لیست های انتخاباتی؛ تغییر در دقیقه ۹۰

گروه سیاسی الف،   3981123131 ۱۴ نظر، ۰ در صف انتشار و ۷ تکراری یا غیرقابل انتشار

با آغاز زمان تبلیغات نامزدهای انتخابات مجلس شورای اسلامی، لیست احزاب و جریانات سیاسی نیز در حال نهایی شدن است. اگر چه هنوز با قاطعیت نمی توان گفت انتخابات چند قطبی خواهد شد اما در حال حاضر بیشتر گمانه زنی ها از دو قطبی شدن انتخابات حکایت دارد.

لیست های انتخاباتی؛ تغییر در دقیقه ۹۰

به گزارش الف، فعالیت‌های تبلیغاتی کلیه نامزدهای تأیید صلاحیت شده از امروز آغاز و در ساعت 8 صبح روز پنجشنبه اول اسفند یعنی 24 ساعت قبل از شروع اخذ رأی پایان می‌یابد.

در حال حاضر و با شرایطی که فعلاً وجود دارد رقابت انتخاباتی احتمالاً دو یا سه قطبی می شود. اصلاح طلبان با تایید صلاحیت برخی چهره های خود مواجه شده اند و به همین دلیل احتمال ارائه لیست از سوی آنها قوت گرفته است. از سوی دیگر برخی اصلاح طلبان حوزه انتخابیه خود را تغییر داده اند اما در طرف مقابل اصولگرایان با یک یا دو لیست به رقابت های انتخاباتی وارد می شوند.

در ادامه به شکل جزیی تری به احتمالات و لیست هایی که تاکنون منتشر شده پرداخته می شود.

اصلاح طلبان؛ دقیقه نود لیست واحد می دهند؟

شورای عالی سیاست‌گذاری اصلاح‌طلبان روز سه شنبه ۱۵ بهمن ماه اعلام کرد در انتخابات مجلس از حوزه انتخابیه تهران لیستی ارائه نخواهد شد اما بلافاصله احزاب اصلاح طلب به صورت جداگانه از احتمال بالای ارائه لیست به صورت جداگانه یا اشتراکی خبر دادند. حتی برخی از احتمال تغییر تصمیم شورای عالی نیز سخن گفته اند. بخصوص این که در روزهای اخیر برخی چهره های اصلاح طلب مانند محمد علی افشانی، عضو حزب اعتماد ملی، محمد حسن مقیمی، استاندار سابق تهران و افشین اعلا از فعالان فرهنگی این طیف توسط شورای نگهبان تایید شدند. البته دیروز محمدعلی افشانی از عرصه رقابت های انتخاباتی کناره گیری کرد.

مصطفی کواکبیان، دبیرکل حزب مردم سالاری از نهایی شدن لیست انتخاباتی اصلاح طلبان خبر داده و اسماعیل گرامی مقدم، سخنگوی حزب اعتماد ملی از احتمال تغییر نظر شورای عالی سیاست‌گذاری اصلاح‌طلبان سخن گفته است.

 محمدرضا عارف هم با بیان اینکه در شهر تهران، «شورای­‌عالی اصلاح‌طلبان راسا ورودی به عرصه انتخابات نخواهد داشت و این امر به احزاب عضو واگذار شده است» گفت: اینکه یک حزب بخواهد کاندیداهای خود را معرفی کند یا با جمعی از احزاب دیگر به تصمیم خودشان بازمی‌­گردد اما از لوگو و برند شورای ­عالی اصلاح‌طلبان نمی‌­توانند استفاده کنند.

البته اخیراً لیست های احتمالی نیز در رسانه های مختلف از اصلاح طلبان منتشر شده که بیانگر این است دست آنها برای ارائه لیست آن چنان که عنوان می شود بسته نیست. نگاهی به اسامی منتشر شده بیانگر آن است که آنها می توانند حتی یک لیست کاملاً اصلاح طلبانه ارائه دهند. فراموش نشود اصلاح طلبان در انتخابات چند سال اخیر دائماً با نیروهای اعتدال و توسعه و اصولگرایان طرفدار علی لاریجانی ائتلاف کرده بودند. 

حسین مرعشی، سخنگوی حزب کارگزاران سازندگی نیز با بیان اینکه بدون ائتلاف با هیچ حزب دیگری یک لیست 20 نفره ارائه می‌دهیم، گفت: این لیست لزوما از میان اعضای حزب تشکیل نشده است.

روز چهارشنبه حزب کارگزاران سازندگی طی بیانیه‌ای دلایل خود را نیز برای شرکت در انتخابات تشریح کرد. در بخشی از این بیانیه آمده است: مجلس نهاد کم‏‌اهمیتی نیست که بتوان آن را نادیده گرفت. تحقیر پارلمان در این دوران باید با ارتقای کیفیت مجلس شورای اسلامی پایان یابد.

حزب کارگزاران سازندگی همچنین تصریح کرده است: به نقد اصلاح‏‌طلبان باور داریم. ما و دیگر اصلاح‏‌طلبان باید از ر‏أی‌‏دهندگان به جبهه اصلاحات به علت تشدید ناامیدی و ناکارآمدی و بی‌‏برنامه‌‏گی و عافیت‌‏طلبی و حتی انحصار‏طلبی در درون جبهه اصلاحات پوزش بخواهیم،‌ اما هرگز از «اصلاح‌‏طلبی» توبه نمی‌‏کنیم؛ حتی اگر مردم در یک دوره به ما رأی ندهند.

