محاسبات غلط بایدن درباره حشد شعبی

جهان،   4000408060 ۵۷ نظر، ۰ در صف انتشار و ۹ تکراری یا غیرقابل انتشار

تجاوز آشکار ایالات متحده علیه مواضع حشد شعبی و حاکمیت عراق بدون توجه به رویدادهای سیاسی این کشور، نشان می‌دهد که بایدن با عدم درک درست از تحولات منطقه موج تازه قیام عراقی‌ها برای اخراج آمریکایی‌ها را برانگیخته خواهد کرد.

به گزارش الف، به فاصله کوتاهی از برگزاری رژه نظامی حشد شعبی عراق با حضور مقامات رسمی این کشور، جنگنده‌های ایالات متحده آمریکا بامداد دوشنبه مواضع حشد شعبی در منطقه البوکمال واقع در مرزهای مشترک سوریه و عراق را هدف قرار دادند. در جریان این تجاوزات که آمریکایی‌ها مدعی هستند در چارچوب مبارزه با تروریسم انجام داده‌اند، 4 نیروی حشد شعبی و نیز یک کودک سوری به شهادت رسیدند.

اما نیروهای مقاومت در برابر این تجاوز ساکت ننشستند و ساعاتی بعد رسانه‌ها از حمله  راکتی مقاومت به مقر ائتلاف آمریکایی موسوم به ضد داعش در  میدان نفتی «العمر» در «دیر الزور» در خاک سوریه خبر دادند.

بر همین اساس می‌توان پیامدهای این تجاوز آمریکایی‌ها و نیز پاسخ‌های احتمالی مقاومت در صورت ادامه‌دار شدن تجاوزات را از جنبه‌های مختلف مورد بررسی قرار داد.

در وهله نخست توجه به این نکته ضروری است که حمله به مواضع حشد شعبی به دستور «جو بایدن» رئیس جمهوری جدید ایالات متحده صورت گرفت، آن هم در حالی که وی با خروج چند سامانه ضد موشکی از عربستان و عراق و کویت و اردن مدعی عقب‌نشینی از منطقه است. اما این حمله نشان داد که همه دولت‌های آمریکا-چه دموکرات باشند چه جمهوری‌خواه-، در جاه‌طلبی‌های خود در خاورمیانه به یک صورت عمل می‌کنند و بنابراین بایدن نیز همانند «دونالد ترامپ» رئیس جمهور سابق ایالات متحده عراق و سوریه را در راس منافع استراتژیک خود در منطقه می‌بیند و قصد تخلیه این کشورها از نظامیان آمریکایی را ندارد.

نکته دیگر این که حملات مذکور که نقض آشکار حاکمیت عراق است هم‌زمان با اجلاس سه جانبه عراق و مصر و اردن در بغداد صورت می‌گیرد. این امر نشان می‌دهد که آمریکا هیچ اهمیتی برای رویدادهای عراق و موضوعات سیاسی این کشور و نیز دولت آن قائل نیست. 

همچنین در شرایطی که نیروهای مقاومت در منطقه در قدرتمندترین وضعیت ممکن خود قرار دارند و پس از تحولات اخیر فلسطین و نتایج نبرد شمشیر قدس، به نظر می‌رسد که دولت بایدن درک درستی از تحولات منطقه ندارد؛ همانطور که «عبدالباری عطوان» تحلیلگر برجسته جهان عرب در توئیتی با عنوان « موجودیت آمریکا در عراق و سوریه رو به زوال است» اعلام کرد: بایدن از تجربه شکست در افغانستان درس نگرفته و با آتش بازی می‌کند.

اما این تجاوزات قطعا پیامدهای منفی برای دولت بایدن در این مرحله به دنبال خواهد داشت. همانطور که گفته شد رژه نظامی حشد شعبی با حضور «مصطفی الکاظمی» نخست‌وزیر عراق و تاکید وی بر جایگاه بالای این نیروها در کشور و نقش پررنگی که در مبارزه با تروریسم ایفا کردند، محبوبیت نیروهای مردمی عراق را نزد مردم این کشور دو چندان کرد.

