واکنش کدخدایی به انتقاد روحانی از ردصلاحیت‌ها/ نظر علی مطهری درباره تجمعات روزهای اخیر/ آمریکا می‌خواهد سقوط هواپیما را بهانه تحریم جدید قرار دهد؟

گروه سیاسی الف،   3981025111 ۵۶ نظر، ۰ در صف انتشار و ۳۴ تکراری یا غیرقابل انتشار

هر روز اخبار مهمی در رسانه ها در حوزه های مختلف منتشر می شود. بعضاً این اخبار توسط خبرگزاری ها و رسانه ها مورد توجه قرار می گیرد و تحلیل می شود اما ممکن است برخی از اخبار چندان دیده نشود. الف در نظر دارد بسته خبری ویژه ای را منتشر نماید که اخبار مهم آن روز به صورت خلاصه جمع آوری شده و مخاطبان می توانند برای اطلاع کامل تر درباره آن موضوع به اصل خبر مراجعه کنند.

واکنش کدخدایی به انتقاد روحانی از ردصلاحیت‌ها/ نظر علی مطهری درباره تجمعات روزهای اخیر/ آمریکا می‌خواهد سقوط هواپیما را بهانه تحریم جدید قرار دهد؟

آمریکا می‌خواهد سقوط هواپیما را بهانه تحریم جدید قرار دهد؟

برخی از کارشناسان پس از سقوط هواپیمای اوکراینی، برخورد آمریکا در این ماجرا را با عملکرد آمریکا در پرونده لاکربی و تحریم گسترده لیبی مقایسه کردند. مجید شاکری، کارشناس اقتصادی در این زمینه به فرهیختگان گفت: «لاکربی یک پرونده بمب‌گذاری در هواپیمایی پان‌امریکن است که روی اسکاتلند رخ داده است. بعد از آن آمریکایی‌ها معتقد بودند افراد سرویس اطلاعاتی لیبی این کار را انجام دادند و لیبی‌ها ابتدا نپذیرفتند و روند طولانی‌ای طی شد. در این فرآیند آمریکایی‌ها نه‌تنها لیبی را تحریم، بلکه به آنجا حمله هوایی کردند و حتی در آن حمله دختر قذافی هم کشته شد و صدمات بسیاری به قذافی زدند.

این پرونده حادثه بوئینگ737 اوکراین هیچ‌وقت نمی‌تواند همانند لاکربی باشد، چون به وضوح می‌دانیم که این حادثه قطعا از جانب ایران عمدی نبوده است. این حادثه از جانب ایران نه‌تنها عمدی نبوده و به‌جای اینکه مسئولیت موضوع پذیرفته نشود، به‌صورت مسئولانه‌ای ظرف 72ساعت بیانیه داده شده و مسئول موضوع، خود را مقصر دانسته است.

تا آنجا که سردار حاجی‌زاده خود به‌شخصه صحبت کردند و تمام مسئولیت کار را پذیرفتند، بنابر این به هیچ وجه نمی‌شود این حادثه با اقدامی تروریستی همچون لاکربی همسان خوانده شود و برای ما عواقبی داشته باشد. واقعیت این است که حتی درباره پرونده لاکربی هم هنوز نمی‌دانیم آن ادعاهای صورت‌گرفته تا چه حد صحت دارد و آیا مامور سرویس امنیتی لیبی بودند که در داخل هواپیمای پان‌امریکن بمب را گذاشتند و اینکه حتی چطور منفجر شده؛ هنوز سوالات فنی وجود دارد.

مهم آن تکیه‌کلام‌هایی است که طرف آمریکایی در پرونده لاکربی بر آن سوار شد که روایت دقیق و فنی موضوع هم نبود، بلکه دو تاکید بود: یک اینکه عدم مسئولیت‌پذیری در این موضوع بوده و دوم اینکه نیاز به تحقیقات مستقل بین‌المللی در این زمینه وجود دارد! این تاکیدات کاملا خارج از این است که اساسا این پرونده چه بوده یا نبوده است.

