راه‌حل سردار دهقان برای خروج پرونده هسته‌ای از بن‌بست/ شعار حسن خمینی انتخاب شده است؟/ انتقادات اصولگرایان از نامزدی جلیلی/ تقاضا برای برخورد قضایی با روحانی

گروه سیاسی الف،   4000121129 ۴۸ نظر، ۰ در صف انتشار و ۲۳ تکراری یا غیرقابل انتشار

هر روز اخبار فراوانی در رسانه ها منتشر می شود که دنبال کردن آنها حتی برای آنان که اهل مطالعه اخبار هستند کار را دشوار می‌کند. بسته خبری- تحلیلی الف با رصد اخبار و رویدادهای مهم، همچنین تحلیل های صورت گرفته در این زمینه مخاطبان خود را از مهمترین وقایع روز آگاه می‌کند.

راه‌حل سردار دهقان برای خروج پرونده هسته‌ای از بن‌بست/ شعار حسن خمینی انتخاب شده است؟/ انتقادات اصولگرایان از نامزدی جلیلی/ تقاضا برای برخورد قضایی با روحانی

آخرین آمار کرونا در ایران

دکتر سیما سادات لاری امروز ‌‌‌‌‌‌‌‌شنبه در خصوص آخرین وضعیت ویروس کرونا در کشور گفت: از دیروز تا امروز ۲۱ فروردین ۱۴۰۰ و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۱۹ هزار و ۶۶۶ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شد که 2 هزار و ۲۰۵ نفر از آنها بستری شدند.

سخنگوی وزارت بهداشت ادامه داد: بر این اساس مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به دو میلیون و ۴۹ هزار و ۷۸ نفر رسید.

او افزود: متاسفانه در طول ۲۴ ساعت گذشته، ۱۹۳ بیمار کووید۱۹ جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری به ۶۴ هزار و ۲۳۲ نفر رسید.

بیشتر بخوانید:

روحانی: مهم‌ترین عامل موج چهارم کرونا ورود ویروس انگلیسی از عراق بود

درخواست برخورد قضایی با روحانی

میزان رعایت پروتکل‌های بهداشتی ۵۶ درصد است/ کرونای انگلیسی نوع غالب ویروس در ایران

عصر ایران درباره سخنان امروز رئیس جمهور نوشت: «جا دارد در همین نوشتار از رییس جمهور و ستاد ملی کرونا، معذرت خواهی کنیم که مرز عراق را به صورت کامل نبستیم. اینکه اجازه دادیم رفت و آمد انجام شود.

از یک، یک اعضای ستاد ملی کرونا عذر می‌خواهیم که شب عید، هیچ محدودیتی اعمال نکرده و با متخلفین برخورد نکردیم. اگر ما با آنهایی که تخلف کردند برخورد می‌کردیم، شرمنده شما نمی‌شدیم. اگر کمی بازارها را مدیریت می‌کردیم شاهد این همه شلوغی نبودیم.

شرمندگی به روی ما ماند که مثل سال گذشته القا نکردیم که دید و بازدیدهای عید هم می‌تواند عامل شیوع ویروس کرونا باشد. می‌دانی آقای رییس جمهور تقصیر ماست و این را به خوبی می‌دانیم.

به نکته خوبی اشاره کردید جناب روحانی! عروسی‌ها در ماه شعبان یک عامل مهم است. نباید اجازه می‌دادیم تالارها مشغول به کار شوند. اگر به تالارهای پذیرایی مشوق‌های اقتصادی می‌دادیم تا آنها با خیال راحت در تالارهای‌شان را می‌بستند این اتفاق نمی‌افتاد. بالاخر آنها بیش از یک سال است که کار نکرده‌اند و ما باید هوای آنها را می‌داشتیم.

می‌دانم،  از سفرها حرف نزنید که عرق شرم روی پیشانی‌مان می‌نشیند. قبول دارم اگر راه‌ها را بسته بودیم و اجازه نمی‌دادیم که مردم با خیال راحت از این شهر به شهر دیگر بروند. اگر جاده چالوس را بسته بودیم و اجازه نمی‌دادیم دود جوجه کباب مازندران را بردارد، احتمالا الان این استان قرمز جگری نبود.»

از سوی دیگر سخنان اخیر وزیر بهداشت و معاونین این وزارتخانه درباره مخالفت ایشان با تصمیمات ستاد کرونا درباره آزاد بودن سفرهای نوروزی به کنایه رئیس جمهور و انتقاد روزنامه دولت همراه شد.

