جمهوری اسلامی و مسئله ای به نام" فساد"

آرمین رزم‌دیده گروه سیاسی الف،   3970225111 ۵۶ نظر، ۰ در صف انتشار و ۳۵ تکراری یا غیرقابل انتشار
جمهوری اسلامی و مسئله ای به نام" فساد"

 

مقدمه و طرح مساله

با گذشت بیش از سه دهه از ییروزی بزرگترین انقلاب سده ی بیستم میلادی و سیزده سال از صدور فرمان هشت ماده ای رهبر معظم انقلاب( حفظه الله) در خصوص مبارزه با مفاسد اقتصادی و  ضرورت عدل گستری و فساد ستیزی به عنوان یکی از ریشه ها،مبناها و آرمان های انقلاب؛ اما همچنان شاهد فسادهای اقتصادی، مالی و اداری در دو سطح کلان (مدیران و مسئولین عالی) و خرد(مدیران عملیاتی و اجرایی) هستیم. لذا آسیب شناسی و ارائه راهکار برای پیشگیری و مقابله با بروز فسادهای فوق الذکر در جهت پیشبرد اهداف انقلاب عزیز، مهم و حیاتی تلقی خواهد شد. – البته لازم به ذکر است مساله ی فساد  و مبارزه با آن نه فقط برای جمهوری اسلامی ایران بلکه برای بسیاری از کشورهای مختلف جهان به عنوان یک مسئله اساسی مورد مداقه است. به بیان دیگر هیچ دستگاه حکومتی را در تمامی ادوار نمی توان یافت که  گریبانگیر شکل های مختلف فساد نبوده و یا نباشد-.

امیر مومنان(ع) می فرمایند: « ثُمَّ اِنَّ لِلْوَالِی خَاصَّهً وَ بِطَانَهً فِیهِمُ اسْتِئْثَارٌ وَ تَطَاوُلٌ وَ قِلَّهُ اِنْصَافٍ فِی مُعَامَلَهٍفَاحْسِمْ مَادَّهَ اُولَئِکَ بِقَطْعِ اَسْبَابِ ». [1]

" همانا زمامداران را خواص و نزدیکانی است که خود خواه و چپاولگرند، و در معاملات انصاف ندارند، ریشه ستمکاریشان را با بریدن اسباب آن بخشکان. "

واژه ی  "فساد" به‌معنای ممانعت از انجام اعمال صحیح و بیرون رفتن از حد اعتدال است که با سوء استفاده از اختیارات و امکانات عمومی در جهت حفظ و کسب منافع گروهی و یا شخصی محقق می شود [2].فساد عارضه ای مهلک برای ساختارهای  اجتماعی و عامل اصلی بد بینی و کاهش اعتبار و حیثیت نظام از دید قاطبه ی مردم  و عامل اساسی زیر سوال رفتن کار آمدی نظام است. در غایت امر، موجب بیگانگی مردم و افزایش فاصله بین حکومت گران و مردم خواهد شد. در مقابله ی با فساد، مفهوم عدالت به معنای دادگری وتوزیع صحیح ومنطقی مقام ها، موقعیت ها، امکانات و توانمندی ها یاد می شود. [3]

ریشه ها و علل بروز فساد:

پیش از ارائه راهکار برای مقابله ی با فساد و یا پیشگیری از وقوع آن، آسیب شناسی علل وقوع فساد در ساختار حکومتی، الزامی می باشد. به همین دلیل در رابطه با ریشه های وقوع فساد مواردی را مختصرا ذکر می نماییم و توضیح تفصیلی به مجال دیگری واگذارمی گردد:

ضعف و ناکار آمدی سیستم نظارت و کنترل: متوجه نهاد های نظارتی از قبیل: دیوان محاسبات و سازمان بازرسی  بوده که پرداخت گسترده به این مساله، رسالت این نوشتارنبوده است.

ضعف و نا کار آمدی سیستم مبارزه کننده با فساد:مواردی از قبیل: سیاسی بازی در مقوله ی مبارزه با فساد، مصلحت اندیشی نا صواب، نبود قاطعیت و شدت عمل و به وجود آمدن امنیت متاثر از فضای آمیخته به فساد را شامل می شود.

عوامل فرهنگی : ضعف فرهنگ عدالت خواهی، سطح اخلاقیات عمومی( وجدان کاری، حرص وطمع و  میزان مادی گرایی)، میزان احترام و اهتمام به قانون، روابط اجتماعی و خویشاوندی و موارد مشابه را در بر می گیرد.یکی از آفات مهم فرهنگی در بدنه ی مدیران اجرایی در نظام اسلامی  توجیه شرعی عمل  انجام شده به منظور آسودگی خاطر خود و راضی نگه داشتن مرئوسان و افکار عمومی است. بدین گونه معمولا مدیران تحت لوای مصلحت اندیشی به صورت سلیقه ای در مقابل نص صریح قانون اجتهاد می کنند.

قرآن کریم می فرماید:

«وَ اِذا قیلَ لَهُمْ لا تُفْسِدُوا فِی الْاَرْضِ قالُوا اِنَّما نَحْنُ مُصْلِحُونَ.اَلَا اِنَّهُمْ هُمُ الْمِفْسِدُونَ وَلَکِن لَّا یَشْعُرُونَ‏»

" و هنگامی که به آنان گفته شود: در زمین فساد نکنید! می گویند: ما فقط اصلاح کنندگانیم!. آگاه باشید این ها همان مفسدانند؛ ولی نمی فهمند. "[4]

عوامل اقتصادی: سطح حقوق و مزایا، استاندارد نبودن سیستم پاداش، وضعیت اقتصادی و معیشتی کارکنان، عدم هم خوانی هزینه و درآمد.

عوامل سیاسی:  "سوء استفاده ی  برخی مقامات ارشد و میانی دولت از قدرت سیاسی،جناحی بودن تامین اعتبارات، وامداری دولت به جریانات سیاسی و استفاده ی ابزاری این جریانات از دولت"، از رایج ترین موارد بروز فساد را تشکیل می دهند.

هر چه قدرت و اختیار بیش‌تری به صورت متمرکز در دست دولت باشد، بایستی بیش‌تر انتظار داشت که  فساد درساختار اجرایی شیوع پیدا کند. علاوه بر این‌که هر چه این سیطره بیش‌تر به طول بینجامد، مبارزه با فساد هزینه‌ی فزون تری خواهد داشت که گاها حتی به اعتبار خدشه های جبران نا پذیری وارد نموده است.

