فرض‌های غلط بایدن به روایت نشنال اینترست

جهان،   3991202052 ۱۱ نظر، ۰ در صف انتشار و ۴ تکراری یا غیرقابل انتشار

ادعای بایدن مبنی بر بهره گیری از دیپلماسی، خوب است با این حال، با واقعیت های عینی، کمترین ارتباطی ندارد. چهره آمریکایِ کنونی در عرصه بین المللی، به شدت خدشه دار شده و این کشور عمیقا در جنگ های متعدد و پوچ، گرفتار شده است. امری که در نوع خود، چالشی جدی و اساسی برای دولت جدید آمریکا است.

فرض‌های غلط بایدن به روایت نشنال اینترست

به گزارش الف، "ویلیس کرومهُلز" عضو ارشد اندیشکده Defense Priorities (اولویت های دفاعی) در گزارشی برای پایگاه خبری-تحلیلی" نشنال اینترست"، اینگونه استدلال می کند که شعار دولت بایدن با عنوان "بازگشتِ آمریکا/America is Back" (اشاره به احیای قدرت و رهبری جهانیِ آمریکا)، حداقل در عرصه سیاست خارجی این کشور، پوچ و بی اساس است و دولت جدید آمریکا نیز، همچنان اشتباهات تاریخی دولت‌های پیشین این کشور را تکرار خواهد کرد. وی در این رابطه می‌نویسد: 

«مدتی قبل، "جو بایدن" رئیس جمهور جدید آمریکا در وزارت خارجه آمریکا سخنرانی انجام داد و سعی کرد در قالب آن، اهداف اصلی سیاست خارجی دولت خود را تشریح کند. مضمون و محور اصلی سخنرانی وی، شعارِ "بازگشت آمریکا/America is Back" بود. بایدن در سخنان خود به طور خاص به طرح هایش جهت بازگرداندنِ آمریکا به توافق "برجام" و همچنین "توافق آب و هوایی پاریس"، اشاره کرد. در اروپا، بایدن وعده داد که هدف اصلی اش، بازگرداندن آمریکا به رویکردهای قبل از عصر ترامپ، در قبالِ پیمان آتلانتیک شمالی(ناتو) است. وی همچنین وعده داد که اتحادهای سنتی آمریکا با شرکای اروپایی اش را که در دوره ترامپ عمیقا آسیب دیده است، بار دیگر احیا خواهد کرد و به طور خاص به این مساله نیز اشاره کرد که هرگونه خروج نظامیان آمریکایی از آلمان را که در دستورکار دولت ترامپ بود، متوقف می کند. 

در عرصه رقابتِ قدرت های بزرگ، بایدن، چین را جدی ترین و مهمترین رقیب آمریکا در جهان خواند. با این حال، وی بخش اعظمی از سخنانش را معطوف به روسیه کرد و به این مساله تاکید کرد که رویکردِ سخت گیرانه‌تری را علیه کرملین و رفتارهای به اصطلاح تجاوزکارانه آن در عرصه بین المللی، اتخاذ خواهد کرد. 

بایدن به طور خاص بر پایان حمایت آمریکا از عربستان سعودی در جریان "جنگ یمن" تاکید کرد. جنگی که تاکنون قریب به 250 هزار نفر در آن کشته شده اند و اساسا آمریکا با حمایت از عربستان در این جنگ، اصول اخلاقی که سال هاست در عرصه روابط بین الملل بر آن ها تاکید می کند را زیر پا گذاشته است. 

تاکید بایدن بر بازگشت مجدد به توافق برجام نیز تا حد زیادی صحیح است. بایدن باید به دنبال تنش زدایی با ایران باشد زیرا ایران اساسا تهدیدی علیه آمریکا نیست و فقط نسبت به حضور نیروهای آمریکایی در اطراف مرزهای خود، شدیدا حساس است. آمریکا نباید خود را در مسائل منطقه ای مخصوصا درگیری های ریشه دارِ ایران و عربستان گرفتار کند. این مساله بدون تردید حاملِ پیامدهای ناگوار برای امنیت انرژی آمریکا است. 

در مورد روسیه به طور خاص، لفاظی های بایدن، احمقانه هستند. اگر دولت بایدن رویکردی تهاجمی را در قبال روسیه اتخاذ کند، این مساله برای آمریکا مضر خواهد بود. بایدن این مساله را خوب می داند و درست به همین دلیل بود که بر خلاف لفاظی های ظاهری خود در جریان سخنرانی اخیرش در وزارت خارجه آمریکا مبنی بر ضرورت اتخاذ رویکردی سخت گیرانه در قبال روسیه، اندک زمانی پس از حضور در قدرت، "قرارداد استارت نو"(در زمینه کنترل تسلیحاتی) را با کرملین به امضا رساند تا بتواند سطح عمومی تنش ها با روسیه را کاهش دهد. این مساله مخصوصا با توجه به اینکه در صورت تنش زایی میان روسیه و آمریکا، احتمال نزدیک تر شدنِ بیش از پیش روسیه و چین، به عنوان دو رقیب راهبردی آمریکا به یکدیگر وجود دارد، از اهمیت خاصی برخوردار است. 

