در گفتگو با الف مطرح شد خسارت ۱۱هزار میلیارد دلاری کرونا به اقتصاد جهانی / ۳ سال زمان برای بازگشت به قبل لازم است

گروه اقتصادی الف،   3990422098

دکتر عباس ملکی دانشیار سیاستگذاری انرژی - دانشگاه صنعتی شریف در گفتگویی ویدیویی با الف آخرین وضعیت بازار نفت را تشریح کرد .

خسارت ۱۱هزار میلیارد دلاری کرونا به اقتصاد جهانی / ۳ سال زمان برای بازگشت به قبل لازم است

ببینید 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

پویایی های بازار

قیمت نفت در روز جمعه 20 تیر ماه 1399 مجددا سقوط کرد. نگرانی حاصل از ظهور مجدد سیکل بیماری کووید-19 و بیشتر شدن مقدار انبارهای نفت خام باعث تردید در بهبود تقاضای جهانی برای نفت خام شد. در آمریکا در روز پنج شنبه بیشتر از 60 هزار کیس جدید کرونا گزارش شد. قیمت نفت برنت دریای شمال با 71 سنت کاهش به 41.64 دلار هر بشکه رسید. قمیت نفت وست تگزاس اینترمدییت نیز با 77 سنت کاهش به قیمت 38.85 دلاردر بازار نیویورک فروخته شد. به این ترتیب در ظرف یک هفته برنت 3 درصد و تگزاس 4.5 درصد کاهش داشتند. انبارهای فرآورده نیز همچنان لبریز است. تقاضا برای بنزین، نفت گاز و سایر فرآورده ها مطابق پیش بینی ها در فصل تابستان بیشتر نشد. در پس از تحریم برخی از مقامات چینی توسط واشنگتن به دلیل بدرفتاری با نژاد اویغور در استان غربی سینکیانگ در چین، چین بلافاصله تهدید به عمل متقابل کرد. تصور می شود مرافعه بین چین وآمریکا به این زودی خاتمه نیابد.

 

تفسیر هفته

  1. با شیوع بیماری کووید-19، حدود 11 تریلیون دلار از فعالیت های اقتصادی در سطح جهان کاسته شد. مطابق نظر شرکت درجه بندی ریسک براداستریت، وضعیت اقتصاد جهانی به این زودی ها به دوران پیشاکرونا باز نخواهد گشت. شاید تا 2022 فعالیت ها به سطح قبل از کرونا برسد. مطابق گزارش صندوق بین المللی پول، علاوه بر مبارزه با ویروس کرونا، سیاست گذاری اقتصادی باید به سمت و سویی باشد که درآمد خانوار کمتر از حد متعارف نشود، و بخش های بزرگ تجاری و صنعتی به سمت ورشکستگی نروند.

  2. بدهی عمومی در 2020 از همه سالهایی که آمار آن در دست است بیشتر شده و از کل تولید ناخالص داخلی در سطح جهانی گذر کرده است. شکل زیر درصد بدهی کشورهای با اقتصاد پیشرفته و کشورهای با اقتصادهای نوظهور را نشان می دهد. بدهی تجمعی جهانی 101.5 درصد جی دی پی جهانی است. در این منحنی 25 کشور با اقتصاد پیشرفته و 27 کشور با اقتصاد نوظهور در نظر گرفته شده است. در این میان کشورهای درحال توسعه مجبورند که مجددا به سمت گرفتن قرض و وام از کشورهای ثروتمند و یا نهادهای مالی جهانی رو آورند.                                                 
    هرناندو دسوتو از پرو پیشنهاد می کند که این گونه کشورها مناسب است که بجای بیشتر کردن تعهدات خود، به سمت جذب ثروت های استفاده نشده در اقتصاد جهانی بروند. طرفداران محیط زیست از هم اکنون تلاش می کنند که اقتصاد پساکرونا در جهان سبز باشد و نه قهوه ای. در اثر شیوه ویروس کرونا انتشار گازهای گلخانه ای در نیمه اول 2020، 17 درصد نسبت به نیمه اول 2019 کاهش نشان می دهد. اما نگرانی از این است که با باز شدن بازارها و شروع تولید در همه سطوح و راه افتادن حمل و نقل مجددا تولید دی اکسید کربن افزایش یابد.                    اروپا یک چهارم بسته محرک اقتصادی برای رفع آثار منفی کرونا به مبلغ کل 850 میلیارد دلار را به اولویت های محیط زیستی و تغییر اقلیم قرار داده است. چین و هند بدنبال آن هستند که صنایع انرژی بر خود را مانند گذشته توسعه ندهند.

