روایت جدید رسایی پیرامون تابعیت بریتانیایی روحانی/ آمریکا: اشتباه کردیم از برجام خارج شدیم

گروه سیاسی الف،   4021027101 ۴۹ نظر، ۰ در صف انتشار و ۳۲ تکراری یا غیرقابل انتشار

هر روز اخبار فراوانی در رسانه‌ها منتشر می‌شود که دنبال کردن آن‌ها ـ حتی برای آنانی که اهل مطالعه اخبار هستند ـ کار دشواری است. بسته خبری ـ تحلیلی الف، با رصد اخبار و رویدادهای مهم، همچنین تحلیل‌های صورت گرفته در این زمینه، مخاطبان خود را از مهم‌ترین وقایع روز آگاه می‌کند.

روایت جدید رسایی پیرامون تابعیت بریتانیایی روحانی/ آمریکا: اشتباه کردیم از برجام خارج شدیم

واکنش معاون رئیسی به اقدامات علی کریمی

حمایت علی کریمی، فوتبالیست سابق از تروریست‌ها و مواضع او علیه کشور موجب شده تا برخی از لزوم پیگیری حقوقی او در مراجع بین‌المللی صحبت کنند.

محمد دهقان معاون حقوقی رییس جمهور در حاشیه هیئت دولت، در پاسخ به این سوال که در مورد علی کریمی و اقداماتی که علیه امنیت ملی انجام داده آیا کاری صورت گرفته است یا خیر، اظهار داشت: «افرادی که از کشور رفته‌اند تابع ایران هستند. هر فردی چه تبعه ایران چه غیرتبعه ایران علیه امنیت ملی کشور اقدامی انجام دهد تحت پیگرد قرار می‌گیرد. این اقدامات به موقع توسط دستگاه‌های ذیربط انجام خواهد شد.»

معاون حقوقی ریاست جمهوری با اشاره به شکایت آفریقای جنوبی از رژیم صهیونیستی تصریح کرد: «بر اساس کنوانسیون نسل‌کشی ۱۹۴۸ این شکایت انجام شد. ما به خاطر برداشتی که از کنوانسیون و ماده ۹ آن داشتیم چون این شائبه وجود داشت که شکایت مستقیم ما ممکن است منجر به شناسایی رژیم صهیونیستی به عنوان دولت باشد، از این کار اجتناب کردیم. اما بلافاصله به محض شکایت آفریقای جنوبی ما هیئت تشکیل دادیم و دوستان درحال تهیه متنی برای ورود ثالث هستند و ما هم به زودی اقدام می‌کنیم و در دیوان بین‌المللی دادگستری به عنوان وارد ثالث شکایت خومان را علیه رژیم صهیونیستی مطرح خواهیم کرد.»

دهقان درباره شکایت از ترامپ به دلیل نقش در ترور سردار سلیمانی گفت: «ما در حال انجام دو اقدام هستیم. راجع به کلیه کسانی که در ترور شهید سلیمانی نقش داشتند ما در داخل کشور پرونده تشکیل دادیم و قوه قضاییه در حال رسیدگی است و آنها به خاطر جرم شخصی‌شان تحت تعقیب قرار می‌گیرند و به زودی قوه قضاییه و محکمه عدلی که در این زمینه شکل گرفته رای لازم را صادرو ما آنها را تعقیب خواهیم کرد.»

وی افزود: «اما علیه دولت آمریکا هم ما شکایت تهیه کرده‌ایم و الان به دولت آمریکا اخطار داده‌ایم و در پایان فروردین ۱۴۰۳ شکایتمان را در دیوان بین‌المللی دادگستری علیه دولت آمریکا به ثبت می‌رسانیم و موضوع را تعقیب می‌کنیم.»

******

اشتباه کردیم از برجام خارج شدیم

«آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه آمریکا در حاشیه نشست داووس و در پاسخ به پرسش‌های «توماس فریدمن» ستون‌نویس روزنامه نیویورک‌تایمز، درباره مسائل مختلفی از جمله اوضاع در منطقه غرب آسیا، برنامه هسته‌ای ایران، روابط آمریکا با چین و جنگ اوکراین اظهارنظر کرد.