سیاست های نادرست دولتی :مجموعه ی سیاست های نادرستی که دولت های مختلف برای پیشبرد اهداف در نظر می گرفته اند و به شکلی باعث ایجاد منفذه های ظهور فساد می شود را در مواردی چون: "افزایش بی رویه ی قوانین و مقررات یا دیوان سالاری(بروکراسی)، مداخله ی بیش از حد دولت در فعالیت های اقتصادی، پافشاری بر کنترل متمرکز و سلسله مراتبی(مدیریت کلاسیک)، محدود نمودن بخش خصوصی، عدم ایجاد امنیت شغلی" بیان نمود. ضروری است که دولت برای پیشگیری از وقوع مفسده در ساختار خود از حجم قوانین زائد بکاهد و به بخش خصوصی فرصت های بیشتری را واگذار نماید.

بررسی راهکارهای عملیاتی برای زدودن فساد از ساختار حکومت:

رهبر معظم انقلاب (دامه برکاته ) می فرمایند: «" کار دیگری که در وظایف نظارتی مجلس مهم است، مسئله‌ی مبارزه‌ی حقیقی با فساد است؛ حقیقتاً مبارزه‌ی با فساد [مهم است]. نگذاریم کانونهای چرکین شکل بگیرند که علاج آنها مشکل باشد. اگر نظارت درستی باشد، گاهی اوقات در قدمهای اوّل می شود جلوی یک حرکت خطا و گناه‌آلود را گرفت؛ اگر ما در قدمهای اوّل جلوی آن را نگرفتیم و این بیماری پیشرفته شد و این زخمْ ناسور شد، آن‌وقت علاج آن مشکل میشود، سخت می شود؛ اگر به علاج هم برسد - که بیم این هست که به‌خاطر همین عواقب به علاج نرسد - با سختی و با دشواری و با تحمّل خسارتها خواهد رسید؛ از اوّل جلوی آن را باید گرفت. خوشبختانه در زمینه‌های سیاسی و اقتصادی در نظام، این تجربه را هم ما داریم."» [5]

هر آسیب شناسی که بدون ارائه ی راهکار و پیشنهاد بهینه باشد، یقینا ابتر است و نتوانسته به نحو احسن رسالتش را که نیل به پیشرفت بوده، به سرمنزل مقصود برساند بنابراین در یک نظام مبتنی بر مردم سالاری دینی؛ جهت رساندن جمهوری اسلامی در تمامی ابعاد به اهداف والای انقلاب، تقسیم بندی راهکارها به چهار حوزه ی: سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و اداری ضروری است. البته با توجه به مقدم و مبنا بودن فرهنگ بر چهار حوزه ی فوق، از ارائه ی جداگانه ی راهکارهای فرهنگی اجتناب شده و راهکارهای فرهنگی ذیل مفاهیم: فرهنگ سیاسی، فرهنگ اقتصادی ، فرهنگ اجتماعی و فرهنگ اداری مطرح گردیده است.

 حوزه ی اقتصادی:

خصوصی سازی: به وجود آوردن فضای مناسب برای بخش غیر دولتی در زمینه فعالیت های اقتصادی یکی از مهمترین عوامل فساد زدایی است. یکی از مهم ترین ایرادهایی که می توان به ساختار دولت گرفت، حضور گسترده ی دولت در فعالیت های اقتصادی و شبه اقتصادی ست. هرچه دوت بزرگتر گردد، به تبع آن فساد نیز رشد پیدا خواهد کرد.

حذف هدفمند مقررات و رویه های زائد: یکی از دلایل اصلی بروز فسادهای عظیم  مالی در چند سال اخیر ، دست و پاگیر بودن و طولانی بودن سلسله مراتب و قوانین بوده است- البته این مفهوم نباید با مفهوم "قانون گرایی" خلط شود-. وجود مقررات شدید اداری باعث خود رایی و اقتدار کاذب ماموران دولت ودر نتیجه سوء استفاده از منصب دولتی شده است لذا حذف رویه های بی مورد باعث کاهش زمینه ی ظهور فساد خواهد شد.

بازنگری ساختاری در بانک ها و گمرک ها: دو مورد از اصلی ترین حوزه های  توسعه ی فساد بانک ها و گمرک ها هستند بنابراین اصلاح ساختارهای فساد خیز سابق، می بایست از اهم اولویت های دولت قرار گیرد.البته نبود مکانیزم های شفاف و عدم انسجام فعالیت های این دو نهاد در شکل گیری فساد نقش تعیین کننده ای ایفا می کنند.

سازماندهی مخارج کل: از مهمترین دستور کارهای تصمیم گیران عالی مالی مواردی از قبیل: واقع بینی در بودجه نویسی، تعیین دقیق هزینه های عمومی و پیش بینی مقدار کسری و اضافه بودجه در سال مالی پیش رو به حساب می آید که عملکرد صحیح و کارشناسی شده در موارد بالا  می تواند به شکل موثری از انحراف جلوگیری نماید.

حیطه ی اداری:

وجدان اخلاقی: مقابله با فساد مستلزم پایبندی براصول اخلاقی توسط مجریان برای جلوگیری از این پدیده است. باید پذیرفت که اگر اخلاقیات را به صورت هدفمند در سازمان ها جاری نماییم؛ عامل اصلی ایجاد فساد را تکفیر کرده ایم. بی شک یکی از مهمترین راهکارها در این زمینه، تنظیم و تدوین قوانین و دستورالعملهای اخلاقی برای سازمانهای دولتی است.

عدالت در نظام پاداش ها و مزایا: ایجاد عدالت و استاندارد سازی در سیستم حقوق، مزایا و پاداش در رده های مختلف دولت به عنوان یکی از عوامل مهم پیشگیری از فساد باید در دستور کار قرار گیرد. وجود تبعیض در ساختارحکومتی، هم باعث گستاخی نا اهلان و هم سخوردگی درست کاران خواهد شد.

کارآیی ساختاری: متاسفانه ساختار سازمانی دولت بر اساس تئوری های سنتی شکل گرفته و روش های مدیریتی و سازمانی سابق کشش کافی را برای شرایط فعلی ندارد. در این زمینه می توان پیشنهاداتی از قبیل: نو سازی و تغییر ساختار های بروکراتیک و ناکار آمد سابق و تاکید بر توسعه ی دولت الکترونیک برای ایجاد شفاف سازی و تسهیل در ارائه خدمات را ارائه داد.

