تفریحی که به قیمت نابودی ثروت ملی تمام می‌شود

  4020630071 ۳ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱ تکراری یا غیرقابل انتشار

طی چند سال اخیر جنگل‌های تاغ سبزوار که یک ثروت ملی هستند به دلیل تهیه زغال قلیان از سوی برخی سودجویان در امان نبوده و متأسفانه شاهدیم که بخشی از جنگل‌های تاغ سبزوار در آستانه نابودی قرار گرفته‌اند.

تفریحی که به قیمت نابودی ثروت ملی تمام می‌شود

رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری سبزوار در همین خصوص به ایسنا گفت: متأسفانه تاغزارهای این شهرستان هدف تاراج سودجویانی قرار گرفته که این تاغ‌ها را تبدیل به زغال می‌کنند و به قلیان سراها می‌فروشند.

عباسعلی کیانی فرد در گفت و گو با ایسنا با بیان اینکه طی چند روز گذشته مأموران یگان حفاظت این نهاد با همکاری پلیس آگاهی یک محموله ۳ تنی چوب قاچاق تاغ را در ورودی این شهرستان کشف کردند، افزود: مأموران این اداره هنگام گشت‌زنی به یک دستگاه خودرو ایسوزو مشکوک شده و آن را متوقف کردند که در بازرسی از آن این محموله چوب تاغ را کشف کردند.

وی با اشاره به اینکه خودرو مزبور پس از هماهنگی‌های لازم به پارکینگ انتقال یافت، اظهار کرد: اگرچه محموله یاد شده از مشهد به مقصد تهران بارگیری شده بود که با دستور قضایی تحویل اداره منابع طبیعی و آبخیزداری سبزوار شد اما باید جلوی قطع این سرمایه‌های ملی گرفته شود.

وی افزود: سودجویان به دلیل دوام آتش تاغ و گران بودن زغال چوب آن، اقدام به قطع درختان تاغزارهای منطقه می‌کنند و همین امر عامل اصلی تخریب و نابودی جنگل‌های تاغ دست کاشت محسوب می‌شود.

کیانی فرد با بیان اینکه حراست و توسعه تاغزارهای شهرستان سبزوار برای جلوگیری از هجوم شن‌های روان اهمیت فراوانی دارد، عنوان کرد: وسعت جنگل‌های دست‌کاشت نقش مهمی در تثبیت خاک، تلطیف هوا و پوشش گیاهی مناسب مراتع دارد.

وی عنوان کرد: طی یک سال گذشته برای تأمین نهال طرح‌های نهال‌کاری و بیابان‌زدایی شهرستان، اقدام به تولید ۴۰۰ هزار اصله نهال از گونه‌های بیابانی شده است.

۱۱۹ هزار هکتار مساحت شهرستان کانون بحرانی است

رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری سبزوار در ادامه اظهار کرد: سبزوار به عنوان یکی از شهرستان‌های برتر استان در زمینه اجرای طرح‌های بیابان‌زدایی است.

وی بیان کرد: از کل مساحت ۷۲۰ هزار هکتاری شهرستان سبزوار بالغ‌بر ۳۸۰ هزار هکتار مناطق تحت تأثیر فرسایش بادی است که ۱۱۹ هزار هکتار آن کانون بحرانی است.

کیانی فرد خاطرنشان کرد: تاغزارهای شهرستان سبزوار عامل مهمی در مقابله با توفان شن و گسترش بیابان در این منطقه هستند اما متجاوزان به طبیعت پس از قطع کردن این درختان آنها را تبدیل به زغال می‌کنند و به قلیان‌سراها یا دیگر مصرف‌کنندگان می‌فروشند.

سبزوار، یکی از مهمترین کانون‌های پدیده گرد و غبار

رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری سبزوار گفت: شهرستان سبزوار به دلیل شرایط جغرافیایی و اقلیمی از سال‌های گذشته یکی از مهمترین کانون‌های پدیده گرد و غبار بوده است.

 وی عنوان کرد: در دهه ۴۰ به منظور جلوگیری از ورود گردوخاک به شهر، جنگل‌های تاغ با هدف ماندگاری و تثبیت شن‌های روان در حوالی روستاهای مختلف کاشته شد.

کیانی فرد درخصوص وضعیت جنگل‌های دست کاشت این شهرستان گفت: هم اکنون حدود ۱۲۰ هزار هکتار جنگل طبیعی و ۵۰ هزار هکتار جنگل دست کاشت وجود دارد و همچنین ۲۱ هزار هکتار کانون فرسایش بادی در این شهرستان شناسایی شده است.

وی با اشاره به اهمیت تاغزارهای سبزوار در جلوگیری از گسترش بیابان خاطرنشان کرد: متأسفانه تاغزارهای شهرستان سبزوار هدف تاراج سودجویانی قرار گرفته که این تاغ‌ها را تبدیل به زغال می‌کنند و می‌فروشند.

با محدودیت منابع اعتباری مواجه‌ایم

کیانی فرد در ادامه به برنامه‌های اداره منابع طبیعی سبزوار برای بیابان‌زدایی اشاره کرد و افزود: سالانه بر اساس تخصیص اعتبارات استانی و ملی فعالیت‌هایی برای مقابله با بیابان‌زایی در این شهرستان انجام می‌شود که در این زمینه با محدودیت منابع اعتباری مواجه هستیم.

وی با تأکید بر ضرورت احیای جنگل‌های تاغ در سبزوار به منظور جلوگیری از پدیده ریزگردها، عنوان کرد: طی سال‌های اخیر احیاء ۵۰۰۰ هکتار از اراضی جنگل تاغ این شهرستان، کاشت درخت و تقویت پوشش گیاهی در سطح ۱۳۰ هکتار از مناطق بحرانی حاشیه کالشور بخش روداب سبزوار در راستای طرح مردمی و کاشت یک میلیارد درخت در کشور با هدف جلوگیری از گسترش بیابان‌ها و ریزگردها به اجرا درآمده است.

رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری سبزوار همچنین بیان کرد: طی سال‌های اخیر، دو منطقه بحرانی و تحت فرسایش بادی در عرصه‌های منابع طبیعی این شهرستان با عملیات نهال‌کاری، بوته کاری و بذرکاری کنترل شده است.

کمبود هشت نیروی یگان حفاظت 

وی ادامه داد: اجرای طرح‌های بیابان‌زدایی منجر به استقرار پوشش گیاهی، تثبیت شن‌های روان، ترسیب کربن، کنترل و ذخیره رواناب و افزایش تولید علوفه در منطقه شده است.

کیانی فرد افزود: بر اساس میانگین کشوری که برای هر ۱۰۰ هزار هکتار عرصه منابع طبیعی یک نیروی یگان حفاظت وجود دارد، سبزوار نیازمند دستکم هشت نیروی یگان حفاظت است.

وی در پایان اذعان کرد: مردم در صورت مشاهده هرگونه تخلف در عرصه‌های منابع طبیعی، مراتب را از طریق سامانه ۱۵۰۴ اطلاع‌رسانی کنند.