دست و پای دیو در بند را باز نکنیم...

گروه اجتماعی الف،   3990929058 ۹ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱ تکراری یا غیرقابل انتشار

اگرچه موج سوم کرونا قدری فروکش کرده است، اما بسیاری از کارشناسان نظام سلامت تاکید دارند که این وضعیت کاملا شکننده است و کوچک‌ترین سهل انگاری مثل دورهمی های شب یلدا می تواند آغازگر موج زمستانی کرونا باشد.

دست و پای دیو در بند را باز نکنیم...

به گزارش الف، شب یلدا یا همان شب چله به عنوان طولانی ترین شب سال، جایگاه ویژه ای در ادبیات و فرهنگ ایرانی دارد. یلدا به معنی تولد و زایش است. ایرانیان باستان اعتقاد داشتند که پس از گذشت طولانی ترین شب سال، خورشید دوباره متولد می شود و این تولد دوباره را جشن می گرفتند. فال حافظ و مراسم شاهنامه خوانی، قرن های متوالی است که با شب یلدا درآمیخته است.

در دوران ما  شب یلدا به بهانه ای برای دور هم بودن، خوردن تنقلات و برگزاری جشن های کوچک خانوادگی تبدیل شده است. با این وجود، امسال به دلیل شیوع بیماری کرونا با شرایط حاد و ویژه ای روبرو هستیم که شب یلدای امسال هم متاثر از آن خواهد بود.

بسیاری از کارشناسان نظام سلامت تاکید دارند که اگر دورهمی های شب یلدا به سبک سال های قبل ادامه داشته باشد، در آن صورت باید شاهد افزایش چشمگیر ابتلا و مرگ و میرهای کرونایی باشیم.

دورهمی‌های خانوادگی، عامل اول شیوع کرونا

مطابق آمارهای رسمی، دورهمی های خانوادگی به عامل اول شیوع کرونا در کشور تبدیل شده است. دورهمی‌های احتمالی در شب یلدا می تواند به وخیم تر شدن این اوضاع منجر شود. 

دکتر جمال بیدخام، متخصص بیماری های عفونی به الف می گوید: «طبق آمارهای منتشر شده، 65 درصد عوامل شیوع کرونا به دورهمی های خانوادگی برمی گردد. خیلی ها در اداره و محیط کار خودشان ماسک می زنند، اما به مهمانی که می روند، ماسک را برمی دارند، در حالی که برای ویروس کرونا، هیچ فرقی بین اداره و محیط خانه وجود ندارد. سهل انگاری در شب یلدا می تواند تاثیر 65 درصدی دورهمی ها در شیوع کرونا را افزایش دهد. در آن صورت باید شاهد وخیم تر شدن وضعیت بیماری در کشور باشیم.»

او تاکید می کند: «اینکه احساس کنیم که شرایط بیماری کرونا بهتر از قبل شده است، پس می توانیم در دورهمی های یلدایی شرکت کنیم، تصور بسیار غلط و مخربی است. بیماری کرونا مثل یک دیو در بند است که با هزار زور و زحمت توانسته ایم به طور موقت، دست و پایش را ببندیم. اگر دورهمی خانوادگی در شب یلدا برگزار کنیم، با دست خودمان دست و پای این غول را باز کرده ایم تا هر کاری که دلش می خواهد انجام دهد.»

بیدخام هشدار می دهد: «اگر دورهمی های یلدا به شکل گسترده انجام شود، تاثیر آن سه تا چهار هفته بعد به وضوح مشخص خواهد شد. این تاثیر خودش را به شکل افزایش بیماران بستری و افزایش مرگ و میرهای کرونایی نشان خواهد داد. بنابراین عقل سلیم حکم می کند که مردم برای حفظ سلامت خود و اطرافیانشان، یلدای امسال را بدون دورهمی های خانوادگی بگذرانند.»

دورهمی‌های شب یلدا، بی‌احترامی به کادر درمان است

در طی 10 ماه اخیر، کادر بهداشت و درمان در سخت ترین شرایط کاری فعالیت کرده است، طوری که بر اساس برخی آمارها، تاکنون حدود 400 نفر از اعضای کادر درمان به دلیل ابتلا به کرونا فوت شده اند.

دکتر مریم آذرنوش، متخصص بیماری های داخلی در گفتگو با الف تاکید دارد که در این شرایط، هرگونه برگزاری دورهمی های خانوادگی در شب یلدا، نوعی قدرنشناسی و بی احترامی به کادر درمان است.

او تاکید می کند: «کادر درمان در فرسودگی شغلی شدیدی قرار دارد و به دلیل کمبود نیرو، گاهی مسئولیت 10 بیمار مبتلا به کرونا به یک نیروی درمانی سپرده می شود. البته در طی سه هفته اخیر، قدری فشار کاری کادر درمان کمتر شده و آمار بیماران بستری در مراکز درمان کرونا، اندکی کاهش یافته است. در طی این سه هفته، کادر درمان توانسته است نفسی بکشد و قدری انرژی از دست رفته اش را احیا کند. حال اگر قرار باشد دورهمی های بزرگ شب یلدا برگزار شود، دوباره به همان حالت قبل برمی گردیم و دوباره کادر درمان به فرسودگی و خستگی مفرط می رسند.»

آذرنوش یادآور می شود: «مهم ترین برگ برنده ایران برای مهار کرونا، وجود نیروهای انسانی فداکار و باتجربه در مراکز درمانی است، اما نباید خیال کنیم که این نیروها می توانند برای همیشه جانفشانی کنند. اگر قرار باشد در بلندمدت و به طور مداوم، کادر درمان تحت فشار شدید کاری باشد، در آن صورت  باید شاهد موج بیماری و ازکارافتادگی کادر درمان باشیم. در آن صورت، نظام سلامت هم دچار فروپاشی می شود، زیرا بدون نیروی انسانی حاذق، بیمارستان ها و مراکز درمانی فقط یک ساختمان فیزیکی بی اثر خواهند بود. بنابراین از مردم می خواهیم برای حفظ سلامت و توان کادر درمان، مهمانی های امسال شب یلدا را تعطیل کنند.»

این روزها شاید بهترین شکل از احترام به بزرگترهای فامیل، کمک به حفظ سلامت آنها و ممانعت از برگزاری دورهمی های خانوادگی باشد. البته با گسترش فضای مجازی و دسترسی گسترده به شبکه های اجتماعی، می توان دورهمی های شب یلدا را به شکل مجازی برگزار کرد تا یک شب مهمانی به یک حسرت بزرگ تبدیل نشود.