تمرکز زدایی: تمرکز قدرت و تصمیم گیری یکی از عوامل مهم در زمینه ی اعمال نظر شخصی و ایجاد انحراف در ساختار اداری ست. واگذاری تصمیم به حوزه های محلی می تواند راه گشا باشد.

اعلام دارایی ها:ایجاد قوانین همه گیر جهت اعلام دارایی مسئولین ارشد یکی از راهکارهای مناسب به منظور افزایش شفاف سازی به حساب می آید.

برخورد قاطع با مفسدان اقتصادی:عدم برخورد شدید با مفسدان باعث ایجاد امنیت برای آن ها و یاس مردم و درست کاران خواهد شد لذا حرکت به سمت مقابله ی قاطع با دست اندازان در بیت المال گامی اساسی در جهت تحقق فساد ستیزی است.

مقابله ی با انحصار گرایی و ایجاد فضای رقابتی: در طول ادوار و جوامع مختلف، انحصار گرایی از مهم ترین نمونه های ایجاد فساد بوده است. به وجود آوردن رقابت در بخش های مختلف،مجال ظهور فساد را از بین می برد.

سلامت و استقلال قوه ی قضاییه: مهمترین بخش مبارزه با فساد می بایست علاوه بر اینکه در درون سیستم خود عاری از فساد باشد، از مصلحت اندیشی نیز اجتناب نماید.اطمینان از استقلال این قوه نیز الزامی بنظر می رسد.

ایجاد نظام کنترلی مناسب: تنظیم رویه های کارآمد در جهت کنترل ساختار اداری و تشکیل شوراها و کمیته های مرجع و مستقل مقابله با رانت، عوامل موثری در جهت فساد ستیزی است.

 

حیطه ی اجتماعی:

گسترش خدمات اجتماعی:  افزیش کیفی و کمی خدمات عمومی و دسترسی  مردم به تسهبلاتی از قبیل آموزش و بهداشت؛ مانع بروز فساد مامورین دولت خواهد شد.

شفاف سازی: آزادی رسانه ها در جهت ارائه اطلاعات و آگاه سازی توده های مردم، موجب جلوگیری از ظهور پدیده ای به نام "رانت اطلاعاتی" می شود.

ایجاد آگاهی و روحیه عدالت طلبی: همواره یکی از مهمترین عوامل بروز فساد در ساختار های حکومتی، نا آگاهی مردم و عدم مطالبه حقوق بوده است؛ لذا گسترش آموزش و فراگیر کردن فرهنگ عدالت خواهی – مخصوصا در حکومت اسلامی که عدالت اجتماعی از مبنا های اساسی شکل گیری و

ادامه ی حیات آن ها محسوب می شود- در جامعه الزامی است.

حضور مردم : ایجاد فرهنگ حضور و نظارت مردم در طراحی رویکردهای فساد ستیزی ضروری است.

حیطه سیاسی :

مبارزه با انحصار سیاسی: تمرکز سیاسی از مهمترین عوامل توسعه ی فساد بوده است به همین خاطر ممانعت از انحصار احزاب بر تشکیلات حکومتی و ایجاد انتخابات عادلانه از اولویت های اصلی حکومت قرار دارد.

فضای باز سیاسی: نبود فضای باز سیاسی ، عامل اصلی استعمار دولتی است بنابراین توسعه ی احزاب می بایست در دستور کار حکومت قرار گیرد.

نهادینه کردن فرهنگ پاسخگویی مسئولین: ایجاد فرهنگ و البته الزام مسئولین نسبت به مقوله ی پاسخگویی به مردم، باعث ایجاد شفاف سازی خواهد شد.

ایجاد اراده ی عمیق در جهت مبارزه با فساد: نبود اراده ی مبارزه با فساد در رهبران سیاسی احزاب مانع تحقق همه جانبه ی سلامت حکومتی خواهد شد بنابراین علاوه بر مردم، رهبران سیاسی نیز فساد ستیزی را می بایست از اهم اولویت ها و دغدغه هایشان قرار دهند .

گسترش همکاری های منطقه ای و فرا منطقه ای: برای مبارزه ی هدفمند و روشمند با مسئله ی فساد، همکاری با سازمان های بین المللی ، الزامی است.

 

جمع بندی

با توجه به مطالب گفته شده، لزوم توجه به راهکارهای مبارزه با فساد بیش از پیش احساس می شود؛ لذا در مجموع برای مقابله با این پدیده (که موجب عقب گرد کشور و جلوگیری از پیشرفت روز افزون آن می شود) توجه کافی به مقولات زیر ضروری است:

از آنجایی که بروز فساد ابتدا از حوزه ی فردی شروع می شود و بعد دچار فراگیری در سازمان ها و اداره ها می شود بنابراین در نوبت اول، اصلاح  می بایست  از حوزه ی فردی شروع شود. چون نگاه اسلام به شخص به دو شاخه ی معنوی و مادی تقسیم بندی می شود؛ بدین منظور ضروری است ابن نکات در دستور کار قرار گیرد:

در وهله ی اول باید نگرش به باورهای معنوی و دینی چون: خدامحوری، معاد گرایی، وجدان کاری، برخورد عادلانه، احترام متقابل و درست کاری را به عنوان گفتمان غالب جامعه تقویت کرد.

در وهله ی دوم با رویکردهایی چون: تعدیل نظام حقوق و مزایا و رعایت شایسته سالاری، نیازهای اقتصادی نیروی انسانی سازمان ها  را به شکل صحیح برطرف نمود.

 در نهایت با تاکید بر "ساده زیستی مدیران و مسئولان ارشد نظام"- به عنوان یکی از مهم ترین مولفه های اصلاح منش زیر دستان- عدالت و فساد ستیزی را فراگیر کرد.

