توانایی داروی جدید سرطان در کنترل بیماری ایدز

  4020609055

پژوهشگران در مطالعات جدید خود توانستند با تغییر کاربری یک داروی سرطان خون موجود، از آن برای از بین بردن سلول‌های غیرفعال آلوده به ویروس ایدز(HIV) استفاده می‌کند که در صورت قطع درمان این دارو، باعث فعال شدن مجدد عفونت می شود.

توانایی داروی جدید سرطان در کنترل بیماری ایدز

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، به نقل از Cell Reports Medicine، در درمان بیماری ایدز که با خاصیت ضد رتروویروسی (ART) در سرکوب تکثیر ویروس HIV-۱ در بدن انجام می شود، ویروس بیماری ایدز در خون به سطح غیرقابل شناسایی کاهش نشان می‌دهد. اما توقف درمان ایدز با داروی ضد رتروویروسی باعث می شود عفونت نهفته که به طور دائم در سلول‌های CD۴+ T وجود دارد دوباره فعال شود. این موضوع نشان می دهدکه افراد مبتلا به ایدز باید تا پایان عمر خود از درمان ضد رتروویروسی استفاده کنند .
 
کشف دارویی که باعث ریشه کن کردن بیماری ایدز شود برای پزشکان یک چالش است اما اکنون، یک مطالعه پیش بالینی که توسط محققان استرالیایی در موسسه عفونت و ایمنی پیتر دوهرتی انجام شده، نشان داده است که زمانی که ونتوکلاکس، دارویی که در حال حاضر برای درمان سرطان خون استفاده می‌شود، به تنهایی استفاده شود، می‌تواند فعال شدن مجدد ویروس خفته را تا دو هفته به تاخیر بیاندازد.
 
فیلیپ آرانجلوویچ (Philip Arandjelovic) پژوهشگر اصلی این مطالعه، گفت: ونتوکلاکس در حمله به سلول‌های خفته ایدز و به تأخیر انداختن بازگشت ویروس، نویدی فراتر از درمان‌های تأیید شده فعلی را نشان داده است. هر دستاوردی در به تاخیر انداختن بازگشت این ویروس، ما را به جلوگیری از ظهور مجدد این بیماری در افراد مبتلا به HIV نزدیک‌تر می‌کند.
 
پژوهشگران درمان ضد رتروویروسی را روی موش‌های آلوده به HIV-۱ تجویز کردند که عفونت را سرکوب کرد. به موش‌ها هر روز هفته به مدت سه هفته ونتوکلاکس داده شد، دوزی که مطابق با مقدار متوسطی است که به انسان بالغ داده می‌شود. در پایان درمان ضد رتروویروسی قطع شد و محققان بار ویروسی موش‌ها را ارزیابی کردند.
 
پژوهشگران اثر درمان ضد رتروویروسی را به مدت شش هفته مورد آزمایش قرار دادند. در موش‌های گروه کنترل، ویروس در عرض یک هفته پس از قطع درمان ضد رتروویروسی برگشت کرد، اما در ۶۲٫۵ درصد از موش‌هایی که ونتوکلاکس را به مدت شش هفته دریافت کردند، ویروس تا دو هفته پس از قطع درمان ضد رتروویروسی بازگشت نکرد. جالب لینجاست که در ۲۵ درصد از موش‌ها، ویروس تا سه هفته پس از درمان بازنگشت.
 
آرانجلوویچ گفت: مدت‌هاست که درک شده است که یک دارو ممکن است برای از بین بردن کامل HIV کافی نباشد. این یافته از این نظریه حمایت می‌کند، در حالی که پتانسیل قدرتمند ونتوکلاکس را به عنوان سلاحی در برابر ویروس ایدز آشکار می‌کند.
 
یوری کیم (Youry Kim) پژوهشگر ارشد این مطالعه در پایان گفت: این یافته نشان می‌دهد که ونتوکلاکس به طور انتخابی سلول‌های آلوده را که برای زنده ماندن به پروتئین‌های کلیدی متکی هستند، می‌کشد و ونتوکلاکس توانایی مقابله با یکی از پروتئین‌های کلیدی بقا را دارد.
 
پژوهشگران در نتیجه این تحقیقات می گویند: این هیجان انگیز است که می‌بینیم ونتوکلاکس، که قبلا به هزاران بیمار مبتلا به سرطان خون کمک کرده است، اکنون به عنوان درمانی جدید تغییر کاربری داده شده است که می‌تواند به تغییر زندگی افراد مبتلا به ایدز و پایان دادن به نیاز به داروی مادام العمر کمک کند.