چرا امکان استقرار "نجات غریق" در سدها نیست؟

گروه اجتماعی الف،   4001024017
چرا امکان استقرار "نجات غریق" در سدها نیست؟

هر ساله ده‌ها جوان در سراسر کشور در دریاچه سدها غرق می‌شوند، با وجود آنکه در کنار تمامی این دریاچه‌ها تابلو شنا ممنوع نصب است.

با وجود هشدارهای متعددی که همیشه درباره خطرناک بودن شنا در دریاچه سدها داده می‌شود، اما بعید است در هر سال خبری از غرق شدن جوانان در سدهای کشور نشنویم و نکته ناراحت کننده آنجاست که برخی به صورت خانوادگی و چند نفری غرق می‌شوند، زیرا با غرق شدن یک نفر سایرین برای کمک کردن به او دست به کار می‌شوند و همین امر باعث می‌شود چند نفر همزمان غرق شوند که جسد برخی از آنها حتی با کمک ماهرترین غواص‌ها هم پیدا نمی‌شود.

موضوع استقرار اکیپ‌های نجات غریق در حاشیه سدها خصوصا سدهایی که گردشگر پذیر هستند بارها مطرح شده، اما تا کنون امکان عملیاتی شدن آن به دلایل متعدد وجود نداشته است.

مسئول مدیریت بحران شرکت آب منطقه‌ای استان کرمانشاه استقرار اکیپ‌های نجات غریق در سدها را عملیاتی ندانست.

جواد الفتی‌نیا در گفت و گو با ایسنا با بیان اینکه بر اساس قانون نه تنها در کرمانشاه و ایران بلکه در سراسر دنیا شنا کردن در سدها و تاسیسات آبی ممنوع است، افزود: از همین رو هیچ مسئولیتی در زمینه تامین جانی افرادی که در سدها شنا می‌کنند بر عهده متولیان امر از جمله وزارت نیرو و شرکت‌های آب منطقه‌ای نیست.

وی ادامه داد: تنها کاری که باید انجام شود نصب تابلوهای شنا ممنوع و دادن هشدارهای لازم به مردم است که شرکت آب منطقه‌ای این کار را در تمامی سدها انجام داده است.

الفتی‌نیا با بیان اینکه در چنین شرایطی استقرار اکیپ‌های نجات غریق نیز الزام قانونی ندارد، یادآور شد: به علاوه استقرار این اکیپ‌ها از نظر فنی هم میسر نیست.

وی  از وسعت عظیم دریاچه سدها یاد کرد و گفت: برای مثال سدی مانند گاوشان  حدود 24 کیلومتر طول دارد و حتی با استفاده از قایق تندرو هم زمان زیادی نیاز است تا از یک سمت دریاچه سد به سمت دیگر دریاچه برویم، در چنین شرایطی اگر کسی در دریاچه سد غرق شود حتی اگر اکیپ غریق نجات هم در سد مستقر باشد تا بخواهد به فرد غریق برسد زمان از دست رفته است.

مسئول مدیریت بحران شرکت آب منطقه‌ای کرمانشاه خاطرنشان کرد: برای یک استخر معمولی که افراد در آن شنا می‌کنند با ابعاد چند 10 متری چند نفر نجات غریق نیاز است و اگر بخواهیم برای سدهایی با این عظمت نجات غریق مستقر کنیم به تعداد بسیار زیادی نیرو برای این همه سد نیاز داریم که عملیانی نیست.

الفتی‌نیا همچنین از توپوگرافی خشن مخازن سدها هم یاد کرد که مشخص نیست چند قدم جلوتر چه چیزی رخ می‌دهد و گفت: وقتی که فردی در دریاچه سد غرق شود تنها چند ثانیه زمان زنده بودن خواهد داشت و این فرصت خیلی زود و قبل از رسیدن غریق نجات از دست می‌رود، پس امکان نجات جان وی بسیار کم است.

وی خاطرنشان کرد: با این وجود وزارت نیرو طی چند وقت اخیر با تقسیم‌بندی کشور به چند منطقه، برای هر منطقه یک اکیپ غواصی مستقر کرده که البته وظیفه اصلی و عمده این اکیپ‌ها خدمات فنی و مهندسی است.

مسئول مدیریت بحران شرکت آب منطقه‌ای استان کرمانشاه با بیان اینکه محوریت اکیپ غواصی جنوب غرب کشور با اهواز است و به استان‌های کرمانشاه، لرستان، ایلام و خوزستان ارائه خدمات دارد، تاکید کرد: در صورت نیاز و بروز موارد اضطراری می‌توانیم از ظرفیت این اکیپ استفاده کنیم.

به گفته الفتی نیا، مسئولیت اصلی این اکیپ ارائه خدمات فنی برای سدها مانند جابجایی دریچه‌ها در اعماق بسیار زیاد است.