ناکامی آل سعود از برگزاری نشست‌های ضد ایرانی در مکه/ ثبت شکستی دیگر در پرونده عربستان

معصومه پورصادقی-گروه سیاسی الف،   3980311089 ۲۰ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱۲ تکراری یا غیرقابل انتشار

آل سعود برای مقابله با ایران تاکنون دست به اقداما بسیاری از صرف دلارهای نفتی برای حمایت از داعش تا جنگ یمن و... و برگزاری نشست زده است تا بتواند جبهه‌ای علیه جمهوری اسلامی ایجاد کند، اما تاکنون مانند طرح ناتوی عربی شکست خورده، همان‌طور که با اهدافی نشست‌های مکه را برگزار کرد اما با مخالفت برخی از کشورهای مانند عراق و کویت مواجه شد.

ناکامی آل سعود از برگزاری نشست‌های ضد ایرانی در مکه/ ثبت شکستی دیگر در پرونده عربستان

به گزارش الف، عربستان روزهای پنجشنبه و جمعه میزبان سه نشست سران «عرب»، «شورای همکاری خلیج فارس» و « همکاری‌های اسلامی» بود. اجلاس سران عرب به دعوت سلمان بن عبدالعزیز شاه سعودی در حالی برگزار شد که خارج از روند معمول آن بود.

اجلاس فوق‌العاده سران عرب و شورای همکاری خلیج فارس در شهر مکه با طرح این ادعا که ایران باعث بی‌ثباتی منطقه می‌شود و با تهدید مسیرهای دریانوردی تجاری، خطر بروز جنگ در منطقه را افزایش می‌دهد و سعی کردند ایران به عنوان خطر اصلی در منطقه معرفی کنند؛ سعودی‌ها و غالب شرکت کنندگان به جای تاکید بر آرمان فلسطین، ماهیتی ضدایرانی و ضد مقاومتی به این نشست‌ها دادند. 

به طور مثال، سلمان بن عبدالعزیز در این نشست ادعا کرد: «مداخله‌های حکومت ایران در امور منطقه، توسعه برنامه هسته‌ای و موشک‌های بالستیک تهدیدی برای امنیت جهانی و خطری برای خطوط تأمین نفت بازارهای جهانی به شمار می‌رود». این موضوع در نشست فوق العاده اتحادیه عرب نیز تأکید شد. بنابر ادعای ریاض، ایران عامل حمله به دو هفته پیش به ایستگاه‌های پمپاژ نفت در عربستان سعودی و نیز خرابکاری در نفتکش‌ها در ساحل امارات عربی متحده بوده است. و سعودی‌ها در نهایت این اجلاس با بیانیه‌ای انتقادی ایران را به اخلال در امنیت منطقه از طریق حمایت از  حوثی‌ها در یمن و دخالت در حملات انجام شده به کشتی‌های تجاری متهم کرد و به کار خود پایان داد. 

از سوی دیگر، روز گذشته همزمان با این نشتست‌ها در شهر مکه، اجلاس سازمان کنفرانس اسلامی هم برگزار شد که از ایران در سطح مدیرکل نماینده‌ای در آن شرکت‌ کرد؛ حسن روحانی رئیس جمهوری کشورمان هم، در پیامی به کشورهای عضو سازمان اسلامی از رهبران کشورهای عضو این نهاد بین‌المللی جهان اسلام خواست که از فرصت اجلاس برای مقابله با توطئه خطرناک معامله قرن و دفاع از فلسطین بهره‌برداری کرده و اجازه ندهند اشغال قبله اول مسلمانان توسط رژیم صهیونیستی به حاشیه رود.

سران سازمان همکاری اسلامی در بیانیه‌ پایانی خود انتقال سفارت‌های آمریکا و گواتمالا به قدس را محکوم کرده و از رژیم صهیونستی خواستند از اراضی که بعد از سال ۱۹۶۷ اشغال کرده عقب‌نشینی کند و کشور فلسطین را به رسمیت بشناسد و صلح و امنیت در خاورمیانه به عنوان یک گزینه استراتژیک تنها با عقب‌نشینی اسرائیل از اراضی فلسطین محقق می‌شود و اقدام دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا درباره به رسمیت شناختن حاکمیت رژیم صهیونستی بر بلندی‌های جولان را غیرقانونی و باطل خواندند.

