نیوزویک؛ بازگشت پرقدرت بشار اسد به صحنه جهانی پس از شکست آمریکا

گروه جهان الف،   4000721134

یک نشریه آمریکایی در تحلیلی نوشته رئیس‌جمهور سوریه با شکست دادن آمریکا به صحنه جهانی بازگشته است.

نیوزویک؛ بازگشت پرقدرت بشار اسد به صحنه جهانی پس از شکست آمریکا

به گزارش فارس، یک نشریه آمریکایی در تحلیلی «بازگشت پرقدرت» بشار اسد، رئیس‌جمهور سوریه به صحنه رویدادهای جهان را برای آمریکا، شکست و برای مخالفان واشنگتن پیروزی توصیف کرده است.

مجله «نیوزویک» در تیتر خود نوشته است: «بشار اسد به صحنه جهانی بازگشت که این برای آمریکا شکست و برای دشمنانش پیروزی است.»

نیوزویک نوشته برآوردها حاکی از آن هستند که در نتیجه جنگ سوریه که از سال ۲۰۱۱ آغاز شد بیش از ۶۰۰ هزار نفر جانشان را باخته‌اند و میلیون‌هانفر دیگر آواره شده‌اند تا این جنگ یکی از مرگبارترین و مخربترین درگیری‌های قرن ۲۱ لقب بگیرد.

این مجله نوشته است: «کشورها یکی پس از دیگری روابطشان را با سوریه و دولت این کشور قطع کردند. آمریکا هم به همین سیاق تحریم‌هایی را در سال ۲۰۱۱ علیه سوریه تحریم کرد و سفارتش را سال ۲۰۱۲ تعطیل کرد.»

حتی اتحادیه عرب که سازمانی اثرگذار متشکل از کشورهای همسو در منطقه است برای استقبال از معارضان مسلحی که با حکومت اسد مخالف بودند در پاییز ۲۰۱۱ به بشار اسد پشت کرد.

به نوشته نیوزویک، این راهبردی بود که اتحادیه عرب با مخالفان لیبی به کار گرفته و جواب داده بود و اکنون قصد داشت آن را علیه سوریه هم استفاده کند. این رسانه می‌نویسد: «به طور خلاصه، بشار اسد به دولت مطرود تبدیل شده بود.»

در ادامه این مطلب آمده است: «اما اکنون وارد سال ۲۰۲۱ شده‌ایم و بشار اسد نه تنها دوام آورده در آستانه بازگشتی شگفت‌انگیز به صحنه جهانی قرار دارد.»

نیوزویک نوشته یک دهه بعد از این جنگ، بشار اسد با قدرت رهبری کشوری را در دست گرفته که تا اندازه زیادی در هم شکسته و گزینه‌های اندکی غیر از او برای رهبری این کشور در اختیار دارد.

در ادامه این مطلب آمده است: «و بشار اسد با کمک متحدان دیرینه‌اش ایران و روسیه توانسته بخش‌های زیادی از سوریه را از دستان شورشی‌ها و جهادی‌هایی که قصد عزل او را داشته‌اند بازپس بگیرد.»

این رسانه نوشته است: «بسیاری از کشورهایی که ۱۰ سال پیش با سوریه قطع رابطه کرده بودند اکنون با درک واقعیت‌های جدید از بازگشت بشار اسد استقبال می‌کنند و این علی‌رغم مخالفت‌های ادامه‌دار آمریکا با حکومت او است.»

همین ماه پیش، منابع خبری گزارش دادند اردن یک گذرگاه مرزی با سوریه را بازگشایی کرده است و انتظار می‌رود اتحادیه عرب نیز به زودی عضویت سوریه در این اتحادیه را برگرداند.

«رابرت فورد»، آخرین سفیر آمریکا در سوریه به نیوزویک گفت: «اسد در قدرت باقی خواهد ماند. به هیچ عنوان نمی‌توان تصور کرد که معارضان سوریه بتوانند با زور اسلحه او را وادار به استعفا کنند.»

نیوزویک در پاسخ به این پرسش که چه دلایلی موجب شده کشورها به سمت عادی‌سازی روابط با بشار اسد حرکت کنند نوشته است: «کارشناسان می‌گویند تمایل به ثبات در منطقه به نظر می‌رسد از نگرانی‌ها بر سر رهبری بشار اسد قوی‌تر است.»

سه هفته پیش هم خبرگزاری آناتولی ترکیه در تحلیلی به دلایل تغییر موضع کشورها در قبال سوریه پرداخته و نوشته بود که مهمترین تحولی که باعث شد موضع کشورهای عربی تغییر کند، در اوایل سال ۲۰۱۷ بود که تروریستها، در جنگ حلب شکست خوردند و در سال ۲۰۱۸ نیز، پس از شکست در نبردهای ریف دمشق و استان درعا، مجبور شدند تسلیم ارتش سوریه شوند و سلاح خود را به آن تحویل دهند.

