ظریف خواستار بازمهندسی منطقه و «پیمان امنیتی مشترک» با همسایگان ایران شد

گروه سیاسی الف،   3970107128 ۲۹ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱۷ تکراری یا غیرقابل انتشار

محمد جواد ظریف در مقاله ای در سایت الجزیره نوشت: ایران باز هم صادقانه دست خود را به سوی همسایگانش دراز کرده است . این رویکرد نه اقدامی نمایشی بلکه گزینه راهبردی ایران است.

ظریف خواستار بازمهندسی منطقه و «پیمان امنیتی مشترک» با همسایگان ایران شد

به گزارش الف، متن کامل مقاله وزیر امور خارجه کشورمان که با عنوان «چه چیز ما را به یکدیگر پیوند می دهد؟» منتشر شده است ، به شرح زیر است: پیش از پیروزی انقلاب اسلامی در سال 1357 شمسی(1979میلادی)، ایران یکی از محدود کشورهای اسلامی بود که روابطی حسنه با رژیم اسرائیل داشت. فراتر از این، رژیم شاه مخلوع در هموار کردن راه برای انعقاد پیمان کمپ دیوید میان مصر و رژیم صهیونیستی نقش موثری داشت. پذیرش این امر برای بیشتر ایرانیان که آرمان فلسطین را آرمان خود می‌دانستند ساده نبود. به همین دلیل، نخستین اقدام نیروهای انقلابی پس از پیروزی انقلاب اسلامی، برافراشتن پرچم فلسطین بر فراز سفارتخانه ای بود که قبلاً دیپلماتهای اسرائیل ساکن آن بودند. از آنجا که انقلاب و رهبرانش همواره آرمان فلسطین را آرمان خود می‌دانستند، از همان آغاز، به هیچ سازشی درباره این آرمان تن ندادند و در این راه فشارها، محاصره و حتی جنگ نیابتی یا مستقیم را به جان خریدند. جمهوری اسلامی ایران رنج و درد فلسطین را – مانند رنجهای همه کشورهای عربی دوست و همسایه – رنج و درد خویش میداند و امنیت و آزادی آنان را امنیت و آزادی خویش.

اما برخی کوشیدند که جهان عرب را به صحنه تصفیه حسابها و عرصه طمع ورزی های خود تبدیل کنند. این در حالی است که جمهوری اسلامی – بر خلاف آنان – امنیت و ثبات خویش را در گرو امنیت و ثبات منطقه – به ویژه امنیت و شکوفایی همسایگان عرب خود - می‌داند. این مساله‌ای است که باید برای همگان در اولویت باشد. در همین راستا، جمهوری اسلامی ایران در فرصت‌های مختلف، خواستار بنیان نهادن یک پیمان امنیتی مشترک شده است که بر پایه گفتگو، اصول مشترک و سازوکارهای اعتمادساز استوار باشد تا مقدمه‌ای برای خروج منطقه از دالان تاریکی باشد که توان همه کشورها در آن دچار فرسایش می‌شود. جمهوری اسلامی ایران بارها تاکید کرده است که برای حفاظت از حسن همجواری، امنیت و منافع مشترک، آماده همکاری با همه طرف‌هاست. همه کشورهای منطقه در برابر ملتهای خویش، در برابر تاریخ و در برابر نسلهای آینده مسئول‌اند؛ به ویژه آنکه چه بسا بعدها حداقل‌های کنونی که می‌توانند بنیانی برای پایان دادن به این زنجیره طولانی باشند، دیگر وجود نداشته باشند.
قدرتهای خارجی تاثیرگذار در منطقه همواره گزینه جنگ را انتخاب کرده‌اند و با جنگ افروزی های پیاپی در منطقه، فرصتی برای ظهور و بروز صلح باقی نگذارده اند. آنان از رژیم صدام حسین حمایت کردند تا به ایران و کویت حمله کند، آنگاه با او جنگیدند تا سرنگونش کنند. از القاعده و طالبان در افغانستان حمایت کردند، آنگاه برای بیرون راندنشان جنگ به راه انداختند. همچنان که با حمایت از نسخه ای دیگر از این گروهها، آن را ابزار نابودی سوریه و مقدمه اشغال آن با بهانه نبرد علیه گروههای افراطگرا قرار دادند. جنگ اسرائیل علیه لبنان، اشغال غیرقانونی سرزمین فلسطین، نقض مکرر حریم هوایی سوریه و جنگ کنونی علیه یمن – که در طول سه سال گذشته بارها شاهد کشتارهایی بوده که با تسلیحات غربی انجام گرفته است – پرده هایی دیگر از این سناریو هستند. اکنون باید پرسید که منطقه ما از تمام آنچه رخ داده و خواهد داد چه طرفی بسته و تاثیر این رخدادها بر جهان چه بوده است؟