وزیر خارجه آمریکا در این نشست با اشاره به اینکه برنامه هسته‌ای ایران در زمان اجرای برجام محدود شده بود، گفت: «به نظر من خروج از توافق هسته‌ای ایران یک اشتباه بزرگ بود. ما برنامه هسته‌ای ایران را داخل یک جعبه قرار داده بودیم.»

بلینکن با اشاره به خروج دولت «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور سابق آمریکا از توافق هسته‌ای در سال ۲۰۱۸ گفت: «از زمانی که این توافق کنار گذاشته شد، از این جعبه خارج شده است. در حال حاضر، به دلیل این که دیگر این توافق را نداریم، در موقعیتی قرار داریم که نمی‌خواستیم در آن باشیم.»

***

مشارکت مردم در انتخابات، بالای 45 درصد خواهد بود 

محمدعلی وکیلی، چهره سیاسی – رسانه‌ای اصلاح‌طلب و نماینده مجلس دهم، در گفت‌وگو با جهان‌نیوز در خصوص انتخابات اسفندماه و میزان مشارکت احتمالی این دوره صحبت کرد.

وی با انتقاد از مجلس یازدهم و راهبرد آن نسبت به انتخابات اظهار داشت: «برداشتم این است که یک بدعتی توسط مجلس کنونی گذاشته شد تحت عنوان پیش ثبت نام و این پیش ثبت نام عرصه را برای نخبگان جامعه تنگ کرد و اصلاً بخش نخبگانی جامعه را غافلگیر کرد. بدون اینکه جامعه توجیه شود که اصلاً کارکرد این پیش ثبت نام چه هست ناگهان معلوم شد با تکیه بر زمان پیش ثبت نام فرصت برای ثبت نام نخبگان در زمان اصلی ثبت نام دیگر وجود ندارد به همین جهت سبد ثبت نام شدگان حداقل از نظر جریان اصلاح طلب سبد غنی به حساب نمی‌آید. خُب حالا همان سبد ثبت نام شدگان هم به دلیل روش جدیدی که در این دوره شاهد بودیم و اینکه هیات‌های اجرایی ورود کردند همچون خود هیات‌های نظارت به مسئله صلاحیت‌ها ورود محتوایی کردند خُب این هم باعث ریزشی شد.»

این فعال سیاسی ادامه داد: «در حال حاضر حتی اگر شورای محترم نگهبان در نتیجه اولیه هیات‌های نظارت تجدیدنظر کند و با یک مدارایی تعدادی از این ردصلاحیت شده‌ها یا عدم احرازی‌ها را برگرداند باز هم بر اساس برآوردها یک جریان سیاسی همچنان کُمیتش در انتخابات لنگ است و دستش برای رقابت خالی است و همچنان می توان گفت که انتخابات 1402 هم انتخابات بین جریان اصولگرا است تا بین جریان اصلاح طلب و اصولگرا. یعنی یک انتخابات درون جریانی را شاهد خواهیم بود. با این اوصاف با توجه به آمارهایی که از شهرستان‌ها می‌آید پیش بینی خودم مشارکت بالای 45 درصد خواهد بود به نظر من این میزان مشارکت، مشارکت خوبی است. با توجه به وضعیتی که هم اکنون در شهرستان‌ها شاهد هستیم به نظر من از دور قبل بیشتر می‌شود اما در تهران به نظر من وضع به مراتب از دور قبل بدتر می‌شود.»

وکیلی در خصوص نقش‌آفرینی سید محمد خاتمی در انتخابات پیش‌رو عنوان کرد: « اگر آقای خاتمی دوباره «تکرار می‌کنم» را تکرار کند، حتما موجی از مشارکت ایجاد می‌شود. اما ما این طرف خط می‌گوییم که انتقاد داریم که چرا آقای خاتمی این کار را نمی‌کند و معتقدیم که آقای خاتمی این کار را باید بکند. اما اگر شما می‌دانید که «تکرار می‌کنم» آقای خاتمی روی مشارکت تاثیر می گذارد چرا با خاتمی آشتی نمی‌کنید.»

