اما و اگرهای پوششی بودن نامزد های انتخابات

سیاسی،   4000322005

"غلامعلی دهقان"، فعال سیاسی به خبرنگار ایرنا گفت: پنج کاندیدا از تفکر کمابیش شبیهی نسبت به یکدیگر برخوردار هستند و سوابق آنها نشان می دهد که تفاوت جوهری با هم ندارند، اما اگر ۷ کاندیدا تا پایان در رقابت باقی بمانند، انتخابات به دور دوم کشیده خواهد شد.

اما و اگرهای پوششی بودن نامزد های انتخابات
 

به گزارش ایرنا ، کارزار انتخابات ۱۴۰۰ با برگزاری مناظره دوم روند خود را ادامه می دهد و روز به روز تنور آن گرم تر می شود،  اما مساله اصلی این است که با وجود حضور پنج کاندیدا از یک جریان، کدامیک از آنها به نفع دیگری کنار می رود و پوششی عمل می کند که این احتمال هم وجود دارد برخی از آنها پوششی باشند. این مساله باعث شد تا پژوهشگر ایرنا گفت و گویی با «غلامعلی دهقان» عضو شورای مرکزی حزب اعتدال و توسعه انجام دهد که در ادامه می خوانیم:

روایت های متفاوت از پوششی بودن یا نبودن نامزدها

دهقان در مورد پوششی بودن نامزدهای انتخابات ۱۴۰۰ گفت: در خصوص نامزدهای پوششی در انتخابات ۱۴۰۰ ریاست جمهوری ۲ روایت وجود دارد؛ روایت نخست بر مبنای این تحلیل است که پنج کاندیدا از تفکر نسبتاً شبیهی به یکدیگر برخوردار هستند و سوابق آنها نشان می دهد که هر یک از آنها با هم تفاوت جوهری ندارند. البته ممکن است که یکی از آنها پایگاه رای قومی و محلی خاصی داشته باشد؛ یعنی فردی مانند محسن رضایی، اما در مجموع به نظر می رسید می توان آنها را در ادبیات سیاسی تحت عنوان جریان اصولگرایان مدعی ارزش ها و انقلابی معرفی کرد. به نظر می آید در این تحلیل می تواند حداقل برخی از آنها به نفع گزینه اصلی کنار برود. در مناظره اول هم شاهد بودیم که سید ابراهیم رئیسی انگار حاشیه امنی داشت و کمتر وارد جر و بحث های مناظره که اصولاً منطق مناظره هم همین را می طلبد، می شد و زاکانی، رضایی و قاضی زاده هاشمی این مسوولیت را انجام می دادند.

عضو شورای مرکزی حزب اعتدال و توسعه در ادامه افزود: روایت دوم، روایت خود کاندیداها است که به صراحت گفته اند؛ ما برای خود شخصیتی قایل هستیم و قرار نیست که پوششی عمل کنیم و حتی چند روز پیش وقتی این شبهه به وجود آمد و چنین شائبه ای مطرح شد، کاندیداها پوششی بودن خودشان را تکذیب می کردند. در مناظره اول هم دیدیم که رئیسی به این نکته اشاره کرد که این دوستان هر کدام وزن سیاسی خاصی دارند و گفته شد که پوششی برای انتخابات ۱۳۹۶ خورشیدی بوده است که منظور اسحاق جهانگیری برای حسن روحانی بود.

وقتی تکثر ایجاد شود عقلانیت سیاسی حکم می کند نامزدها به نفع دیگری کنار بروند

دهقان اظهار داشت: به طور معمول، در انتخابات دهه ۶۰ خورشیدی هم موارد وجود دارد که نامزدهایی حتی شب انتخابات به نفع گزینه اصلی کنار می رفتند. پس معمولاً وقتی که تکثر ایجاد شود عقلانیت سیاسی حکم می کند که کاندیداهایی که رای بیشتری دارند، در صحنه باقی بمانند. البته منطق دهه ۶۰ خورشیدی با هم اکنون تفاوت است در آن زمان رقابت آنچنانی هم وجود نداشت و شاید صلاح بر این بود که گزینه های چندگانه ای وجود داشته باشد و به نظر می آید که کاندیداها آنچنان رقابتی نداشتند و برای این بود که نشان دهند صحنه صحنه انتخابات است اما از دوم خرداد ۱۳۷۶ خورشیدی ما شاهد رقابت جدی بوده ایم که امسال هم همچنان وجود دارد.

