آقای زیبا کلام کدام نژاد پرستی ؟

گروه فرهنگی الف،   4001025096 ۲۶ نظر، ۰ در صف انتشار و ۸ تکراری یا غیرقابل انتشار
آقای زیبا کلام کدام نژاد پرستی ؟

دکتر علی صفی پور*

مجمع عمومی سازمان ملل متحد، به پیشنهاد ایران و کشورهای آذربایجان، افغانستان، تاجیکستان، ترکیه، ترکمنستان، قرقیزستان، و... در 4 اسفند 1388 برابر با 23 فوریه سال 2010 م. قطعنامه­ای را در چارچوب مادة 49 منشور این سازمان زیر عنوان «فرهنگ صلح» به تصویب رساند که بر اساس آن 21 مارس برابر با 1 فروردین به عنوان «روز جهانی نوروز» بشمار آمد و از آن پس این روز در تقویم سازمان ملل گنجانده شد. ناگفته نماند که نوروز پیش از این به عنوان یکی از میراث ناملموس بشریت در فهرست سازمان آموزشی، علمی وفرهنگی سازمان ملل متحد(یونسکو) در تاریخ8 مهر 1388 برابر با 30 سپتامبر 2009 به ثبت رسیده بود. 

افزون بر این که هر ساله در کشورهای بسیاری نوروز جشن گرفته می­شود، شاهد آن هستیم که سران کشورهای شرق و غرب این روز و آیین آن را گرامی داشته و به زبان خود یا زبان فارسی تبریک می­گویند. نه مجمع سازمان ملل، نه سازمان فرهنگی آن (یعنی یونسکو) و نه حتی سران کشورها و یا مردمان پاس دارنده این آیین چند هزارساله، از این جشن و آیین، برداشت نژاد پرستانه نداشته­‌اند اما به یکباره در کمال ناباوری و شگفتی می­‌بینیم که در کلام آقای دکتر زیباکلام، استاد تمام دانشگاه تهران، این جشن‌ها (نوروز ،یلدا و سیزده بدر) را از نشانه­ های نژادپرستی بشمار می ­آید. چرا؟! 

قطعاً مفهوم نژادپرستی در فرهنگ غرب بیش از دیگر نقاط جهان به بحث و بررسی گذارده شده است، کشورهای غربی که خود زخم خورده نژادپرستی هیتلری هستند، از هرگونه نژادپرستی گریزانند، اکنون چه می­شود که آنان کریسمس، نوروز و یلدا، سیزده به در، را به هیچ وجه نژادپرستی بشمار نمی‌­آورند، اما می­بینیم که آقای زیبا کلام در مصاحبه اخیر خود، این آیین­های چندهزارساله را نژادپرستانه بشمار آورده‌­اند. گویی این که ایشان از پاپ کاتولیک­تر شده ­اند.

آقای زیباکلام به عنوان یک تحصیل کرده دانشگاهی و یک استاد تمام علوم سیاسی دانشگاه تهران، که به نظر میرسد باید خیلی هوشیارانه و سنجیده‌­تر سخن بگوید، واژگانی را به زبان آورده است که نشان می­دهد ایشان هیچ درک و دانشی، نه نسبت به نژاد پرستی دارند و نه نسبت به فرهنگ و عناصر سازنده هر فرهنگ. 

باید از ایشان پرسید: اگر نوروز نژادپرستی است، پس چرا پیام نوروزی می­دهید و آن را تبریک می­گویید؟ در پیام نوروزی 1400 شماست که گفتید «این دومین سالی است که عقلم می­گوید نوروز را تبریک بگویم؛ اما دلم در جای دیگریست. سفره های محقری  که بواسطه گرانی و فقر از سال گذشته بسیار کوچکتر شده اند...» بالاخره اگر نژاد پرستی است چرا عقلا نوروز را تبریک می­گویید؟! چرا چنین تناقضی در رفتار و گفتارتان دیده می­شود این یک بام و دو هوایی چه معنی می­تواند داشته باشد. آقای زیباکلام این که با افتخار می­گویید در دانشگاه نوروز را به کسی تبریک نمی­‌گویید، این نشان از روشنفکری نیست، این نشانی از کج فهمی فرهنگی شما از عناصر سازنده فرهنگ ایرانی است.

از کریسمس که در بیشتر کشورهای جهان برگزار می­شود که بگذریم،  می­توان نشانه­‌های آیین کهن  نوروز را از مرزهای چین تا دل اروپا یافت و امروزه نیز بخش قابل توجهی از کشورهای منطقه این آیین‌­ها را گرامی می­دارند. از این رو، این سخنان آقای زیباکلام، توهینی آشکار به باورهای مردمی این کشورهاست. کوس رسوایی بر سر بازار زده شد و دشمنی با فرهنگ و آیین­‌های ایرانی از همین سخنان سطحی نگری آشکار است. آقای زیباکلام، تفاوت شما و امثال شما که کمر به نابودی میراث فرهنگی این کشور بسته‌­اید با آنانی که در پی تخریب تخت جمشید بودند و هستند و یا طالبانی که آثار تاریخی بامیان را از میان برد، یا داعشی که موزه های عراق و آثار باستانی شهر پالمیرا را نابود کرد، چیست؟ سخنان شما روی دیگری از سکة کینه و دشمنی با فرهنگ است، دشمنی کسانی مانند ابومصعب زرقاوی، ابوبکر بغدادی، ملاعمر و... . با این تفاوت که شما رنگ روشنفکری و لیبرال به آن داده‌اید.

آقای زیباکلام، اگر هدفتان تخریب فرهنگ این کشور است که باید بگویم آب در هاون می­کوبید، چنگیزخان مغول و و فرزندانش هم نتوانستند این فرهنگ را نابود کنند. اما اگر از روی ناآگاهی و سهواً چنین سخنانی را به زبان آورده‌­اید، اندک توقعی که از شما می رود، داشتن شجاعت پوزش خواستن از مردم ایران و منطقه است. آقای دکتر زیباکلام، اندکی سنجیده ­تر سخن بگویید،  چه اصراری به سخن گفتن درباره چیزی که نمی­‌دانید هست؟! 

چو گفتار بیهوده بسیار گشت
سخنگوی در انجمن خوار گشت
ز دانش چو جان ترا مایه نیست
به از خامشی هیچ پیرایه نیست
(فردوسی)

 *پژوهشگر تاریخ و فرهنگ ایرانی