نظرات برگزیده مخاطبین الف: تورم و بیکاری بدلیل سوء مدیریت دولت است/صحبت از مذاکره، تابو نیست ولی بعد از شهادت قاسم سلیمانی در تعارض با منافع ملی است/گریزی از تعامل با جهان نیست

گروه سیاسی الف،   3981108040 ۱۲ نظر، ۰ در صف انتشار و ۶ تکراری یا غیرقابل انتشار

بینندگان «الف» هر روز با ارائه نظرات خود در تکمیل و تعمیق محتوای ارائه شده مشارکت می کنند. بسیاری از این نظرات گویای دقت و توجه مخاطبان و داوری عمومی آن ها نسبت به وقایع روز است. گزیده‌ای از نظرات مخاطبین «الف» را ذیل مطالب پر بحث هفته به انتخاب تحریریه «الف» بخوانید.

یادداشت  مذاکره مجدد با آمریکا به‌ چه بهانه و بهایی؟ با نظرات متعدد مخاطبین الف همراه شد که برخی از آنها را می‌خوانید:

*طرح مذاکره یه سوال بود از طرف اشپیگل که آقای ظریف غیر مستقیم به آنها فهماند نه تنها ترامپ که هر کس از این قماش در جایگاهی نیستد که لیاقت مذاکره را داشته باشند.چطور متوجه نشدید. اما آقای ظریف میدانید که حرفهای شما را ممکن است بازیچه عوام فریبی قرار دهند،پس بهانه دست شون ندید.آمریکا اگر مذاکره کننده ای معقول بود که کار تا حالا تمام شده بود.

*در شرایط فعلی، تن دادن به مذاکره در حالی که طرف غربی خواهان اون نیست و یا حداقل خواهان مذاکره با تداوم تحریم‌ها است و رفتار عادی با ایران نداره،نتیجه ای نداره. هر ابزاری در برابر مذاکره به این شکل، قابل بررسی است. همکاری با همسایگان میتونه بخشی از بار تحریم و فشار رو کم کنه. توجه به آفریقا به عنوان یک بازار و محلی برای فعالیت های تجاری زیرزمینی حداقلش هست. ایران در شرایط فعلی فقط باید قوی بشه. داشتن بیش از 13 کشور همسایه، مزیت قابل توجهی هست. شرایط امروز ایران از سالهای جنگ بدتر نیست که بگیم در برابر آمریکا دست بسته هستیم. صادرات ما به عراق چند برابر کل اروپا است و همانطور که رهبری فرمودند باید به سمت قوی تر شدن پیش بریم

*تورم و بیکاری بدلیل سوء مدیریت دولت است زیرا در دولت حجت الاسلام هاشمی هم که تحریم بانکی و نفتی وجود نداشت قیمت دلار و سکه و مسکن و بنزین چندین برابر شد و تورم رکورد زد.

*صحبت از مذاکره، تابو نیست ولی در شرایط فعلی که عزیزترین چهره ایران توسط آمریکا به شهادت رسیده، مذاکره، در تعارض به منافع ملی کشور به حساب میاد.

*من اصلا دوست ندارم ایران با آمریکا مذاکره کنه ولی اوضاع خیلی خرابه و فکر می‌کنم گزینه دیگری برامون نیست دنیا داره زندگیش رو میکنه  و فقط ما هستیم که زجر میکشیم. میخوان مذاکره بکنند و یا نکنند خودشون می‌دانند فقط وضعیت را خیلی سریع درست کنند که داریم آخرین نفسهامون را میکشیم.

*بر فرض که جناب ظریف کار درستی کرد یا از طرف نظام این تصمیم گرفته شده که آمادگی برای مذاکره رو اعلام کنه، خب ترامپ جوابشو داد . نه مرسی. امیدواریم دیگه از این اشتباهات تکرار نشه

*انتقادات به ظریف سر این است که برخی فقط داخل را می بینند فکر و ذهنشان داخلی است درکی از خارج ندارند. وقتی خبرنگار می پرسد ایا شما مذاکره را محتمل می دانید؟ اگر ظریف جواب می داد ما مذاکره نمی کنیم ایران متهم می شد به اینکه نمی خواهد از طریق مذاکره مشکل را حل کند و امریکا خواهان گفتگو است. ظریف هم شروطی را گذاشته که عملا در حال حاضر وجود ندارد این یعنی یک پاسخ دیپلماتیک. این انتقادات باعث می شود وزیر نتواند به درستی از منافع ملی دفاع کند. البته تقصیر خود ظریف هم هست که قبلا استعفا نداد.

