وقتی دقیق نیستیم!؟ / فرق قرنطینه من با قرنطینه تو

محمد ماکویی،   3990107002 ۱۱ نظر، ۰ در صف انتشار و ۰ تکراری یا غیرقابل انتشار
وقتی دقیق نیستیم!؟ /  فرق قرنطینه من با قرنطینه تو

مرحوم جمشید مشایخی خاطره ای را نقل کرده بود که بازخوانی دوباره آن نمی تواند خالی از لطف باشد:

ساعت 3 بعد از ظهر بود و غذا براحتی گیر نمی آمد. به این علت مجبور شدیم کلی جستجو کرده و خود را حسابی به زحمت بیندازیم. خوشبختانه، بالاخره جستجوهای ما نتیجه داد و توانستیم سر از رستورانی که بر سر در آن عبارت "غذا همه وقت موجود است" خودنمایی می کرد، در بیاوریم. وقتی با پیاده شدن از اتومبیل وارد رستوران شده و سفارش غذا دادیم با عبارت ناامید کننده "غذا تمام شده است" روبرو گشتیم. با شنیدن جواب، دلخور شده و "اما شما نوشته اید که غذا همه وقت موجود است!؟" را پیشکش سفارش گیرنده کردیم. در پاسخ، گیرنده سفارش نگاه تعجب آوری به ما کرده و " آلان همه وقته!؟" را بدرقه راهمان نمود.

 

در سرزمین های غربی رسم است که هنگام معرفی کلمه جدیدی که قرار است جایگزین کلمه منسوخ شده و قدیمی گشته یا در کنار دیگر کلمات موجود خودنمایی نماید، معنی آن به گونه واضح و شفاف توضیح داده شود تا استفاده کنندگان در به کار گیری کلمه دچار مشکل نشوند. این امر بارها و بارها صورت می گیرد تا با ملکه ذهن گردیدن معنی کلمه، توضیح هر باره آن ضروری به نظر نرسد( معمولا این کار را خارج از متن صورت می دهند تا هم دانندگان معنی زحمت بی خود بر خویشتن هموار نسازند و هم آنانی که برای اولین بار با موجود نوظهور مواجه می شوند بدانند که با چه چیزی سر و کار دارند).

متاسفانه، در کشور ما عموما معانی کلمات جدید از طریق در و همسایه و منابع غیر رسمی در اختیار متقاضیان قرار می گیرد. اوضاع و احوال فرهنگی ما درک معنی را مشکلتر می سازد زیرا ما از کودکی می آموزیم که اگر معنی یک کلمه را به موقع یاد نگیریم، جهت درک بی موقع آن باید نهایت خجالت و شرمندگی را بر خویشتن روا بداریم!.

( شاید شما هم از آن هایی بوده باشید که در هنگام پرسیدن معنی یک کلمه، جواب دندان شکن " باید در کودکستان یاد می گرفتی!" را دشت کرده باشید) این موضوع که خیلی از ما اهل دیدن و مطالعه نبوده و اطلاعات را از طریق گوش به دست می آوریم، کار را به مراتب خراب تر می کند، زیرا بسیاری از افراد کلمات را غلط شنیده و بی آنکه معنی آنچه که شنیده اند را بدانند، فقط می دانند که آن ها را، طوطی وار، باید در چه جور جاهایی مورد استفاده قرار دهند. در این باب خوب به خاطر دارم که وقتی به یکی از همکاران "چرا کارم را راه نمی اندازی!؟"، گفتم جواب " آقای مهندس اگر می دانستی که چقدر مرا بابت کارهای شما سیم چین می کنند اینطور نمی گفتی!" را دشت کردم.

این روزها جهت مبارزه با کرونا کلماتی همانند "مرتب"،" کامل"،"قرنطینه"،"تجمع"،"ضروری" زیاد شنیده می شود. شاید اگر معنی کلمات بالا به همان صورت مورد نظر سازمان ها و مراجع معتبر و رسمی، همانند سازمان بهداشت جهانی، شنیده می شد کار مبارزه ما هم بهتر از آنچه هم اینک شاهد آن هستیم جلو می رفت. شوربختانه اینطور نیست و در حالی که بسیاری از مردم دنیا می دانند که منظور از شستشوی کامل، یک شستشوی 12 مرحله ای توصیه شده توسط سازمان بهداشت جهانی می باشد، پوسترهای ایرانی چسبانیده شده بر در و دیوار نشان می دهد که افراد و سازمان های معتبر و نامعتبر به فراخور دانسته ها و نادانسته های خود و میزان حال و حوصله ای که برای شستشوی دست ها دارند، برای آحاد مختلف جامعه خط و نشان کشیده اند.

