تحلیل رسانه‌های منطقه از پیامدهای ترور سردار سلیمانی 

علی عباسی، گروه جهان الف،   3981014044 ۱ نظر، ۰ در صف انتشار و ۰ تکراری یا غیرقابل انتشار

با گذشت یک روز از اقدام تروریستی آمریکا در به شهادت رساندن سردار سپهبد قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و ابومهدی المهندس معاون نیروهای الحشد الشعبی عراق به همراه تعدادی از همراهان آنها، رسانه‌های منطقه همچنان اخبار و تحلیل‌های مربوط به این تحول را در سر تیتر اخبار قرار داده‌اند.

تحلیل رسانه‌های منطقه از پیامدهای ترور سردار سلیمانی 

به گزارش الف پایگاه خبری الجزیره در گفتگو با برخی تحلیلگران منطقه‌ای به بررسی سناریوهای احتمالی واکنش ایران به این حملات پرداخته است. نور الدین الدغیر خبرنگار شبکه الجزیره در تهران می‌گوید که مسئولان ایرانی نقشه اهداف متعلق به پایگاه‌های نظامی آمریکا در آب‌های خلیج فارس را در اختیار دارند که تهران آنها را بالغ بر ۳۰ هدف نظامی برآورد کرده است،  این در حالی است که در سطح نیروهای زمینی نیز بالغ بر ۲۰۰ پایگاه نظامی آمریکا در  اطراف ایران مستقر است که به عنوان اهداف این عملیات برشمرده می‌شوند. 

فیصل عبدالستار  تحلیلگر و نویسنده مسائل سیاسی از لبنان معتقد است که ایران از مساحت جغرافیایی گسترده‌ای که در منطقه در اختیار دارد، برای این حمله استفاده خواهد کرد. ایران در عراق، سوریه، لبنان و یمن به صورت مستقیم یا از طریق متحدان و حامیان خود نفوذ دارد و این موضوع واکنش ایران به این حمله تروریستی را ساده‌تر می‌کند. وی حتی پیش‌بینی کرد که احتمال دارد واکنش ایران به  آمریکا در افغانستان یا پاکستان انجام شود. 

ریچارد گوایتس تحلیلگر مسائل امنیتی و راهبرد نظامی آمریکا البته بروز تقابل نظامی مستقیم میان دو طرف را بعید دانست و در گفتگو با الجزیره تاکید کرد که ایرانی‌ها تلاش خواهند کرد آمریکا را به دردسر انداخته و موقعیت آن در منطقه را تضعیف کنند. وی گفت که احتمالاً ایرانی‌ها بخواهند یک هواپیمای نظامی بدون سرنشین آمریکا را هدف قرار دهند یا مین‌های دریایی در ممنطقه خلیج فارس قرار دهند یا حمله هایی را ضد تاسیسات نفتی و متحدان آمریکا در منطقه انجام دهند.

عزیز جبر شیال استاد علوم سیاسی در دانشگاه مستنصریه بغداد در گفتگو با الجزیره اعلام کرد که انتقام ایران می‌تواند شامل کشتی‌های جنگی و قطعات دریایی آمریکا در منطقه خلیج فارس باشد. 

روزنامه فرامنطقه‌ای القدس العربی نیز در مقاله‌ای نوشت که ترور سردار قاسم سلیمانی در عملیات نظامی آمریکا در عراق را می‌توان نقطه اوج مناسبات پیچیده بین آمریکا و ایران تصور کرد که احتمالاً به پدیده حضور نیروهای آمریکایی در عراق از سال ۲۰۱۳ تاکنون پایان دهد.

این روزنامه در بخشی از مقاله خود می نویسد که امتداد گسترده ایران در منطقه عربی و کشورهای جهان  پیش‌بینی ماهیت واکنش این کشور را  مشکل خواهد کرده است، اما احتمال فراوان وجود دارد که این اتفاق از سوی گروه‌های نظامی حامی ایران در عراق انجام شود.

 در همین رابطه پایگاه خبری العهد  در جریان مصاحبه‌ای که با دکتر ماهر طاهر مسئول  اداره سیاسی جبهه مردمی برای آزادی فلسطین انجام داده اعلام کرد که ترور سلیمانی و المهندس انتقام‌گیری آمریکا نسبت به ریشه کن شدن گروه تروریستی داعش است، چرا که این دو فرمانده بزرگ از عوامل مهمه ریشه کن کردن این گروه تروریستی در سوریه و عراق بودند.

وی ترور شهید سلیمانی را به آغازی برای اخراج نیروهای نظامی آمریکا از عراق قلمداد کرده و گفت که این اقدام جنایتکارانه نشان داد که متجاوزان سعودی آمریکایی در بحران و تنگنای بزرگی قرار دارند و هیبت آمریکا در نتیجه حمله به سفارت این کشور در عراق شکسته شده است. علاوه بر اینکه پیروزی های محور مقاومت و ایستادگی آنها در سوریه و یمن و افزایش قدرت مقاومت اسلامی در لبنان نیز یکی از ابعاد شکست‌های آمریکا در عرصه تحولات بین‌المللی و منطقه‌ای است. این در حالی است که محور آمریکایی صهیونیستی و متحدان عرب آن‌ها نتوانسته‌اند به اهداف این ترور در ایجاد بازدارندگی مورد نظر آمریکا برسند.

روزنامه الاخبار لبنان نیز در مقاله ای با توجه به اینکه رژیم صهیونیستی و برخی رژیم‌های عربی حاشیه خلیج فارس منافع خود را در ترور سردار سلیمانی می‌دیدند، نوشت که آمریکایی‌ها به این نتیجه رسیدند که اسرائیل و دیگر متحدان منطقه‌ای آنها نمی توانند مأموریت ترور شهید سلیمانی را به تنهایی انجام دهند، به همین علت بود که آمریکا برای اولین بار اذعان کرد که به صورت مستقیم این عملیات را انجام داده است.  آمریکا تلاش کرد با این عملیات منافع خود و متحدانش را در منطقه حفظ کند، اما باید دید که واکنش احتمالی ایران تا چه اندازه اجازه این اتفاق را به  آمریکا می‌دهد. 

الاخبار می‌افزاید که آمریکایی‌ها  تصور می کنند که برای یک بازی بسیار بزرگ آماده شده اند و آنها نیروهای خود را در  تمامی پایگاه های خود بسیج کرده‌اند و پیام های آتشین دیپلماتیک ارسال می کنند و تصور می کنند که می‌توانند ایران و متحدانش را با شرایط جدیدی که آمریکا به دنبال تحمیل آن به منطقه است، سازگار کنند. آنها تلاش دارند این پیام را به ایران بدهند که اگر ایران به عملیات ترور سردار سلیمانی واکنش نشان دهد، پاسخ آمریکا محکم‌تر خواهد بود، اما این یک سخن بیهوده است، چراکه آنها هنگامی تصمیم به انجام این عملیات گرفته اند که تصور می کنند ایران در شرایطی نیست که خود را برای تقابل فراگیر آماده کند. آنها معتقدند واکنش ایران واکنشی سطحی خواهد بود و واشنگتن را به سمت درگیری های گسترده نمی‌کشاند.