*باب مذاكره نبايد بسته شود بايد مذاكره شود چون مردم در تنگناهاي مختلف اقتصادي،پزشكي وصنعتي هستند،چرا از مذاكره بترسيم اگر از مواضع اصولي خودمان كوتاه نياييم وبر سه اصل عزت،حكمت ومصلحت باشد هيچ مشكلي پيش نمي ايد از نظر بين المللي الان توپ در زمين ايران است چون انها مرتب شعار مذاكره بدون پيش شرط با ايران ميدهند وما هم بايد مذاكره با شرط انجام تعهدات گذشته را ارائه دهيم دنيا بايدبداند ايران أهل مذاكره عادلانه هست وتحميل شرايط طرف مقابل را نمي پذيرد

***

یادداشت تجربه‌ای برای آیندگان تا دیگر ماشه‌ای را علیه ما نچکانند!...  با نظرات متعدد مخاطبین الف همراه شد که برخی از آنها را می‌خوانید:

*آمریکا به آهستگی در حال متقاعد کردن متحدان اروپایی و آسیایی برای خروج از برجام و تنگ کردن عرصه های اقتصادی و سیاسی علیه ایران است. پیش بینی می شود این امر در آینده نه چندان دور اتفاق خواهد افتاد. مگر اینکه در صحنه انتخابات آمریکا معجزه ای شود و یک  دموکرات رییس جمهور آینده آمریکا شود.

*کسانی باعث نابودی برجام شدن که همه چیز رو نقد دادن ولی منتظر گرفتن نسیه ای بودن. در ضمن مذاکره کننده باید اینقدر عرضه داشته باشه که نتیجه مذاکره اش با شعار چهارتا جوان بر باد نره. اینا اینکاره نبودن

*خدا پدر و مادر ابوموسی اشعری را بیامرزد که بعد از قضیه حکمیت فهمید معاویه و عمروعاص سرشو کلاه گذاشته ، شما ها هنوز هم کلاه گشادی که در قضیه برجام اروپا و امریکا سرمون گذاشتند را متوجه نشدید؟!!!! بالاخره چطوری شماها از خواب بیدار می شوید ؟!!!

*اساس برجام بر این مبنا بود که دوطرف پایبند میمانند چون اگر خلاف عمل کنند، طرف مقابل هم تعهداتش را کنار میگذارد. فرض بر این بود که نبود برجام از بودنش برای دوطرف بدتر است پس هیچ طرفی تخطی نمیکند. حالا ترامپ آمد و بلف میزند که نبود برجام بهتر از بودن آن برای امریکاست. آیا بلف میزند، آیا واقعا چنین است؟ جواب این سوال بر اساس محاسبات است و آن را کارشناسان امور امنیت ملی و امور خارجه کشور باید بدانند. ظاهرا تصمیم کشور بر این است که تصمیم ترامپ بلف است و در صورت خروج ایران، ترامپ در موقعیت بدی قرار می‌گیرد. باید صبر کرد و دید.

*منتقدین تمام این مباحث و نقاط ضعف را به تیم مذاکره کننده گوشزد کردند ولی انها بدلیل کاهش یک مساله با منافع ملی به یک مساله جناحی و اینکه تمام به اصطلاح افتخارات انرا به جناح خود منتسب نمایند زیر بار هیچکدام از نصایح نرفتند. و منتقدین را به انواع اهانت ها خواستند بدر کنند. ساده لوحی تیم مذاکره کننده در مواجهه با غربی ها مثال زدنی ایست

*امریکایی ها با برجام و پشت میز مذاکره و با کمترین هزینه برنامه هسته ای ما را تسلیم کردند و اینقدر برایشان شیرین و جذاب بود که ترامپ در 2 سال گذشته بارها برای مذاکره مجدد بر سر قدرت موشکی و منطقه ای ایران واسطه فرستاده است وقتی میتوان با مذاکره کشوری را خلع سلاح کرد چرا چنین نکنند ؟!

*اگر مکانیزم ماشه در عمل هم موفق شود تازه برمی گریدم به قبل از برجام. اما برجام لازم و واجب بود. چرا: 1. دنیا فهمید که ایران می خواست با حسن نیت به تفاهم جهانی برسد. 2. دنیا و خود اروپائیان فهمیدند که اروپا در مقابل امریکا نمی تواند تشخصی داشته باشد. عاقلانشان تحقیر را حس می کنند. 3. جهان به نااهل و نادان بودن ترامپ پی برد. انسانهای فهیم فهمیدند وقتی سیاست در دست شخصی که از یک کودک 12 ساله هم درکش از جهان کمتر است  باشد چه فاجعه ای می تواند شکل بگیرد. 4. اگر روسیه و چین در شورای امنیت از حق وتو استفاده نکنند پس به آنها هم نباید دل بست. 5. به هر حال باید دانست که گریزی از تعامل با جهان نیست. شاید ایران قدرتمند در آینده بتواند عهدنامه بهتر و نافع تری را امضا کند که راه عهد شکنی در آن پرهزینه تر باشد. اما به هر حال ظهور افرادی مانند ترامپ در جهان سیاست اجتناب ناپذیر است.

