توضیح وزیر خارجه عراق درباره میانجیگری در رابطه ریاض و تهران

سیاسی،   4000216041

وزیر خارجه عراق در نشستی خبری در رم، درباره چرایی ایفای نقش بغداد در برقراری تماس میان ریاض و تهران و گفت‌وگوهای غیرعلنی میان دو طرف توضیح داد.

توضیح وزیر خارجه عراق درباره میانجیگری در رابطه ریاض و تهران

به گزارش فارس، «فؤاد حسین» وزیر خارجه عراق در سفر اخیرش به ایتالیا، در یک نشست خبری تصریح کرد که درگیری آمریکا و ایران در برخی اوقات بر واقعیت سیاسی، امنیتی و اجتماعی کشور تاثیر می‌گذارد.

وبگاه «شفق نیوز»، امروز پنجشنبه (۶ می) نوشت که وی طی نشست خبری در رم گفت: «با تغییر دولت آمریکا، ما شاهد تغییری در این زمینه نیز بودیم. تا جایی که تماس با ایران آغاز شد و در نتیجه گفت‌وگو و مذاکره در وین شکل گرفت و علاوه بر آن، تماس و گفت‌وگوی غیرعلنی میان ایران و عربستان سعودی نیز آغاز شد».

وزیر خارجه عراق تاکید کرد که عراق در این دیدارهای منطقه‌ای نقش داشت. زیرا این منازعات بر واقعیت سیاسی عراق تاثیر می‌گذاشت و برای مدیریت  منازعه در داخل ما نیازمند مدیریت منازعه در خارج از کشور بودیم. آنچه در عراق روی می‌دهد بر کل محیط پیرامونی منطقه‌ای اثر می‌گذارد. لذا تحرک ما در این زمینه، تا حدی به نفع کشورمان بود اما بخش دیگری از آن به نفع منطقه بود. 

حسین تصریح کرد که عراق پنجاه سال است که در حال جنگ با خود و دیگران است.

وزیر امور خارجه عراق شنبه گذشته، شهر بغداد را به مقصد شهر رم، پایتخت ایتالیا ترک کرد و طی سفری چندروزه علاوه بر دیدار و گفت‌وگو با مقامات دولت‌های ایتالیا و واتیکان، دوشنبه پیش با پاپ «فرانسیس»، رهبر مسیحیان کاتولیک جهان نیز دیدار کرد.

«برهم صالح» رئیس جمهور عراق نیز دیروز (چهارشنبه) در گفت‌و‌گو با  اندیشکده بیروت در زمینه مذاکرات تهران و ریاض گفت که بغداد بیش از یک بار میزبان گفت‌وگوهای ایران و عربستان سعودی بوده است.

وی تصریح کرد که عراق دربرابر چالشی درازمدت برای بازگشت به وضعیت عادی سیاسی و اقتصادی  قرار دارد. منطقه شاهد تنش‌هایی است اما نشانه‌هایی از تلاش برای کاهش این تنش دیده می‌شود و عراق می‌کوشد که همه طرف های درگیر را پشت میز مذاکره بنشاند.

رئیس جمهور عراق تاکید کرد که امکان ندارد عراق ضعیف باشد یا در نزاع‌های داخلی غرق شود. اکثریت مردم عراق می‌خواهند که با همکاری همه دوستان و شرکایمان در منطقه برای ساخت عراق مستقل و شکوفا تلاش کنیم.

وی در بخش دیگری از این گفت‌‌وگو در  زمینه کمک‌های ایران در بیرون راندن تروریست‌های داعش از عراق گفت: «کشور همسایه ما ایران به ما در بیرون راندن داعش از خاک عراق کمک کردند و کمک آن‌ها در آن زمان بسیار مهم و حیاتی بود ایرانی‌ها به ما کمک کرده‌اند و از آنها سپاسگزاریم.»

«محمد بن سلمان» ولی‌عهد سعودی هفته پیش در مصاحبه‌ای که از تلویزیون رسمی عربستان سعودی پخش شد، گفت: «سیاست خارجی عربستان متکی به منافع آن است و عربستان برای تقویت ائتلاف با تمامی شرکای خود در جهان تلاش می‌کند و علاقه‌مند به برقراری روابط خوب و متمایز با ایران است.»

روزنامه «فایننشال تایمز» ۱۸ آوریل گذشته در گزارشی به نقل از «سه مقام» مدعی  مذاکرات مستقیم چند روز پیش میان مقام‌های ارشد عربستان سعودی و ایران در راستای تلاش برای بهبود روابط بین این دو کشور رقیب در منطقه، شد. طبق این گزارش، مذاکرات مستقیم مقام‌های سعودی و ایرانی در بغداد و بعد از گذشت پنج سال از قطع روابط دیپلماتیک ریاض و تهران صورت گرفت.

گفته شد که  اولین دور مذاکرات مستقیم عربستان سعودی و ایران در تاریخ نهم آوریل (۲۰ فروردین) انجام شد و به گفته یکی از مقام‌ها، این گفت‌و‌گوها، «مثبت» بودند. حال رئیس‌جمهور و وزیر خارجه عراق نیز آغاز این گفت‌وگوها و میانجیگری بغداد برای تحقق آن را تایید می‌کنند.