می‌توان گفت که سیاستهای بیش از نیم قرن گذشته، جهان را به جایی رسانده است که میشود آن را شرایط بحرانی نامید. به نظر می‌رسد دنیا امروز به بن بست رسیده، چنان که قواعد تاریخی و علومی که پایه روابط بین‌المللی است از مدیریت این روابط درمانده است. منطقه خاورمیانه نیز به تدریج در حال تبدیل شدن به گستره ای جغرافیایی است که از حداقل امنیت بی‌بهره است و آتش انواع درگیریهای نژادی، قومی، مذهبی، دینی، عشایری و قبیله‌ای در آن زبانه میکشد. امنیت در خاورمیانه – به مثابه خانه‌ای بزرگ که ملتهایی با اشتراکات بسیار و اختلافات اندک را در خود گردآورده - به کالایی نایاب تبدیل شده است. فراموش نکنیم که عربها، ترک ها، فارس ها، کردها و دیگر ملتهای منطقه تاریخی مشترک، فرهنگی واحد، زبانهایی دارای مشابهت، و آداب و سنتهایی دارند که می‌توان گفت از یکدیگر به عاریت گرفته شده و در طول تاریخ در هم تنیده و یکدیگر را بارور نموده‌اند. چرا تمام این اشتراکات را رها کنیم و منطق رویارویی را حاکم گردانیم که تنها نتیجه آن سیاهپوش شدن شمار بیشتری از مادران و شعله ورتر شدن هر چه بیشتر کینه‌هایی است که جنگهای جاهلی را زنده می‌کند؟ ما نمی‌خواهیم که در این زمانه، بار دیگر شاهد جنگهای خونین و طولانی جاهلی باشیم. برای آنکه این پرده از تاریخمان تکرار نشود، باید در چشمان یکدیگر نگاه کنیم و تصمیم بگیریم که اختلافاتمان را پیرامون میز گفتگو حل و فصل کنیم نه در میدان نبرد.
این سخن به معنای فراموش کردن اختلافها نیست اما خواسته ما آن است که اختلافها، دوستی‌ها را مکدر نگرداند. هدف جمهوری اسلامی از پیشنهاد بازمهندسی منطقه، آن است که ضمن احترام به اختلاف نظرها، منافع مشترک همه کشورهای منطقه تامین شود؛ زیرا مبنای این بازمهندسی پیشگیری از تحکم کشورهای نیرومند بر کشورهای دیگر است. به این ترتیب، کشورهای کوچک منطقه اجازه مشارکت در مسائل آن را مییابند و میتوانند منافع خود را حفظ کنند.

امنیت مشترک ما و همسایگان عربمان که مرزهای زمینی و آبی با آنها داریم، مبتنی بر پایبندی به اصولی مشترک است که اسناد سازمان ملل آن را مشخص می‌کند، اصولی مانند حاکمیت، خودداری از تهدید به استفاده از زور، حل بحرانها به شکل مسالمت آمیز، احترام به حاکمیت کشورها بر اراضی و حریم مرزهایشان، خودداری از دخالت در امور داخلی کشورها و حق تعیین سرنوشت. همچنان که این امنیت مشترک مستلزم اقدامات جدی برای اعتمادسازی است، مانند اطلاع دادن برگزاری مانورهای نظامی، شفافیت در اقدامات نظامی، کاهش هزینه‌های تسلیحاتی و دیدارهای نظامی متقابل. می‌توانیم این راه را با اقداماتی ساده تر مانند تشویق گردشگری میان کشورهایمان، سرمایه گذاریهای مشترک و پروژه های مشترک در زمینه امنیت هسته‌ای، مبارزه با آلودگی محیط زیست و مدیریت بحرانها آغاز کنیم.

