نگاهی به بازار انرژی جهان

دکتر عباس ملکی،   3991027091
نگاهی به بازار انرژی جهان

پایش بازار

 

 

پویایی های بازار

 
قیمت نفت برنت برای تحویل در ماه های آتی در روز سه شنبه هفته قبل به بالاترین قیمت در 11 ماهه اخیر یعنی 57 دلار هر بشکه رسید. پس از آن کمی کاهش نشان داد. یکی از دلایل آن می تواند تقویت دلار در برابر ارزهای دیگر در هفته قبل باشد. انبارهای ذخیره نفت خام در آمریکا و سنگاپور تا اندازه ای سبک شد. اما در روز جمعه مجددا قیمت نفت کاهش نشان داده و نفت برنت به 55.50 دلار هر بشکه رسید. نفت وست تگزاس اینترمدییت نیز در روز جمعه با قیمت 52.86 دلار هر بشکه معامله شد. از دلایل کاهش می توان واردات کمتر چین بعلت قرنطینه مجدد در برخی از شهرها، و رو آوردن برخی از سرمایه ها در آمریکا به خرید اوراق قرضه دولتی دانست.

تفسیر هفته 

 
وزیر نفت عربستان سعودی بالا رفتن قیمت نفت در روزهای اخیر را بدلیل همکاری نزدیک عربستان و روسیه در چارچوب اوپک پلاس می داند. در چارچوب توافق اخیر اوپک پلاس هر ماه مقدار 500 هزار بشکه در روز از توافق کاهش قبلی کشورهای عضو ائتلاف اوپک پلاس کاسته می شود. در آخرین جلسه وزرای نفت و انرژی اوپک پلاس روسیه، امارات عربی متحده و قزاقستان معتقد بودند که بیشتر از 500 هزار بشکه در روز باید تولید این ائتلاف افزایش یابد، زیرا قیمت نفت با توجه به گذر کردن از 55 دلار هر بشکه به معنای آن است که تولید نفت شیل کاملا اقتصادی شده و سرمایه های جدید به این بازار تزریق می شود.

عربستان سعودی با این نظر مخالف بوده و یک جانبه اعلام کرد که از فوریه مقدار یک میلیون بشکه در روز از تولید خود خواهد کاست. الکساندر نواک معاون نخست وزیر روسیه این اقدام عربستان را هدیه سال نو برای بازار نفت دانست. نتیجتا روسیه و قزاقستان اجازه یافتند تا مقداری به تولید خود در ماه فوریه اضافه کرده و بقیه کشورها به اندازه ژانویه تولید خواهند نمود. مجموع 19 کشور عضو ائتلاف اوپک پلاس در ماه فوریه 34 میلیون بشکه در روز تولید خواهند داشت که این مقدار 8 میلیون بشکه کمتر از اکتبر 2018 است. انتظار می رود که تولید اوپک پلاس در ماه مارس به 34 میلیون بشکه در روز افزایش یابد.

اجلاس بعدی اوپک در 4 مارس 2021 خواهد بود.

 
در آمریکا رئیس جمهور منتخب از قصد خود برای انجام یک بسته مالی در حمایت از اقتصاد آمریکا به مبلغ 2000 میلیارد دلار خبر داد. این حجم از پول می تواند تقاضای برای خرید کالا را افزایش داده که خود به افزایش تقاضا برای نفت خواهد انجامید. در عین حال آمار اخیر حاکی از آن است که مجددا بیکاری در آمریکا افزایش یافته است.

 
آمار نشان می دهد که علیرغم آن که همه کشورها در 2020 بلحاظ اقتصادی دارای کارکرد کمتر و رشد اقتصادی منفی بودند، این سال برای چین چندان بد نبوده است. بصورت کلی در این سال صادرات کالاها و خدمات از چین نسبت به 2019 معادل 3.5 درصد رشد داشته است. واردات نفت خام نیز 7.3 درصد در 2020 افزایش داشت، هر چند که در مقابل واردات کل کالاها به چین 1.1 درصد کمتر شده است. همچنین گزارشی از موسسه صلح استکهلم (سیپری) نشان می دهد که حجم مبالغی که دولت چین در بخش نظامی هزینه می کند در 2019 تا 240 میلیارد دلار افزایش داشته است.

صادرات اسلحه چین نیز بعد از ایالات متحده آمریکا از لحاظ مقدار دومین است. بدلیل آن که بخش قابل توجهی از تولید و واردات نفت و گاز چین توسط بخش دولتی انجام می شود، نمی توان ارزیابی دقیقی از مقدار مصرف انرژی در بخش نظامی چین داشت. با توجه به تسلط ارتش بر بخش های وسیعی از اقتصاد چین و بخصوص در شرکت های سرمایه گذاری دخیل در بخش انرژی، نیازمند پژوهشی دقیق در زمینه ارتباط بخش صنایع نظامی، سرکت های سرمایه گذاری و مصرف نفت و گاز در چین می باشیم. در تحولی دیگر دونالد ترامپ آخرین ضربه های خود را به چین وارد کرد.

دولت آمریکا 9 شرکت بزرگ چین را به بهانه فعالیت این شرکت ها در دریای چین جنوبی مورد تحریم قرارداد. مدیران شرکت های دولتی، برخی از مسئولین حزب کمونیست چین و برخی از فرماندهان چینی مشمول این تحریم شدند. یکی از این شرکتها شرکت ملی نفت فراساحل چین (CNOOC) می باشد.

 
قیمت گاز طبیعی مایع شده (ال ان جی) در مناطق مختلف جهان بشدت افزایش یافت. علت اصلی آن سرد شدن یکباره هوا در آمریکای شمالی و اروپا می باشد. قیمت ال ان جی در شرق آسیا از هفته های قبل افزایش یافته بود. برخی از مصرف کنندگان ال ان جی به تدریج از خرید های تک محموله به سمت خریدهای درازمدت همراه با قمیت های وابسته به نفت خام کوچ می کنند.