را دارد بعد تهران..
حسین۱۶۱۳۰۵۷۱۰:۵۰:۲۸ ۱۳۹۹/۷/۵
مشهد شهر مرزی است و از لحاظ امنیتی برای پایتخت شدن مناسب نیست ، ضمن اینکه از لحاظ آلودگی هوا نیز وضعیت مطلوبی ندارد ،همچنین از لحاظ اقتصادی و صنایع بزرگ معدنی و صنعتی نیز قوی نمی باشد. ، مشهد از لحاظ گردشگری ، و جذب توریست مناسب است .
ناشناس۱۶۱۳۵۷۸۱۴:۱۸:۵۷ ۱۳۹۹/۷/۵
پیشنهاد خود دولت است می خواهد ارزش افزوده در پایتخت جدید ایجاد کند و از محل اینکار کسری دولت را جبران کند
ناشناس۱۶۱۳۰۸۵۱۱:۰۵:۳۵ ۱۳۹۹/۷/۵
قزوین
ناشناس۱۶۱۳۱۴۷۱۱:۴۴:۱۸ ۱۳۹۹/۷/۵
مشهد نزدیک مرز است و از این لحاظ مناسب نیست.
ناشناس۱۶۱۲۹۵۲۰۹:۲۹:۱۰ ۱۳۹۹/۷/۵
انتقال پایتخت به محل دیگری، باعث افزایش چندین برابری زمینهای محل جدید و اطراف آن می گردد که سودهای نجومی را برای عده ای به همراه می آورد.
ناشناس۱۶۱۳۰۸۷۱۱:۰۶:۳۶ ۱۳۹۹/۷/۵
قرارگاهم اینو میدونه تازه میدونه کجا می خواد بره از قبل خریداشونو می کنند
ناشناس۱۶۱۳۳۴۱۱۳:۱۰:۳۹ ۱۳۹۹/۷/۵
فقط پایتخت اداری و سیاسی منتقل خواهد شد. تهران همچنان پایتخت اقتصادی ایران خواهد ماند.
ناشناس۱۶۱۴۶۷۵۰۹:۵۰:۱۳ ۱۳۹۹/۷/۶
الگوی ترکیه.!!!! به قول مولانا جلالالدین: خلق را تقلیدشان برباد داد ای دوصدلعنت براین تقلیدباد
ناشناس۱۶۱۲۹۶۲۰۹:۳۲:۵۹ ۱۳۹۹/۷/۵
اول به من توضیح بدین این قرارگاه چطوری بدون هزینه از دولت و مردم می خواد اینکارو بکنه؟؟؟؟ مگر چقدر پول داره؟؟؟؟
ناشناس۱۶۱۳۰۲۶۱۰:۲۵:۱۹ ۱۳۹۹/۷/۵
حتما زمین های اون منطقه را از قبل خریده و هزینه ها از این طریق جبران می شه
ایرانی۱۶۱۲۹۶۹۰۹:۳۶:۱۸ ۱۳۹۹/۷/۵
می خواهند قزوین را پایتخت کنند
ناشناس۱۶۱۳۰۴۶۱۰:۴۱:۵۹ ۱۳۹۹/۷/۵
اتوبان تهران قزوین یکی از گره های کور ترافیکی در تعطیلاته شایعه درست نکن
ناشناس۱۶۱۳۰۸۸۱۱:۰۷:۵۶ ۱۳۹۹/۷/۵
قزوین با توجه به سابقه قبلی در اینکه زمانی پایتخت ایران بوده و هم اینکه از لحاظ فاصله با تهران حداقل هزینه را برای انتقال به دنبال دارد و همچنین امکان توسعه به لحاظ زمینهای خالی از سکنه میتواند گزینه بسیار خوبی باشد
ناشناس۱۶۱۳۴۳۱۱۳:۳۸:۱۰ ۱۳۹۹/۷/۵
انتقال به قزوین اصلا ایده خوبی نیست. در صورتی که بخواهند پایتخت را انتقال دهند باید به شهری دور از تهران باشد در غیر اینصورت پایتخت فقط به صورت اسمی جا به جا می شود مثلا مدیران همه ساکن تهران می مانند یا شرکت ها فقط یک دفتر کوچک در قزوین تاسیس می کنند و فعالیت خود را در تهران ادامه می دهند.
شهاب۱۶۱۲۹۹۸۰۹:۵۵:۲۲ ۱۳۹۹/۷/۵