حسن روحانی با تاکید بر این که در موضوع مبارزه با کووید ۱۹ همه باید یکصدا باشیم، گفت: روزها و هفته‌های سختی در پیش رو داریم بنابراین نباید چندصدایی در این زمینه باشد. این که ما برای ستاد ملی کرونا یک سخنگو انتخاب کردیم برای جلوگیری از چند صدایی است. اگر بنا باشد هرکسی در تلویزیون مصاحبه کند و هر حرف و بیانی به کار بگیرد که نمی‌شود.

 رییس دولت تدبیر و امید اضافه کرد: ما یک ستاد هستیم و وقتی تصمیم می‌گیریم همه با هم مسوولیم و همه باید از آن تصمیم حمایت کنیم. چند صدایی جز این که به دست ضد انقلاب و ایران بهانه می‌دهیم هیچ کار دیگری نیست و در کنار آن باعث خسته شدن کادر درمان می‌شویم.

روزنامه دولت یعنی روزنامه ایران هم نوشت: «این قابل دفاع نیست همزمان با آنکه متن جلسات ستاد ملی مقابله با کرونا و اظهارات رئیس جمهوری، در رسانه‌ها منتشر می‌شود و آقای علیرضا رئیسی، سخنگوی ستاد هم بعد از هر جلسه درباره رویدادها یا تصمیم‌های جدید اطلاع‌رسانی می‌کند، شاهد آن باشیم که مثلاً خانم سیما سادات لاری سخنگوی وزارت بهداشت هم در کنار آقای کیانوش جهانپور سخنگوی سازمان غذا و دارو به امر اطلاع‌رسانی مبادرت می‌ورزند. کار البته به همینجا ختم نمی‌شود، چرا که آقای علیرضا زالی رئیس ستاد مقابله با کرونای تهران به همراه آقای محسنی بندپی استاندار تهران هم در امر اطلاع‌رسانی کرونایی مشارکت دارند همچنانکه خود آقای سعید نمکی وزیر بهداشت هم در این میان دستی بر آتش دارد بماند که مثلاً آقای علیرضا وهاب‌زاده مشاور وزیر هم به یک مرکز اطلاع‌رسانی تبدیل شده و در کنار همه اینها اطلاع رسانی‌های متخصصانی مثل خانم مینو محرز و مسعود مردانی و... را هم داریم.

به این لیست می‌توان رؤسای دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور را هم اضافه کرد. چنین وضعیتی حتماً با اصل تشکیل ستاد ملی مبارزه با کرونا و ضرورت داشتن صدای واحد در امر اطلاع‌رسانی مغایرت دارد و می‌طلبد که تدبیری ناظر بر رفع آن اندیشید. آنچه مهم است اینکه اطلاع‌رسانی و آگاهی بخشی شفاف و منظم و سازماندهی شده برای پرهیز از عادی‌انگاری و جلوگیری از نگرانی بیهوده و غیر واقعی مردم صورت گیرد. ناگفته نماند که در این پراکنده گویی‌ها کرونایی، گاهی برخی نامه‌ها یا گپ و گفت‌ها در ستاد ملی یا وزارت بهداشت هم به رسانه‌ها درز پیدا می‌کند که بر تشویش و نگرانی‌های مردم می‌افزاید.»

***

شعار حسن خمینی انتخاب شده است؟

اعتماد نوشت: «زمزمه كانديداتوري سيدحسن خميني در فضاي سياسي كشور قوي‌تر از پيش شنيده مي‌شود... فعلا در اين مرحله، دعوت از شخصيت‌هاي مهم را در دستوركار دارد و بر اين اساس جمعي از اصلاح‌طلبان كه معتقدند حضور افرادي مانند سيدحسن خميني مي‌تواند به گرم شدن تنور انتخابات كمك كند، به سوي يادگار امام رفته‌اند.

طي هفته‌هاي اخير اصلاح‌طلبان بارها تاكيد كرده‌اند كه ‌غير از تصميمات شوراي نگهبان، يكي از دغدغه‌هاي مهم آنان مشاركت مردم در انتخابات رياست‌جمهوري است كه به عوامل مختلفي از جمله حضور كانديداهاي مطرح بستگي دارد. آنان مي‌گويند چنانچه كانديداهاي همه جريان‌هاي سياسي نتوانند در انتخابات حضور داشته باشند، مشاركت با كاهشي چشمگير روبه‌رو خواهد شد. در نتيجه تاكيد دارند كه افرادي مانند سيدحسن خميني بايد وارد ميدان شوند.

اما گويا سيدحسن خميني هنوز تصميم نهايي خود براي انتخابات رياست‌جمهوري را نگرفته است. هرچند سخنراني‌ها و فعاليت‌هاي او كم‌كم رنگ و بوي انتخاباتي مي‌گيرد و اين ظن را كه احتمالا در اين باره به نتيجه‌اي مثبت مي‌رسد و وارد گود مي‌شود، قوي‌تر مي‌كند. همزمان درخواست گروه‌هاي اصلاح‌طلب نيز از او براي شركت در انتخابات جدي‌تر مي‌شود.»