******

روایت رسایی از ممانعت لاریجانی در افشای تابعیت بریتانیایی روحانی

حمید رسایی، نماینده سابق مجلس در گفت‌وگو با خبرگزاری دانشجو از تابعیت بریتانیایی حسن روحانی و ممانعت علی لاریجانی در افشای این مسئله سخن گفت.

وی اظهار داشت: «کسانی که منتقد روحانی بودند و درخواست محاکمه روحانی را داشتند، اکنون به این قانع شدند که فقط تایید صلاحیت نشود. یکی از ۸۰۰ هزار نفر امضاکننده درخواست محاکمه آقای روحانی بودم. تایید صلاحیت روحانی باعث کاهش مشارکت می‌شود. روحانی صلاحیت فردی ندارد. ۱۷ سال سفر مشکوک به انگلیس داشته و باید بررسی شود. مگراخذ مدرک دکترا ۱۷ سال طول می‌کشد؟!»

رسایی خاطرنشان کرد: «در پاسپورت آقای روحانی ورود و خروج بعضی از سفر‌ها ثبت نشده است. خاطرم هست تحقیق و تفحصی از دو تابعیتی‌ها شد که نهاد‌های امنیتی ارائه داده بودند. در راس آن لیست شخص حسن روحانی بود که تابعیت بریتانیا را دارد. اما لاریجانی نگذاشت که آن لیست رسانه‌ای شود.‌»

این نماینده سابق مجلس تصریح کرد: «می‌گویند روحانی رای ندارد پس باید تایید شود تا مردم با رای ندادن از دور خارجش کنند این غلط‌ترین منطق در برخورد با انتخابات است. نظریه "رای ندارد پس تایید کن" یعنی هر کسی رد شده؛ رای داشته است. در حالی که باید به قانون عمل کنیم پس با استناد به این منطق مسعود رجوی را هم باید تایید کنیم.»

******

بازگشت هنرمندان به تلویزیون ربطی به انتخابات دارد؟

حضور مجدد برخی هنرمندان در تلویزیون موجب شده که برخی این همکاری مجدد را به مسائل انتخاباتی مرتبط کنند.

پیمان جبلی، رئیس سازمان صداوسیما در خصوص اینکه آیا بازگشت هنرمندان به تلویزیون در راستای انتخابات است که مخاطبان بیشتری پای تلویزیون بنشینند، گفت: «چیزی تغییر نکرده است. عبارتی که همیشه گفتم را تغییر ندادم من گفتم درب صداوسیما همیشه به روی هنرمندان باز است. صداوسیمای 1402 همان صداوسیمای 1401 و 1400 است. آنچه اتفاق می‌افتد ما در برنامه‌سازی‌های مختلف‌مان همان سیاست درِ باز صداوسیما به روی هنرمندان کسانی که علاقه‌مند باشند از تریبون رسانه ملی برای مردم ساعات و لحظات خوبی را خلق کنند همان سیاست را داریم دنبال می‌کنیم با همان شیوه جلو می‌رویم. در انتخابات و غیر از انتخابات و در هر عرصه‌ای ما سیاستِ کلی‌مان این است ما در برنامه‌های مختلف بتوانیم از هنرمندانی که علاقه‌مند هستند و ما هم علاقه‌مندیم در خدمت مردم باشند از آنها استفاده کنیم.»

******

عطریانفر: نباید در انتخابات تماشاگر و منفعل باشیم

محمد عطریانفر، چهره سیاسی اصلاح‌طلبی است که اعتقاد دارد نباید اصلاح‌طلبان نسبت به انتخابات پیش‌روی مجلس شورای‌اسلامی و مجلس خبرگان بی‌تفاوت و منفعل باشند.

وی در این خصوص در گفت‌وگو با تسنیم اظهار داشت: «بنده بر اساس یک تحلیل کلی فکر می‌کنم بخش‌هایی از بدنه اصلاح‌طلبی در کشور ما این حس را دارند که موضوع انتخابات اساساً بلاموضوع شده است. حس برخی گرو‌ه‌های اصلاح طلب این است که با توجه به سیاست بسته‌ای که در بحث تایید صلاحیت‌ها در دستورکار حضرات است نامزدهای برگزیده آنها امکان تایید را ندارند لذا سوال‌شان این است که چرا باید ظرفیت‌های خود را برای رقیب فعال کنند. این دغدغه‌ای است که بنده هم رد نمی‌کنم ولی در مقام توصیف، واقعیت‌ را ترسیم می‌کنیم که ما هم این مسئله را رد نمی‌کنیم.»