ایران باز هم صادقانه دست خود را به سوی همسایگانش دراز کرده است. این رویکرد نه اقدامی نمایشی بلکه گزینه راهبردی ایران است؛ چرا که ایران ایمان دارد اشتراکات ما بسیار بیش از اختلافهایی است که از برخی نگرانی‌های بی‌اساس و نیز منافع گذرا ناشی شده است که چه بسا در سالهای آینده در راس اولویتها نباشند. در این حال، اگر ما راه صلح را پیش نگیریم نسلهای آینده فرصت نگریستن در چشمان یکدیگر (و گفتگو) را نخواهند داشت.

دیدگاه کاربران

ناشناس۲۸۵۳۶۷۲۱:۴۹:۰۰ ۱۳۹۷/۱/۷
چقدر زشته التماس کردن شما عرق ملی نداری اینجور حرف زدن یعنی ضعف با قدرت سخن بگو و یا استعفا بده
ناشناس۲۸۵۳۷۳۲۱:۵۲:۰۸ ۱۳۹۷/۱/۷
می خواهی بروی با عربستانی پیمان منعقد کنی که اختیارش دست کاخ سفید است؟! ساده لوحی تا این حد در سیاست خارجی ، نوبره...
ناشناس۲۸۵۳۹۰۲۲:۳۷:۲۴ ۱۳۹۷/۱/۷
شما یک چیز می گویید مقام دیگر ی. چیز دیگری می گوید هرکدامتان یک حرف می زنید معلوم نیست چه می خواهید ..مشکل اینه که همو قبول ندارید.
ناشناس۲۸۵۴۰۲۲۳:۰۲:۰۶ ۱۳۹۷/۱/۷
اتحاد نظامی با ارمنستان ، ترکمنستان ، تاجیکستان ، ازبکستان مفید خواهد بود . ناتو شرق
ناشناس۲۸۵۴۰۴۲۳:۰۴:۲۷ ۱۳۹۷/۱/۷
اتحاد نظامی با همسایه ها جواب نمیده باید با کشورهای مستقل اروپا شرقی متحد شد .
ناشناس۲۸۵۴۱۷۲۳:۳۰:۲۶ ۱۳۹۷/۱/۷
بهترین و کم هزینه ترین راه دفاع از کشور ایجاد یک اتحاد نظامی فرا منطقه است : پیشنهاد میشود به این کشورها دعوت نامه ارسال و اجلاسی در تهران پیشنهاد پیمان نظامی داده شود : 1- هند 2- سوئد 3- فنلاند 4 -روسیه سفید 5 - اکراین 6- ارمنستان 7-مالزی 8- ازبکستان 9- ترکمنستان 10- تاجیکستان 11-بوسنی 12- اتریش 13 - سنگاپور 14- تایلند با ایجاد یک اتحاد نظامی قدرتمند دیگر کسی فکر حمله به کشور را هم نخواهد کرد
ناشناس۲۸۵۴۳۵۰۰:۰۹:۰۷ ۱۳۹۷/۱/۸
آقای ظریف شما تا راهکاری برای ارتباط مستقیم و دوستانه با عربستان سعودی پیدا نکنید بکار بردن واژه صلح با همسایگان بی معنی است پس وقت خودتان را تلف نکنید برید سراغ روابط دوستانه با عربستان چون با اون که روابط حسنه داشته باشید گویی با کل منطقه دوست هستید،
ناشناس۲۸۵۴۵۸۰۱:۲۲:۱۶ ۱۳۹۷/۱/۸
ایشون هم مثل همه واقعیات منطقه رو نادیده میگیره اونوقت میخواد بازمهندسی کنه و انتظار داره صلح هم برقرار باشه.
ناشناس۲۸۵۴۸۱۰۴:۲۵:۰۹ ۱۳۹۷/۱/۸
دیر شده عزیزم. خیلی دیر.
ناشناس۲۸۵۴۸۴۰۴:۳۴:۱۸ ۱۳۹۷/۱/۸
با کشورهای جدا شده از شوروی هم پیمان شوید اعراب هیچ وقت با ما منحد نخواهند شد
پوررحیم از رشت۲۸۵۵۱۷۰۸:۰۵:۵۵ ۱۳۹۷/۱/۸
