سرنوشت مبهم بن سلمان بعد از انتشار گزارش قتل خاشقجی

گروه سیاسی الف،   3991209074 ۱۴ نظر، ۰ در صف انتشار و ۳ تکراری یا غیرقابل انتشار

کارشناسان معتقدند در مرحله بعد از انتشار گزارش سیا درباره قتل جمال خاشقجی، روزهای سختی در انتظار محمد بن سلمان بوده و ممکن است برای مدتی نسبتا طولانی در انزوای بین‌المللی قرار بگیرد

سرنوشت مبهم بن سلمان بعد از انتشار گزارش قتل خاشقجی

به گزارش الف، دفتر مدیر اطلاعات ملی آمریکا روز جمعه گزارش غیرمحرمانه ‌ای را منتشر کرد که نشان می‌ دهد قتل «جمال خاشقجی» روزنامه نگار منتقد سعودی  با تایید محمد بن سلمان انجام شده است که این نتیجه گیری بر اساس کنترلی که ولیعهد عربستان بر تصمیم گیری‌های پادشاهی سعودی دارد، مداخله مستقیم یکی از مشاوران اصلی او و اعضای تیم حفاظتی او در عملیات استانبول، و همچنین حمایت ولیعهد عربستان از استفاده از خشونت برای ساکت کردن ناراضیان خارج از کشور از جمله خاشقجی، استوار است.

به دنبال انتشار گزارش سازمان اطلاعات آمریکا در خصوص قتل جمال خاشقجی، ستون نویس سعودی در روزنامه واشنگتن پست، در سرمقاله خود نوشت  عاملان جنایت فجیع علیه ساکن ایالت متحده و نویسنده موثر در روزنامه واشنگتن پست باید  مجازات شوند.روزنامه واشنگتن پست در ادامه نوشت محمد بن سلمان باید ممنوع السفر و  تمام دارایی‌های وی  بلوکه شود.

واشنگتن پست افزود رئیس جمهور آمریکا باید محمد بن سلمان را مجازات کامل کند که این مجازات از جمله بلوکه کردن دارایی‌های ولیعهد سعودی و دیگر افراد متهم در قتل این روزنامه نگار سعودی است.تغییرات اساسی که جو بایدن در روابط آمریکا و عربستان سعودی  وعده داده بود، نشان می دهد که شامل مجازات ولیعهد بی‌پروا و جنایتکار نخواهد بود و بنابراین بعید است که ولیعهد سعودی از ادامه رفتارهای جنایتکارانه خود منصرف شود.

به نوشته این روزنامه جو بایدن  ممکن است به حمایت بی سابقه «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور سابق آمریکا از عربستان پایان دهد ؛چرا که محمد بن سلمان از خلال «جرد کوشنر» داماد و مشاور ارشد ترامپ از دسترسی ویژه‌ای به کاخ سفید برخوردار بود، در حالی که دولت جدید آمریکا بیان کرد که ارتباطات میان واشنگتن و ریاض تنها از خلال «ملک سلمان بن عبدالعزیز» پادشاه عربستان صورت می‌گیرد. همچنین دولت دموکرات ها از توقیف فروش تسلیحات به عربستان  خبر داد.   وجود روابط واشنگتن با ریاض در دوران بایدن هم ممکن است مانند قبل از دوره دونالد ترامپ به نظر برسد زمانی که واشنگتن با عربستان به عنوان هم پیمان اصلی در خاورمیانه رفتار می‌کرد. دولت جدید تاکید کرد که فروش سلاح‌های دفاعی به عربستان ادامه خواهد یافت و تنها فروش سلاح‌های تهاجمی متوقف شده است.

اگرچه ممکن است جو بایدن با ولیعهد سعودی تماس نگیرد و یا او را به واشنگتن دعوت نکند اما مقامات عالی رتبه آمریکا همچنان با محمد بن سلمان ارتباط برقرار می‌کنند، همانطور که اخیراً « لویی آستین» وزیر دفاع آمریکا تماس تلفنی با محمد بن سلمان برقرار کرده بود. یک استدلال عملی برای این سیاست وجود دارد که محمد بن سلمان همچنان قدرت‌مند ترین فرد در منطقه خلیج فارس است و اگر جانشین پدرش به عنوان پادشاه عربستان شود همانطور که انتظار می رود ممکن است برای دهه‌ها در این سمت باقی بماند و آمریکا نیز برای تثبیت بازار جهانی نفت و کمک به تلاش‌های ضد تروریسم به عربستان سعودی وابسته است.