بر انتقال پایتخت به جایی دیگر چه فایده‌ای مترتب است؟ گیریم که جایی مناسب هم پیدا شد؛ قرارگاه خاتم الانبیا هم کمک کرد؛ ارکان اقتصادی و اداری و حتی سیاسی هم به جایی دیگر منتقل شد، اگر باز قرار باشد در بر روی پاشنه‌ای بچرخد که الان می‌چرخد، یعنی اعتبار آن جای جدید بسیار بیش از سایر شهرها شود؛ امکانات به آن سو جذب می‌گردد؛ گردش اقتصادی در آن‌جا رونق می‌گیرد؛ حاشیه نشینی سر از جای جدید در می‌آورد؛ و خلاصه آش همان آش و کاسه همان کاسه خواهد شد. با این تفاوت که الان شاید تهدید زلزله کمی بر عزم کسانی که خواسته‌اند به پایتخت بیایند عامل بازدارنده بوده باشد که هنوز نیامده اند، لکن شهر جدید این سایه‌ی وهم‌انگیز را هم از سر خود باز کرده، آغوشش را بر همگان باز خواهد کرد.
سید۱۶۱۳۰۰۵۱۰:۰۳:۵۴ ۱۳۹۹/۷/۵
یاد جمله امام خمینی ره میافتم که فرموده بودند مسئولان در کنار مردم باشند و حتی سکنی داشته باشند . با این کار یعنی یک منطقه جدا بافته و دور شدن از مردم
ناشناس۱۶۱۳۰۱۲۱۰:۰۷:۳۵ ۱۳۹۹/۷/۵
بهتره ابتدا زیر ساخت حمل نقل با مترو برای منطقه 22 فراهم شود و کل وزارتخانه ها و دانشگاهها به این منطقه منتقل شود پادگانها و مراکز نظامی و زندانها هم به مکانهایی خارج از شهر منتقل شوند که امکان درختکاری و آباد سازی منطقه وجود داشته باشه البته مکانهایی که این ادارات و پادگانها و زندانها در آن مستقر هستند فقط و فقط تبدیل به پارک و پیاده راه و فضای سبز و فرهنگی بشه تا از تراکم جمعیت کم بشه نه اینکه توسط ادارات و ارگانها ی دیگه اشغال بشه
ناشناس۱۶۱۳۱۲۹۱۱:۳۲:۱۴ ۱۳۹۹/۷/۵
برجهای منطقه 22 در برابر زلزله مقاوم هستند؟!!
ناشناس۱۶۱۳۴۹۷۱۳:۵۵:۲۱ ۱۳۹۹/۷/۵
اغلب هستند کلی برج خالی اونجا هست با خیابانهای عریض و فضای باز فراوان
ناشناس۱۶۱۳۰۱۵۱۰:۰۹:۳۸ ۱۳۹۹/۷/۵
تهران از خداش هست خلوت بشه آلودگي هاش کم بشه
ناشناس۱۶۱۳۰۲۰۱۰:۱۴:۴۱ ۱۳۹۹/۷/۵
همچنان مقاومت می کند چون این طرح ها عاقلانه نیست ، شما شهر های دیگر را دوباره آباد کنید ، خود به خود جمعیت تهران کم می شود و مردم به زادگاه خود برمی گردند ، هیچ مهاجری از سکونت در تهران راضی نیست اما می داند که در شهر و دیار خودش هم امکاناتی برای کار وزندگی وجود ندارد ، بیست شهر را در کشور انتخاب کنید ، به عمران و آبادانی در آنها بپردازید ، مطمئن باشید که مردم خودشان خواهند رفت
ناشناس۱۶۱۳۰۲۴۱۰:۲۱:۲۸ ۱۳۹۹/۷/۵
این دولت همه کارها رو به سر انجام رسونده حالا فقط مونده این موضوع
حسین۱۶۱۳۰۶۸۱۰:۵۷:۲۲ ۱۳۹۹/۷/۵
به نظر می آید شهرهایی که تقریبا در مرکز ایران هستند و جمعیت آنها خیلی زیاد نیست ،و از طرفی هم ظرفیت و وسعت سرزمینی هم داشته باشند می توانند گزینه مناسبی برای پایتخت شدن داشته باشند ،مثل یزد ،کرمان ،سمنان
ناشناس۱۶۱۳۴۴۷۱۳:۴۲:۵۷ ۱۳۹۹/۷/۵
در صورتیکه مشکل آب در یزد حل شود که ظاهرا کارهایی در دست انجام است، گزینه مناسبی است چرا که هم جمعیت خیلی زیادی ندارد و هم زیر ساخت ها و امکاناتش نسبت به جمعیت بالاست تنها مشکل این است که بیش از حد صنعتی است و در صورت پایتخت شدن هم قطب سیاسی می شود و هم قطب صنعتی که این امر باعث سرازیر شدن جمعیت خواهد شد