از سوی دیگر در حالی که سازمان بهداشت جهانی با بیان فعالیت هایی که پس از انجام آن ها دست ها را باید شست، معنی مرتب را برای خوانندگان و بینندگان و شنوندگان عزیز جا انداخته است، بسیاری از ما کماکان، "تعدادی"، با قضیه بر خورد کرده و وفق خانواده هایی که در آن ها تربیت شده ایم، بین دو تا صد بار(بلکه هم بیشتر) شستشوی روزانه دست ها را کافی یا ناکافی می دانیم!

"قرنطینه" هم، انصافا، از کلماتی است که هر کس تعبیری خاص از آن دارد، یعنی در حالی که در کشورهایی همانند فرانسه و انگلستان، به گونه ای واضح و همه فهم، به مردم گفته می شود که از محله، شهر یا کشور خارج نشوند، درب پاشنه اطلاع گیری ما همچنان بر پاشنه "منظورشان این نبوده و آن بوده است!" می چرخد! در آلمان، وقتی از تجمع صحبت می شود، ذکر تعداد هم می گردد، یعنی گفته می شود که پلیس با افرادی که اجتماعات بیش از دو نفری را تشکیل داده اند برخورد خواهد کرد. این در حالی است که هنوز جمع کثیری از ما ایرانی ها در تشییع جنازه های با شرکت هزاران نفر حضور به همراه رسانیده و در پاسخ، "اینکه تجمع نیست!" را بر زبان می آوریم! .

ایرانی هایی که تا قبل از قضیه کرونا، کار اداری داشتند خوب می دانند که در هنگام درخواست مرخصی و در پاسخ به رییس مربوطه که "چرا مرخصی می گیری!؟" پاسخ "کار واجب دارم" را می دادند. قطعا، این کار واجب می توانست از یک سینما رفتن دو نفره تا حضور در مراسم مرگ عزیزترین کسان متقاضی و شرکت در عروسی یک فامیل دور را شامل شود! .

با این حساب، تعجب آور نیست که اروپایی هایی که " تا دو هفته نباید برای کارهای غیر ضروری از خانه خارج شوید" را می شنوند به یک باره سر از مراکز خرید و سوپری ها در آورده و به جنگ و جدل با یکدیگر بر خیزند، اما ایرانی ها با استماع جمله مشابه، ککی نگزیده پیدا کنند، زیرا ما ایرانی ها ضمن اینکه همواره خرید و خریددرمانی را از اوجب واجبات می دانیم، باید ساعات ها به مخیله خود فشار بیاوریم تا از میان انبوه کارهای روزانه یک فعالیت "غیر ضروری" را جداسازی نماییم! .

در پایان بد نیست چند کلمه ای هم در باره زمان مورد نیاز برای شستشوی کامل دست ها گفته شود. زمان استاندارد شستشوی کامل دست ها 40 تا 60 ثانیه است( فعلا به اینکه چرا ما بیشتر با زمان بیست ثانیه ای خو گرفته ایم کاری نداریم) در کشورهای غربی  زبان توصیه شده که برای مراعات زمان مورد اشاره از خواندن سرود "تولدت مبارک" کمک گرفته شود، زیرا جدا از آنکه این شعر کودکانه را بیشتری  افراد بلدند، یاد دادن آن از کودکی صورت گرفته و مردم مجبور نیستند برای آموختن شستشوی کامل دست ها تا بزرگسالی صبر کنند.از طرفی نگارنده تا کنون به جایگزین مناسب تولدت مبارک برخورد نکرده است. شاید دلیل این موضوع این باشد که اشعار و ترانه هایی که بیشتر مردم بلدند، در محافل خودمانی و خانوادگی مورد استفاده قرار می گیرند و آنچه در مجامع رسمی توسط گروه کثیری از افراد خوانده می شود، تنها به واسطه تعداد قلیلی از خوانندگان، واقعا، اجرا شده و توسط شمار زیادی از اعضای گروه، فقط، لب زده می شود!

