کرونا و یک سوال

  4000604013 ۱۱ نظر، ۰ در صف انتشار و ۲ تکراری یا غیرقابل انتشار
کرونا و یک سوال

گروه تعاملی الف - سید ابوالفضل هاشمی

تا مدتی پیش وقتی می‌گفتیم امیرالمومنین علی (ع) فرمودند نعمتان مجهولتان؛ الصحه و الامان (انسان ارزش دو نعمت سلامتی و امنیت برایش به درستی شناخته نشده)، اغلب این حدیث مقدمه یا مستندی برای بیان کلاممان بود و شاید تا درک شرایط امروز، به این میزان به فهم و درک ابعاد سخن مولا نرسیده بودیم.

ولی اکنون که کرونا ویروس موضوع مهمی در زندگی بشر شده است و درگیری و چالش‌های بسیاری را به وجود آورده، اهمیت سلامتی بیش از پیش روش ده و البته این ویروس مسائل و موضوع های مهمی را به دنبال خود دارد که چالش آفرینی‌اش در جامعه هر روز برجسته تر و متفاوت تر می‌شود. فارغ از این مقدمه با رسیدن به شرایط حاضر که پس از حدود 20 ماه بدان می پردازیم؛ امروزه سوال‌هایی در خصوص شرایط کرونا در کشورمان وجود دارد که مسئولان باید در این خصوص اطلاع رسانی شایسته داشته باشند.

شکی نیست که بخشی از اجرای سیاست‌های ضدکرونایی مستلزم اعتماد عمومی است و در دولت جدید باید علاوه بر تلاش برای اعتماد افزایی، لازم است کسب اعتماد از دست رفته در دولت قبل نیز با رویکردهایی مختلف مورد توجه قرار گیرد. یکی از سوال‌های مطروحه در خصوص کرونا شکل و نوع درگیری جمعیت کشورمان است؛ بررسی آمار کشورهای همسایه و حتی کشورهای پرجمعیتی همانند هند نیز نشان می‌دهد که سطح درگیری مردم کشورمان با کرونا بیش از کشورهای دیگر است.

اگرچه شبکه خبر در اعلام آمار کرونا تنها به تعداد مبتلایان و یا فوتی‌ها اشاره و با کنار هم قرار دادن آن آمارها به ترتیب بیشترین و کمترین، سطح بالای دریگیر کشورها را نشان می‌دهد ولی ما در نگاهی واقع بینانه‌تر به بررسی سطح درگیری به نسبت جمعیت پرداخته‌ایم. براساس آمار سازمان بهداشت جهانی در روز 31 مرداد 1400برابر با 22 آگوست 2021 آمار کشورهای مختلف در قیاس به نسبت به جمعیت خودشان، پیام‌ها و سوالاتی را به دنبال دارد؛ به عنوان مثال میزان مبتلایان کرونا در کشور ما به نسبت جمعیت 5.4 درصد است این میزان در عراق 4.5، عربستان 1.5، در هند 2.35 و در آمریکا 11.19 درصد است.

در خصوص ابتلاء مردم در ابتدای بروز کرونا بیان می‌شد که سفرهای خارجی علت این امر است ولی در حال حاضر با توجه به تحریم ها انتظار می‌رود کاهش مراودات ما با کشورهای دیگر ما را در دریافت موج‌های جدید در ردیف کشورهای عقب تر قرار دهد نه اینکه در ابتلاء هم پیشتاز باشیم. در گام بعدی نسبت فوتی‌ها به مبتلایان نیز موضوع دیگری است که انتظار می‌رود تحلیل درستی در خصوص آن ارائه شود.

در این زمینه ایران تا تاریخ 31 مرداد 1400 با 100 هزار و 255 فوتی نسبت به جمعیت فوتی‌ها به نسبت جمعیت کل کشور 1.1 درصد و نسبت به مبتلایان 2.18 درصد بوده است حال آنکه این رقم در عراق به نسبت جمعیت 1.1 درصد و به نسبت مبتلایان 1.10 درصد است.

این رقم زمانی جالب می‌شود که با کشورهای همسایه شرقی نیز وضعیت تأسف باری داریم چراکه جمعیت فوتی به نسبت جمعیت کشور افغانستان یک صدم درصد است یعنی حتی یک درصد نیست و یا در پاکستان فوتی‌ها به نسبت جمعیت کل کشور 10 هزارم درصد و به نسبت مبتلایان 2.2 درصد است.

وضعیت کشورمان با کشورهند که پیک کشنده را طی کرده است نیز قابل مقایسه نیست چراکه تعداد متوفیان در هند به نسبت جمعیت 31 صدم درصد و به نسبت مبتلایان 1.37 درصد است. اگر متوفیان آمریکای صدرنشین کرونا (اعلامی شبکه خبر) را نیز مورد بررسی قرار دهیم درمی یابیم که نسبت فوتی‌ها به کل جمعیت 18 صدم درصد و نسبت به کل مبتلایان 1.67 درصد است. بررسی گذرای تعداد دوز واکسن‌های تزریق شده نیز نشان می‌دهد که تزریق واکسن تأثیر بسزایی در آمارها دارد ولی نمی‌توان رابطه بسیاری در این زمینه را شاهد بود.

مجموعه آنچه بیان شد سوالی است که باید ستاد کرونا به آن پاسخ دهد، آیا دلیل خاصی در نسبت بالای فوتی‌ها به نسبت مبتلایان وجود دارد؟ آیا این امر ناشی از مسائل داخلی است و یا منشاء خارجی دارد؟