منابع

1.نهج البلاغه، نامه 53

  1. المفردات، راغب، ماده فسد

3.اسماعیل پرور، گلبانگ عدالت، ص 24

4.سوره بقره، آیه 286

5.بیانات رهبر معظم انقلاب در دیدار با نمایندگان مجلس شورای اسلامی به تاریخ 4/3/1393

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۴۵۹۶۲۱۰:۵۶:۰۹ ۱۳۹۷/۲/۲۵
طیف اشرافی غربگرا ، ۳۰ سال است که سکان اقتصادی را در دست دارد و ماشین تولید نارضایتی شده...امروز این جریان ، اژدهای هفت سری شده که پول و رسانه و حمایت خارجی هم دارد ، با چماق « رای احساسی » و « تکراری» مردم ، می تازد و هر نهادی بخواهد با این ها مقابله کند ، او را مورد هجمه قرار می دهند.... رسما در رسانه های زنجیره ای شان ، مفسد اقتصادی را کارافرین ! و جاسوس و مجرم امنیتی را نخبه! جا میزنند.. احمدی نژاد در برحه کوتاهی حلقه مدیریتی اینها را شکست ، با دروغ و‌شایعه سازی نابودش کردند..
ناشناس۳۴۶۴۶۲۱۴:۲۹:۲۳ ۱۳۹۷/۲/۲۵
دو دولت متوالی دست رییس حمهور قبلی بود وبه فاسد ترین دولت تاریخ ایران مشهود شد و امثال زنجانی ها را پرورش داد و در زمان ایشان 3000 میلیارد دلار پرکشید حالا میگویید دولت اشراف زادگان چنین است و چنان است و می خواهید جای ظالم و مظلوم را عوض کنید فکر نکردید یادمان نرفته مملکت را به چه روزی انداختن با آن هاله نورشان
ناشناس۳۴۹۹۰۰۰۰:۴۸:۲۳ ۱۳۹۷/۲/۲۸
جوش نیار روحانی رکوردارتناقض وبدعهدی وتوهم وتحقیرو توهین وآماره. ایشون باتمام اعوان وانصارش+سازندگی!!واصلاحات!!وبرادرواقوامش به اندازه درصد کمی از احمدینژاد به مردم خدمت نکرده. خواهش میکنم کمی مطالعه کن.
یاسری۳۴۶۴۸۶۱۴:۴۳:۵۳ ۱۳۹۷/۲/۲۵
در همه کشورهای مستقل و آزادیخواه هر وقت غربگرایان قدرت گرفتند گند زدند و مردم را از نظامشان ناامید کردند که ظاهرا برنامه ریزی شده است
ناشناس۳۴۶۴۹۸۱۴:۵۰:۲۷ ۱۳۹۷/۲/۲۵
مسولان ناکارا....نظام مقدس جمهوری اسلامی را در نظر مردم زبر سوال برده اند
ناشناس۳۴۶۵۹۲۱۵:۴۴:۲۲ ۱۳۹۷/۲/۲۵
حمایت خارجی؟ جک میگی؟ فساد اقتصادی بیشتر دست ..‌
بیگی29۳۴۶۷۳۲۱۷:۰۸:۰۲ ۱۳۹۷/۲/۲۵
فرقی ندارد.هرگروهی راس کار بوده نوعی فساد اختراع کرده.کشور مانند مریضی است که لقمه های فاسد درآن انباشته شده.همانطور که بدن برای حفظ خود از مسیر های مختلف اینها را از بدن بیرون میکند،کشور هم باید ...فاسدها را بیرون کند.اگر به زور اینها را نگهدارد مانند آن مریض خواهد مرد آنگاه نه چپ میماند نه راست.
ناشناس۳۴۷۰۳۸۲۱:۲۷:۵۰ ۱۳۹۷/۲/۲۵
برهه برادر نه برحه
ناشناس۳۴۷۱۱۰۲۲:۴۳:۳۰ ۱۳۹۷/۲/۲۵
این جناح و اون جناح را رها کن دوست عزیز یه تعدادی از ما مدام منتقد جناح مقابل هستیم هر دو فرصت نمایش توانمندی های خود را داشته اید .خدا رو شکر کم و بیش سر و ته یه کرباسید دنبال آدم با سواد صالح توانمند بی طرف عاشق میهن و مردم باشید
ناشناس۳۴۷۲۳۰۰۰:۲۱:۲۷ ۱۳۹۷/۲/۲۶
برای عده ای تفاوتی نمی کند باد از چپ بوزد یا راست.گاهی به عرش می روند گاهی در سایه سمت دارند.در هر حال پول و مقام و نفوذشان پابرجاست!
میترا۳۴۷۲۸۳۰۱:۴۶:۰۰ ۱۳۹۷/۲/۲۶
32 سال از 40 سال دولتها دست غربگرایان بی عرضه و ناراضی ساز بود
ناشناس۳۴۵۹۷۲۱۱:۰۰:۳۲ ۱۳۹۷/۲/۲۵
اگر مانند کشورهای دیگر نظیر چین وکره جنوبی بدون اغماض چند نفر از مفسد اقتصادی را در ملاء عام اعدام میکردند همه چیز درست میشد واین همه نیاز به صغرا وکبرا چیدن نبود
تبریزی۳۴۶۷۱۳۱۶:۵۷:۵۵ ۱۳۹۷/۲/۲۵
ای بابا یعنی شما می خواین..‌..همه سازمان های بزرگ کشور و بانک ها و شرکت های نفت و ... خالی از سکنه بشن؟!
ناشناس۳۴۷۱۵۶۲۳:۱۳:۵۹ ۱۳۹۷/۲/۲۵
اعدام کردند ولی‌ آنها که اعدام شدند مفسدان اصلی‌ نبودند. اصل ماجرا دست کسان دیگری بود که ...
ناشناس۳۴۷۳۸۱۰۸:۱۴:۲۷ ۱۳۹۷/۲/۲۶
سلام چرا کشورهای دیگه رو الگو میکنی دین خودما اگه درست اجرا بشه اسلام با فساد منافات داره و جایی برا فساد نیست اصلا خجالت آوره دیدن یه همچین تیتری ،کشور ما که اسلامی رو با خودش همراه داره باید اسلامی بشه و توش فساد نباشه واگه هست متاسفانه باید گفت یعنی مسئولین...
ناشناس۳۴۸۲۹۳۱۷:۳۲:۲۵ ۱۳۹۷/۲/۲۶
یعنی بیشتر مسولان که از موقعیت خود یا در مقام یا در منافع مادی استفاده کردند باید اعدام شوند ! مسولان زندانی شده همش بیرون زندان هستند الان هم همه اکثر شون عفو شدن دلت خوشه
حسین۳۴۵۹۷۴۱۱:۰۱:۴۵ ۱۳۹۷/۲/۲۵
عواملی که بر شمرده شده بود درست بودن ولی چرا اصلا به نبود یک داد گستری مستقل و قاطع و چابک اشاره نکردین؟!! داد گاه قاطع و بدون سیاسی کاری و چابک و عادل مهمترین ابزار بازدارنده فساد است
ناشناس۳۴۶۰۰۰۱۱:۱۴:۳۱ ۱۳۹۷/۲/۲۵
