در گفتگو با الف مطرح شد؛ عثمانی در واکنش به توهین نماینده سراوان: مردم می‌گویند آیا به خاطر حق ما هم حساسیت نشان می‌دهید/ مجلس در راس امور است نه نماینده/ استیضاح وزیر اقتصاد، یک افتضاح ملی است

گروه سیاسی الف،   3970928104 ۳۱ نظر، ۰ در صف انتشار و ۷ تکراری یا غیرقابل انتشار

عضو کمیسیون اصل نود مجلس با بیان اینکه برای نمایندگی از خودمان به مجلس نرفتیم، بلکه برای مردم به مجلس رفتیم و ایا به حقوق ملت حساس هستیم، گفت: مطالبات برخی نمایندگان ملی و عمومی نیست و وقتی وزیر آن را اجرای نمی‌کند، استیضاح مطرح می‌شود که وزیر را مجاب به انجام خواسته‌های شخصی کنند.

عثمانی در واکنش به توهین نماینده سراوان: مردم می‌گویند آیا به خاطر حق ما هم حساسیت نشان می‌دهید/ مجلس در راس امور است نه نماینده/ استیضاح وزیر اقتصاد، یک افتضاح ملی است

به گزارش الف، پس از انتشار ویدیویی از محمدباسط درازهی، نماینده سراوان در فضای مجازی که در این فیلم خطاب به انتظامات اداره گمرک الفاظ نامناسبی به کار می‌برد، این نماینده و مجلس شورای اسلامی به این موضوع واکنش نشان داد و نمایندگان اعتراضاتی نسبت به انتشار این فیلم داشتند و حتی نشست غیرعلنی مجلس با حضور وزیر اقتصاد را تشکیل و برگزار کردند.

از سوی دیگر یکی دیگر از نمایندگان هم از کلید خوردن استیضاح فرهاد دژپسند وزیر اقتصاد به دلیل آنچه توهین به نماینده سراوان عنوان شد؛ خبر داد که  ۴۰ نماینده آن را تهیه کرده‌اند. نمایندگان استیضاح کننده خواستار عزل رئیس گمرک و رئیس حراست گمرک شدند.

درباره کلیپ منتشر شده نماینده سراوان و چند نکته

البته فرهاد دژپسند، وزیر امور اقتصادی و دارایی روز گذشته در پاسخ به سوال خبرنگار الف مبنی بر اینکه آیا عذرخواهی از نماینده سراوان صحت دارد یا نه، گفت: نه؛ عرض کردم اگر همکاران گمرک اشتباه کرده باشند، هم با آنها برخورد می‌کنم و هم عذرخواهی می‌کنم.

عکس العمل فوری مجلس و برگزاری سریع جلسه غیرعلنی برای بررسی موضوع قابل تامل است؛ در همین راستا خبرنگار الف گفت‌وگویی با محمدقسیم عثمانی، عضو کمیسیون اصل ۹۰ قانون اساسی و نماینده مردم بوکان در مجلس شورای اسلامی انجام داده است که در ادامه می‌خوانید:

*چهار دختربچه در آتش سوختند، اما کسی تهدید به استعفا نکرد

*ارزیابی شما از فیلم منتشر شده در فضای مجازی و توهین نماینده سراوان چیست؟

من فیلم را به طور کامل ندیدم، اما آنچه که مسلم است اینکه گمرگ باید هماهنگی لازم برای حضور را نمایندگان انجام دهد، چراکه نماینده برای کار مردم به گمرک و دستگاه‌‌های اجرایی مراجعه می‌کند. این ناهماهنگی وجود داشته و فرد نگهبان متاسفانه برخورد شایسته‌ای با نماینده سراوان نداشته است؛ از سوی دیگر بر اثر عصبانیت، همکارمان هم که برای انجام امور مردم مراجعه کرده بود، از نظر روحی به ایشان فشار وارد شده و این نماینده هم کلمه‌ای را به کار برده که شایسته‌شان وی نبوده و نیست و نباید این الفاظ را به کار می‌برد.

البته از همه مهم‌تر و بدتر این است که از این ماجرا فیلمی گرفته و در فضای مجازی منتشر شده است. نهایتا یک نماینده‌‌ای مورد بی حرمتی قرار گرفته که نباید این گونه می‌شد و اعتراض من این  است که وقتی به نماینده‌ای این گونه بی‌احترامی می‌شود، صرفنظر از اینکه حق بوده یا ناحق، حساس می‌شویم و بی‌دلیل می‌خواهیم وزیر اقتصاد را احضار و استیضاح کنیم‌! و می‌گویم اگر این فرد را برکنار نکنید، من استعفا می‌دهم و... که اقدام درستی نیست.

ایشان (نماینده سراوان) که نماینده خوبی هم هستند که نماینده مردم استان سیستان و بلوچستان است، اما از طرف دیگر همین دیروز هم چهار دختربچه در مدرسه‌ای در زاهدن در آتش سوختند، اما نه در مورد آن صحبتی شد و نه وزیر را احضار و استیضاح می‌کنیم و نه توضیحی خواستیم و نه تهدید به استعفا می‌کنیم؛ عکس العملی هم نشان نمی‌دهیم و این موضوع را در فضای مجازی و رسانه‌ای همانند این موضوع منتشر نشد.

 *چرا نسبت به مردم خودمان حساسیت نداریم/ مجلس در راس امور است نه شخص نماینده/ نباید اشتباه شود که نماینده خودش را در راس امور  بداند

بحث این است که چرا نسبت به خودمان این‌قدر حساس هستیم، ولی نسبت به مردم خودمان این قدر حساسیت نداریم. وقتی می‌گویم مجلس در راس امور است و نباید اشتباه شود که نماینده خودش را در راس امور  بداند. رهبری بارها تاکید کردند که مجلس در راس امور است، ولی شخص نماینده در راس امور نیست و یک مسوول و یک شخص است مانند یک وزیری که آن وزیر هم در راس امور نیست.