ظریف جان !!! فقط روی دیوار روسیه یادگاری ننویسیا ! روسیه به درد نمیخوره ها گفته باشم بهت
ناشناس۲۸۵۵۲۱۰۸:۰۹:۱۶ ۱۳۹۷/۱/۸
چی شده که یاد پیمان های مشترک امنیتی افتادیم ؟!
خلیل زاده۲۸۵۵۲۷۰۸:۱۴:۴۸ ۱۳۹۷/۱/۸
با وجود روی کار آمدن بولتون و پمپئو ؛ پیمان مشترک ضروری و از نان شب واجب تر به نظر میرسد .
غضنفر الدوله۲۸۵۵۳۱۰۸:۱۸:۰۳ ۱۳۹۷/۱/۸
ظریف جان شما را چه شده که به یاد بستن پیمان مشترک امنیتی و باز مهندسی منطقه افتاده ای ؟!!!!!!!!!! شما برجام خودت را به سامان برسان برجامی که هر روز یک گشایش دارد !!!!! ضمنا" $ هم خریداریم !
ناشناس۲۸۵۵۵۰۰۹:۰۲:۵۷ ۱۳۹۷/۱/۸
فکر کنم ظریف دیگه فهمیده که برجام ، مُرده
سعیدروشن کرمانشاهی۲۸۵۵۵۸۰۹:۱۹:۴۸ ۱۳۹۷/۱/۸
عبارت ..ایران دست خودش را به سوی کشورهای منطقه درازکرده است نشانگرسیاست انفعالی و برخوردازموضع ضعف درقبال کشورهایی مثل روسبه وترکیه است .
ناشناس۲۸۵۵۶۷۰۹:۲۴:۳۳ ۱۳۹۷/۱/۸
ظریف جان پیمان مشترک اقتصادی ببندی بهتره دلار شد 5100 تومن !
مهندس برق / قدرت - راننده اسنپ۲۸۵۵۶۹۰۹:۲۵:۵۷ ۱۳۹۷/۱/۸
منطقه را بازمهندسی میکنیم علی برکت الله !
ناشناس۲۸۵۵۷۰۰۹:۲۸:۱۶ ۱۳۹۷/۱/۸
یه ذره هم راجع به میزان محبوبیت ظریف در بین مردم نظر سنجی کنید
خانم خانه دار از یزد۲۸۵۵۷۱۰۹:۳۱:۳۷ ۱۳۹۷/۱/۸
فعلا کشور خودمون رو باز مهندسی کنیم . تخم مرغ در مرز 700 تومان و $ هم به 5150 نزدیک و سکه از مرز 1میلیون و 600 هزار ، گذشته ! باز مهندسی منطقه هم باشه یه وقت دیگه سر فرصت !
صالحی۲۸۵۵۷۴۰۹:۴۵:۲۷ ۱۳۹۷/۱/۸
از وزیر محترم خارجه که دیدگاه کشور را در این شرایط حساس به نظر جهانیان و کشورهای منطقه می رسانند قدردانی می گردد.
حمیدی کدکنی۲۸۵۵۷۵۰۹:۴۵:۵۳ ۱۳۹۷/۱/۸
پس این کارا چی بوده تا حالا ؟ باز مهندسی نبوده ؟
حمید۲۸۵۵۸۱۰۹:۵۱:۲۴ ۱۳۹۷/۱/۸
ظریف جان! هر وقت خودت این حرفها را باور کردی دیگران هم باور می کنند!
ناشناس۲۸۵۵۸۲۰۹:۵۱:۳۹ ۱۳۹۷/۱/۸
هسته ای رو نابود کرد ببینیم رابطه با کشورهای همسایه رو میخواد چیکار کنه
آینده نگر۲۸۵۵۸۴۰۹:۵۳:۴۴ ۱۳۹۷/۱/۸
چه اتفاقی افتاده یا احتمالا میخواد بیوفته که ظریف رو به فکر بستن پیمان امنیتی با دیگران انداخته ؟
ناشناس۲۸۵۶۱۷۱۰:۱۵:۱۷ ۱۳۹۷/۱/۸
برجام ات را به سرانجام برسان باز مهندسی منطقه پیشکش
عطار۲۸۵۶۲۱۱۰:۲۲:۲۲ ۱۳۹۷/۱/۸
حنای ایشان دیگر رنگ ندارد
ناشناس۲۸۵۶۹۲۱۱:۳۱:۴۲ ۱۳۹۷/۱/۸
.خیلی دیر شده آقای ظریف
ناشناس۲۸۵۷۶۲۱۳:۰۹:۴۶ ۱۳۹۷/۱/۸
ظریفا هم ظریفای سابق
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. اقدامی  اشتباه، در زمانی اشتباه تر!