علی کریمی۱۶۱۳۱۳۳۱۱:۳۵:۲۳ ۱۳۹۹/۷/۵
انتقال پایتخت به جای دیگر پاک کردن صورت مسئله است. بعد از چند سال پایتخت جدید تبدیل به تهرانی دیگر خواهد شد.
ناشناس۱۶۱۳۴۴۱۱۳:۴۰:۵۰ ۱۳۹۹/۷/۵
مطلب رو درست نخوندی عزیز
سعید۱۶۱۳۱۶۸۱۱:۵۷:۴۴ ۱۳۹۹/۷/۵
سیاسی نباید کرد این موضوع را بحث علمی و تخصصی هست و انتقال تدریجی در طول زمان برمبنای آمایش سرزمین بوجود آوردن قطب یا قطب های اقتصادی +قطب یا قطب های دانشگاهی + سینمایی +پزشکی +صنعت +خودروسازی و..و..و در چند جای ایران باید مئ نظر باشه همه نباید یه جا جمع بشه که تهران دوم دوباره درست بشه مجلس و دولت وزارتخانه ها و ....کلا .سیاسی هم یه جا یی همه چیز جمع شده در تهران و این هزار تا مشکل برای مملکت درست کرده از جمله مشکلات مشهود موجود و غیر مشهود و پنهان فراوان آلودگی هوا و ترافیک تهران موضوع و دلیل انتقال و صرفا انتقال سیاسی نباید مد نظر باشه
حسین۱۶۱۳۲۶۰۱۲:۳۸:۰۲ ۱۳۹۹/۷/۵
تهران پیر یا مدیران پیر؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟!!!!!!!!!!!
ناشناس۱۶۱۳۳۲۱۱۳:۰۲:۱۷ ۱۳۹۹/۷/۵
سرمایه زیادی از ملت ایران از خوزستان گرفته تا کارخانه های بزرگ شهرهایی مثل مشهد، اصفهان و شیراز روانه تهران می شود. تمام کنترل کشور در تهران انجام می شود مثل شرکت مدیریت شبکه برق ایران. به هر حال زمانی زلزله شمال تهران را فرو خواهد ریخت. چرا فکری برای این موضوع نمی شود.
ناشناس۱۶۱۳۳۷۹۱۳:۲۳:۰۰ ۱۳۹۹/۷/۵
هزینه انتقال فقط با فروش املاک مرغوب سازمانها در تهران کامل تامین می شود . شاید هم چیزی بیشتر عایدشان شود .
ناشناس۱۶۱۳۴۳۸۱۳:۴۰:۱۳ ۱۳۹۹/۷/۵
تهران ۲۳۴ سال است که پایتخت شده و به نسبت بسیاری از پایتختهای جهان، پیر نیست.
ناشناس۱۶۱۳۴۵۳۱۳:۴۴:۲۲ ۱۳۹۹/۷/۵
نون ندارید بخورید حالا میخواهید هزینه چند صد هزار میلیاردی کنید که چی بشه
مازندرانی۱۶۱۳۴۶۰۱۳:۴۶:۱۴ ۱۳۹۹/۷/۵
بهترین نقطه سیستان وبلوچستان و شهر زاهدان است.
ناشناس۱۶۱۳۷۱۰۱۵:۲۲:۰۱ ۱۳۹۹/۷/۵
سنگ بزرگ علامت نزدن است
ناشناس۱۶۱۳۷۸۳۱۶:۰۰:۴۶ ۱۳۹۹/۷/۵
من نمیدونم چرا تو همه کارها پاکستان الگوی ماست. این کاری بود که پاکستان کرد و پایتخت را از کراچی برد اسلام آباد و کراچی را به امان خدا رها کرد. حالا اسلام آباد شده یه شهر لوکس جلوی چشم دیپلماتهای خارجی و کراچی یک مرکز خارج از کنترل دولت
ناشناس۱۶۱۳۸۲۷۱۶:۱۹:۴۳ ۱۳۹۹/۷/۵
من به عنوان یک تهرانی کاملا موافق هستم! دولت که ماشالا کاملا منفعل می باشد امیدوارم با کمک سپاه و دیگر نیروهای مسئول این امر هرچه سریعتر انجام شود
ناشناس۱۶۱۳۹۶۴۱۷:۳۹:۲۰ ۱۳۹۹/۷/۵