به گزارش این خبرگزاری، امارات و بحرین نیز در اواخر سال ۲۰۱۸ سفارتهای خود را در دمشق افتتاح کردند. عمان نیز در اکتبر ۲۰۲۰، سفیر خود را به دمشق بازگرداند. گزارشهایی نیز از تلاش عربستان سعودی برای ایجاد کانال ارتباطی مستقیم با دولت سوریه حکایت دارد؛ به نحوی که گفته شد، «خالد الحمیدان» رئیس سرویس اطلاعات عربستان، پس از سفر به دمشق، با بشار اسد رئیس جمهور و علی مملوک رئیس دفتر امنیت ملی سوریه دیدار کرد.

بنا بر این گزارش،  سخنگوی وزارت خارجه آمریکا هم گفت که واشنگتن از مذاکرات سوریه و عربستان اطلاع دارد. پیش از این نیز، «محمد رامی رضوان مرتینی» وزیر گردشگری سوریه در ماه مارس گذشته، در یک نشست در ریاض حضور داشت. این نخستین سفر یک مسئول سوری به ریاض از سال ۲۰۱۱ بود.

آناتولی همچنین به سفر وزیر دفاع سوریه پرداخت و نوشت، در این سفر، وزیر دفاع سوریه با رئیس ستاد مشترک اردن و سایر مسئولان این کشور دیدار کرد. اردن نیز حمایت خود را از گروههای تروریستی و معارض قطع کرده است. کما اینکه اجازه داد، گاز مصر از طریق سوریه، به لبنان فرستاده شود.

به گزارش این خبرگزاری، دمشق همچنین در تلاش است روابط خود را با عراق و لبنان به صورت کامل عادی کند. به نحوی که اخیرا یک هیأت رسمی لبنان، به سوریه سفر و با مسئولان این کشور دیدار کرد.

آناتولی در حالی این گزارش را منشتر کرده است که دولت ترکیه از آغاز بحران سوریه، از تروریستها و گروههای معارض حمایت همه جانبه‌ای داشته است. ترکیه به بهانه مبارزه با شبه‌نظامیان کُرد در شمال و شمال شرق سوریه، با تروریستهای معارض، دست به عملیاتهای بسیاری زده است.

در همین ارتباط، وزارت خارجه سوریه  دوشنبه هفته جاری، تجاوزات نظامی ترکیه در شمال این کشور را محکوم کرد و از دبیرکل سازمان ملل و شورای امنیت این سازمان خواست تا موضع شفافی در این باره اتخاذ کنند. دمشق تأکید کرد که ترکیه با با اقدامات تجاوزگرانه خود تمامیت ارضی و حاکمیت سوریه را نقض کرده و در بیش از ۱۰ سال گذشته به این سیاست خود ادامه می‌دهد.

وزارت خارجه سوریه  گفت که نیروهای نظامی این کشور حق پاسخگویی به تجاوزات ترکیه را برای خود محفوظ می‌دانند و طبق قانون اساسی و قوانین بین‌المللی به این اقدامات پاسخ خواهند داد و مقابل آن خواهند ایستاد.

دمشق همچنین ارتش ترکیه را به حمایت از گروههای تروریستی و تجهیز آن‌ها و تسهیل عبور و مرورشان در مناطق شمالی سوریه متهم کرد و افزود: «ترکیه ضمن اشغال اراضی جمهوری عربی سوریه، در حال تغییر بافت جمعیتی و سرقت منابع طبیعی و تخریب زیرساخت‌ها و اموال عمومی و خصوصی اهالی است».

نشریه نیوزویک در بخشی از تحلیل خود در روز چهارشنبه به تبعات شکست آمریکا در سوریه پرداخته و نوشته ائتلاف نیروهای مخالف آمریکا در سوریه به معنای آن است که کشورهایی مانند روسیه، ایران و چین ممکن است در مناطق دیگر هم به دنبال مخالفت با اقدامات آمریکا باشند.

یک تحلیلگر به نیوزویک گفت: «پیامی که وجود دارد روشن است و آن این است که همان‌طور که امروز می‌بینیم آمریکا را می‌توان شکست داد یا دست کم متوقفش کرد.»

این تحلیلگر در ادامه گفته است: «از الان به بعد، دشمنان آمریکا اجازه نخواهد داد آنچه در عراق و لیبی اتفاق افتاد تکرار شود. آمریکا از لحاظ نظامی یا اقتصادی ضعیف‌تر نشده اما دشمنانش قوی‌تر شده‌اند.»