از این رو امروز هم نباید ما نگاه کنیم که ابعاد پرونده روشن است و این پرونده مشکلی را برای ما نمی‌تواند به وجود ‌آورد. روی آن چیزهایی که ما محکمات پرونده می‌دانیم، مشکلی ایجاد نمی‌کند، اما روی هر جای خالی که در روایت وجود دارد، می‌تواند مشکل ایجاد شود.

این مشکل می‌تواند از این جهت باشد که طرف خارجی مدعی شود ما هنوز مسئولیت‌پذیری کافی را ندیده‌ایم یا از این حیث باشد که بگوید ما خواستار تحقیقات مستقل بین‌المللی در این زمینه هستیم. آن زمان ما خیلی راحت نمی‌توانیم بگوییم آماده تحقیقات مستقل بین‌المللی هستیم.

نه به این دلیل که پرونده ابهامی دارد یا قصدی برای پنهان‌کاری داریم، از این جهت که موضوع به سیستم پدافندی ما بازمی‌گردد و بدیهی است که نمی‌توانیم اعتماد کنیم که تحقیقات از سیستم پدافندی ما اساسا برای این موضوع است یا برای موضوع دیگری.

پس فارغ از اینکه در واقعیت چه اتفاقی افتاده است، به عبارتی شما حتی اگر یک طیف را در نظر بگیرید که در یک سر آن آمریکا کاملا مقصر این حادثه باشد و یک طرف دیگر حتی به فرض اینکه ثابت شود این حادثه در اثر یک سانحه داخل هواپیما بوده است؛ فارغ از اینکه کدام‌یک از روایات درست است، آنها سعی می‌کنند روایت خود را روی این موضوع سوار کنند.»

بیشتر بخوانید:

نقشه تحریمی‌آمریکا برای پرواز ۷۵۲

***

عذرخواهی مجری جنجالی

زینب ابوطالبی مجری شبکه افق که سخنان او در یکی از برنامه‌ها در چند روز اخیر با انتقادات فراوانی مواجه شده بود با انتشار ویدئویی عذرخواهی کرد. ابوطالبی در این ویدئو تاکید می‌کند همه ایرانیان مردم یک سرزمین هستند و سرنوشت کشور را با هم رقم خواهیم زد.

ببینید: عذرخواهی خانمی که صحبت‌هایش جنجال به پا کرد

***

واکنش کدخدایی به انتقاد روحانی از ردصلاحیت‌ها

رئیس‌جمهور در جلسه هیئت دولت گفت: همه آنهایی که در این انتخابات نقش دارید از شما خواهش می‌کنم، آن جایی که روشن است تا صلاحیت فردی رد شود، آنرا رد کنید اما آن جاهایی که نامشخص است یا احتمالات ضعیف است، مردم را ناراحت نکنید، به مردم نگوییم که در برابر یک صندلی مجلس ۱۷ نفر، ۱۷۰ و یا۱۷۰۰ نفر کاندیدا هستند ، ببینیم از چند جناح ۱۷۰۰ نفرکاندیدا هستند؟ ۱۷ نفر از چند جناح، از یک جناح؟ اینکه انتخابات نمی‌شود. مثل اینکه در مغازه‌ای از یک جنس، ۲ هزار عدد وجود داشته باشد.

رییس جمهور اضافه کرد: مردم تنوع می‌خواهند. بگذارید در میدان انتخابات همه احزاب و گروه‌ها شرکت کنند، قطعا ضرر نمی‌کنید. با یک جناح نمی‌شود، کشور را اداره کرد. کشور متعلق به همه است. اگر تمام ۸۳ میلیون متحد باشیم و یک نفر مخالف، باید تلاش کنیم آن یک نفر را هم جذب کنیم. یک نفر مخالف هم برای ما زیاد است در حالیکه شما یک جناح و جمعیت بزرگ را مخالف می‌کنید. باید حواسمان را جمع کنیم.

بیشتر بخوانید:

روحانی: در فضای تأمین امنیت اشتباه سقوط هواپیمای اوکراینی رخ داده است/نیروهای مسلحِ خود را تضعیف نکنیم

اما سخنان روحانی با واکنش توییتری کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان مواجه شد. کدخدایی در توییتی نوشت: «جنجال برای تأیید افراد فاقدصلاحیت تازگی ندارد، اما پیشگامی رئیس جمهور در این پروژه ضدملی تأسف بار است. البته نمی‌دانستیم عدم تایید بستگان به معنی حذف جناحهای دیگر است.»