 

  1. چین در بعد از کرونا مجددا در حال تحریک و سرعت دادن به اقتصاد خویش است. انستیتو مالیه بین المللی (IIF) خاطر نشان کرده که منحنی بهبود چین یک منحنی خورجینی (v شکل) است و در سه ماهه دوم 2020 به طرز قابل توجهی اقتصاد چین فعال شده است. در بخش اقتصادی بخصوص تولیدات صنعتی و کارخانه ای، بازگشت به قبل از کرونا در حال تحقق است، اما در بخش خرده فروشی همچنان نبض اقتصاد چین آهسته تر می تپد. در بخش انرژی دولت چین برنامه های وسیعی را برای ظرفیت سازی بخش انرژی جهت در اختیار گذاردن مقدار مورد نیاز انرژی شروع کرده است.
    از جمله برنامه های مسلط در چین پساکرونا، تقدم برقی سازی بر دیگر حامل های انرژی است. در تولید برق نیز چینی ها به دنبال حل تناقض های مربوط به حامل های سبز انرژی برای تولید برق در برابر حامل های قهوه ای انرژی هستند. چین بصورت عادی هم اکنون از حامل های قهوه ای انرژی مانند نفت خام، ذغال سنگ و گاز طبیعی به مقدار معتنابه و متنوع دراختیار دارد. گرایش به انرژیهای خورشیدی، بادی، زیست توده، و زمین گرمایی و کمتر کردن هزینه آنها نیز بچشم می خورد.

  2. بریتیش پترولیوم و شرکت نفت چینی سینوپک در یک پروژه مشترک ارائه کننده نفت کوره با سولفور بالا و کم در بندر فجیره امارات هستند. این دو شرکت از 2015 این پروژه را شروع کردند و هم اکنون در بنادر مختلف این نوع سوخت را به کشتی ها و تانکرها ارائه می دهند. روتردام، سنگاپور، آنتورپ، آمستردام، فجیره و چند بندر در چین برای ارائه چنین سرویسی از سوی این سرمایه گذاری مشترک هدفگذاری شده است. سینوپک بزرگترین دارنده ظرفیت پالایشگاهی در جهان است. با توجه به سیاست های سازمان دریانوردی جهانی، قیمت نفت کوره با سولفور کم از ابتدای سال بالا رفته است.

  3. دبیر کل مجمع کشورهای صادر کننده گاز می گوید که رشد تجارت در بازار گاز طبیعی مایع شده (ال ان جی) در 2020 محدود به 3 درصد است. این مقدار در 2019، 13 درصد نسبت به 2018 بود. ال ان جی در 2021، 7 درصد رشد خواهد داشت. در 2022 و 23 مجددا 2 درصد کاهش نشان خواهد داد. دلیل آن کمتر سرمایه گذاری کردن در ال ان جی در سالهای 2020 و 21 است. او ادعا کرد که این مجمع از یک قیمت عادلانه برای گاز طبیعی دفاع خواهد کرد. گاز طبیعی بنا بر نظر دبیر روسی مجمع در 2020، 6 درصد نسبت به 2019 کاهش نشان خواهد داد. نیروی پیشران این کاهش کووید-19و زمستان معتدل در 2020 است. صنایع گاز بشدت سرمایه بر هستند. در عین حال ریسک سرمایه گذاری در صنایع نفت و گاز در این سالها افزایش یافته است.

    بانک ها و موسسات مالی این روزها کمتر پیشنهاد سرمایه گذاری در صنایع نفت و گاز می دهند. مجمع کشورهای صادرکننده گاز متشکل از 11 عضو و 9 ناظر است. مجموعا 72 درصد از ذخائر اثبات شده گاز طبیعی و 46 درصد از تولید گاز و 55 درصد از خطوط لوله گاز و صادرات 61 درصد از ال ان جی در اخیتار کشورهای این مجمع است.

  4. انستیتو نفت آمریکا (API) در مطالعه خود در مورد مزیت گاز طبیعی به نتایج قابل توجهی رسیده است. این موسسه که 100 سال پیش تشکیل شده در مطالعه جدید خود به این نتیجه رسیده که اگر آمریکا گاز طبیعی خود را به کشورهای دیگر صادرکند، با این کار می تواند بخش قابل توجهی از انتشار گازهای گلخانه ای را متوقف سازد. این گزارش خاطر نشان می سازد که در 2019 چین همچنان 66 درصد از برق خود را از ذغال سنگ تولید کرده است. هند 74 درصد، آلمان 30 درصد، و در آمریکا 24 درصد از تولید الکتریسیته به ذغال سنگ وابسته اند.

    اگر بجای ذغال سنگ کشورهای مزبور از گاز استفاده نمایند، در چین انتشار گازهای گلخانه ای به مقدار 48 درصد نسبت به انتشار ناشی از مصرف ذغال سنگ در تولید الکتریسیته کمتر می شود. در آلمان و هند نیز به ترتیب 49 درصد و 53 درصد گازهای گلخانه ای به نسبت مقدار انتشار آنها در سناریوی ذغال سنگ کمتر می شود. این مطالعه برای ال ان جی تولیدی توسط آمریکا انجام شده است و فاصله جغرافیایی بین آمریکا و این کشورها را در این زمینه بی تاثیر دانسته است. قابل توجه مسئولین ایرانی که بر روی دومین دریای گاز جهانی نشسته اند.

  5. مسئولین بانک ملی دوبی (Emirates NBD) در آخرین اظهار نظر خود پیش بینی کرده اند که قیمت نفت برنت در سه ماهه سوم 2020، 42 دلار هر بشکه و در سه ماهه سوم 44 دلار و برای کل 2020، 42.55 دلار خواهد بود که نسبت به 2019، 34 درصد ارزانتر شده است. این بانک پیش بینی می کند که کاهش عرضه 12 میلیون بشکه ای در سه ماهه دوم با تولید اضافه 13 میلیون بشکه در روز در سه ماهه سوم 2020 جایگزین خواهد شد.