براساس این گزارش؛ عربستان سعودی با برگزاری دو نشست فوق‌العاده سران در کنار اجلاس سران اسلامی در مکه تلاش کرد، اعراب را علیه ایران در یک صف جمع کند،  اما اختلافات تا حدی بالا بود که عراق رسماً اعتراض کرد. «برهم صالح» رئیس‌جمهور عراق در نشست مکه ضمن اعلام اعتراض خود به ذکر صریح نام جمهوری اسلامی ایران و متهم کردن آن به حمایت از تروریسم، تأکید کرد که به این بیانیه اعتراض دارد. 

عربستان و آمریکا به دنبال ایجاد ناتوی عربی در منطقه هستند تا بتوانند از این طریق یک جبهه عربی-عبری علیه ایران تشکیل دهند و با تبلیغات گسترده‌  ایران را به عنوان برهم‌زننده امنیت در منطقه و جهان نشان دهند، که علیرغم تبلیغات گسترده‌ای و برگزاری نشست‌های مکه از سوی سران ارتجاع عربی با شکست مواجه شد، زیرا هدف ریاض از برگزاری آن، نشست ضد ایرانی بود که با مخالفت برخی از کشورهای عربی همانند عراق و کویت با سران سعودی همراه شد و آل سعود نتوانست اجماعی را عیه ایران تشکیل دهد؛ هر چند امارات و بحرین همسو با عربستان بودند، اما باز هم برگزاری نشست‌ها با ناکامی مواجه شد.

به سادگی می‌توان از همزمانی نشست‌های ضدایرانی با روز قدس به این نتیجه رسید که برگزاری این نشست‌ها از سوی عربستان سعودی یک ایده صهیونیستی و آمریکایی است تا از این طریق موجب به حاشیه راندن فلسطین و روز‌ جهانی قدس در جهان اسلام شود که اکثر قریب به اتفاق، شرکت کنندگان سخنانی متفاوت از بیانیه پایانی این نشست عنوان کردند.

این نخستین بار نیست که عربستان با سیاسی کردن حرمین شریفین آنجا را صحنه برپایی کنفرانس‌ها و اختلاف‌های سیاسی کرده است؛ پیش‌تر هم از طریق همین مقدسات اسلامی بر کشورهای دیگر فشار آورده تا خواسته‌های ریاض را پیاده کنند، که تاکنون ناکام مانده‌اند. اكنون با توجه به نقش تأثیرگذار ایران در حل بحران‌های منطقه مانند سوریه، عراق، یمن و نابودی داعش، افزایش قدرت منطقه‌ای ایران در منطقه افزایش یافته است به نوعی ایران دست برتر منطقه است.

ریاض كه با هدف كنترل و کاهش نفوذ ایران در امور بسیاری از كشورها دخالت می‌کند، اكنون در نتیجه سیاست‌های نسنجیده خود با چالش‌های داخلی و خارجی بسیاری روبرو شده است که این موضوع سبب شده تا مسیر آینده حكومت عربستان با ابهاماتی همراه باشد. عربستان که ایران را متهم به ایجاد ناامنی در منطقه می‌کند خود را با جنگ‌افروزی و هزینه‌های میلیاردی باعث ایجاد ناامنی در کل منطقه خاورمیانه شده که می‌توان به حمایت مالی و تسلیحانی از داعش در سوریه و عراق، حمله به یمن و کشتن کودکان و زنان بی‌گناه، محاصره و تحت فشار گذاشتن قطر اشاره کرد که همه این موارد برای كنترل نفوذ ایران بود که با شكست مواجه شد.

تحلیلگران معتقدند موضوع جمهوری اسلامی ایران موضوعی اختلافی در بین کشورهای اسلامی و عربی است که همواره توافق یا شبه توافقی بر سر مسئله ایران وجود ندارد، لذا بیشتر شرکت کنندگان از سر رو دربایستی با کشور میزبان به مکه رفتند تا در این نشست‌ها حضور داشته باشند که نتیجه‌ای جز ناکامی سران آل سعود در اجماع علیه ایران در برنداشت و شکستی برای کشورهای عربی همسو با اسرائیل و آمریکا رقم خورده است که  نشست منامه هم با ناکامی مواجه خواهد شد.