چرایی مزاحمت‌های خیابانی

گروه اجتماعی الف،   3970302058 ۷ نظر، ۰ در صف انتشار و ۳ تکراری یا غیرقابل انتشار

رعایت حجاب می تواند سدی در برابر مزاحمت های خیابانی به شمار رود ولی اطلاع رسانی صحیح نیز عامل مهمی است که مورد غفلت واقع شده است.

چرایی مزاحمت‌های خیابانی

به گزارش مهر با وجودی که در جامعه مزاحمت های خیابانی از سوی مردان برای دختران و زنان ایجاد می شود، ولی این نوع رفتارها در مواجهه با بانوانی که حجاب اسلامی را رعایت کرده و از پوشش مناسب تری برخوردار هستند مصداق کمتری داشته و اگر وجود داشته باشد بسیار اندک و ناچیز است.

دختران و بانوان با حفظ کامل حجاب اسلامی به راحتی می توانند چشم طمع افراد مریض و حریص را از خود دور نگه داشته و به سهولات در جامعه رفت و آمد کنند.

ماده ۶۱۹ قانون مجازات اسلامی می‌گوید: هر کس در اماکن عمومی یا معابر، متعرض یا مزاحم بانوان و کودکان شده یا با الفاظ رکیک و حرکات مخالف عرف و شئون اجتماعی به حیثیت آنان توهین نماید، به حبس از دو تا ۶ ماه و تا ۷۴ ضربه شلاق محکوم خواهد شد.

با وجودی که قانون مجازات اسلامی بر دفاع از حقوق زنان در اماکن عمومی تاکید می کند و برای مزاحمین به نوامیس مجازات تعیین کرده است، ولی در سطح خیابان ها شاهد هستیم بروز انواع ناهنجاری های اجتماعی در جامعه از جمله مزاحمت های خیابانی، رفتارهای نامناسب، متلک پرانی های کوچه بازاری، تنه زنی، بوق زدن های ممتد و ... حیثیت بانوان را هدف قرار داده و نوعی بی احترامی به آنهاست که تبعات بسیار بدی نیز به دنبال دارد.

نبود آمار دلیلی برای کتمان عمل زشت مزاحمت خیابانی نیست

مزاحمت های خیابانی برای زنان هر کدام با شدت و ضعفی در مجموعه مزاحمت ها جای می گیرد و باعث آشفتگی و استرس و فشارهای روانی می گردند. هر چند که هیچ آمار رسمی دقیقی از حجم و تعداد مزاحمت‌هایی که زنان در خیابان‌ها با آن مواجه می‌شوند وجود ندارد، اما نبود این آمار دلیلی بر کتمان ماجرا نیست.

مطمئنا دیدن چنین صحنه هایی در کلان شهرها به یکی از صحنه های متداول تبدیل شده است. بیشتر زنان در هر موقعیت سنی و با هر ترکیب ظاهر و چهره، در تمام ساعات شبانه روز با انواع گسترده مزاحمت‌های خیابانی روبه رو می‌شوند.

بسیاری از دختران و زنان در زندگی خود چنین تجربه هایی داشته اند و هر کدام از آنها در زمان ها و مکان های مختلف از این نوع مزاحمت ها در امان نمانده اند. اما نکته ای که نباید از کنار آن با بی توجهی عبور کرد این است که نوع پوشش بانوان در بروز چنین حرکات و رفتارهایی بسیار تاثیر گذار است.

حجاب سدی باز دارنده در برابر هتک حرمت

در جامعه دینی و اسلامی ما با وجود این که شاهد چنین مزاحمت هایی در جامعه هستیم ولی این نوع رفتارها در مواجهه با بانوانی که حجاب اسلامی را رعایت کرده و از پوشش مناسب تری برخوردار هستند بسیار اندک و ناچیز است.

