از چاله به چاه/ وقتی بانک مرکزی تمام رشته‌ها را پنبه کرد

میثم مهرپور،   3970102010 ۱۶ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱۰ تکراری یا غیرقابل انتشار
از چاله به چاه/ وقتی بانک مرکزی تمام رشته‌ها را پنبه کرد

در سال گذشته اخبار متعددی از مراجع رسمی و غیر رسمی درباره شرایط نامناسب نظام بانکی به گوش رسید. از بغرنج شدن وضعیت مالباختگان موسسات مالی که به رغم ادعای دولتی ها مبنی بر حل مشکل بخش اعظمی از این مالباختگان، به نظر می رسد اعتراض و نارضایتی این افراد همچنان با شدت کمتری ادامه دارد و این ماجرا به طور کامل حل و فصل نشده است. تا عدم برگزاری مجامع عمومی بانک ها و زیان ده شدن سهام بانک ها در بازار بورس.

موضوعاتی که همه و همه دست به دست هم دادند تا بخش قابل توجهی از سپرده گذاران بانکی سپرده های خود را از بانک ها بیرون کشیده و گوشه چشمی به سایر بازارها داشته باشند. موضوعی که برخی از کارشناسان آن را یکی از دلایل افزایش تقاضا برای خرید ارز و التهابات بازار ارز در ماه های پایانی سال 96 می دانند. نظام بانکی ایران در حالی از عدم وجود قوانین به روز و متناسب با اقتصاد بین الملل و شرایط اقتصادی ایران رنج می برد که در طول سه دهه گذشته قوانین موجود در کشور که برپایه دو قانون "بانکداری بدون ربا" مصوب سال 62 و قانون "پولی بانکی" مصوب سال 51 است نیز هرگز به مرحله اجرا و عملیاتی شدن نرسیده است.

اگر چه در طول سال های گذشته به واسطه وجود رونق نسبی در اقتصاد ایران  سه ضلع سپرده گذار(دارنده منابع مازاد)، بانک(واسطه) و وام گیرنده (خواهان منابع مالی) به عنوان اضلاع دخیل در نظام بانکداری به واسطه وجود رضایت نسبی از وضعیت موجود دلیلی برای اصلاح یا برهم زدن قاعده نظام بانکی جاری و ساری در ایران نمی دیدند اما حالا چند سالی است که به واسطه تعمیق رکود و شرایط خاص اقتصادی در کشور نه بانک ها توان پرداخت سودهای قطعی و غیر واقعی به سپرده گذاران داشته و نه وام گیرندگان به واسطه فضای راکد در اقتصاد ایران تمایلی به انجام فعالیت های اقتصادی مولد با منابع بانکی دارند.

در این میان سپرده گذاران بانکی نیز با توجه به شرایط پیش آمده از جمله ماجرای موسسات مالی، عدم برگزاری مجامع بانکی، زیان ده شدن سهام بانک ها در بورس و... دیگر اعتماد سابق را به نظام بانکی ایران ندارند هر آیینه به دنبال جایگزینی برای سرمایه گذاری مطمئن تر منابع مازاد خود هستند. موضوعی که تمام بازارهای موازی از ارز و طلا تا مسکن و خودرو را مستعد هجوم این منابع به آن بازارها می کند.

شورای پول و اعتبار و تصمیم گیران نظام بانکی کشور در ماه های گذشته با علم به این موضوع و به بهانه کاهش شتاب نرخ تورم در چند سال اخیر نرخ سود بانکی را از حدود 20 درصد به 15 درصد کاهش دادند. موضوعی که اگر چه در ظاهر امر به دلیل تفاوت معنا دار نرخ تورم و نرخ سود بانکی و عدم تناسب این دو نرخ اتخاد شد اما باید اذعان داشت تصمیم گیران نظام بانکی ایران به خوبی دریافته اند که سیستم بانکی ایران در شرایط موجود توان پرداخت نرخ سودهای موجود را ندارد. در واقع می توان این تصمیم را در راستای بهبود وضعیت صورت های مالی بانک ها و در جهت ایجاد تنفسی موقت به منظور کاهش هزینه های سیستم بانکی دانست. موضوعی که البته تبعات آن خیلی زود به بازار ارز کشیده شد و بانک مرکزی را مجبور به ارائه بسته ای در تضاد با سیاست های اعمالی خود در ماه های گذشته کرد.

تصمیم بانک مرکزی در هفته های منتهی به پایان سال 96 مبنی بر افزایش سود ارواق سپرده ریالی به 20 درصد تمام رشته های کاهش نرخ سود بانکی در ماه های گذشته را پنبه کرد. به طوریکه طبق اظهارنظر رئیس کل بانک مرکزی فقط ظرف چند روز 101 هزار میلیارد تومان اوراق سپرده‌گذاری ریالی فروخته شد. این ماجرا از این حیث قابل تامل است که با اتخاذ این تصمیم بانک مرکزی برای حل موقت التهابات موجود در بازار ارز در تصمیمی غیر اصولی با ارائه این بسته تعهدی جدید بر دوش بانک‌ها برای پرداخت سود بیشتر به سپرده‌گذاران ایجاد کرد.