عطریانفر ادامه داد: «بخشی از احزاب اصلاح‌طلب رویکرد اینچنینی دارند، درتوصیف وضعیت نابسامان و غیر پاسخگو حزب کارگزاران نیز مؤید است اما در مقام تجویز سیره کارگزاران کمی با دوستان متفاوت است. ما هم آن توصیف را قبول داریم که افراد با عناوین ناموجه رد می‌شوند و فرصت برابر را از آنان می‌گیرند که آثار و تبعات آن امروز در بحث فقدان  مشارکت حداکثری در انتخابات در حال بروز و ظهور است. کارگزاران به عنوان حزب سیاست‌مدار و روشنفکر که دغدغه پیشرفت و توسعه کشور را دارد، معتقد است به صرف اینکه شرایط نامناسب سیاسی را توصیف کنیم، کافی نیست. آیا باید منفعل و تماشاگر باشیم؟ خب نظر ما این نیست. معتقدیم در حد بضاعت و قدرت باید در عرصه رقابت‌ها حضور داشت و مبارزه کاملا مصلحانه و صمیمانه کرد و در نهایت مردم را به داوری دعوت نمود.»

******

خرید هسته‌ای آمریکا از ایران

رئیس سازمان انرژی اتمی از موضوع خرید هسته‌ای آمریکا از کشورمان پرده برداشت.

محمد اسلامی معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی درباره سطح دسترسی بازرسان آژانس انرژی اتمی به تاسیسات هسته‌ای کشورمان گفت: «ما عضو پادمان هستیم و مطابق پادمان با آژانس همکاری می‌کنیم و بازرسان آژانس نیز طبق پادمان کارشناس اعزام می‌کند و در تاسیسات هسته‌ای کشور دوربین نصب می‌کند.»

وی ادامه داد: «سر و صدایی که اروپایی‌ها هر ۳ ماه یک بار علیه ایران به راه می‌اندازند بیشتر مربوط به سند برجام است. سند برجام، شده قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل که ایران نیز به موجب قانون اقدام راهبردی رفتار می‌کند. وظیفه آژانس نیست که عدم اجرای تعهدات طرف‌های برجام را گزارش کند. ما خودمان باید گزارش دهیم که این کار را انجام می‌دهیم اما گزارش‌های ما شنیده نمی‌شود.»

اسلامی اکثر کشورهای پیشرفته را خریدار آب سنگین ایران دانست و گفت: «از آب سنگین هسته‌ای کشورمان نیز مشتق گرفته و صادر می‌کنیم. آمریکایی‌ها هم یک بار آب سنگین ایران را خریداری کردند.»

******

دود سفید از دودکش اصولگرایان بلند نخواهد شد؟

برخی تحلیل‌های سیاسی حکایت از این دارد که در آستانه انتخابات مجلس انتظار می‌رفت اصولگرایان به یک تفاهم برسند و یک لیست مشترک بدهند؛ اما با اتفاقی که رخ داده و آنچه در نشست خبری شورای ائتلاف مطرح شده نشان می‌دهد که دود سفید از دودکش اصولگرایان بلند نخواهد شد. تحلیل‌گران معتقدند که اصولگرایان در حقیقت هم باید رقابت درون جریانی داشته باشند و هم رقابت برون جریانی؛ لذا باید با دو رقیب رقابت کنند.

در این‌باره امیررضا واعظی آشتیانی، تحلیل‌گر مسائل سیاسی به روزنامه «آرمان ملی» می‌گوید: «به اعتقاد من اگر بنا باشد که شورای ائتلاف از یک‌طرف بخواهد لیست بدهد و حرکت کند و جریانات دیگر اصولگرایی متفرق بیایند موقعیت برای سایر جریانات مثل اصلاح‌طلبان و اعتدالیون فراهم می‌شود. وی افزود: جریانات غیراصولگرا روی عدم ائتلاف اصولگرایان حساب باز کرده بودند و به‌نظر من هم این مساله تا کنون جواب داده است. من معتقدم که باز شورای ائتلاف عجله کرد و باید راجع به این قضیه بیشتر فکر می‌کردند و تعمق بیشتری به خرج می‌دادند و حداقل به یک توافق نسبی با سایر اصولگرایان می‌رسیدند.»