این مقالات فقط سرگرم کننده است، وقتی در هر سازمان و اداره ای انگشت بگذارید، انواع فساد اخلاقی و اقتصادی را مشاهده میکنید، و یکسری مدیران با خریدن ناظران و مدیران ارشدتر، برای خود باند درست میکنند و سالها در همان پست میمانند و حتی با تغییر دولتها هم تغییر نکنند، اوضاع هرگز درست نخواهد شد و شبکه آنها آنچنان منسجم خواهد شد که به راحتی منتقدان به فساد را از کار برکنار یا سرکوب میکنند. بدتر از آن اینکه، نهادهای نظارتی خودشان هم دچار فساد و یا اهمال و تنبلی هستند و همین ریشه فساد را هررزو عمیقتر میکند. وقتی دولتی میاید مدیران نجومی بگیر را ابقا میکند و از حقوق کارمندان میزند و مجلس و قوه قضائیه هم نگاه میکنند، دیگر چه میشود کرد
ناشناس۳۴۶۰۰۵۱۱:۱۶:۳۵ ۱۳۹۷/۲/۲۵
با صدور هر بخشنامه دولتی دکانی برای رشوه بگیران باز میشود. سازمان های مختلف وصول دولتی در صدر این فسادها هستند. با آزار مودیان و ایجاد مطالبات غیر واقعی، ایشان را ناچار به پرداخت رشوه میکنند. راه حل اعتماد به مردم و خود اظهاری ایشان است و کوچک کردن سازمانهای مردم آزار.
امین۳۴۶۰۶۰۱۱:۳۳:۳۵ ۱۳۹۷/۲/۲۵
به نظر میاد اگه همتی وجود داشته باشه حتما میشه جلوی فساد رو گرفت نیازی هم به طرح ولایحه نداره اما حیف که فعلا انگیزه ای وجود نداره
ناشناس۳۴۶۰۶۵۱۱:۳۴:۴۵ ۱۳۹۷/۲/۲۵
در طول چند ده سال اخیر، انرژی صرف مبارزه با فساد ظاهری شده است و مبارزه با فساد نهانی غافل مانده است. گرچه مبارزه با فساد ظاهری هم شکست خورده است.
ناشناس۳۴۶۰۹۸۱۱:۴۴:۲۷ ۱۳۹۷/۲/۲۵
تنها راه مبارزه با فساد ایجاد شفافیت اقتصادی و اعمال مالیات با رصد درآمد افراده. بانک اطلاعاتی مالی، ملکی، خودرو، طلا و ارز افراد و شرکتها رو براساس کد ملی ایجاد کنید آخر هرسال حسابرسی کنید. تمام
ناشناس۳۴۶۱۰۱۱۱:۴۵:۲۵ ۱۳۹۷/۲/۲۵
سه تاسوال دارم: 1- پولهای پرونده 3 هزار میلیاردی چه شد؟ 2- در خصوص موسسات مالی چند نفر تا حالا دستگیر یا محاکمه شده اند؟ مدیران پشت پرده این موسسات چه کسانی بوده اند و نام چند نفرشان برای مردم اعلام شده است؟ 3- بررسی پرونده های موارد 1و2 با کیست و اطلاعات آنها در اختیار چه کسانی است؟ پاسخ به موارد فوق میتواند به ما بگوید که آیا اراده ای برای مبارزه با فساد وجود دارد یا خیر.
ناشناس۳۴۶۱۱۴۱۱:۵۲:۰۲ ۱۳۹۷/۲/۲۵
ایران شده بهشت مدیران فاسد.
حامد۳۴۶۱۳۴۱۲:۰۱:۰۴ ۱۳۹۷/۲/۲۵
تا زمانیکه دخالت و تصدیگری دولت در اقتصاد بالا است و سازمان های عریض و طویل دولتی دست بالا را در اقتصاد و تصمیمات مربوط به آن دارند، فساد کنترل شدنی نیست. بعلاوه نظارت عمومی از طریق احزاب و مطبوعات قوی مهمترین عامل کنترل فساد توسط مقامات دولتی و سیاسی است که کشور نیز از این بی بهره است. لذا در شرایط کنونی که همه امور به خصوص فعالیت های اقتصادی در انحصار دولت و نهادهای عمومی حاکمیتی هست و نظارت بر سیاستمداران از طریق احزاب و مطبوعات قوی وجود ندارد، ایران مهد فساد است.
ناشناس۳۴۶۱۶۷۱۲:۱۵:۲۰ ۱۳۹۷/۲/۲۵
تیتر درستی نیست. فساد دیگر به قدری فراگیر شده که از حد مسئله گذشته است. باید نام تازه‌ای را برایش برگزید.
رضا۳۴۶۸۹۴۱۹:۲۰:۵۱ ۱۳۹۷/۲/۲۵
با شما موافقم فساد نه مساله یا مشکل که تبدیل به بحران شده
ناشناس۳۴۷۱۱۴۲۲:۴۹:۴۴ ۱۳۹۷/۲/۲۵
بله افتضاح و رسوایی و اضمحلال اخلاقی مناسب تره
ناشناس۳۴۶۱۷۵۱۲:۱۸:۱۹ ۱۳۹۷/۲/۲۵
بیت المال تبدیل شده به بیت الحال .
یه بیمار۳۴۶۲۲۵۱۲:۳۹:۲۲ ۱۳۹۷/۲/۲۵
فرهنگ مردم ما خراب شده همه به دنبال پارتی هستیم بدون پارتی کاری از پیش نمی ره همه می خوایم کم کار کنیم و زیاد پول بگیریم تجمل گرا و فخر فروشیم اختلاس و کلاه برداری و دزدی شده افتخار و زرنگی ریا کار شده ایم -توی جامعه مومن و مذهبی هستیم در خفا ... حریص و دله شده ایم کسب پول از راه احتکار و دلالی برایمان قبیح نیست از دادن مالیات فراری هستیم از شکل و شمایل محیط زیست و آثار باستانیمان معلوم است قلبا چقدر وطن دوستیم خود بزرگ بینیم -مدام در زندگی دیگران سرک می کشیم و به فکر اصلاح و امر ونهی و سرزنش دیگرانیم و خودمان را از همه برتر و بهتر می دانیم به خاطر عبادت و نماز ظاهری خود را دارای ارتباط خاص با خداوند و نماینده ی خدا بر روی زمین می دانیم و فکر می کنیم هر خطایی را با عبادت و توبه جبران خواهیم کرد 1 قلبا و عملا به اصطلاح "هدف وسیله را توجیح خواهد کرد" اعتقاد داریم بنابراین چون هدف رسیدن به تجمل و ثروت و قدرت بی نهایت است همه چیز را در این راه قربانی می کنیم خلاصه شدیدا به درمان نیاز داریم لازمه روانشناسان و جامعه شناسان و صاحبنظران بی جناح بی طرف و متخصص و آگاه به مسایل روز دنیا و غیر متعصب قدم به قدم برای درمان نسل ما از کودکی اقدام کنند
