گزارش چهل و چهارمین جشنواره فیلم فجر/ ۱۱ ایستگاه پایانی متفاوت ترین جشنواره فیلم فجر

گروه فرهنگی الف،   4041122021 ۰ نظر، ۲ در صف انتشار و ۰ تکراری یا غیرقابل انتشار

جشنواره فیلم فجر زمانی در پردیس ملت به پایان رسید که برخلاف سالهای پیش هنوز نامزدهای بخش رقابتی اعلام نشده بودند.

به گزارش الف، برگزاری جشنواره فیلم در دهه فجر این تصور را برای عامه به وجود آورده است که مدت برگزاری جشنواره ده روز طول می‌کشد اما تجربه نشان داده که به تناسب تعداد فیلم های راه یافته به جشنواره و همچنین ترتیب روزهای آغاز و پایان این دهه جشنواره عملا یازده روز و حتی گاهی دوازده روز به طول انجامیده است. 

هر سال به روز بیست و یکم بهمن که می‌رسیدیم داوران بخش‌های رقابتی جشنواره اسامی نامزدهای رشته های مختلف را اعلام می‌کردند اما در جشنواره چهل و چهارم فیلم فجر روز یازدهم جشنواره هم سپری شد و خبری از اعلام نتایج  داوری فیلم حاضر در بخش رقابتی جشنواره به میان نیامد. نکته جالب اینکه حتی اسامی داوران جشنواره که گویا هنوز موفق نشده بودند همه فیلم‌ها را تماشا کنند، رسانه‌ای نشده بود. اما از این ها که بگذریم در سالن رسانه ها شایع شده بود علت اصلی عدم اعلام نامزدها به عدم حضور برخی هنرمندان در جشنواره مرتبط بود. 

ساعات پایانی آخرین روز برگزاری جشنواره با حضور معاون اول رئیس جمهور، محمدرضا عارف در پردیس سینمایی ملت خبرساز شد او با حضور در جمع خبرنگاران پاسخگوی سوالات آنان شد.

عارف نخست از همه هنرمندانی که در سال‌های پس از انقلاب تنور هنر را گرم نگه داشته‌اند تشکر کرد و از خداوند خواست به همه آنان توفیق دهد.  او همچنین به روابط سازنده با جامعه هنری تأکید کرد  و گفت: دولت و هنرمندان با وجود اختلاف نظرهای طبیعی در چارچوب ارزش‌ها و منافع ملی حرکت کرده‌اند و هیچ‌گونه قهر یا شکافی بین آنها وجود ندارد. هنرمند آیینه جامعه است و ما باید در این آیینه، اهداف خود را ببینیم و در مسیر درست حرکت کنیم. خروجی آثار هنری باید ما را به نتایجی که مدنظر داریم برساند، چراکه گاهی یک خطای کوچک می‌تواند مسیر را کاملاً تغییر دهد. فضای هنر، فضای بازی است و آستانه تحمل باید افزایش پیدا کند. از سوی دیگر، هنرمند نیز باید توجه داشته باشد که برای نسل جوان خط و رهنمود ارائه می‌دهد و لازم است در چارچوب نیازهای جوانان حرکت کند تا دچار انحراف نشویم.

عارف با اشاره به روند رو به رشد جشنواره فیلم گفت: خوشبختانه جشنواره فیلم ما هر سال نسبت به سال گذشته بهتر شده و امسال نیز با وجود برخی جوسازی‌ها، به‌ویژه در ادامه حوادث دی‌ماه، استقبال بسیار خوبی از آن صورت گرفت. ما با شناختی که از جوانان داشتیم، به این استقبال امیدوار بودیم. حضور هر مخاطب، چه یک جوان و چه یک نماینده یا فرد عادی که برای دیدن فیلم به سینما می‌آید، برای ما ارزشمند است و اگر انتقاداتی وجود داشته باشد، همواره پذیرای آن هستیم.

فارغ از موضوع افزایش استقبال مخاطبان عمومی نسبت به سال های گذشته، در سینمای رسانه ها شاهد رونق هرساله جشنواره نبودیم. بی اغراق باید گفت جشنواره امسال گامی به عقب محسوب می شد. از هر نظر از محل برگزاری تا نحوه اجرا و...

در یازدهمین روز از چهل و چهارمین جشنواره فیلم فجر، ۳ فیلم: «جهان مبهم هاتف»، به کارگردانی مجید رستگار، «استخر» ساخته سروش صحت و «مولا» به کارگردانی عباس لاجوردی  در پردیس سینمایی ملت به نمایش در آمدند. گفتنی است در روز آخر جشنواره تنها نشست مطبوعاتی فیلم «جهان مبهم هاتف» برگزار شد. «مولا» که در بخش خارج از مسابقه قرار داشت و «استخر» نیز نه بازیگران که هیچ یک از عوامل تولید فیلم در خانه جشنواره حاضر نشدند.

«جهان مبهم هاتف» ساخته یکی دیگر از فیلم اولی های جشنواره چهل و چهارم است. مجید رستگار برای اثبات اینکه یکی از چهره های مستعد نسل جدید سینمای ایران است،تلاش بسیار کرده تا فیلمی با ضرب آهنگ درست را پیش روی مخاطب بگذارد که تا انتها مخاطب را به خوبی باخود همراه کند. هرچند که در این زمینه به توفیق زیادی نرسیده است.