دیدگاه کاربران

حسین۱۳۸۸۸۴۲۰۸:۰۰:۲۶ ۱۳۹۹/۱/۷
سلام جناب ماکویی مطالب شما را قبول دارم جز پاراگراف آخر.الزامی نیست ما هم شعر تولدت مبارک یا هر شعر دیگری بخوانیم از طرفی نگارنده تا کنون به جایگزین مناسب تولدت مبارک برخورد نکرده است: خب من الان به شما پیشنهاد میکنم: 12 صلوات حدود 1 دقیقه طول میکشه هر صلوات 5 ثانیه صلوات را که همه بلد هستیم شما در نوشتار بعدی تان میتوانید این واحد را پیشنهاد دهید.
ناشناس۱۳۸۸۸۴۶۰۸:۱۶:۱۷ ۱۳۹۹/۱/۷
همه معانی کلمات را میدانیم چه کنیم که دولتمردان بنا بر ملاحظات سیاسی خودشان کلمات را تفسیر ومعانی آن را شرح و متعاقبا تکذیب مینمایند
ناشناس۱۳۸۸۸۶۶۰۹:۰۶:۵۰ ۱۳۹۹/۱/۷
با سلام علاوه بر آنچه نویسنده محترم گفته اند، نحوه استفاده از ماسک و نوع آن، نحوه استفاده از مواد شوینده و ضدعفونی کننده و نحوه ضدعفونی اماکن توسط گروههای خودجوش را هم باید اضافه کرد. ماسکهایی که بیشتر چانه و دهن را میپوشاند، لحظه به لحظه لمس میشود به جای 2 ساعت، چند روز استفاده میشود خیلی همت داشته باشند یک آب ساده میکشند و استفاده دوباره، ماسک و دستکش و دستمالهایی که مثل برگهای پاییزی در کوچه ها و معابر و پارکها می رقصند فرش و موکت مساجد را از بس وایتکس زدند یا رنگش رفته یا از رطوبت پوسیده. شلنگ گرفته اند به خودپردازهای بانکها. توی خیابان مردم را مثل کارواش میشورند و ضدعفونی میکنند. طرف سرش را انداخته پایین آمده داخل مغازه تمام یخچالها و قفسه بیسکوییتها و کیسه های برنج و کارتنهای قند را شسته، از تابلوی مغازهها هم نمیگذرند. تازه این داخل شهر هاست. توی روستا ها که واویلا ، ملت مواد شوینده و ضدعفونی کننده ای که برایشان می آورند را برای روز مبادا انبار میکنند. البته حق هم دارند وقتی آب برای خوردن ندارند و هفته ای یکبار با تانکر برایشان آب میبرند یا روزی حداکثر یک یا دوساعت آب لوله کشی آنها وصل میشود چه انتظاری است.
ناشناس۱۳۸۸۸۷۳۰۹:۱۰:۳۱ ۱۳۹۹/۱/۷
این متن خوب نوشته نشده .نویسنده خود در بیان مفهوم کلمات نا موفق هست .
ناشناس۱۳۸۸۹۰۸۱۰:۰۸:۵۳ ۱۳۹۹/۱/۷
ما ایرانی ها در تشییع هزاران نفری شرکت میکنیم؟!!!!!!!!
ناشناس۱۳۸۸۹۷۹۱۱:۳۲:۲۰ ۱۳۹۹/۱/۷
درست است. وقتی می گوییم ««کسی بیرون نرود»» در ایران یعنی ««سعی کنید زیاد بیرون نروید»» و اگر بخواهیم مفهوم اصلا بیرون نرفتن را به مردم القا کنیم باید با شدت و تاکید بسیار بسیار زیاد آنرا بگوییم. کلمات معنیشان را از دست داده اند واقعا!
ناشناس۱۳۸۹۰۲۹۱۲:۰۰:۴۲ ۱۳۹۹/۱/۷
فریاد بر ..صدا و سیما
ناشناس۱۳۸۹۱۴۹۱۳:۲۸:۵۷ ۱۳۹۹/۱/۷
.. دوست دارند ما اینطور باشیم ورودی شهرها را باز میگذارد بعد خبرنگار میفرستد تا با مردم مصاحبه کند و انها تحقیر کند. هیچ جای و دقیقا هیچ جای دنیا مردم با حرف اقناع نمیشوند در هند با کتک در اروپا با جریمه و ..
ناشناس۱۳۸۹۲۶۵۱۵:۰۴:۱۹ ۱۳۹۹/۱/۷
چى ميخواستى بگى؟
ناشناس۱۳۸۹۲۹۴۱۵:۲۷:۱۶ ۱۳۹۹/۱/۷
اتفاقا یکی از خوانندگان چند روز قبل پیشنهاد خوبی داد و گفت در هنگام شستن دستها ۵مرتبه صلوات حدود همان ۲۰ ثانیه میشود ضمن اینکه ذکر است و تنها یک شعر نیست.
ناشناس۱۳۸۹۴۸۸۱۷:۵۹:۵۰ ۱۳۹۹/۱/۷
مقاله خوبی بود.
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. بازی با کلمات

  2. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  3. ۳۲ هزار مجوز استخدام فرزندان شهدا و ایثارگران اخذ شد

  4. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  5. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  6. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  7. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  8. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  9. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  10. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  11. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

  12. منظور: افزایش دائم دستمزدها به ‌رفاه مردم کمک نمی‌کند

  13. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  14. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

  15. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  16. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  17. واکنش بلینکن به حادثه اصفهان/ به مجازات ایران پایبند هستیم!  

  18. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

  19. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

  20. سردار حاجی زاده با تسلیحات قدیمی و حداقلی به اسرائیل حمله کردیم /از موشک های هایپرسونیک ۲ استفاده نشد

  21. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

  22. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

  23. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

  24. موضع رئیس عدلیه در خصوص ورود فراجا به مسئله حجاب/ اژه‌ای: در قضیه حجاب می‌توانیم بگوییم «کی بود کی بود، من نبودم؟»

  25. اشتباه برخی گروه‌ها در مقابله با توئیت فضائلی

آخرین عناوین