محمد بن سلمان که از آغاز ولیعهدی اش بسیاری از مخالفان را  سرکوب و روابط بهتری با رژیم اسرائیل برقرار کرد، در هفته‌های اخیر با آزادی برخی از زندانیان برجسته از جمله شهروندان آمریکایی و پایان دادن به محاصره تحمیل شده بر قطر سعی در جلب رضایت بایدن کرد. با این وجود  جو بایدن شخصی را  از مجازات عفو می‌کند که طی سال‌های اخیر شدیدترین سرکوبگری را در تاریخ معاصر عربستان انجام داده و باعث بی‌ثباتی در سراسر خاورمیانه شده است و دولت بایدن باید ولیعهد سعودی را به دلیل مشارکت در قتل خاشقجی و به دلیل جنایت های حقوق بشری محاکمه کند.

به دنبال انتشار گزارش سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا «سیا» درباره قتل «جمال خاشقجی» روزنامه نگار منتقد سعودی، نام «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی با محوریت جنایت ترور خاشقجی در صدر رسانه‌های جهان قرار گرفته است. 

با وجود اینکه همه واقعیت‌های مربوط به پرونده ترور خاشقجی در گزارش سیا ذکر نشده و طبق گفته «مجتهد» افشاگر معروف اسرار آل سعود به تماس‌های محمد بن سلمان با «خالد بن سلمان» برادر کوچک و «سعود القحطانی» مشاور سابق وی و سایر جزئیات مربوط به این جنایت اشاره نشده بود، اما شرایطی نگران کننده برای شاهزاده جوان سعودی به وجود آورده است.

بن سلمان طی 3 سال گذشته هرگونه اتهام مربوط به همدستی در قتل جمال خاشقجی را رد کرده بود، البته هیچگونه نهاد رسمی نیز مدارکی مستند مبنی بر جزئیات نقش بن سلمان در این قتل را ارائه نداده بودند. بنابراین گزارش سیا اولین گزارش رسمی در این زمینه به شمار می‌رود که می‌تواند موجب انزوای بین‌المللی ولیعهد سعودی دست کم تا مدتی نسبتا طولانی گردد. 

روزنامه روسی «نزاویسمایا گازتا» نیز در همین رابطه در مقاله‌ای نوشته است که اقدامات دولت بایدن به مثابه یک محاصره سیاسی برای «محمد بن سلمان» است و واشنگتن ترجیح می‌دهد به جای ولیعهد، با پادشاه سعودی در ارتباط باشد؛ با وجود  اینکه بن سلمان حاکم واقعی عربستان محسوب می‌شود و مسئولیت اقدامات سرکوبگرانه آل سعود عمدتا بر گردن وی است.

همچنین انتظار می‌رود روابط سرد میان جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا و محمد بن سلمان تا مقطعی نه چندان طولانی به همین شکل باقی بماند، به ویژه اینکه رئیس جمهور جدید آمریکا قصد ندارد متهم به نقض عهد شده و به وعده‌های خود درباره رسیدگی به پرونده حقوق بشری و تغییر سیاست واشنگتن در قبال ریاض پشت پا بزند.

از طرف دیگر تحلیلگران معتقدند، آنگونه که از رفتارهای جو بایدن پیداست، وی برخلاف ترامپ به نوعی از محمد بن سلمان بیزار است و شاید حتی قصد داشته باشد «محمد بن نایف» ولیعهد سابق سعودی که ضمن اهداف کمپین بازداشت‌های بن سلمان قرار گرفت را جایگزین وی کند. همچنین جو بایدن از همان روزهای نخست قتل خاشقجی، مخالفتش را با محمد بن سلمان ابراز کرده بود. از سوی دیگر بن نایف در گذر سالیان دراز از سوی سیا به قول معروف پخته و آماده بر قدرت نشستن شده و آمریکا سرمایه گذاری زیادی روی او کرده بود.