موضوعی که بر این اساس بانک‌ها در سال آینده به واسطه این طرح با افزایش هزینه‌های قطعی خود برای پرداخت مابه‌التفاوت سود 20 درصدی نسبت به سودهای 15 درصدی خود مواجه بوده و حال و روز بدتری خواهند داشت. حال باید منتظر ماند و دید بانک هایی که حال و روز خوبی ندارند با افزایش هزینه های خود چه خواهند کرد؟ و آیا عبور از بحران ارز آن هم به صورت موقتی و با اعمال سیاست های مسکن گونه پولی- بانکی ارزش تشدید بحران های نظام بانکی را دارد؟ یا باز هم قرار است ماجرای از چاله به چاه در اقتصاد ایران تکرار شود؟ 

دیدگاه کاربران

ناشناس۲۸۱۶۰۸۰۸:۳۹:۰۷ ۱۳۹۷/۱/۲
متاسفانه و در همین شرایط بد بانکی و با وجود زیان در بسیاری از بانک ها مدیران ان همه ساله هم پاداش های سنگین ترازنامه می گیرند و هم حقوق های کلان و هم به طور نمونه مدیران بانک ت وام های بالای 400 میلیون تومان با سود 2 درصد گرفته اند و تنها به فکر چیزی که نیستند تولید و اشتغال و شرایط بد اقتصادی است
شلمزاری۲۸۱۶۱۰۰۸:۴۴:۴۶ ۱۳۹۷/۱/۲
اگر کارشناسی بررسی و دقت کنیم عامل بوجود امدن موسسات مالی غیر مجاز و ان همه تبعات سنگین ان برای کشور همین بانک ها بودند که بین مدیران انها رقابت ایجاد شده بود تا پول های موسسات به بانک انها بیاید و از پرتو ان پست و پاداش های سنگینی بگیرند اگر بانک ها به موسسات سرویس و خدمات نمی دادند انها حتی یکروز هم نمی توانستند فعالیت کنند و بانک مرکزی هم طی سال های گذشته فقط نظاره گر بوده اند
ناشناس۲۸۱۶۱۲۰۸:۴۹:۲۲ ۱۳۹۷/۱/۲
بانک مرکزی سود 20 درصدی را ایجاد کرد که دلار ارزان شود ولی این طرح هم شکست خورد و دلار دوباره به مرز 5 هزار تومان نزدیک می شود طرح های کارشناسی نشده عاقبتش همینه
تبریزی۲۸۱۶۳۰۰۹:۴۶:۳۷ ۱۳۹۷/۱/۲
به فکر همه هستین چز مردم بدبخت. صد میلیون پولی رو که تو ده سال کار کردن پس انداز کرده بودم با سیاست های شما ارزشش طی چند روز بالای 20 میلیون اومد پایین اون وقت شما نگران بانک هایی هستین که کارمنداشون دو سه چهار سال صاحب بهترین خونه ها و مایشن ها می شن. خدا به شما انصاف بده و به ما صبر. وظیفه شما اینه که تمام این ضرر و زیان هایی رو که به سپرده گزارها زدین جبران کنین وگرنه در اون دنیا یقه شما رو می گیریم.
ناشناس۲۸۱۶۳۴۱۰:۰۵:۴۴ ۱۳۹۷/۱/۲
وقتی بانکها شده بودند بنگاه املاک، باید این چنین سقوط کنند
ناشناس۲۸۱۶۳۵۱۰:۰۹:۱۲ ۱۳۹۷/۱/۲
عبور از بحران دلار؟؟؟؟ دلار هنوز بالای ۴۹۰۰ هست و بالاتر هم میرود ظاهرا
محمد رضا۲۸۱۶۳۶۱۰:۱۰:۳۲ ۱۳۹۷/۱/۲
یواش یواش مفهوم فرار مغز ها را در مدیریت کشور احساس می کنیم
کارشناس ارشد نظام ناپاک بانکی۲۸۱۶۴۰۱۰:۱۶:۵۶ ۱۳۹۷/۱/۲
وظیفه بانک این بوده که که پول ریز و درشت سرگردان در دست مردم جمع کند و از ان در جهت تولید و اشتغال و خدمات به مردم استفاده کند واین مهم تنها کاری است که این مدیران که خودشون را به چولمتگی زده ولی تا انجا که توانسته اند بهره برداری شخصی کرده اند قانون از کجا و چه راهی بدست اورده ای را اول از همه برای مدیران بانکی رله کنید
ناشناس۲۸۱۶۴۷۱۰:۲۸:۱۴ ۱۳۹۷/۱/۲
بانک مرکزی اگر راست میگه طی این 40 سال شفاف بگوید منابع بانکها صرف چه کارهایی شده است؟ غالباً معاملات املاک، توسط بانکها و یا اشخاص ذی نفوذ طبیعی است که تولید دچار رکود میشه و املاک هم به بن بست می رسد و سوداگران ورشکسته
مهدی۲۸۱۶۵۵۱۰:۴۶:۱۵ ۱۳۹۷/۱/۲
