یک استاد دانشگاه: شبکه‌های برون مرزی بازوی جمهوری اسلامی هستند/ بودجه رسانه‌های برون مرزی ایران نباید تحت‌الشعاع تصمیمات دولت‌ها قرار گیرد

گروه فرهنگی الف،   3980625063 ۳ نظر، ۰ در صف انتشار و ۴ تکراری یا غیرقابل انتشار

یک استاد دانشگاه با بیان اینکه شبکه های برون مرزی بازوی جمهوری اسلامی هستند بر نقش و اهمیت آنها در سیاست های بین المللی کشورمان تاکید کرد.

شبکه‌های برون مرزی بازوی جمهوری اسلامی هستند/ بودجه رسانه‌های برون مرزی ایران نباید تحت‌الشعاع تصمیمات دولت‌ها قرار گیرد

بیژن عبدی اقتصاددان و استاد دانشگاه، استفاده امریکا از ابزار تحریم را به قصد اثر گذاشتن روی تصمیمات دولت دانست و به الف گفت: واقعیات تاریخی طی این 40 سال بعد از انقلاب نشان داده که هر چقدر که آمریکا توانسته از این ابزارها استفاده کرده؛ یعنی اقتصاد ما از اول انقلاب تحت تاثیر آمریکا بوده است. البته در همین حال، مواردی را نیاز داشتیم که مورد حمایت کل نظام بوده و با پیشرفت‌های قابل توجهی به آن رسیده ایم؛ به عنوان مثال ما از روز اول انقلاب در زمینه های نظامی تحریم بوده ایم، حتی سیم خاردار هم جزو این موارد تحریمی بوده است، اما امروزه به سطحی رسیده ایم که علاوه بر موشکهایمان که بردشان از نظر دقت، سرعت و توانمندی، بالا رفته، پهپادها و تکنولوژی های دفاعی و امنیتی زیادی داریم که در نوع خود کم نظیرند. مثلا در زمینه ساخت هواپیماهای نظامی پیشرفت های چشم گیری داشته ایم که خیلی از این پیشرفت ها در نتیجه تحریم ایجاد شده است.

وی درباره نقش رسانه های برون مرزی به ویژه پرس تی وی در شکل گیری ذهنیت مردم جهان نسبت به محدودیت های اقتصادی ایجاد شده علیه کشورمان گفت: بخش عمده مدیریت افکار عمومی جهان توسط رسانه ها صورت می گیرد؛ به همین خاطر است که نظام های غربی به ویژه آمریکا روی رسانه ها تاکید می کنند اما فراموش نکنیم رسانه فقط رادیو و تلویزیون نیست، خبرگزاری ها، سایت های خبری، سینما، کتاب، تلویزیون و مجلات همه این ها رسانه محسوب می شود، بنابراین وقتی می گوییم چقدر نقش داشته اند باید با توجه به حجم گستردگی و تکنولوژی هایی که در سراسر دنیا روی این زمینه کار می کنند، سنجیده شود، ما هم متقابلا اگر بخواهیم مقابله به مثل کنیم و از حقوق خودمان دفاع کنیم باید از رسانه استفاده کنیم، اما می بینیم که این شبکه با محدودیت از سوی غرب مواجه می شود که به دلیل تاثیرگذاری آن است.

عبدی در همین رابطه افزود: بحث های آزادی در گردش اطلاعات موضع تخیلی آنها است، تا زمانی حاضرند این حرف ها را بزنند که مقابله به مثل صورت نگیرد؛ گاهی ممکن است هر چه که آن ها می گویند ما جواب دهیم، در این مرحله نگرانی و ترس ندارند اما به محض اینکه رسانه ها سعی می کنند از تکنیک های مشابه خود آن ها ورود پیدا کنند، یعنی با کارشناسان خود آن ها صحبت کنند و مسائل را از زوایای حقوق بین المللی باز کنند، به سرعت در پخش آن محدودیت ایجاد می کنند.

