راهداران، پیش قراولان پیکار با حوادث غیر مترقبه

حمید نجف، گروه تعاملی الف،   3970216008
راهداران، پیش قراولان پیکار با حوادث غیر مترقبه

هر چند کشور پهناور ما از لحاظ آب و هوایی یکی از منحصربه‌ فردترین کشورهای دنیا محسوب می شود، که از نظر دمای هوا در زمستان گاهی میان گرمترین و سردترین نقطه آن ۵۰ درجهٔ سانتیگراد اختلاف وجود دارد، اما با این وجود از میان 43 نوع بلایای طبیعی که در دنیا شناخته شده متاسفانه 34 مورد آن شامل حال کشور ما می شود.

بلایی همچون زلزله، سیل، بهمن، توفان، رانش زمین، ریزش کوه و ... حوادث غیر مترقبه ای که می طلبد با پیش بینی، برنامه ریزی، نظارت و نهایتا سرمایه گزاری و اقدام جهت کاهش و یا به حداقل رساندن خسارت های احتمالی آن اقدام نمائیم.

شاید یکی از اهدافی که در تشکیل ستاد بحران تاثیر مستقیم داشت، فراوانی ریز و درشت همین حوادث طبیعی غیر مترقبه بود، بلایایی که به پهنه وسیع کشور همه جا حضور دارد. کشورهای پیشرفته معمولا برای به حداقل رساندن خسارات های مالی و جانی اینگونه بلایا دو اقدام جدی را همواره مد نظر قرار می دهند، اقدامات پیشگیرانه که خود شامل دو بخش آموزشی، پژوهشی و تحقیقاتی است و دیگری عملیات عمرانی در زمینه های استحکام بنا، پل ها، تاسیسات و سایر سازه های عمرانی است.

اقدام دیگر، مربوط به چگونگی عملیات امدادی بعد از حادثه است، عملیاتی که البته درصد موفقیت آن به میزان توجه مدیران نسبت به اقدامات اولیه و پیشگیرانه بر می گردد. در بعد عملیات امدادی یکی از بخش هایی که وجودش بسیار حیاتی و مهم تلقی می شود و در حقیقت می توان به نوعی آن را به عنوان پیش قراول اصلی در این عملیات نامید، راهداران جان بر کفی هستند که در همان لحظات اولیه به باز کردن معابر و راه ها می پر دازند.

هر چند در مواقع بلایا معمولا بخش امداد هوایی هم به سرعت فعال می شود اما عملیات نجات اصلی و همگانی در حقیقت زمانی آغاز می شود که راه ها به عنوان شریان های حیاتی هموار باشد، راه هایی که در اینگونه مواقع گره کور آن معمولا به دست سربازان گمنام جاده های کشور یعنی راهداران تلاشگر باز می شود. در حقیقت راهداری جایی است که شاید بتوان آن را به نوعی پر اهمیت ترین بخش امدادی کشور هم تلقی کرد، بخشی که در برنامه ریزی های کلان ستادهای بحران و همچنین پیش بینی ها باید مورد توجه جدی و ویژه دولتمردان و نمایندگان محترم مجلس قرار بگیرد، بخشی که بدون تعارف میزان موفقیت یک عملیات امداد و نجات در هر حادثه ای به تلاش آن بستگی خواهد داشت.

حال میزان توجه ما در عمل به این بخش حیاتی و تاثیر گذار چگونه است؟ بخشی که با وجود اینکه به اهمیت کار آن باور داریم اما در جریان برنامه ریزی ها و تخصیص بودجه معمولا نسبت به آن بی توجه و کم لطفی، بخشی که گاهی با بی انصافی، تنها درفصل نزول بلایا و با دست خالی و ابزار ابتدای از آن توقع معجزه داریم.

و کلام آخر در پیکار موفق با حوادث غیر مترقبه چاره ای جز توجه و تجهیز راهداران این سربازان محروم و بی ادعا، نداریم، هر چه در این بخش بکاریم همان را درو می کنیم.