فاطمه رضایی جامعه شناس فرهنگی در گفتگوییبا اشاره به نقش زن در خانواده می گوید: چون زنان و دختران رکن مهمی در درون خانواده به حساب می آیند بنابراین آسیب هایی که به این قشر وارد می شود غیر قابل جبران بوده و مستلزم هزینه های زیادی است.

وی اظهار داشت: ایجاد مزاحمت های خیابانی برای زنان و متلک پرانی برای دختران جوان از جمله ناهنجاری های اجتماعی است که آثار و پیامد این گونه رفتارها در جامعه امنیت روانی جامعه را زیر سوال می برد و به نظر می رسد متلک پرانی و ایجاد مزاحمت های خیابانی برای زنان نوعی اثبات قدرت مردانه است که به نوعی یک رفتار خشن اجتماعی محسوب می شود .

رضایی ادامه داد: البته این پدیده را در برخی نوجوانان و جوانان که سر پرشوری دارند و با این کارها احساس بزرگی به آنها دست می دهد مشاهده می کنیم و انجام این رفتارها باعث کاهش مشارکت اجتماعی، افزایش فشارهای روانی، مخدوش شدن شخصیت اجتماعی زنان و ترس از اجتماع می شود.

مزاحمین نوامیس مردم دچار مشکلات روانی هستند

جامعه شناس فرهنگی با اشاره به لذت های زودگذر مردان و پسرانی که به این نوع رفتارها مبادرت می کنند، خاطرنشان کرد: در واقع به وضوح معلوم نیست که مزاحمان نوامیس مردم چه لذتی از این کار می برند آنها جنس زن را به نوعی تحقیر و خوار می پندارند و آنها را به لحاظ جنسیتشان شایسته توهین و تحقیر می دانند.

رضایی با اشاره به این که در قانون مجازات اسلامی به این موضوع اشاره شده است خاطرنشان کرد:طبق ماده۶۱۹قانون مجازات اسلامی هر کس در اماکن یا معابر، متعرض یا مزاحم اطفال یا زنان شود یا با الفاظ و حرکات مخالف شئون و حیثیت به آنان توهین نماید، به حبس از۲تا۶ماه و۷۴ضربه شلاق محکوم خواهد شد.

وی ادامه داد: با وجودی که زنان با استناد به این مواد قانونی می توانند مزاحمان را به مراجع قضایی معرفی کرده و خواستار پیگیری قانونی شوند، اما معمولا بانوان کمتری تا پای معرفی افراد خاطی و به مجازات رساندن آنها پیش می روند.

رضایی با اشاره به اینکه برخی از مزاحمین به نوامیس مردم دارای فقر فرهنگی هستند، خاطر نشان کرد: در بررسی و تحلیل پژوهش های صورت گرفته در این زمینه می توان گفت برخی از مردانی که در خیابان ها باعث هتک حرمت بانوان می شوند به این نتیجه رسیده ایم که این افراد به تازگی صاحب یک مقام مادی یا شان اجتماعی شده اند و حتی ممکن است برخی افراد از یک محیط کوچکتر به محیط بزرگتری نقل مکان کرده‌اند بنابراین بروز چنین رفتارهایی را حق خود می دانند.

جامعه شناس فرهنگی در ادامه الگوگیری اشتباه را نیز دربروز چنین رفتارهایی موثر دانست و گفت: ممکن است بروز چنین رفتارهایی از نوع نمونه برداری و الگوگیری آنها ناشی می شود که ایجاد مزاحمت برای زنان را نوعی تفریح تلقی می کنند و به عبارت دیگر می توان گفت خیابان را با جاهای دیگر  اشتباهی گرفته اند.

وی در ادامه با اشاره به اینکه ایجاد مزاحمت خیابانی توسط مردان برای زنان نوعی انحراف جنسی قلمداد می شود تصریح کرد: انحراف جنسی سطوح مختلفی دارد که ابتدایی ترین آن با صحبت های کلامی می توان برطرف کرد و این افراد که دور از شان و شخصیت خود چنین کارهایی انجام می دهند دچار این نوع انحرافات هستند.

