تحقیر و باج گیری علنی ترامپ از عربستان/ دلیل سکوت ریاض چیست؟

گروه جهان الف،   3970714204 ۱۶ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱ تکراری یا غیرقابل انتشار

رویه دونالد ترامپ از زمان آغاز مبارزات انتخاباتی و پیش از به قدرت رسیدن تحقیر ریاض و تلاش برای کسب حداکثر سود از خاندان آل سعود بوده است. در این بین حاکمان عربستان نیز بدلیل سیاست های تخاصمی، دخالت های گسترده در کشورهای منطقه و عدم برخورداری از مولفه های راهبردی قدرت چاره ای جز سر فرود آوردن و کرنش در برابر درخواست های رئیس جمهور آمریکا نداشته اند.

تحقیر و باج گیری علنی ترامپ از عربستان/ دلیل سکوت ریاض چیست؟

به گزارش الف، چند روز قبل دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در گردهمایی انتخاباتی در ویرجینیا و می‌سی‌سی‌پی خطاب به حاکمان عربستان گفته است: ما از شما مراقبت می‌کنیم، شما بدون ما حتی دو هفته هم دوام نمی‌آورید، پس باید پول این مراقبت را بپردازید همانطور که ژاپن و کره‌جنوبی پرداخت می‌کنند. عربستان سعودی و حکومت پادشاهی آن نمی‌تواند بدون حمایت آمریکا ادامه داشته باشد.

ترامپ همچنین گفته بود که در تماس تلفنی با ملک سلمان به او گفته در صورت قطع حمایت‌های نظامی واشنگتن، ایرانی‌ها ظرف ۲ هفته عربستان را فتح می‌کنند. واشنگتن پست هم مدعی شده ترامپ برای مقابله با قدرت ایران و محور مقاومت در سوریه خواستار پرداخت 4 میلیارد دلار از ملک سلمان شده است.

محمدبن سلمان، ولیعهد عربستان دیروز به سخنان تحقیرکننده ترامپ واکنش نشان داده است. بن سلمان در این باره گفته است: باید قبول کرد که دوستان چیزهای خوب و بد درباره ما می‌گویند. شما نمی‌توانید دوستانی داشته باشید که ۱۰۰ درصد چیزهای خوبی درباره شما می‌گویند. این ماجرا حتی درون خانواده‌ها هم صادق است. همیشه سوءتفاهم‌هایی وجود دارد و ما سخنان ترامپ را هم در همین دسته طبقه‌بندی می‌کنیم.

درباره این که چرا دونالد ترامپ از این نوع ادبیات(که به روایت بلومبرگ گستاخانه است) استفاده می کند تقریبا تردیدی وجود ندارد کاخ سفید در تلاش است تا با برجسته کردن دشمن فرضی یعنی ایران تا حد امکان ریاض را بترساند و این گونه بهره حداکثری از خزانه آل سعود ببرد. در واقع سیاست ترامپ در راستای ایران هراسی، ترساندن و فشار آوردن بیشتر به آل سعود برای اخاذی ازآنها است.  در این صورت از دیدگاه نئومحافظه کاران حاکم بر کاخ سفید ضمن اینکه چند صد میلیارد دلار از عربستان به سمت اقتصاد آمریکا سرازیر خواهد شد می توان کشورهای منطقه جنوب غرب آسیا را در راستای در حاشیه قرار گرفتن و تامین امنیت اسرائیل با هم درگیر نمود.

بیشتر بخوانید:

نظر فعالان عربستانی درباره اهانت ترامپ به پادشاه

ترامپ: بر خلاف رسومات، مقابل شاه عربستان خم نشدم

از سوی دیگر با توجه به سیاست خارجی تهاجمی رئیس جمهور آمریکا و همچنین وابستگی عربستان سعودی به واشنگتن، ریاض چاره ای جز موضع گیری های ضعیف و بی اثر در قبال چنین سخنانی ندارد. عامل دیگری که از نگاه رسانه ها موجب موضع گیری منفعلانه ریاض شده در پیش بودن موعد انتخابات کنگره آمریکا است که همین امر می تواند زمینه واکنش شدیدتر دونالد ترامپ را برای حفظ حداقل وجه ظاهری به همراه داشته باشد. به عبارتی بهتر وقتی در شرایط عادی ریاض توانایی پاسخگویی به زیاده خواهی و تحقیر رئیس جمهور آمریکا را ندارد نباید انتظار داشت هنگام نزدیک شدن به انتخابات کنگره واکنش ویژه و خاصی نشان دهد؛ اتفاقی که در صورت انجام آن به قیمت کنار رفتن ملک سلمان و پسرش از پادشاهی عربستان تمام خواهد شد.

گفتنی است در چند سال گذشته خاندان سلمان در عربستان سعودی به پشتوانه آمریکا و البته رژیم صهیونیستی و با وجود محدودیت های جدی در دو جبهه داخلی و خارجی اقدامات و بلندپروازی هایی را آغاز کرده که هر آن می توانند موجودیت خود را در خطر و از دست رفته ببینند. همین مسائل نیز سبب وابستگی آنها به بیرون برای حفظ تاج و تخت شده است. در عرصه داخلی قلع و قمع شاهزادگان برای به قدرت رسیدن محمدبن سلمان و تلاش برای رواج ارزش های غربی در ساختار سنتی و قبیله ای عربستان و کنار زدن مفتی ها بخشی از این برنامه ها و اقدامات است. در عرصه خارجی عربستان با وجود عدم امکانات و توانمندی های لازم برای ایفای نقش در حد و اندازه های یک قدرت منطقه ای دخالت های گسترده ای را در کشورهای مختلف از جمله عراق، لبنان، سوریه، قطر، بحرین، لیبی، مصر و ... انجام داده است.  

البته به این مسائل باید به نقش آمریکا در ائتلاف عربی و جنگ علیه ملت یمن اشاره کرد که از اشتباه محاسباتی سعودی ها و بمباران های بی وقفه  حدوداً سه سال و نیم گذشته اما تحول خاصی در میدان نبرد رخ نداده و بدون شک در صورت سلب حمایت واشنگتن، احتمال فتح عربستان و سقوط خاندان آل سعود توسط انصارالله نیز وجود دارد.

عدم موضع گیری بن سلمان در قبال ترامپ در حالی است که تا پیش از این ریاض بواسطه دلارهای نفتی مواضع تندی در قبال اختلافاتی که با کشورهایی مانند عربستان، کانادا و آلمان بروز می کرد نشان می داد.

با رویه ای که دونالد ترامپ در قبال عربستان در پیش گرفته و با توجه به سیاست های عصبی و تند محمد بن سلمان در داخل و خارج نمی توان حداقل در مقطع زمانی کوتاه مدت انتظار بهبود اوضاع منطقه را انتظار داشت. ترامپ در دوران رقابت های انتخاباتی از عربستان به عنوان گاو شیرده یاد کرده بود که وقتی شیر آن تمام شد باید سرش آن را برید. اما اگر این سناریو را کنار بگذاریم باید گفت حداقل راهبرد اول آمریکای ترامپ و دلارهای نفتی عربستان به مثابه عوامل تسریع کننده در تشدید تنش های منطقه عمل می کنند و مشخص نیست رئیس جمهور آمریکا تا کجا به باج گیری خود از ریاض ادامه خواهد داد.