از سوی دیگر روزنامه سازندگی، ارگان حزب کارگزاران، تصویر جلد خود را به حسن خمینی اختصاص داد و تیتری از سخنان دیروز وی انتخاب کرد. تیتری که برخی رسانه ها را به این سمت سوق داد که «همه با هم» شعار انتخاباتی حسن خمینی است.

اما روزنامه فرهیختگان درباره این شخصیت سیاسی نوشت: «حسن خمینی درکنار ضعف سیاست‌ورزی که یک‌بار حسابی گریبانگیر او شده، مانند دیگر نزدیکان دولت نقطه‌ضعف چسبندگی به وضع موجود را با خود دارد، حمایت سفت و سخت او از حسن روحانی مخصوصا در سال 96 که به‌صراحت و با انتشار ویدئوی تبلیغاتی صورت گرفت (که دقیقا عکس مشی گذشته بیت امام راحل(ره) بود و خانواده معمار انقلاب را درگیر سیاست‌بازی‌های نامألوف کرد) باعث شد او بیشتر از گذشته در چالش‌های نابلدی و ناکارآمدی کابینه روحانی شریک باشد و امروز بلای حرکت وی شود.

در این میان اما به‌نظر می‌رسد که حسن خمینی ظاهرا به‌خوبی از این مساله اطلاع دارد؛ چراکه چندی پیش در سخنانی تلاش کرد مرزبندی خود با دولت و وضع موجود را مشخص کند و بگوید که او هم از روحانی راضی نیست. او یکی، دوهفته پیش در گفت‌وگویی اظهار کرده بود: «من اصلا مدافع وضع موجود نیستم؛ ممکن است بنده هم شروع کنم به اندازه شما درددل داشته باشم.» این اظهارنظر به‌خوبی نشان می‌دهد که حسن خمینی هم چالش بزرگ چسبندگی به فاجعه عملکردی دولت روحانی را داراست و اگر قرار است کنشی داشته باشد باید راهی برای حل این معضل بیابد.»

بیشتر بخوانید: «همه با هم»؛ شعار انتخاباتی سید حسن خمینی؟!

***

درخواست کیهان برای شفافیت هزینه های تبلیغات انتخابات

کیهان نوشت: «پیش از سنجش و بررسی برنامه‌های انتخاباتی نامزدهای ریاست جمهوری، اقداماتی مقدماتی ضروری به نظر می‌رسد. یکی از اصلی‌ترین این اقدامات، روشن شدن منابع مالی نامزدهاست. ورود به صحنه انتخابات ریاست جمهوری و تبلیغات و رقابت‌های گسترده و فراگیر آن در سطح کشوری با بیش از 80 میلیون جمعیت و مساحتی چنین بزرگ، نیازمند منابع مالی گسترده‌ای است؛ از برپایی ستادهای انتخاباتی در شهرهای مختلف تا سفرهای انتخاباتی، مستندها و فیلم‌های تبلیغاتی، کمپین‌ها و فعالیت‌ها در فضای مجازی، مراسمات و نشست‌ها، تبلیغات میدانی و برخی فعالیت‌های غیرمجاز مانند جلب و خرید نظر و رای افراد و چهره‌های سرشناس و اثرگذار مانند سلبریتی‌ها و رؤسای قبایل و...

حتی در صورت فعالیت سالم و قانونی هم نامزدی برای انتخابات ریاست جمهوری منابعی می‌طلبد که می‌توان گفت تقریباً هیچکدام از چهره‌های سیاسی قادر به تامین شخصی آن نیستند و در این زمینه باید روی پشتیبانی و همراهی دیگران حساب کنند.

در یک فضای عقلانی و منطقی انتخاباتی، یکی از مهم‌ترین مطالبات افکار عمومی و نمایندگان آنها (مانند رسانه‌ها و چهره‌های دارای تریبون) باید پرسش از میزان و چگونگی تامین و هزینه این منابع مالی باشد.»

***

راه‌حل سردار دهقان برای خروج پرونده هسته‌ای از بن‌بست

سردار حسین دهقان، وزیر سابق دفاع و نامزد انتخابات ریاست جمهوری درباره پرونده هسته‌ای کشورمان به شرق گفت: « آقای احمدی‌نژاد اعلام کرد برای ما رفتن به شورای امنیت سازمان ملل و صدور قطع‌نامه مهم نیست. خب الان همان‌هاست که ادامه دارد. اگر آن زمان می‌دانستیم با این تصمیم چه وضعیتی پیش می‌آید، اجازه نمی‌دادیم پرونده هسته‌ای ما به شورای امنیت برود.