نوع پرورش، تربیت صحیح، سبک زندگی و الگوپذیری مناسب در خانواده مهم است

به نظر می رسد این رفتارها آنقدر در جامعه گسترش یافته است که کسی به معرفی افراد خاطی نمی پردازد و شاید بسیاری از زنان در جامعه از وجود این ماده قانونی و معرفی مزاحمین نوامیس مردم به مجریان قانون بی اطلاع هستند.

علی احمدی پژوهشگر حوزه آسیب های اجتماعی زنان و خانواده نیز در گفتگوییدر این زمینه معتقد است: یکی از عواملی که موجب بروز چنین رفتارهایی از سوی مردان می شود به نحوه پوشش و رفتارهای زننده و زشت زنان و دختران نوجوان و جوان برمی گردد.

وی با اشاره به گسترش چنین رفتارهایی از سوی دختران نوجوان در جامعه گفت: چون سن نوجوانی سنی برای دیده شدن است در نتیجه دختران با برخی رفتارهای به ظاهر ناخوشایند در صدد هستند خود را نشان دهند بنابراین با واکنش و عکس العمل پسران و مردان در جامعه مواجه می شوند.

پژوهشگر حوزه آسیب های اجتماعی زنان و خانواده تصریح کرد: فارغ از مشکلات جسمی و روحی افراد، اگر به گذشته مزاحمان خیابانی نگاهی بیندازیم قاعدتا درمی‌یابیم که این افراد از نوع پرورش، تربیت صحیح، سبک زندگی و الگوپذیری مناسبی در خانواده برخوردار نبوده‌اند.

خشکاندن ریشه این رفتار نابهنجار و آسیب رسان اجتماعی، شاید نیازمند طی مسیری بس طولانی و اندیشیدن راهکارهای متعدد باشد. بسیاری از کارشناسان، تربیت اسلامی را بهترین راهکار رفع این آسیب اجتماعی می‌دانند.

احمدی با مقایسه شهرها و جوامعی که این اتفاقات در آن کمتر یا بیشتر رخ می دهد می گوید: معمولا در شهرهای کوچک تربه واسطه اینکه افراد همدیگر را می شناسند این موضوع کمتر نمود می باید و در واقع شناخت افراد از همدیگر به واسطه داشتن رابطه فامیلی یا قومی و قبلیه ای یک عامل بازدارنده است اما در شهرهای بزرگ چون فاصله های زیادی بین شناخت افراد وجود دارد بنابراین مردان به راحتی و بدون عامل بازدارنده چنین اقداماتی را انجام می دهند.

وی نگاه ابزاری و فیزیکی به زن را عامل مهمی در ایجاد این نوع مزاحمت ها دانست و افزود: در جامعه‌ای که به زنان صرفا از بعد فیزیکی نگاه می‌شود ممکن است این اتفاقات بیشتر رخ دهد، وقتی نگاه به زن به عنوان جنس دوم گسترش می یابد و نوع نگاه به وی در سطوح مدیریتی در ادارات و سایر نهادهای جامعه به این شکل است دیگر ایجاد مزاحمت های خیابانی برای زنان نیز گسترش می یابد.

پژوهشگر حوزه آسیب های اجتماعی زنان و خانواده تحقیق در این زمینه بسط تفکرات فرهنگی در راستای نفی چنین دیدگاهی را یکی از شاخص های مهم در پیشگیری و جلوگیری از بروز چنین رفتارهایی اعلام می کند.