بیشتر بخوانید:

پاسخ دفتر رئیس‌جمهور به سخنگوی شورای نگهبان

شورای نگهبان: سخنان رئیس‌جمهور، نشانه بی‌اطلاعی از روند بررسی‌ها در هیات‌های نظارت بر انتخابات است

***

نظر علی مطهری درباره تجمعات روزهای اخیر

علی مطهری در گفتگو با مهر، در مورد تجمعات اخیر در پی حادثه هواپیمای اوکراینی، گفت: این تجمعات و شعار دادن ها تا حدی طبیعی است، بالاخره اتفاق مهمی افتاده، اشتباه بزرگی رخ داده و مردم ناراحت هستند. دانشجویان ناراحتند و می‌خواهند اعتراض خود را به گوش مسئولان برسانند و فریادی بزنند. 

نماینده مردم تهران ادامه داد: باید اعتراضات تا این حد را قبول کرد و با آنها برخورد مسالمت‌آمیز  داشت تا بتوانند حرف خود را بزنند و شعار بدهند حتی ممکن است در جایی توهین کنند، نباید زیاد سخت‌گیری کرد اما در صورتی که این تجمعات ادامه‌دار باشد و تجمع کنندگان دست به تخریب بزنند باید با آنها برخورد کرد. اگر تجمعات به گونه‌ای باشد که اهداف براندازانه را پیگیری کند قطعا هیچ حکومتی تحمل نخواهد کرد. 

وی در خصوص حضور سفیر انگلستان در این تجمعات گفت: روشن نیست ایشان با چه هدفی در این تجمعات حضور یافته است. اقدامش ناشیانه، غیرمعمول و غیرحرفه ای بوده است. هیچ سفیری چنین کاری را انجام نمی‌دهد. برای ما روشن نیست به چه دلیل در این تجمع حضور یافته است. 

***

توافق ترامپ جایگزین برجام می‌شود؟

احمد زیدآبادی، تحلیلگر سیاسی در کانال تلگرام خود نوشت: «دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا از پیشنهاد بوریس جانسون نخست وزیر بریتانیا در مورد سرنوشت برجام استقبال کرد. جانسون پیشنهاد داده است که چیزی به عنوان "توافق ترامپ" جایگزین برجام شود. منظور از "توافق ترامپ" ظاهراً طرحی است که رئیس جمهور آمریکا به طور یکجانبه در بارۀ نحوۀ حل و فصل اختلافات کشورش با جمهوری اسلامی ارائه خواهد کرد.

به نظرم چنین طرحی بی شباهت به "معاملۀ قرن" ترامپ برای حل منازعۀ اسرائیل و فلسطین نخواهد بود. معاملۀ قرن توسط تیمی از نزدیکان ترامپ و بدون مشارکت طرف‌های اسرائیلی و فلسطینی تهیه شده و گویا قرار است پیش از انتخابات پارلمانی اسرائیل در اواسط اسفندماه از آن رونمایی شود.

علت اینکه کاخ سفید مقام‌های فلسطینی و اسرائیلی را در تدوین معاملۀ قرن دخالت نداده این است که همکاران ترامپ، مذاکره با آنها را بیهوده تلقی کرده‌اند!...

ظاهراً ترامپ در مورد ایران هم به همین نتیجه رسیده است. از نگاه او مذاکره با جمهوری اسلامی از نقطۀ صفر، اتلاف وقت است و کمکی به رفع اختلافات نمی‌کند. از این رو، او در صدد ارائۀ فرمولی است که اگر قرار به مذاکره باشد، مذاکرات بر سر آن فرمول صورت گیرد.

به نظرم جانسون پیش از ارائۀ علنی پیشنهاد خود با ترامپ هماهنگ کرده و چه بسا که به توصیۀ او این پیشنهاد را مطرح کرده باشد! با این حساب، این احتمال جدی است که در ماه‌های آینده رئیس جمهور آمریکا طرحی را برای حل تمام اختلافات با ایران تحت عنوان "توافق ترامپ" در سطح بین‌المللی مطرح کند و در پی جلب حمایت کشورهای مختلف از آن برآید.

