سخنگوی وزارت خارجه در گفتگو با الف مطرح کرد: بازدید ربیعی از کشتی حادثه دیده چینی/ درباره شکایت از چین قضاوت زودهنگام است/ چین هیچ کوتاهی نکرده است/ باید ابتدا مکالمات جعبه سیاه بررسی شود

گفتگو از معصومه پورصادقی،   3961025198 ۱۵ نظر، ۰ در صف انتشار و ۹ تکراری یا غیرقابل انتشار

هشت روز پس از آتش گرفتن نفتکش ایرانی در آب‌های کشور چین، روز گذشته علی رغم تلاش مقامات ایرانی و چینی، عصر دیروز به دنبال آتش‌سوزی گسترده، پیش از 8 روز نفتکش ایرانی سوچی با 29 خدمه غرق شد.

بازدید ربیعی از کشتی حادثه دیده چینی/ درباره شکایت از چین قضاوت زودهنگام است/ چین هیچ کوتاهی نکرده است/ باید ابتدا مکالمات جعبه سیاه بررسی شود

گمانه‌زنی‌های و در ادامه انتقادهایی به نحوه امداد و نجات نفتکش سانچی از تعلل وزارت خارجه در اعزام نیروی ایرانی و فشار به طرف چینی در تسریع عملیات مطرح شد.

یکی از اعضای کمیسیون امنیت ملی مجلس در انتقاد به وزارت امورخارجه گفت: از دستگاه دپیلماسی تحرک ویژه ای ندیدم. بهتر بود بالاخره وزیر امور خارجه تحرکات بیشتری انجام می داد. باید دستگاه دیپلماسی تحرکی بیشتری انجام می داد اما ارزیابی ما خیلی مثبت نبود.

 

عناوین مرتبط:‌ عملکرد چین در حادثه نفتکش سانچی/ ایران می تواند از چین شکایت کند؟

 

بهرام قاسمی سخنگوی وزارت امورخارجه در گفتگو با خبرنگار الف، در پاسخ به این سوال که آیا انتقادهایی وجود دارد که وزارت امورخارجه در مورد سانحه نفتکش ایرانی کوتاهی کرده است، اظهار داشت:وزارت امورخارجه در پیگیری حادثه نفتکش ایرانی هیچ کوتاهی انجام نداده است. وزارت خارجه با تمام توان خود از لحاظات اولیه حادثه به وظایف ذاتی خود عمل کرد و از همان ساعات اولیه نخست عمق این حادثه دلخراش و غم بار روشن شد.

وی تصریح کرد: به دستور آقای ظریف وزیرامورخارجه کشورمان ستادی در وزارت امورخارجه تشکیل شد و دستور العمل های لازم به نمایندگی های ما در پکن و شانگهای داده شد و ما به صورت مستمر و دائم با پکن در تماس بودیم. حتی یک مکالمه تلفنی دیگر نیز در همان ابتدا وزیرخارجه با سفیرمان در خصوص پیگیری این موضوع صورت گرفت.مقامات و سفارت دو کشور ساعت به ساعت با یکدیگر گفتگو داشته و این موضوع را پیگیری می کردند و مقامات ما در پکن در ستاد بحران چین حضور پیدا کردند اما عمق حادثه و میزان نفتی که در این کشتی وجود داشت و عمق بیش از 150 متر شعله آتش مانع ورود امدادگران به کشتی شد.

قاسمی ادامه داد: وزارت خارجه حتی برای جذب امکانات بیشتر با سازمان جهانی دریانوردی وارد مذاکره شد و با دولت چین، ژاپن و کره جنوبی نیز در حال رایزنی بود و هرچه که در دست وزارتخارجه به عنوان تسهیل کننده الزاماتی که باید انجام شود، صورت گرفت.

وی در پاسخ به این سوال که آیا چین در فرآیند امداد و نجات کوتاهی کرده و سرعت و همکاری مناسب برای اطفای حریق نفتکش را نداشته است، اظهار داشت: صراحتا عنوان میکنم که دولت چین در این خصوص کوتاهی نکرده است. از ابتدای حادثه دولت چین سعی کرد با همکاری و همیاری طرف ایرانی به جلوگیری از فوران آتش و خاموش کردن آن جلوگیری کند اما متاسفانه به دلیل شرایط خاص حادثه و منطقه امکان عملیات نبود و نباید با فرافکنی افراد را در داخل و خارج از کشور مقصر جلوه دهیم .

سخنگوی دستگاه دیپلماسی تاکید کرد: در تماس های مکرری که با پکن صورت می گرفت مسئولان زیر ربط ایرانی و کارشناسان تیم عملیات امداد و نجات که از ایران به منطقه اعزام شده بودند همواره سعی می کردند با کمک چینی ها امداد رسانی کنند. همینطور همواره بین مقامات چینی و ژاپنی سعی داشتند با ورود دستگاههای جدید و عملیات مشترک در روز بامداد یکشنبه در صورت رخ ندادن حادثه ای مثل کاهش دما، عدم اتفاق یا انفجار دیگری در دررون نفتکش انجام دهند که متاسفانه دمای نفتکش به بیش از 900 درجه رسید و باعث این حادثه شد.
 
وی در پاسخ به این سوال که بحثی مطرح است که چینی ها در این خصوص کارشکنی کرده اند و به نظر شما آیا شکایت از چین در مجامع بین المللی نیاز است یا خیر، اظهار داشت: همانطور که گفتم چین از ابتدای حادثه با ارائه تسهیلات به ایران در سعی کرد تا به ایران کمک کند و قضاوت زود هنگام در مورد چین صحیح نیست چراکه ما برخوردهای آتی ما بعد از گزارش های فنی که از جعبه سیاه بیرون خواهد آمد، مشخص خواهد شد.
 
وی همچنین در پاسخ به این سوال که ایا چینی ها مانع از بازرسی ایران به کشتی چینی شده است، گفت : خبرهای رسیده به ما حاکی از این است که آقای ربیعی رئیس کمیته پیگیری حادثه نفتکش سانچی از کشتی چینی که به نفتکش ایرانی برخورد کرده بازدید کرده اند و متخصصین ما در آینده با پرسنل این کشتی چینی احتمالا گفتگویی خواهند داشت.

قاسمی در تشریح چرایی این حادثخ گفت: اینکه حادثه به چه علت و چرا رخ داده است باید روشن شود چراکه گمانه زنی های مختلفی در این خصوص وجود دارد. امید ما این است که سرنخ هایی از چگونگی این حادثه از جعبه سیاه به وجود بیاید.
 
این دیپلمات وزارت خارجه همچنین در پاسخ به این سوال که آیا ایران همچنان پیگیر حقوقی این موضوع خواهد بودِ گفت: نفرات و کارشناسان ما موضوع را کماکان ادامه می دهند و تمام اقدامات لازم را برای یافتن چرایی موضوع به کار خواهند برد. ملاک ما گزارش فنی است که در اختیار ارگان های زیر ربط خواهد گرفت.