***

یادداشت ایران و «توافق ترامپ» که قاسم سلیمانی به آن اشاره کرده بود با نظرات متعدد مخاطبین الف همراه شد که برخی از آنها را می‌خوانید:

*به نظرم هر ایرانی به کشورش اعتقاد داشته باشد زیر بار ظلم و زورگویی نمیرود 2 راه حلی که به ان اشاره کردید در واقع خلاصه قابل بررسی از کل ماجرا است. اگر در این مملکت سران و حاکمان قدری به مردم (به معنی عام کلمه ونه طرفدارانشان)ارج و بها مدادند شاید خیلی ها راه کار دوم یعنی هماهنگی کامل در داخل و مقاومت در برابر زور را ترجیح میدادند

*برخلاف نظر نویسنده گرامی اتفاقا نتیجه مذاكره نکردن هم عملا دیده ایم که به مثابه گیر افتادن در باتلاق است و هر چقدر جلوتر می رویم و تلاش بیشتری می کنیم بیشتر گرفتار شده ایم.

*(در پاسخ به کامنت بالا)مذاکره سر چی? سرچیزایی که با د‌شمنی نتونستن ازمون بگیرن با مذاکره بدیم بهشون؟ تجربه برجام کافی نیست؟ باتلاقی که میگی از مقاومت ایجاد نشده. بلکه از فساد و سرکار بودن ادمهایی که نباید سر کار باشن ایجاد شده. البته ما حواسمون به امثال شماها جاده صاف کنای دشمن هست

*فشار حداکثری دشمن و تشدید تحریم ها نتیجه برجام است به قول خود جان کری اگر برجام نبود دیوار تحریم های ضد ایرانی فرو ریخته بود.

*در ایران امکان ایجاد نظام مشابه کره شمالی وجود ندارد، بنابراین سیاستهای همگن سازی و ایزوله کردن اقتصاد جواب نمی دهد. مقاومت هم بدون پشتوانه کامل داخلی امکان ندارد. تنها راه برای مقاومت ایجاد اصلاحات عمیق در قانون اساسی برای اعتمادسازی و همراهی عموم مردم و نخبگان است. اینکه نخبه ها قطار قطار فرار میکنند مغز متفکر کشور را خالی کرده، برای همین خطاهای انسانی فراوان اتفاق خواهد افتاد. حاشیه نشینها هم مشکلات اقتصادی را تحمل نخواهند کرد راه حل اصلاح قانون اساسی است.

*(در پاسخ به کامنت بالا)ببخشید این اعتماد عمومی و جذب نخبگان فایده اش چیست وقتی شما معتقدی که ناگزیر از باج دادن به آمریکا هستیم؟؟ یک سئوال چرا همه کشورهایی که در جهان مشکل دارند به آمریکا باج می دهند و نیازی به جذب افکار عمومی خودشان ندارند و به راحتی می توانند با باج دادن به آمریکا و گاو شیرده شدن آن سر مردمشان را نیز به طاق بکوبند؟؟ شما فکر می کنید مسئولان جمهوری اسلامی نمی دانند اگر وابسته به آمریکا می شدند و برده زر خرید آن می شدند یکی از این اعتراضات و تنش هایی خیابانی نبود حتی اگر فقر و فاقه در مملکت بیداد می کرد؟؟ شما فکر می کنید اگر حکومتی بخواهد به آمریکا باج دهد آمریکا می گوید به داد مردمت برس؟؟؟ واقعا بلاهت و نادانی بلای جامعه شده است کاملا شباهت تام و تمام پیدا کرده ایم به بنی اسرائیلی که در قرآن بارها مورد خطاب قرار گرفته که نعمت های الهی را فراموش کرده و به قدرت های دنیایی متمایل شده بودند الان ما دقیقا داریم وابستگی و ذلت پذیری را تئوریزه می کنیم داریم گاو شیرده بودن را مزیت می شماریم و همراهی و همگامی با امریکا علیرغم همه لطماتی که کشورمان زده را بهشت برینی تصویر می کنیم که همه خوبیهای عالم را به ما ارزانی خواهد داشت.