قرنطینه تهران؛ تنها گزینه مبارزه با کرونا؟!

گروه اجتماعی الف،   3990818064 ۲۱ نظر، ۰ در صف انتشار و ۳ تکراری یا غیرقابل انتشار

در طول ۹ ماه اخیر، راه های مهار کرونا در ایران و جهان به بن بست رسیده است. در ایران اوضاع تهران از بقیه شهرها حادتر است و حدود نیمی از فوتی های کرونا در تهران اتفاق می افتد. برخی کارشناسان تاکید دارند که به دلیل حادتر شدن وضعیت پایتخت در موج سوم کرونا باید قرنطینه تهران، هرچه سریع تر به طور کامل اجرایی شود.

 قرنطینه تهران؛ تنها گزینه مبارزه با کرونا؟!

به گزارش الف اقبال شاکری، نماینده مجمع نمایندگان تهران در ستاد ملی مقابله با کرونا تاکید می کند: «بر اساس نظر کارشناسان به جز قرنطینه دو الی سه هفته ای تهران، راه دیگری برای برون رفت از این وضعیت وجود ندارد. تمام راه هایی که تاکنون پیش گرفته شده، نتیجه درستی نداده است.»

او تاکید می کند: «دولت باید نسبت به این پیشنهاد تمکین و لوازم قرنطینه کامل تهران را فراهم کند. دولت باید به کادر درمان، حمل و نقل عمومی و به معیشت مردم کمک کند. این امر نیز جزئی از قرنطینه تهران محسوب می شود. بنابراین جز این راه دیگری برای مقابله با این ویروس وجود ندارد. باید هرچه زودتر برای اینکه فوت روزانه بیش از ۴۰۰ نفر از هموطنان عادی نشود، قرنطینه کامل را در تهران را اجرایی کنیم.»

همچنین محمد سالاری، عضو شورای اسلامی شهر تهران هم با تاکید بر ضرورت قرنطینه تهران، تصریح می کند: «مسئولان در مقابله با ویروس کرونا دچار روزمرگی شده‌اند. دولت نباید بیش از این زمان را از دست بدهد. قرنطینه دوهفته‌ای تهران ضروری است.»

او خاطرنشان می کند: «اگرچه معتقدم راهکار اساسی مدیریت همه‌گیری کرونا به مشارکت طلبیدن مردم و شکل‌گیری همکاری ملی، از طریق به‌کارگیری روش‌های مردم‌سالارانه است، اما در کوتاه‌مدت و برای پایان دادن به وضعیت دهشتناک کنونی چاره‌ای جز ایجاد قرنطینه کامل و تعطیلی حداقل دو هفته‌ای تهران وجود ندارد. این راهکاری است که هم متخصصان بهداشت و درمان و هم متخصصان اقتصادی توصیه می‌کنند. مسلما عواقب اقتصادی تعطیلی دوهفته‌ای بسیار کمتر از  عواقب طولانی شدن وضعیت بحرانی کنونی است.»

نیمی از  فوتی‌های کرونا در تهران

بر اساس آمارها و اظهارات مسئولان، حدود نیمی از مبتلایان و فوتی های کرونا در تهران اتفاق می افتد. رضا کرمی محمدی، رئیس سازمان مدیریت بحران شهر تهران هم یادآور می شود: «در حال حاضر بیش از نیمی از تعداد فوتی‌های روزانه کرونا در کشور مربوط به تهران است. تاکنون حدود ۳۳ هزار نفر از هموطنانمان را به دلیل کرونا از دست داده‌ایم، در حالی که طی جنگ تحمیلی سالانه ۳۰ هزار نفر از هموطنانمان به درجه شهادت نائل می‌شدند.»

همچنین دکتر جلیل کوهپایه زاده، رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایران هم خاطرنشان می کند: «نیمی از آمار مرگ و میر بیماران کرونایی کشور متعلق به استان تهران است که علت آن، متناسب نبودن توسعه زیرساخت‌ها و امکانات بهداشتی و درمانی در مقایسه با گسترش شهرها و افزایش جمعیت این استان در سال‌های اخیر است.»