عضو حزب موتلفه اسلامی بیان کرد: «تصور من این است که رقابت اصولگرایان در ابتدا درون جریانی خواهد بود و سپس با جبهه رقیب رقابت خواهند کرد. اما جریانات سیاسی دیگر فقط یک رقیب خواهند داشت و این می‌تواند در موفقیت آنها تاثیر داشته باشد. واعظی آشتیانی تصریح کرد: من فکر می‌کنم طی روزهای آینده سایر گروه‌های اصولگرا نیز مواضع خود را رسما اعلام خواهند کرد و سر لیست‌های خود را نیز معرفی می‌کنند.

وی ادامه داد: «شورای ائتلاف با این کاری که کرد خواست دیگر گروه‌های خانواده اصولگرایی را در یک عمل انجام شده قرار دهد و آنها را در یک فشار سیاسی قرار دهد و به سمت یک چانه‌زنی یک طرفه حرکت کند. شاید هم ائتلاف شورای ائتلاف اگر طی روزهای آینده فضای اصولگرایی را بررسی کند بعید نیست که در نوع موضع‌گیری خود تجدید نظر نماید. چرا که برخی گروه‌های اصولگرایی سر لیستی آقای قالیباف را قبول ندارند و اگر هم قبول داشته باشند هم باید دید عملکرد آقای قالیباف در مدیریت مجلس کنونی با توجه به انتقاداتی که وجود دارد چه میزان موفق بوده است. ولی در هر صورت برداشت من این است که اتفاقات جدیدی ایجاد می‌شود و مواضع تازه‌ای از سوی برخی مجموعه‌ها که ائتلافی با سایرین ندارند صورت خواهد گرفت.»

******

سندزدن دستاورد رهبری به نام خاتمی

سایت مشرق‌نیوز نوشت: «علیرضا علوی‌تبار، تئوریسین اصلاح‌طلب به تازگی در گفت‌وگو با روزنامه شرق اقدام به یک دستاوردسازی عجیب برای لیدر اصلاح‌طلبان کرد. علوی‌تبار در بخشی از مصاحبه خود با اشاره به اقدامات دیپلماتیک خاتمی، گریزی هم به ماجرای وقایع آن‌روزهای افغانستان و حمله احتمالی ایران به افغانستان زده و گفته است: « در داستان افغانستان برخوردی توسط خاتمی شد و جلوی حمله ایران به افغانستان را گرفت که می‌توانست یک جنگ طولانی‌مدت و ناامنی بزرگ برای ما پدید بیاورد»!

اما باید ذکر کرد کسی که مانع جدیت تئوری حمله ایران به افغانستان شد، مقام معظم رهبری بودند نه خاتمی!

ما البته متوجه لزوم دستاوردسازی برای یک جریان سیاسی خاص و لیدر آن که دستی به فتنه 88 دارند و دستی به تحریم انتخابات هستیم اما این الزام را نباید با تمسک به ابزارهایی مثل دروغگویی و کتمان تاریخ محقق کرد.

دقت شود که جدای از دروغ محرز علوی‌تبار 2 مسئله مهم تاریخی نیز وجود دارد که می‌توان بوسیله آنها به ناحق بودن ادعای او آگاه شد.

نخست اینکه اساسا مسئله جنگ و صلح در نظام اسلامی در حیطه اختیارات رئیس‌جمهور نیست و ولی فقیه بعنوان فرمانده کل قواست که در این وادی صاحب لوح و قلم است.

ثانیا یک نگاه ساده به مواضع شداد و غلاظ اصلاح‌طلبان در قبال طالبان به وضوح هرچه تمام‌تر نشان می‌دهد که چپ‌های ایران اتفاقا چندان هم بی‌میل به حمله به طالبان نبوده‌اند و یا حداقل در سمت ممانعت با تنش علیه آنها نیز قرار نداشته‌اند.

