یک کانون تفکر امریکایی مدعی شد:

تلاش چین و روسیه برای تضعیف جایگاه مسلط دلار

آلکس ون نس*، 17 آذر 93

17 آذر 1393 ساعت 9:47


مهمترین موضوع قرارداد گازی اخیر چین و روسیه، شیوه ای است که چین پول آن را خواهد پرداخت. در اجتنابی عمدی از دلار، روسیه به عنوان پول گاز، یوان دریافت می کند.

دلار امریکا جایگاه پول ذخیره ارزی دنیا را در اختیار دارد و اغلب تجارت دنیا به دلار امریکا صورت می گیرد. از آنجا که از دلار زیاد استفاده می شود، تقاضای قابل توجهی [برای دلار] در دنیا ایجاد می گردد و به دولت امریکا مزیتی در استقراض بین المللی می دهد.

چین و روسیه از این مزیت ذاتی که امریکا از داشتن جایگاه ارز ذخیره بین المللی و تنها ابرقدرت دنیا بودن به دست آورده ناخشنودند و سال ها در پی تضعیف آن بوده اند. سال گذشته چین پیمان پولی دوجانبه مهمی با اتحادیه اروپا منعقد کرد که یوان را به جایگاه پول ذخیره ارزی جهانی نزدیکتر کند. روسیه و چین به انعقاد پیمان های پولی دوجانبه بین خود همت گماشته اند تا دلار را از پرداخت های دوجانبه حذف کنند.

بانک های مرکزی دو کشور ذخایر طلای بزرگی جمع آوری کرده اند. انباشت انبوه طلا راهی برای مقابله با بحران های ارزی احتمالی و حمایت از ارز ملی با ذخایر طلاست. در چند ماه اخیر، روسیه مشغول به موج سنگینی از خرید طلا بوده تا اثر تحریم های غرب را خنثی کند و نیز استقلال خود را از نظام مالی غرب تسریع نماید.

روسیه و چین در حال هدایت امریکا به سوی بحران ارزی هستند. حجم عظیم بدهی ملّی که از استقراض های سنگین امریکا انباشته شده، قابل تحمل نیست. با اتکای کمتر جامعه بین المللی به دلار، نابودی جایگاه پول ذخیره ارز بین المللی امریکا منجر به نرخ بهره بالاتر، افزایش قیمت ها و مشکلات بیشتر در بازپرداخت بدهی امریکا خواهد شد.

به گزارش الف، ابراز نگرانی آشکار کانون های تفکر امریکایی از تضعیف جایگاه دلار، سوالی اساسی را طرح می نماید که چرا بانک مرکزی ایران، به رغم سیاست استکبار ستیزی نظام جمهوری اسلامی، اقدام به انعقاد یک پیمان پولی دوجانبه در راستای تضعیف جایگاه دلار در نظام پولی بین المللی، حتی با همتای روسی یا چینی خود نکرده است و در این زمینه همچنان در حالت کما به سر می برد!؟
*مدیر اطلاعات عمومی مرکز سیاست گذاری امنیتی و کارمند سابق کنگره آمریکا


کد مطلب: 251792

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcdnf0xxyt0k56.2a2y.html?251792

الف
  http://alef.ir