ناشناس۳۴۷۱۰۳۲۲:۳۷:۰۴ ۱۳۹۷/۲/۲۵
بله بسیار تاسف اوره ولی بیماری های فوق در بین ما بسیار رایجه متاسفانه اگر آب پیدا کنیم .....
ناشناس۳۴۷۵۱۷۱۰:۰۶:۳۱ ۱۳۹۷/۲/۲۶
(امام علی)مردم شبیه به زمام داران خود میشوند نه فورا ولی حتما!!
ناشناس۳۴۶۲۶۶۱۲:۵۳:۳۵ ۱۳۹۷/۲/۲۵
دو صد گفته چون نیم کردار نیست.
ناشناس۳۴۶۳۳۰۱۳:۲۹:۵۷ ۱۳۹۷/۲/۲۵
لزوما همه ملت ایران در انقلاب نقش نداشتند در واقع عده ای از مردم بودند که در رژیم گذشته به صورت فعال در جریانات انقلاب و مبارزه با رژیم گذشته شرکت داشتند. در بعد از پیروزی انقلاب هم اکثریت قریب به اتفاق در رفراندوم جمهوری اسلامی و قانون اساسی باز به نظر همان فعالین رای دادند. تا آنجا که ما میدانیم کسانی که در انقلاب نقش فعال داشتند به سمت فساد نرفته اند. و فساد بیشتر در میان افراد غیر انقلابی و خنثی بروز یافته است.
ناشناس۳۴۶۵۸۱۱۵:۳۶:۵۵ ۱۳۹۷/۲/۲۵
شما خودت رو زدی به خواب ...
ناشناس۳۴۶۵۸۴۱۵:۳۸:۱۶ ۱۳۹۷/۲/۲۵
خدا شاهده من به عنوان یک فرد مذهبی از قشر مذهبی خیلی بیشتر بی‌انصافی و حق‌خوری دیدم.
ناشناس۳۴۶۴۴۴۱۴:۱۹:۵۸ ۱۳۹۷/۲/۲۵
جالب اینست که همه مدیران گزینش میشوند
ناشناس۳۴۶۸۰۳۱۸:۰۳:۲۸ ۱۳۹۷/۲/۲۵
دقیقا و با دور تسلسل هم انتخاب و تکرار می شوند و البته اگر مدیری از جایگاهی برود حتما در جای دیگر خواهد نشست حتی اگر ناکارآمد باشد آنهم تنها به خاطر وصل بودن
ناشناس۳۴۷۰۷۸۲۲:۰۶:۴۳ ۱۳۹۷/۲/۲۵
چون خودگزینش مشکل دارد
ناشناس۳۴۶۵۲۹۱۵:۱۳:۱۰ ۱۳۹۷/۲/۲۵
مشکل در قانون گذاری و تفسیر قانون هست اگر کی دست به اسلحه برد و ز یک بانک مبلغ دو سه میلیون سرقت کند عنوان سرقت ملحانه و محارب به او میدهند و حکمش اعدام است ولی عده ای صدهد و هزاران میلیارد پول مملکت و همان بانک را چپاول میکنند و عامل بی ثباتی اقتصاد و تلاطم در بازار ارز و سکه و زمین و مسکن و خودرو می شند و لی هیچ برخوردی با آنها نمی شود
آزاده۳۴۶۵۵۷۱۵:۲۴:۰۱ ۱۳۹۷/۲/۲۵
فساد در تمامی شئون زندگی رسوخ پیدا کرده و تا دمی برمیاید بعنوان ضد نظام ... میشود الان دولت با این حقوقها و پاداشهای نجومی جز فساد و جز بهره کشی از مردم بخاطر عده ایی قلیل کار دیگری میکند
ایرانی۳۴۶۶۰۵۱۵:۴۸:۱۵ ۱۳۹۷/۲/۲۵
بجای بحث های لغوی واصطلاحی درخصوص فساد به شکل ملموس ومصداقی بافکت وسند ومدرک وعکس وتفضیلات مورد حرام خوار ومفسد دولتی را رسانه ها واجب است که افشا کنند!وفریاد بزنند...!
ناشناس۳۴۶۶۶۹۱۶:۲۶:۱۸ ۱۳۹۷/۲/۲۵
در مملکت ما همه مطالبه محور هستند نه وظیفه محور از مقامات ارشد نظام تا من کوچکترین از همه طلبکار و ناراضی هستیم. از خودمان شروع کنیم و اعمال و رفتار خود را اصلاح کنیم کارها درست میشود نه با غر زدن و فرافکنی
ناشناس۳۴۶۷۴۶۱۷:۱۷:۳۲ ۱۳۹۷/۲/۲۵
امان از فساد گسترده!
علی 671۳۴۶۷۵۲۱۷:۲۱:۵۲ ۱۳۹۷/۲/۲۵
آخه عزیزان همه که ذخیره های انقلاب نیستند .تمام این مفسدین از رده همان ذخیره هایی هستند که ....برادر ..- ...-اکثر ...کله گنده ها .چاره چیست .برخورد قاطعانه و اعدام افراد شناخته شده و اثبات شده برای اعاده حق مظلومان رنج کشیده که این ارده و هنر می خواهد.ریشه کن می شود فساد در مملکت .
ناشناس۳۴۶۸۲۰۱۸:۱۵:۳۶ ۱۳۹۷/۲/۲۵
فساد سیستمی ونهادینه شده است اکثر ادارات وارگانها باین بلا گرفتار شده اند همه مسائل با ارتباط ولابی گری حل میشود شایسته سالاری دراداره کشور دیده نمیشود افر اد صالح نمیتوانند وارد مدیریت شوند
ناشناس۳۴۶۸۲۱۱۸:۱۶:۲۱ ۱۳۹۷/۲/۲۵
حرف زدن و وعده وعید دادن راحته اما عمل کردن سخته
ناشناس۳۴۶۸۶۵۱۸:۵۶:۵۸ ۱۳۹۷/۲/۲۵
از آنها که فساد میکنند سوال کنید در مذمت فساد چند ساعت توانایی بحث و گفتگو دارند چون حرف زدن راحت و عمل کردن سخت است.
ناشناس۳۴۶۸۹۹۱۹:۲۵:۴۴ ۱۳۹۷/۲/۲۵
الف جان این تلگرام را لطفا باز کنید حداقل هفته ای یکروز گروه درسی کنکور کلی فایل درسی داریم الان قابل دسترسی نیست.
ناشناس۳۴۶۹۶۰۲۰:۰۲:۴۰ ۱۳۹۷/۲/۲۵
وقتی در مجادله های جناح های مختلف همدیگر را تهدید به افشای فساد میکنند و عملا اعلام میکنند بخاطر مصالح جمهوری اسلامی افشا نمی کنند معنایی جز زِد و بند و فساد دارد قوام کشور...فقط در گرو مقابله با فساد است نه لاپوشی ان
ناشناس۳۴۷۱۲۱۲۲:۵۸:۴۵ ۱۳۹۷/۲/۲۵
ریشه فساد در خودی و غیر خودی کردن مردم ایران است ، فساد هم داخل حکومت و مربوط به خودی هاست . تحلیلت ... پِرت بود
ناشناس۳۴۷۲۸۶۰۱:۵۳:۲۴ ۱۳۹۷/۲/۲۶
یکی جلو قیمت ماشینارو بگیره هیوندای دیگه جز لاکچری
ناشناس۳۴۷۶۰۳۱۰:۴۸:۲۳ ۱۳۹۷/۲/۲۶
