توافق ۶۰ روزه ایران و آمریکا در راه است؟

  4050308072 ۰ نظر، ۱ در صف انتشار و ۰ تکراری یا غیرقابل انتشار

برخی منابع مدعی شده‌اند ایران و آمریکا به توافقی ۶۰ روزه برای تمدید آتش‌بس و کاهش محدودیت‌های کشتیرانی نزدیک شده‌اند، اما این خبر هنوز از سوی مقامات دو طرف به طور رسمی تأیید نشده است.  

به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، برخی منابع مطلع روز پنج‌شنبه مدعی شدند که ایالات متحده و ایران به توافقی برای تمدید آتش‌بس و لغو محدودیت‌های کشتیرانی از طریق تنگه هرمز دست یافته‌اند، هرچند دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، هنوز آن را تأیید نکرده و رسانه‌های دولتی ایران نیز اعلام کرده‌اند که این توافق نهایی نشده است.

به گفته چهار منبع آگاه، این توافق آتش‌بس را برای ۶۰ روز دیگر تمدید می‌کند و اجازه می‌دهد تردد از این آبراه استراتژیک از سر گرفته شود، در حالی که مذاکره‌کنندگان به بررسی مسائل دشواری مانند برنامه هسته‌ای ایران می‌پردازند. در صورت تأیید رهبری واشنگتن و تهران، این توافق بزرگ‌ترین گام به سمت صلح از زمان آغاز جنگ در ۲۸ فوریه خواهد بود.

معامله اجرای آتش‌بس ۶۰ روزه پس از نزدیک به دو ماه و نیم توقف جنگ که با شلیک موشک‌ها و پهپاد‌ها توسط ایران و اسرائیل همراه بود، صورت می‌گیرد. توافق پیشنهادی شامل کشتیرانی بدون محدودیت از طریق تنگه هرمز است و همچنین آمریکا را ملزم می‌کند محاصره بنادر ایران را لغو کرده و برخی تحریم‌های فروش نفت ایران را کاهش دهد.

جی‌دی ونس، معاون رئیس‌جمهور آمریکا، به خبرنگاران گفت: «هنوز به آن نقطه نرسیده‌ایم، اما بسیار نزدیک هستیم و به کار روی آن ادامه خواهیم داد. نمی‌توانم تضمین کنم که به آن برسیم، اما در حال حاضر احساس خوبی نسبت به آن دارم.» خبر توافق احتمالی بلافاصله پس از یک دور حملات متقابل بین دو کشور منتشر شد که آخرین حادثه از زمان اجرای آتش‌بس در اوایل آوریل بود.

رویترز گزارش داد وزارت خارجه ایران و نمایندگی این کشور در سازمان ملل برای اظهار نظر در دسترس نبودند. رسانه‌های دولتی ایران در این مورد اظهار نظری نکرده بودند، اما یک رسانه ایرانی به نقل از منبعی نزدیک به تیم مذاکره‌کننده گفت که متن توافق نهایی یا تأیید نشده است.

این گزارش‌ها باعث شد قیمت نفت به دلیل امیدواری به بازگشایی احتمالی تنگه هرمز، مسیر ترانزیت کلیدی برای حدود یک‌پنجم نفت و گاز طبیعی مایع جهان، کاهش یابد.