دقت شود که این قبیل دروغ‌های اصلاح‌طلبان مسبوق به سابقه است. پیش از این، محمود میرلوحی، از فعالان جریان چپ نیز در یک مصاحبه؛ ماجرای مجبور کردن آمریکا به پرداخت غرامت جواسیس دستگیر شده‌اش در ایران که با درایت و تدبیر مقام معظم رهبری صورت گرفت را به برجام روحانی نسبت ربط داده بود!

******

طرح «دو فوریتی» برای لغو مصوبه افزایش سن بازنشستگی

علی بابایی کارنامی، رئیس فراکسیون کارگری مجلس معتقد است که مصوبه افزایش سن بازنشستگی مشکل‌ساز بوده و برخی از نمایندگان طرح دوفوریتی را برای لغو این مصوبه ارائه می‌دهند.

وی در این خصوص گفت: «افزایش سن بازنشستگی در قالب لایحه از سوی دولت به مجلس ارائه شد و از آنجا که وقتی دولت لایحه‌ای ارائه می‌دهد مجلس باید در مورد آن اظهار نظر کند، در بررسی این طرح نیزموافقین و مخالفین صحبت و نظرات خود را گفتند، بنده بنده، به‌عنوان رئیس فراکسیون کارگری مجلس به‌شدت با این لایحه مخالف بوده و هستم و دلایل مخالفتم این بود که این لایحه با رویکرد ارتقای ضریب امنیت درآمد پایدار صندوق های بازنشستگی تامین اجتماعی و حل چالش های این صندوق ها صندوق های بازنشستگی تدوین شده اما اجرای آن ناکام خواهد ماند و برای صندوق‌ها سودی نخواهد داشت.»

بابایی کارنامی ادامه داد: «از سوی دیگر در بررسی هایی که با کارشناسان و مرکز پژوهش های مجلس انجام دادیم به این نتیجه رسیدیم که با توجه به ۷ ،۸ میلیون نیروی کاری که سالانه از دانشگاه‌ها فارغ التحصیل می شوند و عرضه نیروی کار زیاد است و تقاضا اندک، این مصوبه نه برای صندوق ها انتفاعی نخواهد داشت و نه برای رضایت اجتماعی شاغلینی که از امروز تا ۳۵ یا ۴۰ سال آینده کار خواهند کرد. قانون مطرح شده قبلی نحوه تعیین افزایش سن بازنشستگی در کشور دائمی بود در صورتی که این بار این لایحه در قالب احکام و برنامه به تصویب رسید. بنابراین، از یک نظر می‌توان نتیجه گرفت که نگرانی وجود ندارد زیرا ما طیفی از نمایندگان، به‌زودی طرحی دو فوریتی را آماده خواهیم کرد و از مجلس می‌خواهیم این مصوبه را لغو کند تا به مرجله اجرا نرسد.»

رئیس فراکسیون کارگری مجلس خاطرنشان کرد: «الان، یک کارگر ساختمانی چکونه می‌تواند پرداخت ۳۵ سال سابقه بیمه را تجمل کند ضمن اینکه بحث برخی مشاغل سخت و زیان‌آور هم باید در این طرح لحاظ شود. امیدوارم با حمایت‌هایی که مجلس انجام خواهد داد بتوانیم با ملغی کردن این مصوبه، گامی به نفع کارگران و نیروهای شاغل کشور برداریم. فراموش نکنیم شورای محترم نگهبان، صرفا، تطبیق مصوبات و طرح‌های مجلس با شرع و قانون اساسی را مدنظر دارد و اینکه آیا این طرح به نفع مردم و جامعه هست یا خیر؟ بهره وری را ارتقا می دهد یا نه؟ را باید دستکاه های اجرایی و مجلس بررسی کنند .هرچند، ما این طرح را از اساس رد نمی کنیم اما با تمام توان تلاش می کنیم که انشالله جزئیات آن را بررسی و مصوبه‌ای کارشناسی‌تر جایگزین کنیم، البته اگر عمر مجلس فعلی، کفاف دهد.»