تا کی باید شاهد تحلیل های ضعیف شما اقتصاد دانها باشیم. مشکل اصلی اقتصاد ایران نبود شفافیت در اقتصاده. به این توالی دقت کنید دولت پول چاپ می کند تا سود بدهد(تولید پول=ربا) پول بدون پشتوانه (رشد نقدینگی)سبب تورم میشه. تورم سبب کاهش ارزش ریال و سوق دادن سرمایه به بازار ارز میشه. دولت برای جلوگیری از حرکت سرمایه به بازار ارز مجبور به دادن سود و چاپ پول بیشتر می شود. تنها راهکار مالیات بر درآمد افراد از طریق رصد تراکنش های بانکی ملکی خودرو و طلای افراد حقیقی و حقوقی است تا بصورت سریع و هدفمند چرخه رانت و چاپ پول قطع شود.
ناشناس۲۸۱۷۴۱۱۳:۲۶:۱۵ ۱۳۹۷/۱/۲
اقتصادی که بورس و تولید نداره همه پول ها فقط برای سفته بازی و دلالی هزینه میشه
ناشناس۲۸۱۸۷۲۱۷:۳۲:۳۱ ۱۳۹۷/۱/۲
چرا نمی تونن مشکلات بانکی و کلا مشکل اقتصاد مملکت رو ریشه یابی و برطرف کنند؟ تا اونجایی که من میدونم تمام مشکلات اقتصادی مشخص هستند و راه حل اونها هم مشخصه. پس چرا کسی دست به کار نمیشه؟
خلیل۲۸۱۹۳۱۱۹:۱۰:۲۵ ۱۳۹۷/۱/۲
بی برنامه ترین و ناکارامد ترین دستگاه دولتی در سال گذشته همین بانک مرکزی بوده است.
محمد۲۸۱۹۶۷۲۰:۴۶:۵۵ ۱۳۹۷/۱/۲
همیشه هزینه های سربار را با تسعیر ارز جبران میکرده اند. امسال هم همانطور عمل خواهند کرد. یعنی دلارهای نفتی بینشان تقسیم شده و انها هم ان را در بازار بالاتر از نرخ روز میفروشند. راه دومی هم نیست. طوری نوشته اید مثل اینکه میخواهید راه جدیدی نشان دهید
ناشناس۲۸۲۵۳۵۰۷:۰۸:۴۰ ۱۳۹۷/۱/۴
دولت با ارائه اروراق دولتی با سود 20% را برای پرُ کردن بودجه97 ایجاد کرد. وقتی دید مجلس با درامدهای دولت از طریق بالا بردن برخی نرخها مخالفت کرد. ناچار اول سود های بانکی را اورد پائین بعد خودش با انتشار این اوراق سرمایه هارا بطرف خودش جذب کرد و همینطور با بالا رفتن قیمت ارز بازهم درامدش بجیب دولت میرود زیرا عرضه کننده عمده ارز بانک مرکزیست. حتی قیمت زمین و طلا و خودرو هم که بالا برود بازم درامد دولت بالا میرود از طریق کسب مالیات بر معاملات اینوع کالاها. پشت همه اینها خود دولت است.
ناشناس۲۸۲۷۰۷۱۳:۳۹:۴۵ ۱۳۹۷/۱/۴
اشکال کار این استکه مدیریت صحیحی تا بحال وجود نداشته است.
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. بازی با کلمات

  2. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  3. ۳۲ هزار مجوز استخدام فرزندان شهدا و ایثارگران اخذ شد

  4. برخورد محترمانه پلیس با یک خانم برای اعمال قانون و توقیف خودرو

  5. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  6. وحدت ملی با وعده صادق

  7. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  8. کمی دیر نیست؟

  9. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  10. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  11. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  12. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  13. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  14. ۲ دلیل برای تشدید "گرانی" در ایران

  15. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

  16. موجرانی که اجاره بهای زیادی بگیرند، جریمه می‌شوند

  17. حمایت افکار عمومی ایران از حمله به اسرائیل

  18. هیچ گاه اعتراف نمی کند، چون...

  19. منظور: افزایش دائم دستمزدها به ‌رفاه مردم کمک نمی‌کند

  20. گانتس: زمان، مکان و شیوه پاسخ به ایران را خودمان تعیین می‌کنیم

  21. خاتمی: پاسخ ايران به جنايت اسرائيل مدبّرانه، شجاعانه، منطقی و قانونی بود

  22. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

  23. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  24. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  25. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

آخرین عناوین