طرح ترامپ اما چه می‌تواند باشد؟ به نظرم ممنوعیت غنی‌سازی اورانیوم در حد صنعتی و محدودیت رسمی ساخت موشک‌های دوربرد با قابلیت حمل کلاهک هسته‌ای، اساس درخواست‌های ترامپ از ایران باشد. در مقابل او عادی‌سازی روابط با آمریکا، رفع کامل تحریم‌های اقتصادی و بسیج صدها میلیارد دلار سرمایۀ بین المللی برای سرمایه‌گذاری در ایران را به عنوان امتیاز به جمهوری اسلامی ارائه خواهد کرد.

برای حل مشکلات منطقه‌ای نیز احتمالاً ترامپ خواستار عدم مقابلۀ ایران با اجرای معاملۀ قرن و پیوستن جمهوری اسلامی به یک معاهدۀ اقتصادی و امنیتی منطقه‌ای خواهد شد؛ موضوعی که سیاست خاورمیانه‌ای جمهوری اسلامی را بلاموضوع می‌کند و تأثیرات ژرفی بر سیاست داخلی ایران می‌گذارد.

طبعاً مهمترین پرسشی که در اینجا مطرح می‌شود، نوع موضعگیری ایران در مقابل چنین طرحی است. روشن است که ایران طرح را رد خواهد کرد اما ترامپ بر این گمان است که سیاست فشار حداکثری و جنبه‌های وسوسه‌آمیز طرح نهایتاً شانسی برای موفقیت آن پدید خواهد آورد! مایک پنس معاون ترامپ گفته است که سیاست کشورش استقرار صلح از طریق زور است! ارائه چنین طرحی نیز مصداقی از سیاست مورد نظر پنس به شمار می‌رود.»

***

رایزنی جهانگیری و اصلاح‌طلبان برای بازگرداندن رد صلاحیت‌شده‌ها

علی صوفی، فعال سیاسی اصلاح‌طلب درباره رد صلاحیت‌ها و سخنان اسحاق جهانگیری مبنی بر اینکه «می‌توان با مذاکره با شورای‌نگهبان موضوع احراز نشدن صلاحیت‌ها را حل‌کرد» در پاسخ به اینکه اصلاح‌طلبان بنای مذاکره دارند یا آقای جهانگیری، گفت:‌ اقدام آقای جهانگیری به صورت موازی با شورای عالی سیاست گذاری و بعضی از شخصیت‌های تاثیرگذار جریان اصلاح‌طلبی در حال انجام است.

وی با بیان اینکه در گذشته با شورای نگهبان مذاکره انجام شده است، گفت: اصلاح‌طلبان و شورای عالی سیاستگذاری ضمن اعتراض شدیدی که به این نوع برخورد از طرف هیات‌های اجرایی و نظارت داشته است‌ اما سعی کردند که مسیر قانونی برای اعتراضات را باز بگذارند و به کاندیداها توصیه کردند که در فرصت و زمان قانونی اعتراض خودشان را اعلام کنند، این درحالی است که پیشتر هم همه را تشویق به ثبت نام در انتخابات کرده بودیم.

علی صوفی درباره اینکه آیا صحبت آقای جهانگیری نشان‌دهنده این است که قصد رایزنی برای اصلاح‌طلبان را دارد؟‌، گفت: آقای جهانگیری به روال سابقی که از انتخابات سال ۹۴  پیش گرفته بود، همچنان ادامه می‌دهد. در آن دوره هم که رد صلاحیت‌های گسترده‌ای صورت گرفته بود و آقای جهانگیری سعی بسیاری در بازگرداندن رد صلاحیت‌شدگان انجام داد و تلاش کرد که تاثیرگذار باشد.

وی تصریح کرد: به هر حال سیاست دولت هم بر این است که زمینه مشارکت حداکثری را در جامعه به وجود بیاورد، بنابراین رایزنی‌ها می‌تواند از سمت دولت هم باشد.