حبوبات؛ افزایش قیمت کاهش مصرف

گروه اقتصادی الف،   4000726110

قیمت ۸۰ هزار تومانی هرکیلو لوبیاچیتی، خوراک لوبیا را به غذایی نسبتا گران تبدیل کرده‌ است

حبوبات؛ افزایش قیمت کاهش مصرف

 همشهری: قیمت حبوبات باز هم افزایش یافته است. رصد قیمت‌ محصولات در خواربارفروشی‌ها و سوپرمارکت‌ها نشان می‌دهد با ورود به فصل پاییز قیمت حبوبات پرمصرف افزایش داشته و شاهد نرخ‌های عجیب 70 و 80هزار تومانی برای این محصولات هستیم. اگرچه قیمت فروش حبوبات به صورت فله تا حدودی از بسته‌بندی‌های شرکتی پایین‌تر است اما در خواربارفروشی‌ها هم قیمت‌ لوبیاچیتی، لوبیا قرمز، لپه و عدس از محدوده 40هزار تومان پایین‌تر نیست و انواع درجه یک این محصولات بالای 60هزار تومان قیمت دارند. این درحالی است که در نیمه دوم سال به واسطه سرد‌شدن هوا و تغییر نسبی در رژیم غذایی خانواده‌ها مصرف حبوبات به‌طور معمول با افزایش همراه است و برای بخش زیادی از مصرف‌کنندگان تهیه این اقلام با قیمت‌های کنونی به سختی امکان‌پذیر است.
در سوپرمارکت‌ها و فروشگاه‌های زنجیره‌ای قیمت‌ها بسیار بالاتر است. مصرف‌کنندگان در مراجعه به این فروشگاه‌ها با قیمت‌های سرسام‌آوری روی بسته‌های 900‌گرمی حبوبات شرکتی مواجه می‌شوند؛ بسته‌بندی‌هایی که بر حسب درجه یک یا دو بودن و البته بسته به برند مربوطه قیمت‌های متفاوتی دارند. لوبیاچیتی به صورت بسته‌بندی درحال حاضر بین 70 تا 79هزار تومان، لپه بین 50 تا 58هزار تومان، لوبیا قرمز بین 45 تا 60هزار تومان، عدس بین 40 تا 48هزار تومان و نخود بین 38 تا 50هزار تومان قیمت خورده است. رسیدن قیمت هر‌کیلو لوبیاچیتی به مرز 80هزار تومان و عدس به 50هزار تومان در حالی است که تا همین یکی‌دوسال پیش، عدسی و خوراک لوبیا از جمله ‌غذاهای ارزان محسوب می‌شدند؛ خوراکی‌هایی که کم‌کم  در حال تبدیل شدن به غذاهایی لاکچری هستند.
 
تورم 112درصدی نخود
 به گفته کارشناسان، خشکسالی و افت محسوس میزان بارندگی در سال زراعی منتهی اول مهر1400، تولید حبوبات را نیز مانند برنج تحت تاثیر قرار داده و اگرچه آماری از میزان تولید این محصولات ارائه نشده اما بدون شک میزان تولید به ‌اندازه سال زراعی پربارش99-98 نبوده است. سال گذشته آمارها از رشد 21درصدی تولید حبوبات حکایت داشت. از سوی دیگر بر اساس آخرین گزارش‌ مرکز ملی آمار از تورم اقلام خوراکی طی شهریورماه، حبوبات پرمصرف در فاصله بین مرداد تا شهریور امسال بین 3.9 تا 8.1درصد افزایش قیمت داشته‌اند که بیشترین درصد رشد قیمت مربوط به لوبیا چیتی بوده است.
این گزارش همچنین از تورم نقطه‌به‌نقطه 112درصدی نخود خبر می‌دهد که با توجه به تولید انبوه این محصول در کشور و نسبت بالای تولید داخلی به واردات در قیاس با دیگر حبوبات، کمی عجیب به نظر می‌رسد. گزارش مرکز آمار حاکی از آن است که از شهریور سال99 تا شهریور امسال تورم نقطه‌به‌نقطه لوبیا چیتی 64 درصد، لوبیا قرمز 46.5 درصد، لپه 62 درصد و عدس 54 درصد بوده است که بر این اساس پرمصرف‌ترین حبوبات در فاصله یک‌سال بین 46 تا 112درصد افزایش قیمت داشته‌اند.    

کاهش چشمگیر فروش خواربارفروشی‌ها
برای افرادی که به دنبال خرید ارزاق با قیمت مناسب‌تر هستند، عمده‌فروشی‌ها و بعد از آنها خواربارفروشی‌ها اولین و دومین انتخاب محسوب می‌شوند؛ فروشگاه‌هایی که در قیاس با سوپرمارکت‌ها اغلب قیمت‌های پایین‌تری دارند. اما گرانی گسترده در تمامی کالاهای اساسی باعث شده در یک‌سال گذشته فروش خواربارفروشی‌ها هم کاهش زیادی داشته باشد.
نایب‌رئیس اتحادیه خواربارفروشان تهران در گفت‌وگو با همشهری با اشاره به رشد فزاینده قیمت همه اقلام خوراکی از کاهش محسوس فروش در خواربارفروشی‌ها خبر می‌دهد و می‌گوید: گذشته از تاثیری که فروشگاه‌های زنجیره‌ای در سال‌های اخیر بر میزان فروش خرده‌فروشی‌ها داشته‌اند، به ‌طور خاص در یک‌سال اخیر تورم قدرت خرید مردم و فروش واحدهای صنفی را به طور چشمگیری کاهش داده است. جمال معصومی زنجانی می‌افزاید: با وجود چند برابر شدن قیمت تمام اجناس، درآمد واحدهای صنفی در مقایسه با سال گذشته افزایش نداشته و این نشان می‌دهد فروش کاهش یافته است.
وی با اشاره به این‌که بیشترین رشد قیمت درماه‌های اخیر مربوط به لبنیات بوده، ادامه می‌دهد: تغییر قیمت‌ها در تمامی اقلام به قدری با سرعت اتفاق می‌افتد که گاهی بعد از فروش کل یک کالا برای سفارش مجدد آن دچار مشکلی می‌شویم، به این معنا که تفاوت قیمت 2سفارش پشت سر هم به‌اندازه‌ای زیاد است که فروشنده را متضرر می‌کند. معصومی در مقایسه فروش واحدهای صنفی در قیاس با سال گذشته می‌افزاید: فروش تمامی واحدهای صنفی بین30 تا 40درصد کاهش یافته و میزان سفارش‌ بسیاری از محصولات نسبت به سال99 نصف شده زیرا بسیاری از اجناس دیگر خریدار زیادی ندارند.