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۵۶۲۱۱۱۰:۴۴:۰۵ ۱۳۹۷/۳/۲
پس تو اروپا و امریکا که حجاب اسلامی ندارن کلا زنان دچار مشکلات و مزاحمتهای زیادی هستن?
ناشناس۳۵۶۴۱۵۱۲:۴۰:۵۳ ۱۳۹۷/۳/۲
اگه منظور شما از این سئوال کنایه زدن به حجاب داخل کشوره، بهتره اطلاعاتتون در مورد آمار وحشتناک خشونت جنسی تو اروپا و آمریکا که ناشی از عدم وجود همین حجابه رو بیشتر کنین.
محمد۳۵۶۴۱۶۱۲:۴۲:۴۱ ۱۳۹۷/۳/۲
اگه یک نگاهی به آمارهایی که خودشان ارائه می کنند بکنی ، متوجه میشی که در اروپا و امریکا وضعیت چقدر خرابه. اول تحقیق کن و بعد نظر بده
ناشناس۳۵۶۲۱۶۱۰:۴۶:۰۹ ۱۳۹۷/۳/۲
کسی که ولنگار است و‌ بی حجاب در جامعه حاضر میشود ، در واقع به مزاحم چراغ سبز نشان می دهد. .افراد مزاحم ، عموما مزاحم فرد با حجاب نمیشوند.. همه مشکلات از ولنگاری شروع می شود...
آرش۳۵۶۲۴۳۱۱:۰۲:۳۳ ۱۳۹۷/۳/۲
حجاب خوبه ولی اینکه عادت کردیم ، راه حل همه چیز رو حجاب معرفی کنیم خوب نیست . این مقاله به جای اینکه راه های مقابله با مزاحمین نوامیس رو پررنگ تر کنه و راه حلی برای ناکارامدی قانون ، اطلاع رسانی و ... معرفی کنه . راه فرار رو معرفی میکنه . این مقاله تلویحا میگه باید از این جور آدما فرار کرد ، راه این فرار اما پشت دیوار قایم شدن نیست ، یا بدو تو خونه یا ... این راه فرار اسمش حجابه . یعنی بپذیر این آدما هستند و کسی هم کاری بهشون نداره و این تویی که باید فرار کنی و اون هم با حجاب ( که البته خیلی از این قربانی ها هم با حجاب بودند و هستند ) حجاب = فرار مساله هم همچنان سر جاش باشه و کاریش نمی شه کرد .
ناشناس۳۵۶۲۸۵۱۱:۳۰:۳۰ ۱۳۹۷/۳/۲
آخه جامعه شناس فرهنگی !!!!!! چرا ماجرا را یکطرفه نگاه میکنی ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
ناشناس۳۵۶۳۸۷۱۲:۲۳:۲۷ ۱۳۹۷/۳/۲
اگر همه هم چادر بپوشند، از نظر جامعه شناسانی مثل شما!! بعدش علت مزاحمت میشه، بیرون اومدن تنهایی خانم‌ها بدون همراهی محارم.
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های اخیر

    پربحث‌های هفته

    1. بازی با کلمات

    2. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

    3. ۳۲ هزار مجوز استخدام فرزندان شهدا و ایثارگران اخذ شد

    4. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

    5. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

    6. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

    7. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

    8. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

    9. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

    10. مجلس مقابل این اقدام بایستد

    11. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

    12. نحوه رفتار متفاوت فروشندگان در برابر پوشش حجاب مشتریان

    13. منظور: افزایش دائم دستمزدها به ‌رفاه مردم کمک نمی‌کند

    14. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

    15. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

    16. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

    17. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

    18. واکنش بلینکن به حادثه اصفهان/ به مجازات ایران پایبند هستیم!  

    19. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

    20. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

    21. سردار حاجی زاده با تسلیحات قدیمی و حداقلی به اسرائیل حمله کردیم /از موشک های هایپرسونیک ۲ استفاده نشد

    22. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

    23. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

    24. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

    25. موضع رئیس عدلیه در خصوص ورود فراجا به مسئله حجاب/ اژه‌ای: در قضیه حجاب می‌توانیم بگوییم «کی بود کی بود، من نبودم؟»

    آخرین عناوین