چند وقت پیش برای پرداخت پول به شهرداری منظقه زندگی خودم مراجعه کردم واقعا سیر کردن شکم فرزندان و اقوام شورای شهر و شهردار از وظایف ما مردم شده در هر اتاقی از شهرداری صندلی برای نشستن کارمند نبود دیدم کارمندانی که سرپا وایستاده بودن با گوشی بازی میکردن
ناشناس۳۴۷۶۳۷۱۱:۱۰:۰۲ ۱۳۹۷/۲/۲۶
اقتصاد دولتی و نبود ..رسانه های آزاد فساد زا هست. هر چقدر هم سازمان ضد فساد تشکیل دهیم تا به اقتصاد خصوصی و ...رسانه های آزاد بر نگردیم فساد پایدار می ماند.
علی۳۴۸۰۲۳۱۴:۰۸:۵۹ ۱۳۹۷/۲/۲۶
افراد فاسد با کنار زدن افراد صالح و متعهد اکثر پست ها را گرفته اند و فساد داره ریشه نظام ... را می خشکانه حال مسوولین دلسوز نظام چه قبول کنند یا نکنند بزودی شاهد آن خواهیم شد و آن وقت دیگه دیر شده است خدا به داد این مردم فقیر و بی چاره برسد امیدوارم که مسوولین سر عقل بیایند و بیشتر به حل مسایل و مشکلات مردممان بپردازند.
آریو سوئد۳۴۸۷۹۹۰۷:۳۵:۱۳ ۱۳۹۷/۲/۲۷
فساد!!! چرا فساد و چگونه باید با این مشکل برخورد شود؟ متاسفانه ما وارث ساختارهای پوسیده و فاسد دوران های گذشته هستیم. متاسفانه این ساختارها بعد از انقلاب زیاد دست نخورد و بخشی از آن باقی ماند و کشور به نحوی با این ساختارها کنار آمد بدونه اینکه به عواقب مخرب آن فکر کند. البته عواملی هم بودند که ناآگاهانه و آگاهانه این ساختارها را برای منافع بعدی خود حفظ کردند. این ساختارها به اندازای طوری بود که هر پاکدامنی هم که وارد آنها میشد برخی یا فاسد می شدند و یا در مقابل فساد سکوت میکرند و در بهترین شرایط این ساختارها را ترک میکرد. واما نتیجه ادامه حیاط این ساختارها پیچیده شدن شبکه های فساد، بی نظمی و عدم شفافیت بود که نتیجه اش را الان می بینیم . تنها راه برون رفت از این بحرانها تنها تغییرات انقلابی این ساختارها منطبق بر نیازهای انقلاب اسلامی است والا تمامی تلاشها بیهوده است. باید توجه داشت که مشکلاتی را که ما امروز در کشور داریم نتیجه راه حلهای غلط دیروز است ۰لذا هر گونه سعی در بازسازیی این ساختارها مثل این است که عده تلاش کنند تا جادههای مالرو را آسفالت کنند. این تلاشها فقط امکانات مادی و معنوی کشور را از بین میبرد. واما عواقب این ساختارهای ناکارآمد: خویشاوندسالاری، ژن سالاری. مدیریت حجره ای و گاراژی به جای مدیریت علمی. مدیران مادام العمر نفوذ مدیران نالایق به جای مدیران متعهد و متخصص. مدیر محوری به جای ارباب رجوع محوری(همه سعی دارند مدیر را راضی کنند. هیچ کسی به مشتری، بیمار و ارباب رجوع فکر نمی کند). غیر قابل اطمینان بودن این ساختارها. مراجعین در این ساختارها احساس امنیت نمی کنند. نمی دانند که برای گرفتن جواب و حل مشکلاتشان باید رشوه دهند یا پارتی داشته باشند. تبدیل مراکز درمان و آموزش به بنگاههای اقتصادی(مقایسه کنید درآمد پزشکان را در اینجا با دیگر کشورهای همردیف از نظر مخارج زندگی). این ساختارها باعث بوجود آمدن پزشک سالاری شده اند. پزشکان دیگر پزشک نیستند بلکه به کار تجارت مشغولند. مدرک گرایی و خریدوفروش مدرک. وجود رانت و رشوه در سطح بسیار گسترده، حتی آبدارچی هم درخواست رشوه میکند. فرار از قانون، حتی خود قانون نویسان هم قانون خود را قبول ندارند. بهره وری بسیار پایین در این ساختارها. بکارگیری تکنولوژیهای مدرن در این ساختارها نه تنها بهره وری و مرغوبیت را بالا نمی برد بلکه برعکس مشکلات را پیچیده تر میکند. پیشرفت و توسعه در این ساختارها مقطعی، محدود به زمان ومکان و بسیار کند است. کالا و خدمات تولید شده در این ساختارها توان رقابت با تولیدات مشابه خارجی را نداشته، لذا این ساختارها برای بقاء خود به ایجاد انحصار برای فروش تولیدات خود در داخل کشور اقدام میکنند (مثلا خودروسازان داخلی). وجود اختلافات عمق و حسادت و رقابت منفی. اشرافیگری، (مقایسه کنید دفاتر مدیران ایرانی را با مدیران آلمانی. خصولتی سازی به جای خصوصی سازی. عدم وجود شفافیت (گم شدن دکل نفتی و........). ناتوانی مدیران این ساختارها در تصمیم گیری درست و به موقع. فرار مالیاتی گسترده(پزشکان و سرمایه داران چقدر مالیات پرداخت میکنند). لذا برای حل مشکلات جامعه باید این ساختارها متحول شده و اونهایی که قابل تحول نیستند از بین رفته و ساختارهای نوین مطابق با فرهنگ و جامعه ما ایجاد شود والا هیچ پیشرفتی حاصل نمی شود و فقط سرمایه های مادی و معنوی کشور از بین می رود. به زبان دیگر خشت اول گر نهد معمار کج تا ثریا میرود دیوار کج.
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. تصاویری از اجرای طرح عفاف و حجاب در تهران