 اگر رضایی به نفع رئیسی پوششی عمل کند حتماً رای او به صندوق رئیسی ریخته نخواهد شد

عضو شورای مرکزی حزب اعتدال و توسعه در مورد پوششی بودن محسن رضایی و حضور او در انتخابات خاطرنشان ساخت: محسن رضایی که هم اکنون هم به عنوان یکی کاندیداها حضور دارد در دوره های قبل هم حضور داشته است. او در انتخابات ۱۳۸۴ انصراف داد، در انتخابات ۱۳۸۸ در میان دوقطبی احمدی نژاد و موسوی محو شد و در انتخابات ۱۳۹۲ رای نزدیک به چهار میلیون داشت و به نظر می آید که رای رضایی در این انتخابات تعیین کننده است در این حد که اگر او تا پایان حضور داشته باشد شاید این رای سبب شود که انتخابات به مرحله دوم برسد اما اینکه رضایی لزوماً از یک کاندیدا حمایت کند و پوششی باشد معلوم نیست که رای او به سبد آن کاندیداها ریخته شود. چنین به نظر می رسد که رضایی بعد از چند دوره ثبت نام این دفعه قصد جدی برای ریاست جمهوری دارد و به نظر می رسد که نمی خواهد پوششی عمل کند. به همین دلیل هم باید منتظر هفته آخر و بعد از مناظره سوم ماند که اگر روند صعود مقبولیت همتی ادامه پیدا کند احتمال اینکه رضایی به نفع رئیسی کنار برود، وجود دارد اما با این تفاوت که معلوم نیست که آرا او حتماً به صندوق رئیسی ریخته شود زیرا بخش قابل توجهی از آراء او در انتخابات ۱۳۹۲ خورشیدی رای بومی و محلی بود.  

چنانچه روند صعودی محبوبیت همتی ادامه پیدا کند، جلیلی پوششی عمل می‌کند 

دهقان در مورد پوششی بودن سعید جلیلی در انتخابات ۱۴۰۰ گفت: سعید جلیلی بعد از انتخابات ۱۳۹۲ دولتی را به نام دولت در سایه تشکیل داد و گروه های تخصصی تشکیل می شدند که درباره مسایل مختلف با او مشورت می کردند که بسیار هم پسندیده است. حال این سوال مطرح است که آیا جلیلی با این تجربه چند ساله  می خواهد به نفع رئیسی عقب نشینی کند؟ که این سوالی است که در اردوگاه اصولگرایان هم مطرح است. البته دنیای سیاست دنیای ائتلاف، اتحاد و داد و ستدد است. به نظر می رسد اگر روند صعودی محوبیت همتی که با شیب آرامی انجام می گیرد ادامه پیدا کند این احتمال وجود دارد که جلیلی در چند روز آخر به نفع رئیسی کنار برود و باید دید که نظرسنجی ها چگونه هستند.

انتخابات به دور دوم می‌رود اگر ۷ کاندیدا تا پایان در رقابت باقی بمانند

عضو شورای مرکزی حزب اعتدال و توسعه در پایان یادآور شد: به نظر می رسد که اگر ۷ کاندیدا تا پایان در رقابت انتخاباتی باقی بمانند شکل گیری انتخاباتی که شبیه انتخابات ۱۳۸۴ باشد، وجود دارد؛ یعنی انتخابات به دور دوم کشیده شود. البته سیالیت عرصه سیاسی در ایران هر احتمالی را امکان پذیری می‌کند. بنابراین در روزهای آینده بسیاری از پارامترها می تواند رقابت انتخاباتی را شکل دهد که شاید بخشی از آن هنوز هویدا نیست.