واکنش‌ها به عدم تمدید معافیت نفتی ایران توسط ترامپ؛ از مخالفت قاطعانه چین تا انتقاد ترکیه و ابراز تاسف اتحادیه اروپا

گروه جهان الف،   3980204053 ۲۰ نظر، ۰ در صف انتشار و ۴ تکراری یا غیرقابل انتشار

دولت آمریکا روز دوم اردیبهشت اعلام کرد که معافیت های اعطا شده به مشتریان نفت ایران از دوازدهم اردیبهشت ماه دیگر تمدید نخواهد شد و نفت ایران کاملاً تحت تحریم قرار خواهد گرفت.

واکنش‌ها به عدم تمدید معافیت نفتی ایران توسط ترامپ؛ از مخالفت قاطعانه چین تا انتقاد ترکیه و ابراز تاسف اتحادیه اروپا

به گزارش الف به نقل از رسانه ها، اقدام جدید دولت ترامپ با وجود پایبندی و تعهد ایران به برجام نشانگر زورگویی و بی توجهی واشنگتن به توافق ها و اصول بین المللی است. این تصمیم ترامپ با واکنش هایی مواجه شد که از جمله می توان به استقبال رژیم صهیونیستی و کشورهای عربی، انتقاد جدی ترکیه و چین تا ابراز تاسف اتحادیه اروپا اشاره کرد. در ادامه این واکنش ها به طور کامل تری توضیح داده شده اند.

اعتراض رسمی چین به آمریکا

وزارت خارجه چین دیروز بطور رسمی به اقدام اخیر آمریکا در قبال ایران اعتراض کرد. گنگ شائونگ، سخنگوی وزارت خارجه چین گفت: تصمیم آمریکا باعث نوسان در بازارهای انرژی جهانی و خاورمیانه می‌شود. ما از ایالات متحده می‌خواهیم که رویکرد مسئولانه‌ای داشته باشد و نقش سازنده‌ای ایفا کند، نه برعکس.

وی در ادامه عنوان کرد: چین قبلا نارضایتی خود را از به اطلاع آمریکا رسانده و همکاری با ایران در رابطه با انرژی یک همکاری عادی و قانونی است، همان گونه که با دیگر کشورها نیز چنین همکاری دارد و باید به آن احترام گذاشت.

این مقام دولت چین در ادامه به آمریکا هشدار داد که به منافع چین احترام بگذارد و هیچ اقدامی نکند که علیه منافع این کشور باشد.

حمایت عربستان و رژیم صهیونیستی از فشار به ایران

عربستان سعودی از تصمیم اخیر آمریکا استقبال کرد. در این راستا بلافاصله بعد از اعلام کاخ سفید، خالد فالح، وزیر انرژی عربستان در بیانیه‌ای اعلام کرد کشورش برای عرضه کافی نفت در بازار با سایر تولیدکنندگان نفتی همکاری خواهد کرد.

ابراهیم العاصف، وزیر خارجه هم گفت: عربستان از این اقدام آمریکا کاملا حمایت می‌کند؛ این گامی ضروری برای اجبار ایران به پایان دادن سیاستهایش در بی‌ثبات کردن و حمایت از تروریسم در جهان است.

بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی هم اقدام رئیس جمهور آمریکا در خاتمه دادن به معافیت از تحریم‌های نفتی ایران را ستود.

نتانیاهو گفت: ما در کنار عزم آمریکا برای مقابله با تجاوز ایران ایستاده‌ایم و این راه درست برای متوقف کردن آن است. این حرکت برای افزایش فشار بر ایران اهمیت زیادی دارد.

انتقاد ترکیه از تصمیم ترامپ

مولود چاوش اوغلو، وزیر خارجه ترکیه در توئیتر نوشت: اقدام آمریکا به آرامش و ثبات در منطقه کمک نمی‌کند و مردم ایران متضرر می شوند. وزیر خارجه ترکیه همچنین گفت: ترکیه تحریم‌های یکجانبه آمریکا علیه ایران و تحمیل چگونگی روابط با همسایگان را نمی‌پذیرد.

