میگرن یک نوع سردرد اولیه است که برخلاف سردردهای معمول، بهصورت حملات تکرارشونده بروز میکند.سردرد میگرنی معمولا بهصورت ضرباندار و یکطرفه بروز میکند و این سردردها میتوانند ادامه پیدا کنند.از علائم آن میتوان تهوع، استفراغ، حساسیت به نور و صدا را نام برد.
حدود 15درصد مردم جهان به میگرن مبتلا هستند و آمارها حاکی از شیوع بیشتر در زنان نسبت به مردان است.
دکتر گلبن سهراب به افراد مبتلا به میگرن توصیه کرد که از مصرف زیاد قهوه خودداری کنند تا دچار تشدید حملات میگرنی نشوند.گلبن افزود: گلوتامات افزودنی غذایی است که در غذاهای فرآوری شده و رستورانی مانند همبرگر و مرغ سوخاری برای طعمدار کردن غذا مورد استفاده قرار میگیرد که مطالعات نشان میدهند این ماده میتواند باعث تشدید حملات میگرن شود.وی ادامه داد: تیرامین ترکیبی اسیدآمینه میباشد که در غذاهایی همچون پنیر کهنه، ماهی دودی، آجیل، شکلات تلخ و غذاهای تخمیری وجود دارد، که این مواد هم موجب تشدید حملات میگرنی میشوند.
این متخصص تغذیه با اشاره به اینکه نیتریت بیشتر درغذاهای فرآوریشده گوشتی همچون سوسیس و کالباس وجود دارد،افزود: این ترکیب برای تازه و خوشرنگ نگهداشتن فرآوردههای گوشتی استفاده میشود. در افرادی که به این ماده واکنش نشان میدهند، از طریق گشاد کردن عروق مغز باعث بروز سردرد میشود.
وی افزود: آسپارتام یک شیرینکننده مصنوعی است که در صنعت مورد استفاده قرار میگیرد و همچنین بهصورت پودر و قرصهای شیرینکننده برای بیماران دیابتی در داروخانهها در دسترس میباشد و در برخی افراد سبب تشدید سردرد میشود.
گلبن ادامه داد: افراد مبتلا به میگرن باید به برچسب مواد غذایی و نوشیدنیهای رژیمی توجه کنند و در صورتی که از آسپارتام بهعنوان شیرینکننده استفاده شده است، از مصرف آن خودداری نمایند.وی با اشاره به اینکه افراد میگرنی باید از مصرف قندهای ساده بهخصوص در زمان گرسنگی اجتناب کنند، گفت: افراد مبتلا به سردردهای میگرنی واکنشهای مختلفی نسبت به موادغذایی نشان میدهند. واکنش به یک ماده غذایی ممکن است از نیم ساعت تا 72 ساعت بعد خود را نشان دهد.
گلبن افزود: در بیماران مبتلا به میگرن مهم است که به سلامتی عمومی بدن توجه ویژهای شود. مصرف وعدههای غذایی با مقدار کم و تعداد وعدههای بیشتر، مصرف مداوم آب در طول روز، فعالیت بدنی منظم، خواب کافی و مدیریت استرس میتواند از بروز میگرن پیشگیری کند.
وی گفت: هرچند پاتوفیزیولوژی میگرن بهخوبی شناخته نشده اما مطالعات نشان دادهاند که عوامل محیطی و خارجی مختلفی میتوانند موجب تشدید حملات میگرنی شوند.گلبن، استرس، اختلالات هورمونهای زنانه، ناشتایی طولانی مدت، عدم مصرف آب، گرمای زیاد هوا، اختلالات خواب و شببیداری، دردگردن و استعمال دخانیات را از جمله عوامل تشدید حملات میگرنی اعلام کرد.
منبع: آرمان