  2. بازی با کلمات

  3. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  4. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  5. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  6. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  7. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  8. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  9. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  10. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  11. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

  12. نحوه رفتار متفاوت فروشندگان در برابر پوشش حجاب مشتریان

  13. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  14. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

  15. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

  16. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  17. واکنش بلینکن به حادثه اصفهان/ به مجازات ایران پایبند هستیم!  

  18. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  19. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

  20. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

  21. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

  22. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

  23. موضع رئیس عدلیه در خصوص ورود فراجا به مسئله حجاب/ اژه‌ای: در قضیه حجاب می‌توانیم بگوییم «کی بود کی بود، من نبودم؟»

  24. موفقیت ایران در ساخت موتور بنزینی ۶ سیلندر + تصاویر

  25. واکنش ضرغامی به طرح نور و بازگشت گشت ارشاد

پربحث‌های هفته

  1. اقدامی  اشتباه، در زمانی اشتباه تر!

  2. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  3. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  4. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  5. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  6. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  7. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  8. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  9. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  10. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

  11. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

  12. اشتباه برخی گروه‌ها در مقابله با توئیت فضائلی

  13. نظرات برگزیده مخاطبان الف: آموزش و تربیت در رعایت حجاب بیشترین تاثیر را دارد/ عملیات وعده صادق یک پیروزی بزرگ برای ایران بود

  14. نظرات برگزیده مخاطبان الف: تکرار تجربیات شکست‌خورده درباره حجاب هیچ ثمری ندارد/ زیباکلام به دشمنی اسرائیل با ایران توجه نمی‌کند

  15. خسارت در «اس-۳۰۰»؛ مدرکی که نیست و افتخاری که به نام اسرائیل می‌سازند!

  16. هزینه عملیات وعده صادق به ۲۰ میلیون دلار هم نرسید/ دست آخرین توان نظامی ایران هنوز رو نشده است

  17. سلاح اتمی؛ جزو برنامه ریزی امنیتی و دفاعی ایران است؟ /تمام «نه»های رهبر انقلاب به سلاح هسته ای +اینفو

  18. حمایت معاون رئیسی از تعطیلی پنج‌شنبه‌ها/ تاکید رادان بر ادامه طرح «نور» فراجا/ انتقاد روزنامه دولت از کریمی قدوسی

  19. وزیر کشور: پلیس با رعایت کرامت انسانی به عده کمی که قانون حجاب را رعایت نکنند تذکر می‌دهد

  20. توماج صالحی به حبس محكوم شد/مظلوم نمايي يك اغتشاشگر 

  21. به زور کسی را به بهشت نمی بریم اما در برابر ناهنجاریها ایستاده‌ایم

  22. رئیسی: مشکلات آبی و برقی کشور در حال حل‌شدن هستند  

  23. شبيه‌سازي جنگ ايران و آمريكا

  24. یک سیلی برای تنبیه

  25. ضرب‌الاجل مجلس برای دولت / منتظر مدیریت بازار ارز هستیم  

آخرین عناوین