موافقان قرنطینه: دیگر راهی باقی نمانده است

برخی کارشناسان تاکید دارند که هم اکنون قرنطینه کردن تهران، فقط یکی از گزینه‌های روی میز نیست، بلکه تنها گزینه ای است که با کمک آن شاید بتوان با کرونا مقابله کرد.

دکتر مهدی ذوقی، کارشناس اقتصاد سلامت در گفتگو با الف با تاکید بر اینکه باید قرنطینه کامل تهران اجرایی شود، تاکید می کند: «اجرای قرنطینه، تنها راه حل باقی مانده برای کنترل نسبی کرونا در تهران است. اگر قرار بود که محدودیت های موقت، تاثیری در مهار کرونا داشته باشد، در طول چند ماه اخیر باید تغییرات مثبتی اتفاق می افتاد، اما شاهد هستیم که هر روز اوضاع تهران، بدتر از روز قبل می شود.»

او تاکید می کند: «قرنطینه تهران باید شامل همه بخش های تهران شود. وقتی مردم مجبور هستند به محل کار بروند تا معیشت روزانه خود را تامین کنند، در این شرایط مشخص است که اماکن عمومی و حمل و نقل عمومی کاملا شلوغ می شود. وقتی می گوییم قرنطینه کامل باید اجرا شود، یعنی حتی منع رفت و آمد غیرضروری هم اعمال شود.»

ذوقی یادآور می شود: «بسیاری از مدیران تصمیم گیرنده در حوزه مقابله با کرونا، یک مولفه مهم شامل حفظ سلامت کادر درمان را در نظر نمی گیرند. اگر قرنطینه کامل اجرایی نشود، توان نظام سلامت برای درمان بیماران مبتلا به کرونا نیز به انتها می رسد. با قرنطینه کامل، آمار بیماران ورودی به بیمارستان ها کاهش پیدا می کند و قدری از فشار کاری کادر درمان نیز کاسته خواهد شد.»

بدون حمایت مالی از خانواده‌ها، قرنطینه شکست می‌خورد 

در حالی که برخی کارشناسان نظام سلامت از لزوم قرنطینه کامل تهران سخن می گویند، اما برخی کارشناسان معتقدند بدون نگاه به مولفه های اقتصادی، قرنطینه نیز شکست خواهد خورد.

دکتر سعید ظفرمند، کارشناس مدیریت مالی در گفتگو با الف از معایب قرنطینه تهران می گوید و یادآور می شود: «قرنطینه کامل فقط زمانی جواب می دهد که از اقتصاد خانواده هایی با تمکن مالی ضعیف، حمایت شود. خیلی ها برای تامین معاش روزانه خود مجبورند که به خیابان بروند و در محیط های شلوغ، حاضر شوند. نمی توان اینگونه افراد را به زور در قرنطینه نگه داشت و معاش آنها را تامین نکرد. اگر اقتصاد این خانواده ها تامین نشود، هر پروژه ای برای قرنطینه به شکست منجر می شود.»

او تصریح می کند: «قرنطینه کامل و موفق متعلق به کشورهایی است که وضعیت اقتصادی بهتری دارند و راحت تر می توانند از خانواده ها حمایت کنند. ما وقتی چنین امکانی را نداریم، نباید آن را مطرح کنیم. همچنین باید در نظر گرفت که قرنطینه کامل چند هفته ای به افزایش آمار بیکاری نیز منجر می شود، زیرا با اجرای قرنطینه طولانی، برخی فرصت های شغلی کاملا از بین می رود. این فرصت های شغلی بعد از قرنطینه هم یا قابل احیا نیست یا اینکه احیای آن بسیار طولانی خواهد بود.»

 باید در نظر داشت که پیشنهاد قرنطینه کامل، چندین بار است که مطرح می شود، اما این بار با تشدید وضعیت بحرانی کرونا در تهران، طرح قرنطینه هم به شکل جدی تری مطرح شده است. حال باید دید آیا این بار قرنطینه کامل تهران اجرایی می شود، یا اینکه این بار هم ملاحظات اقتصادی مانع از اجرای قرنطینه خواهد شد.