شورای امنیت یعنی قطع‌نامه، ایجاد تعهد و اگر اجرا نشد آثار بعدی آن. بعد گفتند قطع‌نامه کاغذپاره است؛ نه، کاغذپاره نبود. آن زمان باید تصمیم می‌گرفتیم و به فکر این هزینه‌ها بودیم. تصمیم درست نگرفتیم و الان هزینه‌ها را پرداخت می‌کنیم. الان هم دوئلی با آمریکا داریم که هر طرف می‌گوید اول تو. الان حرف مردم ما چیست؟

واقعا مردم ما به آمریکایی که ظلم کرده و این همه تحریم را اعمال کرده، اعتماد می‌کنند؟ بگوییم خیلی خب مذاکره؟ این منطقی است؟ امروز برجام تأیید می‌شود، اوباما فردا علیه ما تحریم اعمال می‌کند. خب تا آخر دوره‌اش هم ادامه داشت.

الان ملت ما حاضر است به آمریکایی که برجام را زیر پا گذاشته و تحریم کرده، اعتماد کند؟ الان هم به ما می‌گوید شما به نقطه صفر برگردید تا من هم تحریم‌ها را برگردانم. آن موقع قرار بود تحریم‌ها را بردارد. ملت به این دلیل به برجام تن داد و قبول کرد چون قرار بود تحریم‌ها برداشته شود که نشد...

این انسداد به وجود آمده است، این بن‌بست هست، اما راه‌حل دارد. ما به طرف آمریکایی گفته‌ایم شما آنچه را از سال 2015 تحریم کرده‌اید جمع کنید، به اول برجام برگردید، ما هم برمی‌گردیم، مشکلی نداریم. حالا می‌گویید منطقی و عقلانی نیست، من می‌گویم هست. می‌گویید به‌صرفه‌ نیست، من می‌گویم هست. فرمولش هم خیلی روشن است. بحث همان هزینه فایده است. آمریکا می‌خواهد هیچ هزینه‌ای پرداخت نکند.»

به نظر می‌رسد حسین دهقان غیر از آنچه موضع رسمی نظام بوده است راه حل جدیدی برای پرونده هسته ای ایران ندارد یا شاید تاکنون از بیان آن خودداری کرده است. شاید هم به امید ابتکار وزیر خارجه آینده خود باشد.

***

انتقادات اصولگرایان به نامزدی جلیلی

فردا نوشت: یک ماه دیگر ثبت نام نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری آغاز می شود. هرچند تا کنون کاندیداهای متعددی در جریان اصولگرا برای حضور در این عرصه اعلام آمادگی کردند اما وضعیت سعید جلیلی همچنان خاکستری است. این روزها در فضای مجازی اطرافیان سعید جلیلی خیلی به آب و آتش می زنند تا هنوز تکلیف برجام مشخص نشده، او را به چهره غالب در انتخابات تبدیل کنند...

سعید جلیلی سال 92 نامزد انتخابات ریاست جمهوری شد و بیش از 4 میلیون رأی کسب کرد. حامیانش معتقدند با توجه به وضعیتی که برجام پیدا کرد اگر جلیلی بیاید آرای بیشتری را می تواند به دست آورد. البته این فقط یک روی سکه است و جلیلی منتقدان بسیاری دارند که کسر قابل توجهی از آنها اصولگرا هستند.

گروهی از منتقدان می گویند کشور با حجم مشکلات عدیده‌ای همچون در کسب‌وکارها، نواسانات بسیار ارز و طلا، پایین بودن ارزش پول ملی، قیمت بالای مسکن، تورم و غیره دست و پنجه نرم می کند و راه حل این موضوعات قطعا به دست جلیلی امکانپذیر نخواهد بود چون او سابقه اجرایی ندارد و تنها در دوره ای مسئول مذاکرات هسته ای بوده است.

انتقادها به جلیلی به اینجا ختم نمی شود. گروهی دیگر معتقدند نامزدی جلیلی صحنه انتخابات را دوقطبی و انتخاب مردم را احساسی می کند و این اتفاق به صلاح کشور نیست.

در این میان گروه هم هستند که می گویند به شرطی سعید جلیلی می تواند در انتخابات ریاست جمهوری موفق باشد که دایره حامیانش وسیع شود...

رایزنی های شورای وحدت اصولگرایان با نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری از هفته پیش استارت خورد، حال باید دید در روزهای آینده سعید جلیلی می تواند نظر این شورا و سپس شورای ائتلاف را برای جلب حمایت کسب کند یا خیر.»

***