البته ممکن است اصلاح طلبان تصمیم شورای عالی سیاست گذاری را تغییر ندهند اما همزمان یک لیست مورد حمایت حداکثری احزاب و گروه های سیاسی خود ارائه دهند. آنها این گونه می توانند بازی دوگانه خود را نیز ادامه دهند. به عبارتی با این روش هم در انتخابات شرکت کرده اند و شانس خود را برای پیروزی آزموده اند و هم اینکه می توانند در قامت اپوزیسیون بمانند و حتی در صورت شکست، دوباره مدعی شوند نامزدهای اصلی آنها رد صلاحیت شده اند. این مظلوم نمایی تاکتیک و حربه آنها برای فرار از پاسخگویی است.

از چهره معروف اصلاح طلب که تایید صلاحیت شده اند می توان به مجید انصاری، مصطفی کواکبیان، محمدرضا راه‌چمنی، محمدرضا خباز، محمدرضا نجفی، فاطمه ذوالقدر، محمدرضا بادامچی، علیرضا محجوب، پروانه مافی، سهیلا جلودارزاده، فریده اولادقباد، ابوالفضل سروش،محمدعلی وکیلی، محمدجواد فتحی،سیدفرید موسوی، احمد مازنی و داوود محمدی اشاره کرد.

نکته جالب این جاست که برخی اصلاح طلبان حوزه انتخابیه خود را از تهران تغییر داده اند. در این باره گفته شده محمدرضا خباز، استاندار سابق سمنان از تهران به کاشمر رفته و احمد مازنی، نماینده فعلی مردم تهران در مجلس نیز تغییر حوزه داده و از گرگان کاندیدا شده است. فاطمه ذوالقدر نماینده فعلی مردم تهران نیز به میناب در استان هرمزگان تغییر حوزه داده است.

احتمالاً سیاست دوگانه اصلاح طلبان تا پایان رقابت ها باقی خواهد ماند. آنها از یک طرف بدلیل عملکرد دولت و تحقق نیافتن وعده های داده شده برای پیروزی در مجلس دهم در معرض سوالات بی شماری درباره کارآمدی‌شان قرار گرفته اند و از طرف دیگر نیز تمایل ندارند کرسی های سبز بهارستان را از دست بدهند.

حاصل وضعیت فوق به این منجر شده که عنوان می شود احزاب اصلاح طلب لیست بدهند اما از لوگو شورای عالی صرفاً استفاده نکنند!

اصولگرایان با یک لیست می آیند؟

اگر چه در ابتدا تصور می شد اصولگرایان با حداقل دو لیست وارد عرصه رقابت های انتخاباتی خواهند شد اما در حال حاضر ظاهراً زمینه برای ائتلاف حداکثری آنها فراهم شده است.

چند روز قبل لیست شورای ائتلاف اصولگرایان برای انتخابات مجلس یازدهم اعلام شد اما پس از اعلام نارضایتی برخی افراد از لیست شورای ائتلاف، گمانه زنی ها از احتمال شکاف و اختلافات بیشتر حکایت داشت. اما دیروز دو چهره جریان اصولگرا از احتمال ارائه یک لیست واحد خبر دادند.

محمدباقر قالیباف در جدیدترین توییت انتخاباتی خود احتمال ائتلاف با جبهه پایداری را قوی‌تر کرد. قالیباف با درج حساب کاربری مرتضی آقاتهرانی دبیرکل جبهه پایداری در توییت خود نوشت:‌ ‏«مصاحبه‌ آقاتهرانی را دیدم فرصت خوبی برای وحدت نیروهای انقلاب ایجاد شده است. لیست را قطعی نکرده‌ایم تا ان‌شاءالله نتایج خوبی حاصل شود».

حجت‌الاسلام مرتضی آقاتهرانی، دبیرکل جبهه پایداری انقلاب اسلامی دیروز گفته بود: نباید ما شاهد مجلسی باشیم که بعد از 4 سال بگویند 90 نفر از نمایندگان رد صلاحیت شده‌ و پرونده مالی دارند که خیلی افتضاح است. 

آقاتهرانی افزود: نماینده مجلس باید فتنه‌ستیز، انحراف‌ستیز، فسادستیز بوده و شفاف باشد. وکیل مردم در مجلس نباید اهل فساد مالی باشد و باید در زمینه شفافیت مالی، شفافیت اقتصادی و شفافیت سیاسی پیش‌قدم باشد. ضمن اینکه باید رأی نمایندگان در پارلمان مشخص بوده و درباره آن پاسخ دهد.

آقاتهرانی با بیان اینکه تلاش می‌کنیم تا در چند روز آینده وحدتی در انتخابات پیش‌رو حاصل شود، گفت: اگر به وحدتی دست پیدا کنیم جبهه پایداری لیست را در انتخابات پیش‌رو ارائه نخواهد کرد و جریان انقلاب با یک لیست وارد انتخابات می‌شود.

الیاس نادران عضو شورای ائتلاف نیروهای انقلاب نیز در توئیتی از ارائه فهرست کارآمد خبر داد و نوشت: «بعد از نوسانات سیاسی روزهای اخیر از اردوگاه اصولگرایان خبرهای خوشی می رسد. منتظر یک لیست واحد مقبول و البته کارآمد باشید.»

احتمالاً طی امروز و فردا تکلیف فهرست ها مشخص خواهد شد. این امیدواری وجود دارد با اتمام این مرحله، برنامه های گروه های سیاسی نیز برای مجلس یازدهم در صورت پیروزی در انتخابات ارائه شود؛ موضوعی که بدون شک از بستن لیست ها بسیار مهم تر است.