فیلم داستان دو دوست قدیمی به نام‌های هاتف و جهان است که قدمت رفاقتشان  به دوران نوجوانی بازمی گردد و آنها که با یکدیگر روزهای کودکی شان را گذرانده و قد کشیده اند، رویا هایی مشترک نیز دارند.  اما به انجام رساندن این رویاها به سادگی تصور کردن آنها نیست،  راه پر چالشی پیش روی آنهاست که نشان از زیست دشوار جوانان در جامعه کنونی دارد.

رستگار در نشست پرسش و پاسخ فیلم با اشاره به اینکه با یک گروه جوان با میانگین سنی ۳۵ سال فیلم را ساخته‌اند، گفت: «ما به عنوان کارگردان و تهیه‌کننده‌ای که فیلم اول خود را ساختیم، برای شروع کار ادعایی نداشتیم ولی سعی کردیم کار قابل قبولی را ارائه دهیم. برای انتخاب بازیگران تست‌های زیادی زده شد و تئاترهای زیادی دیدیم تا جوان‌هایی به سینما معرفی شوند. البته این را باید گفت که نمایش خانگی طوری شده‌ که طیفی از بازیگران شاخص همزمان در چند پروژه مشغول هستند و خیلی راحت نمی‌توان بازیگر انتخاب کرد، به همین دلیل پروسه انتخاب بازیگر مسائل خود را داشت. »

«استخر» ساخته سروش صحت از جمله امیدهای جشنواره امسال محسوب می‌شد. فیلمی که قرار بود در غیاب نامهای معتبر وزنی به جشنواره امسال بدهد و اغلب حاضران در سالن رسانه های گروهی منتظر نمایش آن بودند اما حاصل کار چندان چنگی به دل نمی زند. استخر نیز همانند دیگر ساخته های سروش صحت یک کمدی متفاوت و انتقادی است.

داستان فیلم ماجرای زوجی میان سال است که امین حیایی و سحر دولتشاهی نقش آنها را بازی می کنند. آنها پسر جوانی هم دارند که سورنا صحت (پسر کارگردان فیلم) برای بازی این نقش مورد استفاده قرار گرفته است. در زمانی که همه چیز آرام و طبیعی جلوه می کند و پدر و پسر مشغول تماشای فوتبال هستند، مادر خانواده یکباره از تصمیم غیرمنتظره خود رونمایی می کند.  تصمیمی که خانواده را باچالشی جدی روبه رو می سازد و آن چیزی نیست جز  ترک خانواده و...

مشکل اصلی فیلم نیز از همین جا آغاز می شود، چرا که فیلمساز نمی تواند این اتفاق را که نقطه عزیمت داستان فیلم محسوب می شود، پذیرفتنی و منطبق بر منطق  روایی فیلم نشان دهد. شاید اگر انتظارات از سروس صحت تا این اندازه بالا نبود، استخر می توانست به عنوان اثری متوسط مخاطب را کم و بیش راضی نگه دارد اما برای فیلمسازی که  آثار موفق تلویزیونی و سینمایی زیادی در کارنامه دارد چنین فیلمی یک گام به عقب محسوب می شود.

مولا ساخته عباس لاجوردی نخستین فیلم ایرانی است که با استفاده از تکنولوژی هوش مصنوعی ساخته شده است و به همین دلیل نیز خارج از بخش مسابقه حضور داشت.  در این فیلم داستان امامت حضرت علی (ع) با محوریت غدیر مورد توجه قرار گرفته است و به دوره های مختلف این مهم پرداخته شده است. روایت فیلم نیز مبتنی بر گفتگوی میان دو متفکر یکی اهل سنت و دیگری شیعه شکل گرفته است.

نقطه قوت این فیلم ریشه در دستاوردهای تکنولوژیک آن در سطح سینمای ایران دارد، به همین دلیل سازندگان آن نیز در نشست مطبوعاتی فیلم رو همین دستاوردها تاکید داشتند. در ابتدای این نشست لاجوردی بیان کرد: ما هر روز دنیای هوش مصنوعی را رصد می‌کردیم. در این حوزه باید به روز باشید‌، در دنیا رصد کردیم و متوجه شدیم هیچ فیلم سینمایی با هوش مصنوعی ساخته نشده است. برخی فیلم‌ها تنها پلان هایی از هوش مصنوعی را دارند اما بخش اعظمی از فیلم ما با هوش مصنوعی بود و بخشی از فیلم هم رئال بود.

او در ادامه افزود: در مقطعی در کشور اینترنت قطع شد. در حالی که تمام پروژه ما با اینترنت بود. ما سریال‌های ساخته شده با هوش مصنوعی را هم رصد کردیم و متوجه شدیم تنها برخی پلان ها را با هوش مصنوعی ساخته‌اند یا فیلمی را گوگل ساخته بود و تبلیغات زیادی برایش کردند اما دیدیم تنها چند دقیقه از آن با هوش مصنوعی ساخته شده بود در هوش مصنوعی محدودیت‌هایی وجود دارد و وقتی وارد فضای حرفه‌ای می‌شوید دچار مشکل می‌شوید.

این کارگردان تصریح کرد: من این کار را افتخار برای سینمای ایران می‌دانم و سینمای ایران از این به بعد می‌تواند حرفی برای گفتن داشته باشد. حتی اگر نمونه‌های خارجی را هم ببینید متوجه می‌شوید سطح این فیلم خیلی بالاست.