بررسی علوم شناختی؛ چالش‌ها و ظرفیت‌ها در برنامه زاویه

گروه فرهنگی الف،   3971207202

برنامه تلویزیونی «زاویه» موضوع «علوم شناختی؛ چالش‌ها و ظرفیت‌ها» بررسی خواهد کرد.

برگ دیگری از مجله تصویری «زاویه» این بار با موضوع «علوم شناختی؛ چالش‌ها و ظرفیت‌ها» با حضور دکتر محمدتقی جغتایی، معاون ستاد علوم شناختی در امور آموزش و دکتر حامد حاجی حیدری، استاد جامعه‌شناسی دانشگاه تهران، چهارشنبه ۸ اسفندماه ساعت ۲۱ در شبکه ۴ سیما ورق می‌خورد.

علوم شناختی، شامل تمامی شاخه‌های دانشی است که به مطالعه ماهیت و عملکرد ذهن، مغز، رفتار، احساس و سایر قوای ادراکی انسان و دستاوردهای منتج از آن می‌پردازد. علوم شناختی در غرب در عمل چیزی فراتر از مجموعه‌ای از پیشرفت‌های فناورانه نیست. به عبارت دیگر، کنار هم قرار دادن شاخه‌های گوناگون دانشی و جعل عناوین مشترک برای آن‌ها و نوعی برندسازی با کارکردهای بازاری و ژورنالیستی.

علوم شناختی در ایران از اواسط دهه ۷۰ با تاسیس پژوهشکده سیستم‌های هوشمند در پژوهشگاه دانش‌های بنیادی که «مرکز تحقیقات فیزیک نظری و ریاضیات» نام داشت بر سر زبان‌ها افتاد. به عقیده منتقدین، ما در ایران آن‌چنان شتاب‌زده و ذوق‌زده به استقبال رویکردهای شناختی رفته‌ایم که از تمهید مقدمات طبیعی و اولیه هم غفلت کرده‌ایم و علوم شناختی ایرانی، در عمل تبدیل به حیاط خلوتی برای توسعه فعالیت‌های زیستی و تکنولوژیک وارداتی شده است، بی‌آن‌که به پرسش‌های بنیادی‌تر درباره انسان و جهان اعتنایی کند و یا مواجهه‌ای پایاپا و منطقی میان این جریانات تازه‌وارد با سنت‌های فکری بومی‌مان شکل دهد. حال‌آن‌که ظهور رویکردهای تازه‌ نسبت به انسان و عوارض و کیفیات کنش های انسانی در اثر پیشرفت‌های علوم شناختی، این ظرفیت را دارد که بنیادهای علوم انسانی را دست‌خوش دگرگونی‌های اساسی کند.

در این راستا مجله «زاویه» قصد دارد با نگاهی کلان و همه جانبه، ماهیت این علوم را از منظر صاحبان اندیشه با حضور دکتر محمدتقی جغتایی، معاون ستاد علوم شناختی در امور آموزش و دکتر حامد حاجی حیدری، استاد جامعه‌شناسی دانشگاه تهران مورد بررسی قرار دهد.

گفتنی است برنامه «زاویه» به تهیه‌کنندگی علی خواجه و با اجرای حبیب‌الله رحیم‌پور هر هفته چهارشنبه‌ها ساعت ۲۱ از شبکه چهار سیما پخش می‌شود.