انتقال پایتخت برای زمانی که زلزله رخ میده خیلی مهمه تا مدیریت کشور در زمان بحران فلج نشه. طرح انتقال پایتخت به دو شرط موفق خواهد بود: اول اینکه پایتخت یک شهر جدید با اندازه متوسط باشه و کاملا کنترل بشه که بیش از اندازه بزرگ نشه. دوم اینکه فاصله اش تا تهران زیاد نباشه. چون اقتصاد ایران دولتیه و تهران مرکز اقتصادی ایران خواهد ماند.
ناشناس۱۶۱۴۲۵۴۲۲:۲۷:۰۴ ۱۳۹۹/۷/۵
این کار به یک شوخی بیشتر شبیح است شما اگر چنین توانی داری بروید سیستان وکرمانشاه وکردستان وخوزستان وخراسان جنوبی را اب رسانی وشغل ایجاد کنیدوبه یک سطح رفاه نسبی ایجاد کنید که مردم به سمت حاشیه شهرهای بزرگ کوچ نکنند البته اگر اجازه بدهید ایرانی های خارج از کشور کارافرین ها به ان شهرها بروند و هزار انگ ‌وغیره بهشان نچسبانید بگزارید بخش خصوصی واقعی کار خود را بکند مشکل حل می شود اما دریغ از گوش شنوا
ناشناس۱۶۱۴۴۶۰۰۶:۰۶:۱۳ ۱۳۹۹/۷/۶
انتقال پایتخت موجب ریزش شدید قیمت ملک میشه .این طرح اگر صورت بگیره انقلابی در زمینه مسکن اتفاق می افته .
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. اقدامی  اشتباه، در زمانی اشتباه تر!

  2. بازی با کلمات

  3. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  4. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  5. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  6. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  7. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  8. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  9. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  10. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  11. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

  12. نحوه رفتار متفاوت فروشندگان در برابر پوشش حجاب مشتریان

  13. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  14. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

  15. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

  16. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  17. واکنش بلینکن به حادثه اصفهان/ به مجازات ایران پایبند هستیم!  

  18. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  19. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

  20. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

  21. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

  22. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

  23. موضع رئیس عدلیه در خصوص ورود فراجا به مسئله حجاب/ اژه‌ای: در قضیه حجاب می‌توانیم بگوییم «کی بود کی بود، من نبودم؟»

  24. موفقیت ایران در ساخت موتور بنزینی ۶ سیلندر + تصاویر

  25. اشتباه برخی گروه‌ها در مقابله با توئیت فضائلی

آخرین عناوین