بشردوستی به سبک سازمان ملل

گروه جهان الف،   3991213080 ۴۹ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱۴ تکراری یا غیرقابل انتشار

سازمان ملل درحالی اقدام به برگزاری کنفرانس جهت جمع‌آوری کمک‌های بشردوستانه به یمن می‌کند که تاکنون اقدام جدی برای مقابله با جنایت‌های عربستان علیه غیرنظامیان یمنی انجام نداده است.

بشردوستی به سبک سازمان ملل

به گزارش الف، آنگونه که در منشور سازمان ملل متحد آمده است «پیگیری مسائل حقوق بشر» دلیل اصلی ایجاد سازمان ملل در سال ۱۹۴۵بود. همزمان با نگاه و انتظار جهانیان و منطقه و مخصوصاً مردم مظلوم یمن برای ایفای نقش مثبت و سازنده در این کشور توسط این سازمان برای جلوگیری و پایان دادن به چند سال محاصره زمینی، دریایی و هوایی، و با وجود شرایط وخیم، نهادهای بین‌المللی به خصوص سازمان ملل متحد که وظیفه اصلی آن کمک به حفظ صلح و امنیت بین‌المللی است، هیچ اقدامی برای متوقف کردن این جنگ نامتقارن علیه یمن انجام ندادند.

کمک‌های نمایشی سازمان ملل برای یمن

اخیرا سازمان ملل در حاشیه کنفرانس اهداکنندگان به یمن که به نام رنج ملت یمن و برای جمع آوری 3.85 میلیارد دلار برای ملت این کشور برگزار شد و 100 کشور و سازمان بین المللی در آن مشارکت داشتند درباره فاجعه انسانی در یمن هشدار داده و در گزارشی که اواخر هفته گذشته منتشر شد اعلام کرد که ۱۶ میلیون یمنی از گرسنگی رنج می برند و قادر به تامین وعده‌های غذایی خود نیستند، علاوه بر آن 5 میلیون یمنی دیگر نیز در آستانه همین خطر قرار دارند.

پیش از این در ژوئن 2020 نیز کنفرانس بین‌المللی طرف‌های کمک کننده به یمن به منظور بسیج کمک‌های بین‌المللی برای رفع نیازهای بشردوستانه در این کشور به تازگی با مشارکت سازمان ملل متحد به میزبانی عربستان سعودی برگزار شد. این درحالی است که ریاض طی شش سال گذشته هرماه حدود 5 تا 6 میلیارد دلار برای جنگ یمن هزینه کرده و اختصاص بخش کمی از این مبلغ می تواند یمن را تبدیل به یک کشور مرفه کند.

همچنین درحالی که پیش از این کنفرانس سازمان ملل اعلام کرده بود نیازمند جمع آوری ۲ میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار برای کمک به یمن است. در کنفرانس ریاض تنها یک میلیارد و ۳۵۰ میلیون دلار جمع آوری شد که به نوعی شکست این کنفرانس برای تحقق هدف نمایشی سعودی‌ها به شمار می‌رود.

بر همین اساس ناظران معتقدند که برگزاری چنین کنفرانس‌هایی در چارچوب برنامه های سازمان ملل برای مشروعیت بخشی سیاسی به عربستان در جنگ یمن صورت می‌گیرد.

علاوه بر آن کمک‌های غیرمالی که طی سال‌های گذشته از جانب نهادهای وابسته به سازمان ملل برای یمنی‌ها ارسال می‌شد از کیفیت لازم برخوردار نبوده و حتی اواخر 2016 سازمان استاندارد یمن اعلام کرد که برنامه جهانی غذا وابسته به سازمان ملل دو کشتی حامل سه هزار و سیصد تن آرد سفید که تاریخ استفاده آن به اتمام رسیده و از اردن ارسال شده بود را به بندر حدیده در غرب یمن فرستاد.

