راهی سخت در آغاز قرنی جدید...

سارا مرادخانی،   4010130035 ۹ نظر، ۰ در صف انتشار و ۷ تکراری یا غیرقابل انتشار
راهی سخت در آغاز قرنی جدید...

طی سال های گذشته مقام معظم رهبری همواره تولید را محور شعارهای سال قرار داده اند. ایشان به عنوان عالی ترین مقام کشور طبق قانون اساسی امسال نیز دانش بنیان کردن تولید را محور و شعار سال قرار دادند. باید دید چرا ایشان به جای تاکید بر موارد سال های گذشته امسال بر دانش بنیان کردن تولید که بیشتر در بخش صنایع نیازمند این مهم هستیم، تاکید کردند.

تولید در ایران مانند کودکی یتیم و مهجور است که در همه سال های گذشته عوامل مختلفی از جمله نظام مجوز دهی ناکارامد و مافیای واردات این تنهایی و بیکسی را بیشتر و بیشتر کرده است. در نهایت تحریم ها نیز تیر خلاص را به این بخش وارد کرد، به گونه ای که برخی از بزرگترین شرکت های تولیدی ایران- بلکه منطقه- مانند ارج و آزمایش به ورطه ورشکستگی  و در نهایت تعطیلی افتادند. از نفس افتادن این تولیدکنندگان در واقع ضربه ای بزرگ بر پیکره اقتصاد کشور در همه بخش ها از اشتغال و توزیع و سایر موارد بود .

در دهه 80 برای خروج از این بن بست و  فشاری که از سوی  تحریم ها در سال های آینده برای کشور پیش بینی می شد، شرکت های دانش بنیان متولد شدند تا بتوانند راه جدیدی را برای چند نسل بعد هموار کنند. در این دوره دانش بنیان ها در قالب گروه ها و شرکت های نوپا، کار خود را بیشتر به صورت تحقیقات آغاز کردند و در دهه نود به سمت تولید پیش رفتند. آزمون و خطا و تقویت بنیه و تلاش برای جلب توجه به این بخش با ایجاد معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری خبر از یک تحول می داد.

شرکت های دانش بنیان به تدریج با اعتماد به نفس بیشتری وارد عرصه تولید شدند و به سمت صنایع برای عرضه تولیدات خود رفتند اما به نظر می رسید برخی دست های پنهان در واردات که از قبل انحصار و دوران جنگ و تحریم به کاسبان چیره دستی در این بخش تبدیل شده بودند به سنگی بزرگ پیش پای این بخش تبدیل شده اند.  اعتماد به تولیدات دانش بنیان نیز برای صنایع  قدری با تردید همراه بود. اما تلاش و ایجاد  رقابت توسط شرکت های دانش بنیان توانست تا حدی صنایع را برای دل کند از بیرون از مرزها مجاب کند.

توجه رهبر انقلاب به این موضوع و نام گذاری سال جدید با عنوان «تولید دانش بنیان» بر همگان اتمام حجت کرد که باید موانع و تردیدهای موجود دراین زمینه رفع شود و تولید با استفاده از توان دانش بنیان ها رونق بگیرد. باید با کمک این بخش تولید و اشتغال در کنار هم بر مشکلات فائق آیند و در نهایت فرهنگ واردات بی رویه مافیایی از اقتصاد کشور حذف شود. 

راه دشوار و پرفراز نشیبی پیش روی شرکت های دانش بنیان در آغاز قرن جدید قرار گرفته که باید از همین حالا با جدیت تمام پیموده شود.