این استاد دانشگاه با عنوان اینکه جنبش ها و شورش هایی که در اروپا اتفاق افتاده است، توسط رسانه های خودشان سانسور می شود، گفت: جنبش 99 درصدی وال استریت یا آنچه هم اکنون در فرانسه در حال رخ دادن است را در رسانه ها پوششی نمی دهند؛ یعنی تلاششان این است که سانسور کامل صورت بپذیرد. اگر ما بتوانیم هر چه را که آن ها پنهان می کنند آشکار سازیم؛ جنایت های اسرائیل در یمن و حمایت از داعش و.... همه این هایی که نمی خواهند آشکار شود، خلاف منویاتشان کار کرده ایم و حتما با رسانه های ما مقابله می شود.

وی در پاسخ به این سوال که چه عواملی در بهتر شنیده شدن پیام جمهوری اسلامی از طریق شبکه های برون مرزی به ویژه پرس تی وی که از زبان پر مخاطب انگلیسی استفاده می کند، نقش دارد، تصریح کرد: پرس تی وی باید ارتباط با مخاطبش را حفظ و افزایش دهد، نکته بعدی اینکه سعی کنند از همان تکنیک هایی که آن ها استفاده می کنند، ما هم بهره ببریم؛ یعنی بحث ها را به سمت جامعه غربی بکشانند، از مردمشان سوال کنند و با آنها در تماس باشند و تمام نقاط مبهمی را که مردمشان می خواهند به آن بپردازند را در نظر داشته باشند. یکی از کارهای مثبت و خوبی که انجام گرفت استفاده از افرادی از فرهنگ و جامعه خودشان بود که با سیاست های غربی زاویه داشتند و منتقد آنها بودند، این برای پرس تی وی یک برگ برنده است.

عبدی در ادامه افزود: پرس تی وی باید آسیب شناسی و اطلاعات را جمع آوری کند و بعد این اطلاعات را تبدیل به برنامه کند، با رعایت این نکات برای مردم کشورهای جهان و به خصوص انگلیسی زبانان قطعا جلب توجه می کند. آنها احساس می کنند شبکه ای پیدا شده که حرف دلشان را می زند همان کاری که آن ها نسبت به ما در بعضی زمینه ها می کنند. البته این کار نیاز به ابزار و بودجه دارد، برون مرزی در واقع بازوی جمهوری اسلامی است، بحث یک معاونت یا یک بخش کوچک نیست و باید اهتمام جدی بیشتری نسبت به آن شود. زبان بخشی از این ماجرا است، اما استفاده از تکنیک های برنامه سازی بسیار مهم است. ارتباط و آشنایی با مشکلات داخلی مردم این کشورها نیز از اهمیت بالایی برخوردار است، هر شبکه ای از جمله پرس تی وی می خواهد موفق باشد باید از ابزار های مکمل آن به ویژه سایت ها و شبکه های خبری استفاده بیشتری ببرد؛ یعنی یک برنامه جدی برای سوار شدن روی موج این شبکه ها داشته باشد.

این اقتصاددان با تاکید بر اینکه بودجه سازمان صدا و سیما باید مستقل شود، گفت: یکی از نکاتی هم که مقام معظم رهبری در اصلاح بودجه داشتند، بحث مشخص کردن تکلیف نهادهایی است که مستقیما با دولت مرتبط نیستند؛ مانند، شورای نگهبان، مجلس شواری اسلامی، صدا و سیما و... در اینجامن روی صدا و سیما تاکید می کنم و واقعیت این است که باید بودجه کل سازمان در یک فرایندی که واقعا یک دولت نتواند بر اساس مسائل سیاسی آن را محدود کند، تصویب شود. در چنین تنگناهایی، بخش برون مرزی به طریق اولی تحت فشار قرار می گیرد. در حالی که بودجه همه بخش ها چه برنامه سازی چه موارد دیگر باید به قدری باشد که دغدغه ساخت برنامه و دفاع از مشکلات مردم و جامعه در رسانه ها نباشد اما متاسفانه همه چیز امروزه رنگ و بوی سیاسی گرفته است. ولی نباید فراموش کرد که شبکه های برون مرزی از بخش های جدی رسانه ای کشور است که باید یک بودجه جدی داشته باشد و تحت تاثیر تصمیمات مقطعی دولت ها قرار نگیرد.