حمله آمریکایی‌ها به مواضع حشد شعبی در چنین شرایطی با خشم گسترده عراقی‌ها همراه خواهد شد و همچنین به ویژه آنکه در زمان اجلاس سه جانبه با مصر و اردن انجام شده، دولت عراق را که معمولا در قبال تجاوزات واشنگتن سکوت می‌کند نگران خواهد کرد. بر این اساس باید منتظر موج تازه خیز عراقی‌ها و نمایندگان این کشور برای اقدام جهت اجرای مصوبه پارلمان در خصوص اخراج نظامیان بیگانه که در ژانویه 2020 به دنبال شهادت سردار سپهبد «قاسم سلیمانی» و «ابومهدی المهندس» به  دست تروریست‌های آمریکایی تصویب شد باشیم.

از سوی دیگر حشد شعبی با محکوم کردن این تجاوزات به آمریکایی‌ها هشدار داد که قطعا انتقام خواهد گرفت و همانطور که تجربه ثابت کرده، این هشدار به زودی عملی می‌شود. همچنین بعید نیست نخستین عملیات انتقامی مقاومت از اشغالگران آمریکایی، در سفارت ایالات متحده در منطقه سبز بغداد و یا پایگاه «عین‌الاسد» که پیش از این نیز در اولین واکنش انتقامی به شهادت سردار سلیمانی آماج موشک‌های ایرانی قرار گرفت، باشد. به ویژه اینکه نیروهای مقاومت عراق امکانات و توانایی لازم برای مورد هدف قرار دادن این دو موضع ایالات متحده را با استفاده از موشک و پهپاد دارند.

به گفته کارشناسان مشکل مشترک همه رهبران آمریکایی این است که از تجربه‌های شکست واشنگتن در خاورمیانه درس نمی‌گیرند. به نظر می‌رسد جو بایدن که معاون «باراک اوباما» رئیس جمهور سابق ایالات متحده بود فراموش کرده که ارتش آمریکا قبل از ظهور رسمی گروه‌های مقاومت در عراق، در سال 2011 مجبور به عقب‌نشینی از خاک این کشور شد. همچنین واشنگتن پس از 20 سال حضور بی‌نتیجه و صرف 2 تریلیون دلار، ناچار شد بیش از 3600 سرباز خود را از افغانستان خارج کند.

به باور تحلیلگران و کارشناسان، آمریکا همانگونه که از افغانستان خارج شد، با وجود تلاش‌هایی که برای ماندن در عراق و سوریه می‌کند، در نهایت باید این دو کشور را نیز ترک کرده و به دنبال یافتن محل نفوذ جدیدی برای خود باشد. حمله به مواضع بسیج مردمی عراق در بازه زمانی کنونی موجب تقویت حقانیت حشد شعبی در جامعه عراق می‌شود و روند فشارهای این کشور برای اخراج آمریکایی‌ها را سریعتر می‌کند. 

در سایه برگزاری اجلاس سه جانبه عراق با مصر و اردن، بغداد در صدد بازیابی جایگاه منطقه‌ای و اسلامی خود بوده و بر همین اساس عدم واکنش دولت عراق به نقض آشکار حاکمیت این کشور توسط بیگانگان، ماهیت این دولت را زیر سوال می‌برد.

در این شرایط دولت الکاظمی موظف است با کنار گذاشتن مواضع نرم خود در قبال آمریکایی‌ها- نه صرفا از حشد شعبی- بلکه از تمامیت ارضی عراق و ملت این کشور در برابر تجاوز آمریکایی‌ها دفاع کند. حتی اگر سکوت دولت در قبال این تجاوزات نیز ادامه داشته باشد، استراتژی گروه‌های مقاومت ثابت کرده که مقابل چنین تحرکاتی ساکت نخواهند بود.