*تداوم شکست های سیاست خارجی آمریکا در دولت بایدن

با این حال، از بسیاری از جهات، انتظار می رود که سیاست خارجی بایدن، با تکرار اشتباهات تاریخی دولت های پیشین آمریکا در دو دهه گذشته، همچنان در مسیر شکست قدم بردارد. عجیب است که بایدن نه در سخنرانی خود و نه در مدت اخیر، کوچکترین اشاره ای به افغانستان یعنی همان جایی که نیروهای آمریکایی بیش از 20 سال است که در آن حضور دارند، نکرده است. بایدن همچنین در رابطه با عراق، سوریه و ده ها کشور آفریقایی که ایالات متحده آمریکا در آن ها نیروی نظامی فعال دارد نیز هیچ اشاره ای نداشته است. 

دولت بایدن به احتمال فراوان همچنان حضور نظامی آمریکا در خارج از این کشور را حفظ خواهد کرد و حتی احتمال دارد جای پای آمریکا را در خارج از این کشور، گسترش نیز بخشد. بایدن بر خلاف تمام لفاظی هایش که در آن به پایان بخشیدن به جنگ یمن تاکید کرده، احتمالا همچنان به کمک هایش به دولت عربستان ادامه خواهد داد. بایدن همچنین به احتمال فراوان، نیروهای نظامی آمریکا را نیز در عربستان حفظ خواهد کرد. حرکتِ بسیار بدی که ترامپ آن را آغاز کرد و چالش های فراوانی را در آینده برای آمریکا ایجاد خواهد کرد. 

*نکته مغفولِ شعارِ دولت بایدن مبنی بر "بازگشتِ آمریکا"

بایدن به هیچ عنوان به این مساله توجه نمی کند که حضور سیاسی و نظامی آمریکا در جهان، بیش از حد افزایش یافته است. خیلی کم به این مساله اشاره می شود با این حال، دلیلِ اصلی که دولت بایدن سعی دارد نظامیان آمریکایی را در آلمان نگه دارد این مساله است که وی می خواهد حضور ادامه دارِ نظامی آمریکا در خاورمیانه را تضمین کند. نیروهای آمریکایی نباید به دنبال جبهه گیری در معادله برندگان و بازندگان در رقابت های منطقه خاورمیانه باشند. در سوریه، واشنگتن به صورت مخفیانه و پنهانی تلاش کرد تا دولت سوریه را سرنگون کند. امری که موجب شد تا گروه های افراط گرایی نظیر داعش و القاعده، قدرت گیری قابل توجهی داشته باشند. رویکردی که فجایع زیادی را در منطقه خاورمیانه ایجاد کرد. جدای از این ها، نیروهای آمریکایی همچنان در عراق باقی مانده اند که این مساله، نارضایتی های زیادی را در داخل عراق برانگیخته است. با این حال، آمریکا و به احتمال فراوان دولت بایدن، همچنان نیروهای آمریکایی را در عراق نگه خواهند داشت تا بنا به ادعای خود، ایران را مهار کنند. 

نکته عجیب در دولت های مختلف آمریکا و حتی دولت بایدن این است که آن ها می دانند جنگ هایی نظیر افغانستان، که بیش از 20 سال آمریکا را درگیر کرده است، هیچ منفعت و بُردی را برای واشنگتن به بار نخواهند آورد، با این حال، همچنان نظیر نمونه جنگ ویتنام، از یکچنین نبردهایی حمایت می کنند و جان سربازان آمریکایی را به خطر می اندازند. امری که شکست های عمیق و قابل توجهی را به آمریکا و وجهه بین المللی آن وارد کرده است. 

شعار "بازگشت آمریکا" در دوره بایدن، کاملا پوچ و بی اساس است. در دوره بایدن، قانونگذاران آمریکایی باید به اشغال و تنش آفرینی های بی پایانِ آمریکا در خاورمیانه خاتمه دهند و منافع مردم آمریکا را بر پیگیری دستورکارِ هژمون طلبی دموکراسی لیبرال، اولویت دهند. بایدن باید با عقب نشینی از افغانستان، اتخاذ دیپلماسی در قبال روسیه، و تعامل مفید با اروپا، رویکردی جدید را در عرصه سیاست خارجی آمریکا به نمایش بگذارد. شاید بایدن برخی مسائل جزئی را خوب درک کرده باشد، با این حال، درک درستی از وضعیت کلانِ آمریکا ندارد. درست به همین دلیل است که باید اذعان کرد که دولت جدید آمریکا نیز روی ریلی در عرصه سیاست خارجی آمریکا گام خواهد گذاشت که فقط و فقط برای آمریکا، ناکامی و شکست به بار خواهد آورد». 

 

***نویسنده: ویلیس کرومهُلز، وی عضو ارشد اندیشکده Defense Priorities است.

لینک: 

https://nationalinterest.org/blog/skeptics/biden%E2%80%99s-%E2%80%98america-back%E2%80%99-speech-misunderstands-how-overstretched-america-abroad-178269