  2. طرح عفاف و حجاب از امروز در تهران

  3. ۳۲ هزار مجوز استخدام فرزندان شهدا و ایثارگران اخذ شد

  4. این صدای اقتدار ایران است ...

  5. تنبیه متجاوز آغاز شد /حمله موشکی و پهپادی ایران به اسراییل

  6. نظر باباطاهر عریان درباره دلار !

  7. وحدت ملی با وعده صادق

  8. کمی دیر نیست؟

  9. آنچه اسرائیل در مورد "وعده صادق" نمی گوید

  10. استخوانی در گلوی اسرائیل!

  11. دومین روز بزرگ تاریخ معاصر ایران

  12. هیات علمی یا کارخانه چاپ مقاله !

  13. ۲ دلیل برای تشدید "گرانی" در ایران

  14. اطلاعیه سازمان اطلاعات سپاه در خصوص حمایت از رژیم صهیونیستی در فضای مجازی

  15. «برجام» در موزه تاریخ ؟!

  16. باهنر: نباید به اندازه تورم حقوق ها افزایش یابد/ ۹۰ درصد منتخبان وظایف مجلس را نمی‌دانند

  17. موجرانی که اجاره بهای زیادی بگیرند، جریمه می‌شوند

  18. حمایت افکار عمومی ایران از حمله به اسرائیل

  19. هیچ گاه اعتراف نمی کند، چون...

  20. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  21. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

  22. گانتس: زمان، مکان و شیوه پاسخ به ایران را خودمان تعیین می‌کنیم

  23. خاتمی: پاسخ ايران به جنايت اسرائيل مدبّرانه، شجاعانه، منطقی و قانونی بود

  24. منظور: افزایش دائم دستمزدها به ‌رفاه مردم کمک نمی‌کند

  25. اسراییل چه باید بکند؟ 

پربحث‌های هفته

  1. این صدای اقتدار ایران است ...

  2. تنبیه متجاوز آغاز شد /حمله موشکی و پهپادی ایران به اسراییل

  3. وحدت ملی با وعده صادق

  4. استخوانی در گلوی اسرائیل!

  5. دومین روز بزرگ تاریخ معاصر ایران

  6. اطلاعیه سازمان اطلاعات سپاه در خصوص حمایت از رژیم صهیونیستی در فضای مجازی

  7. «برجام» در موزه تاریخ ؟!

  8. باهنر: نباید به اندازه تورم حقوق ها افزایش یابد/ ۹۰ درصد منتخبان وظایف مجلس را نمی‌دانند

  9. هیچ گاه اعتراف نمی کند، چون...

  10. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  11. گانتس: زمان، مکان و شیوه پاسخ به ایران را خودمان تعیین می‌کنیم

  12. خاتمی: پاسخ ايران به جنايت اسرائيل مدبّرانه، شجاعانه، منطقی و قانونی بود

  13. اسراییل چه باید بکند؟ 

  14. بهادری جهرمی: احیای دریاچه ارومیه با برنامه‌ریزی دولت رخ داد

  15. سردار حاجی زاده با تسلیحات قدیمی و حداقلی به اسرائیل حمله کردیم /از موشک های هایپرسونیک ۲ استفاده نشد

  16. انتقاد دوباره شریعتمداری از مسئولین درباره وضعیت حجاب/ اوج و فرود قیمت دلار

  17. واکنش محمود احمدی نژاد به حمله موشکی ایران

  18. واکنش خاندوزی به ادعای منفعت دولت از افزایش قیمت ارز/ حمایت خاتمی از عملیات وعده صادق

  19. این تریبون به مرجعیت نمازجمعه کمک کرد؟

  20. نظرات برگزیده مخاطبان الف: آموزش و تربیت در رعایت حجاب بیشترین تاثیر را دارد/ عملیات وعده صادق یک پیروزی بزرگ برای ایران بود

  21. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

  22. تحلیل صالحی از حمله موشکی ایران به رژیم صهیونیستی/ توضیحات کنعانی درباره کشتی توقیف‌شده در تنگه هرمز

  23. مشتِ آهنینِ ایران و" گنبدِ کابوسِ" اسرائیل

  24. حسین دهباشی به دادسرا احضار شد

  25. عبدالکریمی: مدافع تمام‌قد نیروهای دفاعی‌ ایران هستم

آخرین عناوین