خبرگزاری آناتولی ترکیه گزارش کرد چاووش اوغلو در کنفرانس مطبوعاتی روز دوشنبه از اقدام آمریکا انتقاد کرد و آن را ناقض مقررات سازمان جهانی تجارت خواند و همچنین هشدار داد این اقدام ثبات منطقه را به خطر می‌اندازد.

وزیر خارجه ترکیه همچنین به اظهارات مایک پمپئو، همتای آمریکایی خود که گفته بود ترکیه می‌تواند نفت را از عربستان سعودی و امارات متحده عربی تهیه کند پاسخ داد و گفت: وادار کردن به خرید نفت از کشورهای دیگر بجز ایران، زیاده روی است. وی خاطرنشان کرد هر دوی این کشورها روابط نزدیکی با آمریکا دارند و پیشنهاد پمپئو برای جایگزین کردن آنها با ایران، از نظر اخلاقی نادرست بوده است.

ابراز تاسف اتحادیه اروپا

اتحادیه اروپا از تصمیم دولت آمریکا انتقاد کرد و هشدار داد این اقدام می تواند برجام را به خطر بیندازد.

ماجا کوچیجانچیچ، سخنگوی کمیسیون روابط خارجی اتحادیه اروپا گفت: ما از تصمیم دیروز آمریکا برای عدم تمدید معافیت‌ها متاسفیم. این امر بیشتر از قبل برجام را به خطر می‌اندازد. کوچیجانچیچ سپس بر پایبندی اتحادیه اروپا بر توافق هسته‌ای تاکید کرد و خواستار آن شد که ایران نیز همچنان این توافق را به طور کامل رعایت کند.

موافقت هند با ترامپ

هند یکی از هشت کشوری است که شامل معافیت های شش ماه شده بود. در این راستا بعد از اعلام عدم تمدید معافیت های نفتی، وزارت خارجه هند در بیانیه ای اعلام کرد دهلی نو برای این وضعیت آماده شده و به رایزنی‌ها در این باره ادامه می‌دهد.

در این بیانیه آمده است: دولت هند، بیانیه دولت آمریکا درباره توقف صدور معافیت به همه خریداران نفت خام ایران را دیده است. ما به اندازه کافی برای پرداختن به تاثیر این تصمیم آماده هستیم.

وزارت خارجه هند افزود: دولت به کار با کشورهای شریک خود شامل ایالات متحده ادامه خواهد داد تا همه راه‌های ممکن را به منظور حفاظت از منافع انرژی و اقتصادی مشروع پیدا کند.

دارمندرا پرادان، وزیر نفت هند هم در توئیتر نوشت: برنامه متقنی برای جایگزینی نفت وارده از ایران در دست بررسی است.

واکنش کره جنوبی و ژاپن

وزیر صنعت و تجارت ژاپن دیروز اعلام کرد این کشور انتظار دارد تصمیم آمریکا در عدم تمدید معافیت‌ مشتریان نفتی ایران تاثیر محدودی به همراه داشته باشد.

هیروشیگه سکو، وزیر اقتصاد و تجارت ژاپن در کنفرانس خبری خود به خبرنگاران گفت که دولت ژاپن پس از تصمیم آمریکا نیازی به استفاده از ذخایر داخلی نفت خود نمی‌بیند. ما به دقت بازارهای بین المللی نفت را تحت نظر داشته و به تبادل نظر با شرکتهای ژاپنی فعال در زمینه واردات نفت ادامه می‌دهیم و در صورت لزوم اقدامات لازم را اتخاذ خواهیم کرد.

وزارت خارجه کره جنوبی هم در بیانیه‌ای اعلام کرد: دولت کره جنوبی در همه سطوح در حال مذاکره با ایالات متحده برای تمدید معافیت‌ها بوده است و تلاش‌های خود را در این زمینه تا ضرب‌الاجل 12 اریبهشت ماه ادامه می‌دهد.

خبرگزاری مرکزی تایوان هم به نقل از دفتر انرژی دولت گفت صادرات نفت ایران به تنها دو درصد محدود شده بود. گروه پتروشیمی فورموسا در تایوان، اعلام کرده از نوامبر ۲۰۱۸ به این سو به واردات نفت ایران پایان داده‌ است.