جولای 2019 بارزسان گمرک یمن مواد غذایی و داوریی تاریخ مصرف گذشته برنامه جهانی غذا سازمان ملل را در بدو ورود به این کشور توقیف کردند، این محموله شامل 200 تن آرد، مواد غذایی و دارو است که قرار بود به عنوان کمک های بشردوستانه توزیع شود.

در نوامبر 2020 نیز «یوسف الحاضری» سخنگوی وزارت بهداشت یمن، با اشاره به این که سازمان ملل غذای فاسد و داروهای تاریخ مصرف گذشته برای یمنی‌ها می‌فرستد گفت، ما غذای فاسد و داروهای تاریخ مصرف گذشته از سازمان ملل نمی خواهیم. اوضاع بهداشتی در یمن وخیم است، کما اینکه وضعیت مالی و معیشتی مردم هم وخیم است و خیلی ها حتی امکان رساندن خود به بیمارستان ها را هم ندارند.

در این میان، درحالی که دولت صنعا اجازه توزیع مواد غذایی و داروهای فاسد ارسال شده توسط سازمان ملل میان ملت یمن را نمی‌دهد،  ائتلاف متجاوز سعودی و حامیان غربی آن با سوءاستفاده تبلیغاتی، انصارالله را متهم به جلوگیری از توزیع کمک‌های انسانی میان یمنی‌ها می‌کنند.

 اما نکته جالب توجه در گزارش اخیر سازمان ملل درباره بحران انسانی در یمن اینجاست که سازمان ملل طبق معمول از ذکر نام عربستان سعودی و محکوم کردن جنایت‌های این کشور که عامل اصلی فاجعه انسانی در یمن است پرهیز کرد. همچنین هر چند که اخیراً سایر کشورهای متجاوز به یمن و حامیان مالی غربی آنها تلاش کردند تا با بازنگری درباره نقش انسانی خود در جنگ یمن از مسئولیت خود در جنایت های ائتلاف متجاوز عربی علیه یمن فرار کنند، اما کنفرانس اهداکنندگان به یمن در این زمینه مواضع ناامید کننده ای داشت.

این سازمان در اولین اظهار نظر خود کاهش حمایت اهدا کنندگان از برنامه های بشردوستانه برای یمنی‌ها را به معنای صدور حکم اعدام برای ده‌ها هزار کودک و زن یمنی در نظر گرفت، اما اشاره‌ای به جنایتهای عربستان در کشتار غیرنظامیان یمنی و گرسنگی این ملت نداشت.

در این میان قابل توجه است که سازمان ملل اولین طرفی بود که اقدام به اجرای تصمیم دولت «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری سابق آمریکا برای قراردادن نام جنبش انصارالله یمن در لیست تروریسم کرد و  اعلام کرد که به دلیل قرار گرفتن نام انصارالله در لیست سازمان‌های تروریستی نمی‌تواند برای آزادسازی کشتی‌های حامل سوخت که توسط ائتلاف متجاوز سعودی توقیف شده‌اند کاری انجام دهد.

اکنون نیز با وجود اینکه این تصمیم آمریکا توسط دولت «جو بایدن» رئیس جمهوری جدید ایالات متحده لغو شده، اما سازمان ملل همچنان هرگونه مداخله برای آزادسازی کشتی های حامل سوخت به یمن را رد می‌کند، آن هم در حالی که می‌داند این اقدام زندگی هزاران نوزاد و هزاران فرد مبتلا به نارسایی کلیوی را در معرض خطر مرگ قرار می دهد.  طی روزهای گذشته حرکت تجهیزات اساسی از بندر حدیده به سایر استان‌های یمن متوقف شده، زیرا حرکت لوکوموتیوهایی که در حمل و نقل مواد غذایی از این بندر فعالیت می کردند به دلیل تمام شدن همه ذخایر بنزین و گازوئیل به حالت تعلیق در آمده است. به همین دلیل وزارت بهداشت در صنعا هشدار داده که بیمارستان های دولتی و خصوصی یمن به دلیل فقدان سوخت و نرسیدن تجهیزات مربوطه قادر به ادامه فعالیت نیستند.