امام خمینی (ره) فرمودند مجلس عصاره فضایل ملت است، اما چقدر با موضوعات، فاضلانه برخورد می‌کنیم و آن وقت می‌توان انتظار داشت که با رفتار فاضلانه ما، مجلس در راس امور قرار بگیرد یا نگیرد. واقعا چقدر با عصاره فضایل ملت فاصله داریم؛ همان‌قدر هم از در راس امور بودن فاصله داریم. اگر نماینده حقی دارد، از آن سوی دیگر تکالیفی هم دارد و نمی‌توان تکالیفمان را نادیده بگیریم و فقط حقمان را مطالبه کنیم.

بحث این است که نماینده مردم هستیم و وقتی به یک نفر بی‌احترامی می‌شود، این‌قدر حساسیت نشان می‌دهیم، ولی زمانی‌که چهار بچه معصوم در آتش می‌سوزند، بی‌تفاوت هستیم. واقعا مانده‌ام که چه کاری انجام می‌دهیم و به کجا می‌رویم.

*برای نمایندگی از خودمان به مجلس رفتیم؟

*باتوجه به اینکه عملکرد مجلس در بعضی موارد  نقد وارد است و این در نگاه مردم موجب می‌شود که مردم از کارمند دفاع کرده و به نماینده اعتراض کنند و مردم به عملکرد مجلس نقد دارند؛ ارزیابی شما در این خصوص چیست؟ 

به نظرم حساسیت بیش از حد به این موضوع باعث دلخوری مردم می‌شود و می‌گویند آیا به خاطر حق ما این میزان حساسیت نشان می‌دهید. ما واقعا این‌قدری که نماینده خودمان هستیم، آیا نماینده مردم هم هستیم؛ درحالی‌که ما برای نمایندگی از خودمان به مجلس نرفتیم، بلکه برای مردم رفتیم؛ یعنی آن‌قدری که به حقوق ملت حساس هستیم، آیا همین قدر به حقوق خودمان هم حساس هستیم. نقد اساسی اینجا است که به عنوان نماینده مردم  اگر در جایی حقی هم از شخص ما ضایع می‌شود، به دلیل راعایت حق ملت و مردم خیلی از جاها باید کوتاه بیاییم تا حقی از مردم ضایع نشود و آسیب نبینند.

*ما هم مسئول هستیم/ باید توسط مردم استیضاح شویم

* نظرشما در مورد استیضاح وزیر اقتصاد براساس این موضوع چیست؟

استیضاح به خاطر یک نگهبان جلوی درب به فرض اینکه همه رفتار نماینده هم منطقی و مبتنی بر اصول و اخلاق و ادب باشد، صحیح نیست. یک نگهبان جلوی درب خطایی انجام داده است، آیا باید وزیری که یک ماه از وزارتش می‌گذرد و به خاطر اقدام این نگهبان استیضاح شود، در حالی‌که آن وزیر یک بار هم از آنجا رد نشده است و براین اساس ما هم مسئول هستیم و باید توسط مردم استیضاح شویم.

*مطالبات برخی نمایندگان شخصی و فردی است/ اجرای استیضاح وزیر اقتصاد یک افتضاح ملی است

مواقعی مشاهده می‌شود که برخی از نمایندگان از موضوع استیضاح و موارد دیگر به نفع خود و برای گرفتن امتیازی استفاده می‌کنند، ارزیابی شما چیست؟

متاسفانه این موضوع وجود دارد؛ بسیاری از مطالبات شخصی و فردی پشت استیضاح‌ها کتمان می‌شود و در خیلی از موارد دلیل استیضاح آن چیزی نیست که در متن استیضاح نوشته می‌شود، این ایراد اساسی است که دستگاه‌های نظارتی باید توجه کنند تا دلایل استیضاح وزیری که نماینده‌ای عنوان می‌کند، باید واقعی و منطقی باشد.

مثلا بنده یک خواسته شخصی دارم و می‌خواهم به برادرم مسوولیتی بدهند، اما انجام نمی‌دهند و چون اجازه چنین کاری را نمی‌کنند، می‌خواهم وزیر را به دلایل سوءمدیریت و... استیضاح کنم؛ در حالی که مشکل چیز دیگری بوده و نماینده آن را با روشی دیگری بروز می‌دهد؛ البته همه نمایندگان اینگونه نیست و نمایندگانی داریم که دغدغه‌های ملی، ملت و نظام را دارند، اما برخی نمایندگان هم هستند که دغدغه فردی و شخصی دارند و نمی‌توان  آن کتمان کرد و نادیده گرفت.

مطالبات برخی نمایندگان ملی و عمومی نیست و وقتی وزیر اقناع به اجرای آن نمی‌شود و یا گردن در مقابل خواسته نماینده خم نمی‌کند، بعضا استیضاح رخ می‌دهد و این استیضاح بهانه جویی است تا وزیر را مجاب و مکلف به انجام خواسته‌های شخصی کنند؛ البته در مورد استیضاح وزیر اقتصاد، اگر رخ دهد یک افتضاح ملی است؛ آن هم در شرایطی که بزرگ‌ترین دغدغه مردم بحث اقتصادی است و درست نیست که بخواهیم یک وزیر را به خاطر بی احترامی یک فرد دیگری استیضاح کنیم و این تصمیم بسیار خودخواهانه‌ای است.